80 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3554/2007

Εισοδηματική πολιτική έτους 2007, φορολογικές και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
16 Απριλίου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 80
16 Απριλίου 2007

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3554
Εισοδηματική πολιτική έτους 2007, φορολογικές και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 8

Η υγειονομική περίθαλψη (νοσοκομειακή−εξωνοσοκομειακή−φαρμακευτική−οδοντιατρική−κ.λπ.) στους υπαλλήλους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι οποίοι δεν υπάγονται σε ασφάλιση του κλάδου υγείας του Ι.Κ.Α. ή άλλου ασφαλιστικού φορέα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, παρέχεται από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών αυτών. Οι συμμετοχές − κρατήσεις υγειονομικής περίθαλψης επί των πάσης φύσεως αποδοχών των ανωτέρω δικαιούμενων περίθαλψης από τον Ο.Π.Α.Δ., καθώς και των πρόσθετων απολαβών και των κατ’ αποκοπήν εξόδων κίνησης αυτών περιέρχονται στο Δημόσιο, οι δε σχετικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη αυτών βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ο.Π.Α.Δ., ο οποίος επιχορηγείται προς τούτο με τις εισφορές των ασφαλισμένων και τη διπλάσια συνεισφορά που θα βαρύνει κατά το ήμισυ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και κατά το ήμισυ το Δημόσιο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ο χρόνος έναρξης ισχύος του άρθρου αυτού και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο 9

Οι μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένοι, καθώς και οι υπαγόμενοι στην κατηγορία αυτή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Διαχείρισης Κεφαλαίων Πρόσθετης Ασφάλισης Συμπληρωματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του Λογαριασμού Ασφαλιστικών Καλύψεων Προσωπικού Τράπεζας Αττικής (Λ.Α.Κ.), εντάσσονται από 1.1.2007 στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.). Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 62 του ν. 3371/2005 (ΦΕΚ 178 Α΄) και οι διατάξεις του π.δ. 209/2006 (ΦΕΚ 209 Α΄). Από την ένταξη των ανωτέρω προσώπων και εφεξής δεν καταβάλλονται στο Ε.Τ.Α.Τ. ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένων και εργοδότη. Η οικονομική επιβάρυνση του Ε.Τ.Α.Τ. από την εφαρμογή των διατάξεων αυτών καλύπτεται με την καταβολή από την Τράπεζα Αττικής Α.Ε. εισφοράς ποσού εξήντα ενός εκατομμυρίων επτακοσίων πενήντα τεσσάρων χιλιάδων (61.754.000) ευρώ, βάσει της ειδικής οικονομικής μελέτης που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το ποσό αυτό καταβάλλεται σε δέκα (10) ισόποσες ετήσιες δόσεις στην αρχή κάθε έτους αρχής γενομένης από 1.1.2007. Το ποσό κάθε δόσης διαμορφώνεται σε επτά εκατομμύρια εξακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες (7.625.000) ευρώ, λαμβανομένου υπόψη συντελεστή προεξόφλησης 5,03 %. Στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και σε όσες θα καταβληθούν μετά την ένταξη του Λ.Α.Κ. στο Ε.Τ.Α.Τ. δεν χορηγούνται αυξήσεις. Εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταβάλλεται στο Ε.Τ.Α.Τ. από την Τράπεζα Αττικής Α.Ε. εφάπαξ ποσό επτακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (770.000) ευρώ που αντιστοιχεί στην επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών των από 1.1.1993 ασφαλισμένων του Λ.Α.Κ. Το ποσό αυτό αποδίδεται στους δικαιούχους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση γ΄ του άρθρου 61 του ν. 3371/2005.

Άρθρο 10

Το προβλεπόμενο από τη διάταξη του άρθρου 2 του π.δ. 904/1978 (ΦΕΚ 217 Α΄), όπως διατηρήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 11 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄), επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας, για το προσωπικό του Εθνικού Τυπογραφείου, καταβάλλεται και στο προσωπικό των Τμημάτων Φωτοστοιχειοθεσίας και Τυπογραφικής Διαμόρφωσης των Ηλεκτρονικών και Εντύπων Εκδόσεων και Εκτύπωσης και Βιβλιοδετικών Εργασιών της Διεύθυνσης Στατιστικής Πληροφόρησης και Εκδόσεων της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς.

Άρθρο 11ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής ή τα κάθε είδους επιμίσθια των υπαλλήλων ή λειτουργών του Δημοσίου που υπηρετούν στο εξωτερικό καταβάλλονται με μισθοδοτικές καταστάσεις. Αρμόδιοι για την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου είναι οι εκκαθαριστές των τακτικών αποδοχών τους. Ο εκκαθαριστής αποδοχών θεωρείται δημόσιος υπόλογος και υπόκειται στον έλεγχο του οικείου Διατάκτη, του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η πληρωμή των αποδοχών της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να πραγματοποιείται με πίστωση ατομικών λογαριασμών, που τηρούν οι δικαιούχοι υπάλληλοι – λειτουργοί σε τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα της επιλογής τους, μέσω Τράπεζας ή πιστωτικού ιδρύματος που επιλέγεται από το Δημόσιο κατά τις κείμενες διατάξεις. Για το σκοπό αυτόν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, συνάπτει σύμβαση με την Τράπεζα ή το πιστωτικό ίδρυμα που επελέγη, στην οποία καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος, η διαδικασία διενέργειας των πληρωμών, η αμοιβή της Τράπεζας ή του πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πληρωμών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου και της παρούσας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με κοινή απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα διατήρησης ή επαναφοράς, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, του υφιστάμενου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, τρόπου και τίτλου πληρωμής των αποδοχών της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού για τους υπαλλήλους ή λειτουργούς που υπηρετούν σε ορισμένες χώρες, όταν τούτο επιβάλλεται από ειδικές συνθήκες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει τρεις (3) μήνες από την πρώτη του μήνα εκείνου που έπεται της δημοσίευσης του παρόντος νόμου.

Άρθρο 12

Τα κείμενα των συνταξιοδοτικών Κωδίκων του Δημοσίου, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά, μετά την ενημέρωσή τους με τις μεταγενέστερες αυτών ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, δημοσιεύονται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Άρθρο 13

Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 2892/2001 (ΦΕΚ 46 Α΄) προστίθενται εδάφια τέταρτο μέχρι έβδομο, ως εξής: «Επιτρέπεται η απευθείας εκμίσθωση στο Δημόσιο ή στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), για χρονικό διάστημα έως 35 έτη, κτιρίου ή κτιρίων που ανεγείρονται στην ανωτέρω λιμενική ζώνη με δαπάνες της Ο.Λ.Θ. Α.Ε., για την εγκατάσταση δικαστηρίων. Το μίσθωμα ορίζεται, ύστερα από έκθεση της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, με σύμβαση μεταξύ των ως άνω φορέων και αναπροσαρμόζεται ανά εξαετία, με όμοια διαδικασία. Σε περίπτωση διαφωνίας, το θεμιτό μίσθωμα καθορίζεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατά τη διαδικασία των μισθωτικών διαφορών. Η μίσθωση που καταρτίζεται διέπεται κατά τα λοιπά από τις διατάξεις του ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76 Α΄).»

Άρθρο 14ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παράγραφος 1 του άρθρου 33 του ν. 2800/2000 (ΦΕΚ 41 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αθλητικών Σωματείων των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Α.Ε.), για τη μετάδοση αγώνων που αναφέρονται στο εδάφιο α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 41 του ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3057/2002 (ΦΕΚ 239 Α΄) και των συναφών με αυτούς διαφημίσεων, καθώς και από τα αντίστοιχα δικαιώματα των Αθλητικών Οργανισμών που διοργανώνουν Διεθνείς Ευρωπαϊκούς Αγώνες, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες, ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) εισπράττεται με μέριμνα των οικείων Δ.Ο.Υ. και αποδίδεται ως έσοδο στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας ΕΤΕΧ και ΤΑΥΑΠ, στα οποία επιμερίζεται κατά ποσοστό εξήντα οκτώ τοις εκατό (68%) και τριάντα δύο τοις εκατό (32%) αντίστοιχα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης καθορίζονται οι υπόχρεοι για την καταβολή των ανωτέρω δικαιωμάτων στις Δ.Ο.Υ., η διαδικασία είσπραξης, ο τρόπος και χρόνος υποβολής των σχετικών δηλώσεων, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις, ο τρόπος καταλογισμού των υποχρέων σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη απόδοσης των δικαιωμάτων αυτών, η διαδικασία απόδοσης του πόρου αυτού στα ανωτέρω ταμεία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα εισπραχθέντα ποσά, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από το Δημόσιο, βάσει των διατάξεων του άρθρου 8 του ν. 3336/2005 (ΦΕΚ 96 Α΄) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του άρθρου 33 του ν. 2800/2000, αποδίδονται στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας ΕΤΕΧ και ΤΑΥΑΠ κατά ποσοστό εξήντα οκτώ τοις εκατό (68%) και τριάντα δύο τοις εκατό (32%) αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο άρθρο 30α του ν. 1264/1982 (ΦΕΚ 70 Α΄), όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2265/1994 (ΦΕΚ 209 Α΄), προστίθεται παράγραφος 13 ως εξής: «13. Αστυνομικοί που ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων αστυνομικών οργανώσεων αποτάχθηκαν για πειθαρχικά παραπτώματα που είχαν άμεση σχέση με τη συνδικαλιστική τους δράση, δικαιούνται να ζητήσουν επανεξέταση των πειθαρχικών τους υποθέσεων, υποβάλλοντας σχετική αίτηση εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι αιτήσεις εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, τα οποία επέβαλαν τις πειθαρχικές ποινές. Ο χρόνος εκτός υπηρεσίας των αστυνομικών που επανέρχονται στην ενέργεια κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς να δικαιούνται αναδρομικές αποδοχές ή αποζημίωση για οποιαδήποτε αιτία.»

Άρθρο 15

Στους έχοντες το δικαίωμα νομιμοποίησης αυθαίρετων αλιευτικών καταφυγίων και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων που έχουν κατασκευαστεί από φορείς του Δημοσίου στον αιγιαλό, όπως το δικαίωμα αυτό προβλεπόταν από τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 10 του άρθρου 27 του ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285 Α΄) και τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 16 του ν. 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α΄), παρέχεται εκ νέου προθεσμία δώδεκα (12) μηνών για την άσκησή του από τη δημοσίευση του παρόντος. Υποβληθείσες αιτήσεις μετά την 31.12.2004 εξετάζονται επίσης.

Άρθρο 16Έναρξη ισχύος

Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 12 Απριλίου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ Ε. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Α. ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 16 Απριλίου 2007
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ