227 Α' 2016

ΝΟΜΟΣ 4441/2016

Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
06 Δεκεμβρίου 2016

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 227
6 Δεκεμβρίου 2016

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4441
Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσε- ων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγω- νισμό και λοιπές διατάξεις
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Άρθρο 1Πεδίο εφαρμογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι διατάξεις του παρόντος ρυθμίζουν τις διαδικα- σίες σύστασης εμπορικών επιχειρήσεων με τη μορφή προσωπικών και κεφαλαιουχικών εμπορικών εταιρειών και συγκεκριμένα των ομορρύθμων εταιρειών, των ετε- ρορρύθμων εταιρειών, των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιρειών (εφεξής: «Εταιρείες»).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου ρητά εξαιρούνται: α) οι εταιρείες της παρ. 8 του άρθρου 7β του κ.ν. 2190/ 1920 (Α΄ 37) (τράπεζες, ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρεί- ες, ανώνυμες εταιρείες του ν.δ. 608/1970 «περί εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και αμοιβαίων κεφαλαί- ων»), β) οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, γ) οι εταιρείες οι οποίες συστήνονται με νόμο, δ) οι εταιρείες των οποίων η σύσταση προέρχεται από μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις υπαρχουσών εταιρειών, ε) οι εταιρείες των οποίων η ειδική νομοθεσία που δι- έπει τη σύσταση τους απαιτεί την έγκριση της σύστασης από αρμόδια διοικητική αρχή, στ) άλλες περιπτώσεις που ρητά εξαιρούνται από ει- δικές διατάξεις νόμων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν η ειδική νομοθεσία που διέπει τη σύσταση Εται- ρείας (περιλαμβανομένης και της εγγραφής στο φορο- λογικό Μητρώο) απαιτεί προέγκριση ή χορήγηση άδειας λειτουργίας από αρμόδια διοικητική αρχή, η σύσταση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος εφόσον προσκομιστεί η προέγκριση ή άδεια αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού δύναται: α) να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου και άλλες περιπτώσεις υπόχρεων καταχώρι- σης ή δυνάμενων να καταχωρισθούν στο Γ.Ε.ΜΗ., β) να ενταχθούν στις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Μίας Στάσης και άλλες διαδικασίες σχετικές με τη σύ- σταση Εταιρείας οι οποίες δεν προβλέπονται στο άρθρο 4 του παρόντος άρθρου, γ) να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος κεφα- λαίου και άλλες εταιρικές πράξεις, πέραν της σύστασης, οι οποίες είναι καταχωριστέες στο Γ.Ε.ΜΗ., και δ) να οριστούν και άλλοι φορείς ή Υπηρεσίες ως Υπη- ρεσίες Μίας Στάσης πέραν των οριζομένων στο άρθρο 2.

Άρθρο 2Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται ως: α) «Υπη- ρεσία Μίας Στάσης»: τα φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία ορίζονται ως αρ- μόδια για την έναρξη, διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης ομορρύθμων και ετερορ- ρύθμων εταιρειών, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρει- ών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιρειών: αα) Ως «Υπηρεσία Μίας Στάσης» για τη σύσταση ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών και ιδιωτι- κών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ορίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του άρθρου 2 του Ν. 3419/2005 (Α΄ 297), όπως έχει τρο- ποποιηθεί και ισχύει. αβ) Ως «Υπηρεσία Μίας Στάσης» για τη σύσταση εται- ρειών περιορισμένης ευθύνης, ανωνύμων εταιρειών, καθώς και των προσωπικών και των ιδιωτικών κεφαλαι- ουχικών εταιρειών για τη σύσταση των οποίων όταν συ- ντάσσονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ορίζεται ο συμβολαιογράφος που συντάσσει το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης. β) Ως «πληροφοριακό σύστημα ΥΜΣ» ορίζεται το σύ- στημα υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων σύστασης ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευ- θύνης και ανωνύμων εταιρειών και καταχώρισης αυτών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο το οποίο διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Μίας Στάσης των ανωτέρω περιπτώσεων αα΄ και αβ΄. γ) Ως «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης» (e-ΥΜΣ) για τη σύσταση ορίζεται η ψηφιακή πλατφόρμα ηλε- κτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων σύστασης ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευ- θύνης και ανωνύμων εταιρειών και καταχώρισης αυτών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο την οποία χρησιμοποιούν οι ιδρυτές χωρίς παρέμβαση Υπηρεσίας Μίας Στάσης των ανωτέρω περιπτώσεων αα΄ και αβ΄.

Άρθρο 3Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης ΕταιρείαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας περιλαμβάνει: α) το τέλος καταχώρισης Γ.Ε.ΜΗ. και το τέλος ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου σε πανελλήνιο επίπε- δο, όπως αυτά προβλέπονται από το άρθρο 8 του Ν. 3419/2005 (Α΄ 297) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, β) το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας, το ποσό του οποίου αποδίδεται ανταποδοτικά στην Υπηρεσία Μίας Στάσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας καταβάλλεται από τους συμβαλλομένους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης, άπαξ, κατά το στάδιο της σύστασης Εται- ρείας. Το ύψος του, η διαδικασία είσπραξης και απόδο- σης των επιμέρους ποσών στους τελικούς δικαιούχους, τα παραστατικά της απόδοσης σε αυτούς, η διενέργεια ελέγχου, ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής του αν απαιτηθεί και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προβλέ- πεται και ρυθμίζεται από την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 4 παράγραφος 2.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας δεν συμπεριλαμβάνεται: α) η αμοιβή του συμβολαιογράφου και η αμοιβή του δικηγόρου, όπου απαιτείται, και β) το παράβολο υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου απαιτείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε περίπτωση που η σύσταση της Εταιρείας δεν ολοκληρωθεί για λόγους που ανάγονται στο πρόσωπο των ενδιαφερομένων ιδρυτών και δεν καταχωρισθεί στο Γ.Ε.ΜΗ., το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας δεν επιστρέφεται. Σε περίπτωση που η σύ- σταση της Εταιρείας δεν ολοκληρωθεί για λόγους που ανάγονται στην αρμόδια Υπηρεσία Μίας Στάσης και δεν καταχωρισθεί στο Γ.Ε.ΜΗ., το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας επιστρέφεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε περίπτωση που η σύσταση της εταιρείας γίνει μέσω της e-ΥΜΣ το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστα- σης ορίζεται στο τριάντα τοις εκατό (30%) του προβλε- πομένου στην παρ. 1β΄ ανωτέρω και αποδίδεται απευ- θείας στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Άρθρο 4Αρμοδιότητες Υπηρεσιών Μίας Στάσης ως προς τη σύσταση εταιρειώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι Υπηρεσίες Μίας Στάσης είναι αρμόδιες να: α) παραλαμβάνουν τις αιτήσεις και τα έγγραφα που απαιτούνται για τη σύσταση των Εταιρειών, β) προβαίνουν σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων από αυτόν στοιχείων και εγγράφων και σε έλεγχο της εταιρικής σύμβασης/καταστατικού ως προς τα στοιχεία που δύνανται να επιφέρουν ακυρότητα της Εταιρείας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, γ) προβαίνουν στον προέλεγχο και στην κατοχύρωση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου των Εταιρειών, μέσω του Γενικού Ευρετηρίου Επωνυμιών που προβλέπεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 5 του Ν. 3419/ 2005 (Α΄ 297) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με τέ- τοιο τρόπο ώστε η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος να διαφέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο από τους ήδη κα- ταχωρισμένους στο Γ.Ε.ΜΗ. επωνυμίες και διακριτικούς τίτλους άλλων υπόχρεων, δ) μεριμνούν για τη χορήγηση του Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και του Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005 (Α΄ 297) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για το άνοιγμα της Μερίδας και του Φακέλου των Εταιρειών στο Γ.Ε.ΜΗ που προβλέπονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και για την απόδοση ζεύγους κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την πρόσβαση της Εταιρείας στον διαδι- κτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν. 3419/2005 (Α΄ 297) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ε) καταχωρίζουν τα έγγραφα της περίπτωσης α ' στη Μερίδα και στο Φάκελο Γ.Ε.ΜΗ. των Εταιρειών, στ) μεριμνούν για την εγγραφή της Εταιρείας στο φο- ρολογικό Μητρώο και την απόδοση αριθμού φορολο- γικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), ζ) παρέχουν στην Εταιρεία πρόσβαση στις υπηρεσίες πιστοποίησης TAXISnet, προκειμένου να υποβάλουν αί- τηση αρχικής εγγραφής, η) μεριμνούν για την αποστολή ανακοίνωσης για τη σύσταση της εταιρείας, καθώς και για τα στοιχεία των εταίρων, μελών ΔΣ ή/και διαχειριστών αυτής στους οι- κείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, θ) εισπράττουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστα- σης Εταιρείας και το τέλος υπέρ της Επιτροπής Αντα- γωνισμού όπου αυτό απαιτείται και χορηγούν σχετική απόδειξη καταβολής, ι) κατανέμουν το εισπραττόμενο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας στους φορείς που, κατά τις κείμενες διατάξεις, είναι δικαιούχοι και αποδίδουν το τέ- λος υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου απαιτείται, ια) παραδίδουν ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα των συστατικών εγγράφων και της ανακοίνωσης σύστα- σης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης των Εταιρειών, και ιβ) πράττουν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια απαιτείται κατά το νόμο για τη σύσταση Εταιρειών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του συναρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού καθορίζονται: α) οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λε- πτομέρειες για τη διασύνδεση, σύμπραξη και συνεργα- σία μεταξύ των Υπηρεσιών Μίας Στάσης και: αα) των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, για την υλοποίηση από τις Υπηρεσίες Μίας Στάσης των ενεργειών που αναφέρονται στις περιπτώσεις στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 1, αβ) των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, για την υλοποίηση από τις Υπηρεσίες Μίας Στάσης των ενεργει- ών που αναφέρονται στην περίπτωση η΄ της παραγρά- φου 1 και τη χορήγηση των σχετικών εγγράφων, β) οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λε- πτομέρειες, ώστε να δύναται ο συμβολαιογράφος να προσφέρει τις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο υπηρεσίες του «ως Υπηρεσία Μίας Στάσης», γ) οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λε- πτομέρειες οι οποίες αποτελούν τις λειτουργικές προ- διαγραφές της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης, δ) η διαδικασία είσπραξης του Γραμματίου Ενιαίου Κό- στους Σύστασης, οι δικαιούχοι αυτού, η διαδικασία και τα παραστατικά της απόδοσης σε αυτούς, η διενέργεια ελέγχου, ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής τους σε περίπτωση μη καταχώρισης για λόγους που ανάγονται στην Υπηρεσία Μίας Στάσης και όχι στους ιδρυτές, ε) η διαδικασία απόδοσης του τέλους υπέρ της Επι- τροπής Ανταγωνισμού και στ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των Υπηρεσιών Μίας Στάσης.

Άρθρο 5Διαδικασία σύστασης ΕταιρειώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τη σύσταση μιας Εταιρείας οι ενδιαφερόμενοι ιδρυτές ή το πρόσωπο που είναι νόμιμα εξουσιοδοτη- μένο προς τούτο προβαίνουν, με έγχαρτο ή ηλεκτρονικό τρόπο, στις παρακάτω ενέργειες: α) Υποβάλλουν νομίμως υπογεγραμμένη αίτηση - εξουσιοδότηση προς την Υπηρεσία Μίας Στάσης για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη σύσταση της Εταιρείας σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 και όλα τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό στοιχεία ή/και έγγραφα. β) Καταθέτουν νομίμως υπογεγραμμένα εταιρική σύμ- βαση/καταστατικό της Εταιρείας. γ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύ- στασης Εταιρείας και, όπου απαιτείται, το τέλος υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παράγραφο 1, η Υπηρεσία Μίας Στάσης: α) ελέγχει την αίτηση καταχώρισης ως προς τη νομιμο- ποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλ- λόμενων από αυτόν στοιχείων και εγγράφων, καθώς και την εταιρική σύμβαση/καταστατικό ως προς τα στοι- χεία που δύνανται να επιφέρουν ακυρότητα της εταιρεί- ας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, β) διενεργεί προέλεγχο της επωνυμίας και του διακρι- τικού τίτλου και στη χορήγηση έγκρισης χρήσης αυτών, μέσω της πρόσβασης στο Γενικό Ευρετήριο Επωνυμι- ών. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μίας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και εφαρμόζεται η διαδικασία της παραγράφου 3, γ) χορηγεί απόδειξη καταβολής του Γραμματίου Ενι- αίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και, όπου απαιτείται, του τέλους υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισμού, δ) αποστέλλει ανακοίνωση για τη σύσταση της εται- ρείας, καθώς και για τα στοιχεία των εταίρων, μελών ΔΣ και διαχειριστών αυτής στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, ε) δημιουργεί Φάκελο και Μερίδα της Εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ. και στη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ., Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης της σύστασης και ζεύγους κωδι- κού χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την πρόσβαση της Εταιρείας στον διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ., στ) προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, μέσω πρό- σβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την εγγραφή στο φορολογικό Μητρώο και την απόδοση Α.Φ.Μ. της Εταιρείας, ζ) προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, μέσω παρο- χής πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για τη χο- ρήγηση κλειδαρίθμου TAXIS στην Εταιρεία. Με τη χρήση του προσωρινού κλειδαρίθμου η Εταιρεία λαμβάνει τον οριστικό κλειδάριθμο μέσω εφαρμογής του TAXISnet, η) αποστέλλει ηλεκτρονικά ανακοίνωση για τη σύστα- ση της Εταιρείας, καθώς και για τα στοιχεία των εταίρων αυτής στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφά- λισης, θ) εγγράφει την Εταιρεία στο μητρώο του αρμόδιου επιμελητηρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 94 και 96 του Ν. 4314/2014 (Α΄ 265), ι) κατανέμει το εισπραττόμενο Γραμμάτιο Ενιαίου Κό- στους Σύστασης Εταιρείας στους φορείς που, κατά τις κείμενες διατάξεις, είναι δικαιούχοι και, όπου απαιτείται, στην απόδοση του τέλους υπέρ Επιτροπής Ανταγωνι- σμού σε αυτή, και ια) εκδίδει ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης/καταστατικού και της ανακοίνωσης σύστασης της Εταιρείας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν από τον έλεγχο της Υπηρεσίας Μίας Στάσης προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολο- γητικά ή η εταιρική σύμβαση/καταστατικό δεν πλη- ρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώ- σεις μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Αν η προθεσμία των πέντε (5) εργάσιμων ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της Εταιρείας δεν καταχωρίζεται στο Γ.Ε.ΜΗ.. Στην περί- πτωση αυτή το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας που καταβλήθηκε δεν επιστρέφεται.

Άρθρο 6Εγγραφή της εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο (απόδοση Α.Φ.Μ.) Απόδοση Κλειδαρίθμου TAXISΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την εγγραφή της Εταιρείας στο φορολογικό Μη- τρώο και την απόδοση Α.Φ.Μ., η Υπηρεσία Μίας Στά- σης διαβιβάζει αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (Ο.Π.Σ.Φ.) TAXIS τα ακόλουθα στοιχεία: α) τον Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και τον Κωδικό Αριθμό Καταχώ- ρισης της σύστασης της Εταιρείας, που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005 (Α΄ 297) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, β) τα στοιχεία προσδιορισμού της έδρας της Εταιρείας από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (Α΄ 75) και γ) τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Μίας Στάσης για την εγγραφή της Εταιρείας στο φο- ρολογικό Μητρώο και την απόδοση Α.Φ.Μ., περιλαμ- βανομένων και όλων των εκ του νόμου απαιτούμενων εξουσιοδοτήσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Ο.Π.Σ.Φ. TAXIS, με την ολοκλήρωση της διαβίβα- σης των στοιχείων που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, προβαίνει αυτοματοποιημένα στην εγ- γραφή της εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο και χο- ρηγεί ηλεκτρονικά τον αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) της Εταιρείας αν τα στοιχεία αυτά είναι πλήρη και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω και προκει- μένου για την απόδοση κλειδαρίθμου TAXISnet στην Εταιρεία, η Υπηρεσία Μίας Στάσης ενημερώνει την Εται- ρεία για τη σχετική διαδικασία και θέτει στη διάθεση της πρόσβαση στις υπηρεσίες πιστοποίησης TAXISnet, προκειμένου να υποβληθεί από την ίδια αίτηση αρχικής εγγραφής για τη λήψη προσωρινού κλειδαρίθμου που της έχει αποδοθεί από το TAXISnet.

Άρθρο 7Εγγραφή στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την εγγραφή των εταίρων ή/και διαχειριστών ή/και μελών ΔΣ στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, όπου απαιτείται, η Υπηρεσία Μίας Στάσης διαβιβάζει ηλεκτρονικά προς τον εν λόγω οργανισμό τα ακόλουθα στοιχεία: α) τον Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ., τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρι- σης και τον Α.Φ.Μ. της Εταιρείας, β) τα στοιχεία των εταίρων ή/και διαχειριστών ή/και μελών ΔΣ όπως απαιτούνται από την κείμενη ασφαλι- στική νομοθεσία και γ) τα στοιχεία ή/και έγγραφα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Μίας Στάσης για την εγγραφή των εταί- ρων ή/και διαχειριστών ή/και μελών ΔΣ στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, περιλαμβανομένων και όλων των εκ του νόμου απαιτούμενων εξουσιοδο- τήσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης προβαίνει σε όλες τις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για τη διαπίστωση της υποχρέωσης ή μη ασφάλισης των ανω- τέρω αναφερόμενων φυσικών προσώπων και τα ενημε- ρώνει σχετικά με τις υποχρεώσεις τους εντός μηνός από τη σύσταση της Εταιρείας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών της παρα- γράφου 1, η εταιρεία θεωρείται ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί νόμιμα.

Άρθρο 8Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ), η σύσταση εταιρείας η οποία υπάγεται στο πεδίο εφαρ- μογής του παρόντος νόμου πραγματοποιείται εξ ολοκλή- ρου ηλεκτρονικά, με τη χρήση εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρε- σίας Μιας Στάσης συστήνονται μόνο οι εταιρείες για τις οποίες δεν προβλέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφι- κού εγγράφου και εφόσον χρησιμοποιούν το πρότυπο καταστατικό που προβλέπεται στο άρθρο 9.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης οι ενδια- φερόμενοι για την ίδρυση εταιρείας: α) αυθεντικοποιούνται μέσω της διαδικασίας ηλε- κτρονικής ταυτοποίησης (e-ID) βάσει των προτύπων του Κανονισμού(ΕΕ) 910/2014, όπως ισχύει, καθώς και των σχετικών εκτελεστικών πράξεων ή εναλλακτικά μέσω του κωδικού πρόσβασης και κωδικού χρήστη που κάθε ενδιαφερόμενος ήδη διαθέτει για την πρόσβαση στο TAXISnet ή σε άλλη διαδικτυακή πύλη του Δημοσίου, β) χορηγούν εξουσιοδότηση στην εν λόγω Υπηρεσία να προσπελάσει τα στοιχεία τους που βρίσκονται σε άλ- λες ηλεκτρονικές βάσεις του Δημοσίου, χωρίς την οποία η ηλεκτρονική σύσταση σταματά, γ) υποβάλλουν τα στοιχεία και τα έγγραφα που απαι- τούνται για τη σύσταση της Εταιρείας, την εγγραφή αυ- τής στο φορολογικό Μητρώο και την απόδοση Α.Φ.Μ., δ) ανακατευθύνονται, μετά την ολοκλήρωση της σύ- στασης και εγγραφής της Εταιρείας στο φορολογικό Μη- τρώο, στο κατάλληλο πληροφοριακό υποσύστημα του TAXIS προκειμένου να καταχωρίσουν σε αυτό τον Α.Φ.Μ., τον Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και όλες τις εκ του νόμου απαιτούμε- νες εξουσιοδοτήσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση κλειδαρίθμου TAXIS στην Εταιρεία, ε) καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστα- σης και, όπου απαιτείται, το τέλος υπέρ Επιτροπής Αντα- γωνισμού μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμής όπως οι εν λόγω εναλλακτικές γνωστοποιούνται και είναι διαθέσιμες κάθε φορά στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. πραγ- ματοποιείται: α) ο έλεγχος της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νο- μιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υπο- βαλλόμενων από αυτόν στοιχείων και εγγράφων, καθώς και ο έλεγχος της εταιρικής σύμβασης/καταστατικού ως προς τα στοιχεία που δύνανται να επιφέρουν ακυρότητα της εταιρείας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, β) ο προέλεγχος και κατοχύρωση επωνυμίας και δια- κριτικού τίτλου των Εταιρειών, μέσω του Γενικού Ευρε- τηρίου Επωνυμιών που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005 (Α΄ 297) όπως έχει τροποποι- ηθεί και ισχύει, με τέτοιο τρόπο ώστε η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος να διαφέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο από τους ήδη καταχωρισμένους στο Γ.Ε.ΜΗ. επωνυμίες και διακριτικούς τίτλους άλλων υπόχρεων, γ) η χορήγηση του Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και του Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης της σύστασης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και ζεύγους κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την πρόσβαση της Εταιρείας στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. που προ- βλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 7 του ίδιου νόμου, δ) το άνοιγμα της Μερίδας και του Φακέλου των Εται- ρειών στο Γ.Ε.ΜΗ. που προβλέπονται στις παραγράφους 4 και 5 αντίστοιχα του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005 (Α ' 297) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και η καταχώ- ριση σε αυτούς των πράξεων και στοιχείων που οι ενδι- αφερόμενοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά, ε) η εγγραφή στο φορολογικό Μητρώο και η απόδοση Α.Φ.Μ. από το TAXIS στην Εταιρεία, στ) η ανακατεύθυνση της Εταιρείας στο κατάλληλο πληροφοριακό υποσύστημα του TAXIS προκειμένου να αποδοθεί σε αυτήν κλειδάριθμος TAXIS, ζ) η αποστολή στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης των στοιχείων της Εταιρείας και των φυσικών προσώπων, εταίρων, διαχειριστών ή μελών Δ.Σ. αυτής, η) η εγγραφή της Εταιρείας στο μητρώο του αρμόδιου επιμελητηρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 94 και 96 του Ν. 4314/2014 (Α΄ 265), θ) Π χορήγηση απόδειξης καταβολής του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και, όπου απαιτεί- ται, του τέλους υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισμού, ι) η απόδοση του εισπραττόμενου Γραμματίου Ενιαί- ου Κόστους Σύστασης στον Κρατικό Προϋπολογισμό και του τέλους υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου απαιτείται, ια) η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την ολοκλή- ρωση της διαδικασίας σύστασης των Εταιρειών με την παράδοση θεωρημένων αντιγράφων των συστατικών εγγράφων και της ανακοίνωσης σύστασης μετά την ολο- κλήρωση της διαδικασίας σύστασης των Εταιρειών, και ιβ) οποιαδήποτε άλλη ενέργεια απαιτείται κατά το νόμο για τη σύσταση Εταιρειών. Εάν κατά τον ηλεκτρονικό προέλεγχο της περίπτωσης α ' της παραγράφου 3 προκύψει ότι η επωνυμία ή ο δι- ακριτικός τίτλος δεν διαφέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο από τους ήδη καταχωρισμένους στο Γ.Ε.ΜΗ., το αίτημα διακόπτεται και οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να απευ- θυνθούν σε ΥΜΣ της περίπτωσης α΄ του άρθρου 2.

Άρθρο 9Πρότυπα καταστατικάΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τη σύσταση των ομορρύθμων εταιρειών, των ετερορρύθμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμέ- νης ευθύνης, των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών και των ανωνύμων εταιρειών, δύναται να γίνει χρήση πρότυπου καταστατικού, το οποίο συμπληρώνεται από τους ιδρυτές, μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποι- ούν την εταιρεία από άλλες του ίδιου εταιρικού τύπου. Το πρότυπο καταστατικό κατατίθεται στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης οι οποίες προβαίνουν στις ενέργειες που προβλέπονται στα άρθρα 4 έως 8 προκειμένου να γίνει καταχώριση του στο Γ.Ε.ΜΗ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το πρότυπο καταστατικό εταιρείας: α) Περιέχει τις απολύτως αναγκαίες σύμφωνα με τον παρόντα νόμο διατάξεις και κατά τα λοιπά παραπέμπει στις διατάξεις των οικείων νόμων. β) Υπόδειγμα του είναι προσπελάσιμο από το διαδι- κτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε κάθε περίπτωση, καταστατικό το οποίο δεν ακο- λουθεί τη δομή του προτύπου των προηγούμενων παρα- γράφων πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγρα- φές ελάχιστου περιεχομένου, όπως προκύπτουν από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ανάλογα με την εταιρική μορφή. Οι λοιπές προβλέψεις πέραν των ελαχίστων του προηγούμενου εδαφίου θα διαμορφώνονται ελεύθερα και σύμφωνα με τη βούληση των εταίρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυ- ξης ορίζεται το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εταιρική σύμβαση εταιρείας περιορισμένης ευθύ- νης μπορεί να καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, κατά παρέκκλιση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3190/1955 (Α΄ 91 ), μόνο στην περίπτωση που ακολου- θείται πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού της προηγού- μενης παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας μπορεί να καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, κατά παρέκκλιση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 4 του κ.ν. 2190/1920 (Α΄ 37), μόνο στην περίπτωση που ακολουθείται πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού της παραγράφου 4.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Πρότυπο καταστατικό με τη μορφή ιδιωτικού συμ- φωνητικού δεν μπορεί να χρησιμοποιείται όταν από άλ- λες διατάξεις εκτός του εταιρικού δικαίου επιβάλλεται η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Άρθρο 10Τροποποιούμενες διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 3419/2005 (Α΄ 297) προστίθεται περίπτωση γ΄ ως κατωτέρω και η επόμενη περίπτωση αναριθμείται αναλόγως: «γ) την παραλαβή, την πρωτοκόλληση και τον έλεγχο αιτήσεων έγκρισης επωνυμίας ή/και διακριτικού τίτλου στις περιπτώσεις εκείνες που δεν εμπίπτουν στις αρμο- διότητες των Υπηρεσιών Μίας Στάσης, καθώς και τη δέ- σμευση αυτών (διαδικασία «προέγκρισης επωνυμίας»). Κάθε νέα επωνυμία και διακριτικός τίτλος πρέπει να μην προσκρούει στη νομοθεσία και στα χρηστά ήθη και να διαφέρει κατά τρόπο ευδιάκριτο των ήδη εγγεγραμ- μένων άλλων υπόχρεων στο Μητρώο Επωνυμιών του Γ.Ε.ΜΗ. με έδρα τουλάχιστον στον ίδιο νομό. Ο υπόχρεος μπορεί να ζητήσει η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος να κατοχυρωθούν στο Μητρώο Επωνυμιών του Γ.Ε.ΜΗ. για το σύνολο της επικράτειας. Η επωνυμία ή/και ο δια- κριτικός τίτλος δεσμεύεται από την Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. για λογαριασμό του υπόχρεου αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της αί- τησης και εκδίδεται σχετικό έγγραφο. Η δέσμευση ισχύει για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, με δυνατότητα ανανέωσης του χρόνου αυτού για άλλους τρεις (3) μήνες κατόπιν αίτησης του υπόχρεου με όριο το ένα (1 ) έτος από την υποβολή της αρχικής αίτησης. Σε περίπτωση που η προτεινόμενη επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος προσκρούει στη νομοθεσία, στα χρηστά ήθη ή σε προ- γενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ενημερώνει αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της αίτησης τους υπόχρεους προκειμέ- νου να προβούν στις κατάλληλες τροποποιήσεις. Οι υπό- χρεοι οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής ενημέρωσης. Αν η προθεσμία των τριών (3) μη- νών από την αρχική δέσμευση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου και της τυχόν παράτασης της ή η προθεσμία των δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ενημέρωση του υπόχρεου για την σύγκρουση αυτών με προγενέστερη καταχώριση παρέλθει άπρακτη, τότε αυτομάτως αποδεσμεύεται η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος. Για την εκ νέου έναρξη της διαδικασίας προέγκρι- σης επωνυμίας απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης και δικαιολογητικών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005 (Α΄ 297) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Στο Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών καταχωρίζονται, κατά αλφαβητική σειρά, οι εμπορικές ή οι εταιρικές επω- νυμίες των υπόχρεων, καθώς και οι διακριτικοί τίτλοι αυτών, εφόσον διαφέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο από τις ήδη καταχωρισμένες επωνυμίες ή τους διακριτικούς τίτλους άλλων υπόχρεων που υπάγονται τουλάχιστον σε Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του ίδιου νομού. Μέρος του Μητρώου Επωνυμιών αποτελεί και το «Ειδικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων Υπό Έγκριση», στο οποίο καταχω- ρίζονται επωνυμίες και διακριτικοί τίτλοι της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου μέχρι την οριστική καταχώριση αυτών στο Γενικό Ευρε- τήριο Επωνυμιών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 3419/2005 αντικαθί- σταται ως εξής: «1. Η καταχώριση και οποιαδήποτε μεταβολή της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ., η δέσμευση επωνυμιών και δι- ακριτικών τίτλων στο Ειδικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων Υπό Εγκριση, η χορήγηση αντιγρά- φων, αποσπασμάτων των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη Μερίδα ή πιστοποιητικών, καθώς και η τήρηση της Μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ., προϋ- ποθέτουν την προηγούμενη καταβολή σχετικού τέλους όπως περιγράφεται στην παράγραφο 4, οι ενέργειες δε αυτές γίνονται και με ηλεκτρονικά μέσα. Στην τελευταία περίπτωση ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται να προ- σκομίζει το αποδεικτικό πληρωμής σε υλική (έγχαρτη) μορφή στο Γ.Ε.ΜΗ., ειδικά δε στην περίπτωση δέσμευσης επωνυμίας ή τίτλου με ηλεκτρονικό τρόπο η αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. μπορεί να ζητήσει αλλαγή της επωνυ- μίας ή του διακριτικού τίτλου εφόσον προσκρούει στις κείμενες διατάξεις ή προσβάλλει τα χρηστά ήθη ακο- λουθώντας τη διαδικασία των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου 11. Το Γ.Ε.ΜΗ. δύναται επιπλέον να εισπράττει κάθε ποσό, όπως ενδεικτικά φόρο ή τέλος υπέρ τρίτων, σχετικά με τις καταχωρήσεις της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και με τη χορήγηση αντιγράφων, αποσπασμάτων και πιστοποιητικών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονο- μίας και Ανάπτυξης, και κάθε άλλου συναρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού καθορίζονται οι λεπτομέρειες και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των άνω ποσών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η περίπτωση β΄ της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 3419/ 2005 αντικαθίσταται ως εξής: «β. Για την καταχώριση και την οποιαδήποτε μετα- βολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ. ο αιτών καταβάλλει προηγου- μένως στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ενιαίο ειδικό τέλος. Πα τον έλεγχο και τη δέσμευση επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου στο Ειδικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων Υπό Έγκριση καταβάλλεται τέλος ίδιο με το τέλος καταχώρισης του προηγούμενου εδα- φίου. Εάν ο έλεγχος και η δέσμευση επωνυμίας αφορά το σύνολο της επικράτειας, το τέλος είναι τριπλάσιο από το τέλος καταχώρισης του προηγούμενου εδα- φίου. Εταιρείες οι οποίες συστήνονται μέσω ΥΜΣ δεν καταβάλλουν τέλη ελέγχου και δέσμευσης επωνυμίας σε τοπικό επίπεδο. Τα ανωτέρω τέλη, που είναι ενιαία για όλες τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. ανά κατηγορία υπόχρε- ου, αποτελούν πόρο των Επιμελητηρίων, με εξαίρεση εκείνα που καταβάλλονται υπέρ της αρμόδιας για την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. υπηρεσίας της Γενικής Γραμ- ματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τα οποία αποτελούν εξ ολοκλήρου έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παρ. 2α του άρθρου 4 του κ.ν. 2190/1920 τροπο- ποιείται ως εξής: «2α. Ο έλεγχος νομιμότητας της Διοικήσεως για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας, σύμφωνα με τις πα- ραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, εφαρμόζεται μόνο στις εταιρείες της παραγράφου 8 του άρθρου 7β και στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Επίσης έλεγχος νομιμότητας της Διοικήσεως δεν ασκείται σε εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ. Στις περι- πτώσεις αυτές οι καταχωρίσεις στο Μητρώο γίνονται μετά από τυπικό έλεγχο των υποβαλλόμενων εγγράφων, χωρίς έκδοση διοικητικής εγκριτικής απόφασης. Κατ' εξαίρεση ασκείται έλεγχος νομιμότητας στην τροποποί- ηση καταστατικού ανεξαρτήτως του ύψους του μετοχι- κού κεφαλαίου για τις εταιρείες της παραγράφου 8 του άρθρου 7β και τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, πλην της πα- ραγράφου 5, τίθενται σε εφαρμογή δύο (2) μήνες μετά τηδημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 11Καταργούμενες διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα άρθρα 1 έως 12 του Ν. 3853/2010 (Α΄ 90) καταρ- γούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Όπου σε διατάξεις άλλων νόμων γίνεται αναφορά σε διατάξεις του Ν. 3853/2010 νοείται πλέον ότι γίνεται αναφορά στις διατάξεις του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταρ- γείται το παράβολο προελέγχου επωνυμίας στο οικείο Επιμελητήριο κατά τη σύσταση Εταιρείας.

Άρθρο 12Μεταβατικές διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης της παραγράφου 4 του άρθρου 9, η οποία θα εκδοθεί εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, η υπουργική απόφαση Κ2-828/2013 (Β' 216) εξακολουθεί να ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η υπουργική απόφαση της παραγράφου 2 του άρ- θρου 4 του παρόντος νόμου θα εκδοθεί εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυ- βερνήσεως. Μέχρι την έκδοση αυτής συνεχίζει να ισχύει η υπουργική απόφαση Κ1-802/2011 (Β' 470), εκτός από τα εδάφια της τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με δια- τάξεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης της e-ΥΜΣ που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 3 δεν οφείλεται για όσες συστάσεις γίνουν μέσω e-ΥΜΣ εντός του πρώτου έτους από τη θέση σε ισχύ του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι Υπουργικές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται στον παρόντα νόμο εκδίδονται εντός έξι (6) μηνών από τη θέση του σε ισχύ, με εξαίρεση τις Αποφάσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 και της παραγράφου 4 του άρθρου 9 αυτού.

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών Οικονομίας και Ανάπτυξης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ Ψηφιακής Πολιτικής, Αναπληρώτρια Υπουργός
Τηλεπικοινωνιών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Ενημέρωσης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός
Οικονομικών Οικονομικών Υφυπουργός Οικονομικών
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός
Υγείας Υγείας Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υποδομών και Μεταφορών ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ Ναυτιλίας Αγροτικής Ανάπτυξης
και Νησιωτικής Πολιτικής και Τροφίμων
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.