297 Α' 2005

ΝΟΜΟΣ 3419/2005

Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
Άρθρο 3 - Εποπτεία
06 Δεκεμβρίου 2005

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 297
6 Δεκεμβρίου 2005

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3419
Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 3ΕποπτείαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. εποπτεύεται από Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο, που εδρεύει στην Αθήνα, το οποίο απαρτίζεται από ένα συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό με βαθμό τουλάχιστον Εφέτη της πολιτικής ή διοικητικής δικαιοσύνης, ως πρόεδρο, ένα καθηγητή Νομικής Σχολής, με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο, ένα καθηγητή Α.Ε.Ι. με ειδίκευση σε θέματα πληροφορικής, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, με τους αναπληρωτές τους, τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Ε., έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, έναν εκπρόσωπο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.) και έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων, που ορίζονται από τους οικείους φορείς, με τους αναπληρωτές τους. Το Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο συντονίζει το έργο των συμβουλίων που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους και μεριμνά για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας εκδίδοντας, προς τούτο, κανονισμούς, εγκυκλίους και αποφάσεις. Το Συμβούλιο αυτό συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης με θητεία πέντε (5) ετών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθορίζονται οι αμοιβές των μελών του Κεντρικού Εποπτικού Συμβουλίου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Ε., η δαπάνη των οποίων βαρύνει τον προϋπολογισμό της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. όλων των Επιμελητηρίων κάθε νομού υπόκεινται σε ενιαία εποπτεία, η οποία ασκείται από Περιφερειακό Εποπτικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο αυτό απαρτίζεται από έναν συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό με βαθμό τουλάχιστον Προέδρου Πρωτοδικών, της πολιτικής ή διοικητικής δικαιοσύνης, ως Πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του, από έναν εκπρόσωπο της Ε.Ν.Α.Ε., τον Πρόεδρο ή τους Προέδρους όλων των Επιμελητηρίων των νομών της οικείας Περιφέρειας, έναν υπάλληλο της οικείας Περιφέρειας με βαθμό Α΄ και έναν εκπρόσωπο των Συλλόγων των Υπαλλήλων Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, που ορίζονται από τους οικείους φορείς, με τους αναπληρωτές τους. Το Περιφερειακό Εποπτικό Συμβούλιο ασκεί έλεγχο νομιμότητας για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού, σε επίπεδο υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ.. Το Συμβούλιο αυτό συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας με θητεία πέντε (5) ετών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθορίζονται οι αμοιβές των μελών του Περιφερειακού Εποπτικού Συμβουλίου, μετά από γνώμη των οικείων Επιμελητηρίων των νομών της οικείας Περιφέρειας, η δαπάνη των οποίων βαρύνει τον προϋπολογισμό τους. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ποσοστό της δαπάνης που αναλογεί σε κάθε Επιμελητήριο για τις ανωτέρω αμοιβές. Κάθε υπόχρεος ή τρίτος που έχει ειδικό έννομο συμφέρον, μπορεί να ασκήσει ένσταση ενώπιον του Περιφερειακού Εποπτικού Συμβουλίου κατά των αποφάσεων των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων, για θέματα που αφορούν την εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή ή άλλη καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ.. Η ένσταση ασκείται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της σχετικής απόφασης ή την πλήρη γνώση του περιεχομένου της. Κάθε υπόχρεος ή τρίτος που έχει ειδικό έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει ένσταση κατά των αποφάσεων του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ., ενώπιον του Κεντρικού Εποπτικού Συμβουλίου, για θέματα που αφορούν την εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή ή άλλη καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο και στα Περιφερειακά Εποπτικά Συμβούλια παρέχεται διοικητική υποστήριξη από την Κ.Ε.Ε. και το μεγαλύτερο, σε αριθμό μελών, Επιμελητήριο του νομού της έδρας της Περιφέρειας, αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας αυτού και του Περιφερειακού Εποπτικού Συμβουλίου, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κρά
τους.