59 Α' 2018

ΝΟΜΟΣ 4530/2018

Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ Α΄ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ε.Δ.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
30 Μαρτίου 2018

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 59
30 Μαρτίου 2018

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4530
Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατά- ξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ε.Δ.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Άρθρο 1Υποχρεώσεις οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται οι οδηγοί που έχουν συνάψει οποιασδήποτε φύσης σύμβαση με τους ιδιοκτήτες των Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων και οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι αυτο- προσώπως οδηγούν τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητά τους. Στους οδηγούς Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων απαγορεύεται: α. η επιλογή επιβατών και προορισμών για τους οδη- γούς Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, β. η με υπαιτιότητά τους διακοπή της μίσθωσης ήδη μισθωμένου Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, γ. η είσπραξη κομίστρου διάφορου του νομίμου για τους οδηγούς ΤΑΞΙ και διάφορου του συμφωνημένου για τους οδηγούς οχημάτων Ειδικής Μίσθωσης (ΕΙΔΜΙΣΘ) και Ειδικών Μεταφορών (ΕΙΔΜΕΤ), δ. η άρνηση της μίσθωσης μη μισθωμένου Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, ε. η μη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τη διαδρομή και τον προορισμό, στ. η απρεπής, ανάρμοστη, άσεμνη, προκλητική ή απειλητική με οποιονδήποτε τρόπο συμπεριφορά, όπως υβριστικές εκφράσεις και χειρονομίες, προς τους επιβά- τες και τους άλλους οδηγούς, ζ. το κάπνισμα εντός του οχήματος, η. να οδηγούν το όχημά τους υπό την επίδραση οινο- πνεύματος, τοξικών-ναρκωτικών ουσιών ή φαρμάκων, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι οδηγοί των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων είναι υποχρεω- μένοι: α. να εκτελούν τη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών του επιβάτη από και προς το πεζοδρόμιο, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν τα είκοσι (20) κιλά, β. μόλις αναλαμβάνουν τη μίσθωση, να κατεβάζουν την πινακίδα με την επιγραφή «ΕΛΕΥΘΕΡΟ» και να θέτουν σε λειτουργία το ταξίμετρο. Με το τέλος της διαδρομής και το μηδενισμό του ταξίμετρου είναι υποχρεωμένοι να ανεβάζουν την πινακίδα με την επιγραφή «ΕΛΕΥΘΕΡΟ», γ. κατά τη διάρκεια της νύχτας, να έχουν τις πινακίδες με τις επιγραφές «ΕΛΕΥΘΕΡΟ» και «ΤΑΞΙ» ή «ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ» σβηστές, όταν το αυτοκίνητο είναι μισθωμένο, και φω- τεινές, όταν δεν είναι μισθωμένο, δ. να ερωτούν τον επιβάτη, όταν βγαίνει από τα όρια της περιμετρικής ζώνης, αν θα επιστρέψει σε σημείο εντός της περιμετρικής ζώνης και, σε περίπτωση αρνη- τικής απάντησης, να αλλάζουν τη χρέωση με χρήση του τιμολογίου 2 (διπλή ταρίφα), ε. να μη θέτουν σε λειτουργία μουσικές συσκευές, ούτε να ανοίγουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου, χωρίς τη συ- γκατάθεση του επιβάτη. Για το άνοιγμα του παραθύρου του οδηγού δεν απαιτείται η συγκατάθεση του επιβάτη, στ. να διακόπτουν τη λειτουργία του ταξίμετρου, όταν το αυτοκίνητο σταματήσει να κινείται για λόγους που ευθύνεται ο οδηγός, όπως μικροεπισκευές, αλλαγή ελα- στικών, ανεφοδιασμός με καύσιμα, ζ. να παραδίδουν στην αστυνομία ή στον κάτοχό του οποιοδήποτε αντικείμενο λησμονήθηκε στο αυτοκίνητο, η. να παρέχουν στον επιβάτη οποιαδήποτε πληροφο- ρία τους ζητηθεί για την παρεχόμενη εξυπηρέτηση, όπως για το κόμιστρο και τη διαδρομή, θ. να μεριμνούν για την καθαριότητα του αυτοκινήτου τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ι. να μεριμνούν για την ασφαλή μετακίνηση των επι- βατών, απαγορεύοντας τη μεταφορά εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών, ια. να μεριμνούν για τη διατήρηση των κατάλληλων εσωτερικών συνθηκών θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Επιπλέον των περιπτώσεων της παραγράφου 4, με τα Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ επιτρέπεται η μεταφορά ασυνόδευτων δεμάτων και λοιπών αντικειμένων, έως είκοσι (20) κιλά, εφόσον υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα, όπως προβλέ- πονται από την κείμενη νομοθεσία. Στις περιπτώσεις μεταφοράς ασυνόδευτων δεμάτων και αντικειμένων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, το ταξίμετρο λειτουργεί όπως και σε κάθε άλλη διαδρομή και ο οδηγός δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των ασυνόδευτων αντικει- μένων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με τα μισθωμένα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα είναι υποχρε- ωτική η μεταφορά των αποσκευών των επιβατών που τοποθετούνται στον ειδικό χώρο των αποσκευών, εφό- σον τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου από πλευράς βάρους και όγκου και δεν πα- ραβιάζονται οι σχετικές διατάξεις του Κ.Ο.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα απαγορεύεται γενικά η με- ταφορά εύφλεκτων ή εκρηκτικών υλών, καθώς και άλλων υλικών που ρυπαίνουν το χώρο του αυτοκινήτου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα επιτρέπεται η μεταφορά από τον επιβάτη μικρών ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το ν. 4039/2012 (Α΄ 15), με την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ειδικό καλάθι ή φέρουν φίμωτρο. Ο οδηγός μπορεί να αρνηθεί τη μίσθωση εφόσον δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, εκτός από την περίπτωση σκύλου οδηγού/συνοδηγού ατόμου με ανα- πηρία για τον οποίο δεν ισχύουν οι παραπάνω προϋπο- θέσεις, σύμφωνα με το ν. 4235/2014, ή αν αυτό δικαιολο- γείται για λόγους υγείας του ιδίου που αποδεικνύονται με πιστοποιητικό γιατρού, με το οποίο είναι εφοδιασμένος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο οδηγός Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στο νοσοκομείο πρόσωπα τα οποία χρει- άζονται βοήθεια, ακόμη και από ατυχήματα στα οποία ο ίδιος δεν έχει ανάμιξη, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρχές που επιλαμβάνονται του ατυχήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το άρθρο 98 του ν. 4070/2012 (Α΄ 82) καταργείται.

Άρθρο 2Υποχρεώσεις ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών

Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ο ιδιοκτήτης ή, σε περίπτωση παραχώρησης της εκ- μετάλλευσης του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, ο εκμεταλλευτής του είναι υποχρεωμένος: α. να φροντίζει ώστε το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση από τεχνικής πλευράς. Εφόσον διαπι- στώνει οποιαδήποτε βλάβη που είναι δυνατόν να επηρε- άσει την ασφαλή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, το αποσύρει για άμεση επιδιόρθωση της βλάβης, β. να ελέγχει την ορθή λειτουργία του ταξίμετρου, αν πρόκειται για ταξί, και να μεριμνά αμέσως για την επι- διόρθωση οποιασδήποτε βλάβης. Εφόσον διαπιστωθεί βλάβη στο ταξίμετρο, το αυτοκίνητο αποσύρεται για άμεση επιδιόρθωση της βλάβης, γ. να χρησιμοποιεί οδηγούς που διαθέτουν ειδική άδεια οδήγησης, σε ισχύ, δ. εφόσον του ζητηθεί από αρμόδια αρχή να καταθέ- σει τις κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας και την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, για λόγους που αφορούν την τήρηση διατάξεων του παρόντος, να παραδώσει τα αφαιρούμενα στοιχεία, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την επόμενη της κοινοποίησης της σχετικής έγγραφης ειδοποίησης ή της γνώσης της από αυτόν, ε. να μεριμνά ώστε το αυτοκίνητο να φέρει τα προβλε- πόμενα για τη συγκεκριμένη κατηγορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινή- των εξωτερικά γνωρίσματα και εξαρτήματα, στ. να μεριμνά για την απαιτούμενη τακτική συντήρη- ση και ορθή λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού για τη θέρμανση, τη ψύξη και τον αερισμό. Εφόσον διαπι- στωθεί βλάβη στο σύστημα κλιματισμού για τη θέρμαν- ση, τη ψύξη και τον αερισμό, το αυτοκίνητο αποσύρεται για άμεση επιδιόρθωση της βλάβης.

Άρθρο 3Υποχρεώσεις επιβατών που χρησιμοποιούν Ε.Δ.Χ. αυτοκίνηταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι επιβάτες πρέπει να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα πρέπει: α. να μην εμποδίζουν τον οδηγό με ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, β. να μην επιχειρούν να αποβιβαστούν ή να επιβιβα- στούν στο αυτοκίνητο όταν αυτό κινείται, γ. να μην καπνίζουν, δ. να μην ανοίγουν τα παράθυρα και τις πόρτες χωρίς τη συγκατάθεση του οδηγού, ε. να είναι ευπρεπείς, ευγενικοί και να μην επιδεικνύ- ουν ανάρμοστη, υβριστική, προκλητική ή απειλητική συμπεριφορά με οποιονδήποτε τρόπο κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, στ. να μην προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προξενήσει φθορά στο αυτοκίνητο, ζ. να μεριμνούν για τα μεταφερόμενα με ευθύνη τους παιδιά, ζώα και αντικείμενα, η. να μη ρίχνουν αντικείμενα εντός ή εκτός των οχη- μάτων και να μη ρυπαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο τα οχήματα, θ. να τηρούν επιμελώς τις οδηγίες για τη μετακίνηση με μικρά παιδιά και για τη μεταφορά βρεφικών και παιδικών καροτσιών, αποσκευών, ποδηλάτων και κατοικίδιων ζώων, ι. να μην καταναλώνουν φαγητό και ποτό καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησής τους και μέχρι το τέλος της διαδρομής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν το αυτοκίνητο ρυπανθεί από τα μεταφερόμενα ζώα ή αντικείμενα ή από υπαιτιότητά του, ο επιβάτης εί- ναι υποχρεωμένος να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της καθαριότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατά την αναμονή Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου για μίσθωση παραχωρείται προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία και τις εγκύους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο επιβάτης δεν επιτρέπεται να ζητήσει από τον οδηγό μισθωμένου από αυτόν Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου να διακόψει την κίνησή του και να σταθμεύσει σε σημείο της διαδρομής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) λεπτών, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος που να δικαιολογεί την παράταση της αναμονής. Αν ο επιβάτης πρόκειται να απομακρυνθεί από το μισθωμέ- νο Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο οφείλει να επιδείξει στον οδηγό του αυτοκινήτου την αστυνομική του ταυτότητα ή να καταβάλει το κόμιστρο προσαυξημένο κατά το κόστος αναμονής δεκαπέντε (15) λεπτών της ώρας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο επιβάτης δεν επιτρέπεται να επιβιβάζεται σε Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα με ρυπαρά ή μολυσμένα ρούχα.

Άρθρο 4Όργανα ελέγχουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο τήρησης των υπο- χρεώσεων του παρόντος και των κανονισμών λειτουρ- γίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και κάθε άλλης συναφούς διά- ταξης ορίζονται τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν, σύμφωνα με τους νόμους 2800/2000 (Α΄ 41), 2801/2000 (Α΄ 46) και το άρθρο 1 του ν. 3446/2006 (Α΄ 49), η Ελληνική Αστυνομία, οι Γενικές Δι- ευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Πε- ριφερειών, το Λιμενικό Σώμα για τους χώρους ευθύνης του και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου μπορούν, ανεξαρτήτως των άλλων κυρώσεων που προ- βλέπονται στον παρόντα ή άλλους νόμους, να αφαιρούν επιτόπου από τον οδηγό που διέπραξε τις παραβάσεις τoυ άρθρου 1 την ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκι- νήτου, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών. Στις περιπτώσεις διαπίστωσης των ανωτέρω παραβάσεων τα αρμόδια όργανα διαβιβάζουν την έκθεση διαπίστωσης στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφο- ρών, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση της μεγαλύ- τερης πρωτοβάθμιας επαγγελματικής οργάνωσης ιδιο- κτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων της Περιφερειακής Ενότητας, η οποία υποβάλλεται στη Διεύθυνση Επιβατικών Μετα- φορών της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του Υπουρ- γείου Υποδομών και Μεταφορών, και γνώμη της οικείας δευτεροβάθμιας επαγγελματικής οργάνωσης, μπορεί να συγκροτούνται κλιμάκια ελέγχου με σκοπό την εφαρ- μογή του παρόντος, με τη συμμετοχή ενός υπαλλήλου της ανωτέρω Διεύθυνσης, ενός εκπροσώπου της οικείας Αστυνομικής Αρχής και ενός εκπροσώπου της επαγγελ- ματικής οργάνωσης που υπέβαλε τη σχετική πρόταση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το άρθρο 104 του ν. 4070/2012 (Α΄ 82) καταργείται.

Άρθρο 5Πειθαρχικό Συμβούλιο - Λοιπά όργαναΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το άρθρο 103 του ν. 4070/2012 (Α΄ 82) αντικαθί- σταται ως εξής: «1. Συνιστάται ανά διετία εντός του πρώτου διμήνου του πρώτου έτους στην έδρα κάθε Περιφέρειας Πειθαρ- χικό Συμβούλιο με διετή θητεία, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της τήρησης και την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την παράβαση διατάξεων, που προβλέπουν πειθαρχικά παραπτώματα των οδηγών, ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Οι παραβάσεις εκ- δικάζονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητου. 2. Κάθε Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από: α. Δύο (2) εκπρόσωπους της Γενικής Διεύθυνσης Με- ταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι ορίζονται από τον Περιφερειάρχη, β. έναν (1) δικηγόρο με έμμισθη εντολή με τον ανα- πληρωτή του, ο οποίος υπηρετεί στην οικεία Περιφέρεια, γ. έναν (1) εκπρόσωπο της αστυνομικής αρχής της Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται αρμοδίως και έχουν την ιδιότητα του αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας και προέρχονται κατά προτίμηση από υπηρεσίες τροχαίας κίνησης της Περιφέρειας, δ. έναν (1) εκπρόσωπο των ιδιοκτητών και έναν (1) εκπρόσωπο των οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων της οικείας Περιφέρειας, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται όπως προβλέπεται στο παρόν. Ο εκπρόσωπος των ιδι- οκτητών μετέχει για εκδίκαση παραβάσεων ιδιοκτητών και ο εκπρόσωπος των οδηγών για εκδίκαση παραβά- σεων οδηγών που δεν έχουν την ιδιότητα του ιδιοκτήτη Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών και των οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων υποδεικνύουν από κοινού, κατά πε- ρίπτωση, όλες οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις των ενδιαφερομένων, εντός δέκα (10) ημερών, ύστερα από πρόσκληση του οικείου Περιφερειάρχη. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, ο Περιφερειάρχης απευθύνει νέα πρόσκληση στις επαγγελματικές οργανώσεις να υπο- δείξουν εκπροσώπους μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της πρόσκλη- σης. Αν και στη δεύτερη περίπτωση δεν υποδειχθούν εκπρόσωποι, ο Περιφερειάρχης αυτεπάγγελτα ορίζει εκπρόσωπο αντίστοιχα από την οικεία επαγγελματική οργάνωση με τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη, σύμ- φωνα με το πρακτικό εκλογής του τελευταίου Διοικητι- κού Συμβουλίου. Με απόφαση του Περιφερειάρχη ή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στην περίπτωση της παραγράφου 11 δύνανται να οριστούν ως μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων υπάλληλοι της Περιφέρειας ή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όταν οι επαγγελματικές οργανώσεις ή/και η οικεία αστυνομική αρχή δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για ορισμό εκπροσώπων τους. 3. Αν σε Περιφέρεια δεν υπάρχει αμιγές σωματείο οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, αλλά υπάρχει μικτό σωμα- τείο οδηγών που αποτελείται από οδηγούς Ε.Δ.Χ. αυ- τοκινήτων, λεωφορείων, τουριστικών λεωφορείων και φορτηγών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο συμμετέχει, για τις παραβάσεις οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, εκπρόσωπος από το μικτό σωματείο και συγκεκριμένα από τον κλάδο των οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Αν σε Περιφέρεια δεν υπάρχει ούτε μικτό σωματείο οδηγών, εκπρόσωπος των οδηγών ορίζεται από τον Πε- ριφερειάρχη ένας από τους οδηγούς Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων της Περιφέρειας με τον αναπληρωτή του. 4. Χρέη Προέδρου για το Πειθαρχικό Συμβούλιο εκτε- λεί ένας από τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, που ορίζεται με την πράξη συγκρότησης. 5. Ο χώρος και οι ημερομηνίες συνεδριάσεων των συμ- βουλίων καθορίζονται από τον Περιφερειάρχη, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες. 6. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τρία (3) τουλάχιστον μέλη του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται απαραίτητα ο Πρόεδρος και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ή οι αναπληρωτές τους. Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου λαμβάνο- νται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται παραπομπή σε επόμενη συνεδρίαση. 7. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο υποστηρίζεται από γραμ- ματεία, η οποία: α. τηρεί ειδικά σχετικό πρωτόκολλο, β. δέχεται τις εκθέσεις παραβάσεων των κανονισμών λειτουργίας αυτοκινήτων Ε.Δ.Χ., τις γραπτές απόψεις ή εξηγήσεις όσων έχουν διαπράξει παράβαση, τις εν- στάσεις, καθώς και τις έγγραφες καταγγελίες πολιτών τις οποίες παραδίδει στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, γ. διεκπεραιώνει τη σχετική αλληλογραφία που απαι- τείται, δ. εισηγείται ημερομηνίες συνεδριάσεων του Πειθαρ- χικού Συμβουλίου, ε. τηρεί και ενημερώνει μητρώο παραβάσεων. 8. Τα σχετικά ζητήματα με τις διαδικασίες που πρέ- πει να τηρούνται για την εύρυθμη λειτουργία του συμ- βουλίου αυτού ρυθμίζονται από τον πρόεδρό τους. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο χρησιμοποιεί πρόσφορα αποδει- κτικά μέσα, που εκτιμώνται ελεύθερα, για να εκδώσει τις αποφάσεις του. 9. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει μέσα σε προ- θεσμία ενός (1) μηνός από τη διαβίβαση σε αυτό από τα αρμόδια όργανα εκθέσεων παραβάσεων οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ή αναφορών ή καταγγελιών επιβατών. 10. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο κάθε τρίμηνο υποβάλλει στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επι- κοινωνιών της οικείας Περιφέρειας και στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναλυτική κατάσταση με τις υποθέσεις που έχουν διεκ- περαιωθεί ή εκκρεμούν σε αυτό. 11. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια μπορεί να συγκροτού- νται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφο- ρών αν παρέλθει άπρακτο χρονικό διάστημα δύο (2) μη- νών για τη συγκρότησή τους από τον Περιφερειάρχη.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το άρθρο 21 του π.δ. 243/1987 (Α΄ 104) και το άρθρο 21 του π.δ. 244/1987 (Α΄ 104) καταργούνται.

Άρθρο 6Πειθαρχικά παραπτώματα

Κάθε παράβαση, με πράξη ή παράλειψη, των διατάξε- ων των άρθρων 1 και 2 αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Πειθαρχικό παράπτωμα επίσης, αποτελεί και κάθε κα- ταλογιστέα παράβαση του Ποινικού Κώδικα ή ειδικών ποινικών νόμων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του οδηγού.

Άρθρο 7ΈλεγχοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μπορεί με απόφασή του να αναθέτει τον έλεγχο εφαρμογής του παρόντος και σε άλλα όργανα εκτός από όσα προβλέ- πονται στο άρθρο 4.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα αρμόδια όργανα ελέγχου για κάθε παράβαση που βεβαιώνουν, συντάσσουν έκθεση, αντίγραφο της οποί- ας παραδίδεται στον παραβάτη, και την αποστέλλουν το αργότερο μέσα σε πέντε (5) ημέρες στη γραμματεία του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αν η παράβαση αφορά Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο που ο οδηγός του απουσιάζει, το αντίγραφο της έκθεσης τοποθετείται στον ανεμοθώ- ρακα του αυτοκινήτου. Μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης ο παραβά- της μπορεί να καταθέσει εγγράφως στη γραμματεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου έγγραφο με τις απόψεις ή εξηγήσεις του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας και πάντως το αργότερο μέσα σε (1) ένα μήνα από τη δια- βίβαση της βεβαίωσης της παράβασης, το αρμόδιο Πει- θαρχικό Συμβούλιο εκδικάζει την υπόθεση, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβληθεί ή όχι οι γραπτές απόψεις ή εξηγήσεις του παραβάτη, και επιβάλλει τις προβλεπό- μενες διοικητικές κυρώσεις. Αν επιβληθεί πρόστιμο, η σχετική απόφαση αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. της κατοικίας του παραβάτη και το πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90). Κατά των αποφάσεων του Πειθαρ- χικού Συμβουλίου δεν επιτρέπεται ένσταση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αποφάσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου επιδίδονται στους παραβάτες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο παραβάτης μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της απόφασης για την επι- βολή προστίμου, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει στη γραμματεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου αποδεικτικό πληρωμής του προστίμου σε Δ.Ο.Υ.. Αν ο παραβάτης είναι κάτοχος της ειδικής άδειας και δεν υποβάλει μέσα στην ανωτέρω προθεσμία το αποδεικτικό πληρωμής, ο Περιφερειάρχης, με απόφασή του, αφαιρεί την ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων μέχρι να υποβληθεί το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 23 των προεδρικών διαταγμάτων 243/1987 και 244/1987 σχετικά με την οδήγηση ή χρησιμοποίηση αυ- τοκινήτου που δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας ως Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο σε ισχύ, καθώς και στις παραγράφους 3 και 4 των ιδίων άρθρων, σχετικά με την υπέρβαση της απρε- πούς συμπεριφοράς και τις ειδικές παραβάσεις σε αερο- δρόμια, λιμάνια κ.λπ., που καταγγέλλονται από πολίτες ή βεβαιώνονται από τα όργανα ελέγχου του άρθρου 4, το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει κατά προτε- ραιότητα. Ο παραβάτης μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να εκ- θέσει γραπτά τις απόψεις του μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από την ημέρα της έγγραφης ειδοποίησής του για τη σχετική καταγγελία. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, το Πειθαρχικό Συμβούλιο εκδικάζει την υπόθεση ανεξάρτητα από το αν ο παραβάτης έχει υποβάλει ή όχι υπόμνημα απόψεων.

Άρθρο 8Πειθαρχικές ποινέςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους πα- ραβάτες των διατάξεων των άρθρων 1 και 2 είναι οι εξής: α. επίπληξη, β. διοικητικό πρόστιμο, γ. αφαίρεση ειδικής άδειας οδήγησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι παραβάσεις των υποχρεώσεων που προβλέπο- νται στα άρθρα 1 και 2 κατατάσσονται με κριτήρια τη βα- ρύτητά τους, τη μέριμνα για την ασφάλεια των επιβατών και της σωματικής ακεραιότητάς τους, τη συμπεριφορά και την υπευθυνότητα των οδηγών, καθώς και τις επιπτώ- σεις στους επιβάτες σε τρεις (3) κατηγορίες: α. χαμηλής αξιολόγησης, β. μεσαίας αξιολόγησης, γ. υψηλής αξιολόγησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α. Οι χαμηλής αξιολόγησης παραβάσεις τιμωρούνται με επίπληξη και διοικητικό πρόστιμο έως τριακόσια (300) ευρώ, β. οι μεσαίας αξιολόγησης παραβάσεις τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο από τριακόσια ένα (301) έως και εξακόσια (600) ευρώ και αφαίρεση της ειδικής άδειας οδήγησης για έως έξι (6) μήνες, γ. οι υψηλής αξιολόγησης παραβάσεις τιμωρούνται με αφαίρεση της ειδικής άδειας οδήγησης για έξι (6) μήνες και επανεξέταση για την επαναχορήγηση αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφο- ρών, οι παραβάσεις του άρθρου 2 κατατάσσονται στις ανωτέρω κατηγορίες και καθορίζονται λεπτομερώς τα διοικητικά πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις ανά κα- τηγορία παράβασης, καθώς και η συγχώνευση ποινών σε περίπτωση συνεκδίκασης περισσότερων πειθαρχικών παραπτωμάτων. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προ- βλέπεται η απευθείας επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων από τα όργανα ελέγχου για παραβάσεις χαμηλής αξιολόγησης, χωρίς αυτοί να παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 5 και χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 7.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για παραβάσεις του παρόντος Κανονισμού που συν- δέονται με χρήση αλκοόλ, τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών ουσιών και έχουν σαν αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα και η ασφάλεια των επιβατών, ο υπαίτιος τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, καθώς και με αφαίρεση της ειδικής άδειας για έξι (6) μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ και αφαίρεση της ειδικής άδειας για ένα (1) έτος. Για την επαναχορήγηση της ειδικής άδειας απαιτείται επανε- ξέταση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα διοικητικά πρόστιμα του παρόντος μπορεί να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Υπο- δομών και Μεταφορών έως πενήντα τοις εκατό (50%).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραπάνω παραγράφων, για τις παραβάσεις των διατάξεων του πα- ρόντος ισχύουν οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπο- νται στα προεδρικά διατάγματα 243/1987 και 244/1987.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι διατάξεις των περιπτώσεων α΄, β΄ και ιε΄ της παρ. 6 του άρθρου 8 των προεδρικών διαταγμάτων 243/1987 και 244/1987 καταργούνται.

Άρθρο 9Εκτέλεση πειθαρχικής απόφασης

Η πειθαρχική απόφαση εκτελείται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κοινοποίησή της, με επιμέλεια του Πει- θαρχικού Συμβουλίου, στην αρμόδια υπηρεσία της Πε- ριφέρειας.

Άρθρο 10Παραγραφή πειθαρχικών παραπτωμάτων και ποινώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται εφό- σον παρέλθουν τρία (3) έτη από την ημέρα που διαπρά- χθηκαν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Πειθαρχικό παράπτωμα που αποτελεί συγχρόνως και ποινικό αδίκημα, δεν παραγράφεται πριν από την εξάλειψη του αξιόποινου του τελευταίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Πειθαρχικά παραπτώματα, που έχουν τελεστεί μέ- χρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και για τα οποία έχουν παρέλθει τρία (3) έτη από την ημέρα σύνταξης της έκθεσης βεβαίωσης χωρίς να έχει εκδοθεί πειθαρχική απόφαση, παραγράφονται.

Άρθρο 11ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συνιστάται στο Υπουργείο Υποδομών και Μετα- φορών γνωμοδοτική επταμελής διαρκής Επιτροπή για θέματα ελέγχου και αξιολόγησης των υπηρεσιών των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Έργο της Επιτροπής είναι η υποβολή προτάσεων για την αναμόρφωση των διατάξεων που ρυθμίζουν τη λειτουργία των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και η εισήγηση για την κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, των υποχρεώσεων των ιδιοκτη- τών, εκμεταλλευτών και των οδηγών κατά τη λειτουργία αυτών για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, των κανόνων ευπρεπούς εμφάνισης και των προσόντων των οδηγών, την αναμόρφωση του πλαισίου για την απόκτη- ση της ειδικής άδειας, την κατάσταση των οχημάτων και τις προϋποθέσεις διάθεσης αυτών για την εκτέλεση μεταφορικού έργου, τις διοικητικές κυρώσεις που επι- βάλλονται για την παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις παραπάνω διατάξεις, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα που δεν ρυθμίζεται με την υφιστά- μενη νομοθεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφο- ρών ορίζονται ο πρόεδρος, τα μέλη της Επιτροπής, που θα πρέπει να είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με του- λάχιστον εμπειρία άνω της δεκαετίας σε θέματα ελέγχου και αξιολόγησης των υπηρεσιών των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και ο γραμματέας με τον αναπληρωτή του και καθορίζεται και ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημιουρ- γείται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα, τηλεφωνικό κέ- ντρο και υπηρεσία σύντομων γραπτών μηνυμάτων (sms) παραπόνων και καταγγελιών των επιβατών για παραβά- σεις του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Υποδο- μών και Μεταφορών καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με τον τρόπο λειτουργίας του κεντρικού ηλεκτρονικού συ- στήματος, του τηλεφωνικού κέντρου και της υπηρεσίας σύντομων γραπτών μηνυμάτων (sms), καθώς και η Διεύ- θυνση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην ευθύνη της οποίας θα υπαχθεί και θα λειτουργεί. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ως αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση καταγγελιών και παραπόνων των επιβατών για παραβίαση διατάξεων του παρόντος ορίζεται η οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας.

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2018
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
O Aντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
και Υπουργός Οικονομίας Αναπληρωτής Υπουργός
και Ανάπτυξης Εσωτερικών Εσωτερικών
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ Ψηφιακής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Θρησκευμάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ Υφυπουργός
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Αναπληρωτής Υπουργός Υφυπουργός
Οικονομικών Οικονομικών Υγείας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ Αναπληρωτής Υπουργός
Υγείας Διοικητικής Ανασυγκρότησης Πολιτισμού και Αθλητισμού ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υποδομών και Μεταφορών ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ Υφυπουργός Ναυτιλίας Αγροτικής Ανάπτυξης
Υποδομών και Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής και Τροφίμων ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τουρισμού
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.