142 Α' 2018

ΝΟΜΟΣ 4559/2018

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Άρθρο 14 - Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Ιονίου Πανεπιστημίου
03 Αυγούστου 2018

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 142
3 Αυγούστου 2018

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4559
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 14Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Ιονίου ΠανεπιστημίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ιδρύεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.), ως νομικό πρόσωπο ιδιω- τικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία της Συγκλήτου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Έδρα του Π.Ε.Κ. είναι η έδρα του Ιονίου Πανεπιστη- μίου, στις εγκαταστάσεις του οποίου στεγάζεται και λει- τουργεί, χρησιμοποιώντας τις υλικοτεχνικές υποδομές του Πανεπιστημίου που του παραχωρούνται με απόφα- ση της Συγκλήτου, μέχρις ότου αποκτήσει ιδιόκτητους χώρους εγκατάστασης. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Π.Ε.Κ. και έγκριση της Συγκλήτου μπορεί να ιδρύονται γραφεία και παραρτήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σκοποί του Π.Ε.Κ. είναι: η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, η συμβολή στην εξειδί- κευση νέων επιστημόνων, η παροχή υπηρεσιών σε δημό- σιους και ιδιωτικούς φορείς, η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη ερευνητικών μονάδων στις επιχειρήσεις, η προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ιδίως στους τομείς: α) των βιοεπιστημών, β) των επιστημών τροφίμων, γ) του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, δ) της μουσικής και καλλιτε- χνικής δημιουργίας και ε) της ιστορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, το Π.Ε.Κ.: α) εκπονεί μελέτες κάθε φύσης και εκτελεί ή διαχει- ρίζεται εγκεκριμένα ερευνητικά ή αναπτυξιακά προ- γράμματα και έργα, τα οποία εμπίπτουν στους τομείς της παραγράφου 3, β) συνεργάζεται με παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και προωθεί την οικονομική αξιοποίη- ση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, γ) συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, το Ελληνι- κό Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τις κατά τόπους Περιφέρειες, συ- νεταιρισμούς, επιστημονικές ενώσεις, φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και Α.Ε.Ι. και επιστημονικά ή τεχνο- λογικά πάρκα, διαμεσολαβώντας στη διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση και την παραγωγή αγαθών, δ) συνεργάζεται με Έλληνες και ξένους εμπειρογνώ- μονες σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου του για την προώθηση των σκοπών του, ε) αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα συ- ναφή με τους παραπάνω σκοπούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το Π.Ε.Κ. αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α) βιοεπιστημών, βιοτεχνολογίας, επιστήμης τροφίμων και περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου, με εξειδίκευση στη βιοτεχνολογία τροφίμων, στην περιβαλ- λοντική βιοτεχνολογία, στις εφαρμογές της βιοπληροφο- ρικής στη βιοϊατρική, στην ποιότητα και ασφάλεια τροφί- μων, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών και στις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων, στη μετεω- ρολογία και την κλιματική αλλαγή, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη χημεία και τον έλεγχο ποιότητας περιβάλλοντος και στη διαχείριση περιβάλλοντος και την οικολογία, β) μουσικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας, με εξειδίκευση σε θέματα νέας μουσικής δημιουργίας και δημιουργικότητας, έρευνας των οπτικοακουστικών και υβριδικών τεχνών και της τέχνης της παράστασης και της εφαρμογής αυτών σε πεδία, όπως η καλλιτεχνική έκφραση, η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση, γ) ιστορικών μελετών, με έδρα την πόλη της Κέρκυ- ρας, με εξειδίκευση σε θέματα αρχειακής έρευνας σε όλες τις περιόδους της αρχαίας, μεσαιωνικής, νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, καθώς σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις της ιστορίας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή αυτών σε πεδία όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Στο ινστιτούτο ιστορικών μελετών ιδρύεται παράρτημα οικονομικής και κοινωνι- κής ιστορίας «Νίκος Σβορώνος», με έδρα την πόλη της Λευκάδας, με εξειδίκευση στην οικονομική και κοινωνική ιστορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Πόροι του Π.Ε.Κ. είναι: α) επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που χορηγούνται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ειδικά για τη λει- τουργία του ερευνητικού κέντρου, β) χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς, το Ελ- ληνικό Δημόσιο, καθώς και χορηγίες από ιδιωτικές επι- χειρήσεις και ιδιώτες, γ) δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές και έκτακτες εισφορές ή παροχές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων, δ) έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, την εκτέλεση ή την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων για λο- γαριασμό τρίτων, όπως δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., διεθνών και μη οργανισμών, καθώς και ιδιωτών, ή τη διάθεση πνευματικών προϊόντων που παράγει το Π.Ε.Κ., ε) τόκοι από καταθέσεις, στ) πρόσοδοι από την εκμετάλλευση της περιουσίας του Π.Ε.Κ. και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές, ζ) λοιπά πάσης φύσεως έσοδα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

α) Το Π.Ε.Κ. διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρό του και τους Δι- ευθυντές των Ινστιτούτων, ως μέλη. Ο Πρόεδρος και οι Διευθυντές επιλέγονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 9. β) Αν για οποιονδήποτε λόγο ο Πρόεδρος του Διοικη- τικού Συμβουλίου του Π.Ε.Κ. απουσιάζει ή προσωρινά κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τα καθήκοντά του ασκούνται από Αντιπρόεδρο, ο οποίος ορίζεται κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. γ) Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει για τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και τη λειτουργία του ερευ- νητικού κέντρου, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τις δραστηριότητές του, τη διάθεση των πόρων του και, γενικά, για κάθε ενέρ- γεια που σχετίζεται με την εκπλήρωση των σκοπών του, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της παραγράφου 12.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Κάθε Ινστιτούτο του Π.Ε.Κ. διοικείται από τριμελή συντονιστική επιτροπή, στην οποία μετέχει ως Πρόεδρος ο Διευθυντής του Ινστιτούτου. α) Η τριμελής επιτροπή είναι αρμόδια για την κατάρ- τιση του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος του Ινστιτούτου, την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού του ερευνητικού κέντρου που αφορούν στις δραστηριότητες του ινστιτούτου και κάθε άλλο θέμα που προβλέπεται στον κανονισμό της παραγράφου 12. β) Ο Διευθυντής έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ινστιτούτου, εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Κ. το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ινστιτούτου, προΐσταται των υπηρεσιών του Ινστιτούτου και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Κ. Αν ο Διευθυντής ελλείπει ή κωλύεται να ασκήσει τα ανωτέρω καθήκοντά του ή τα καθήκοντά του ως μέλους του Διοικητικού Συμ- βουλίου, τα καθήκοντα αυτά ασκούνται από μέλος της τριμελούς συντονιστικής επιτροπής, το οποίο ορίζεται κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής αυτής, ύστε- ρα από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της. Αν ο Διευθυντής ελλείπει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκο- ντά του ως μέλος της τριμελούς συντονιστικής επιτρο- πής, τα καθήκοντά του ασκούνται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, οι Διευ- θυντές των Ινστιτούτων και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου, επιστήμονες με διεθνές κύρος, οι οποίοι έχουν διοικη- τική πείρα και ερευνητική δραστηριότητα σχετική με τα αντικείμενα των ινστιτούτων του ερευνητικού κέντρου, με εμπειρία στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας. Για την επιλογή τους εκδίδεται προκήρυξη από τον Πρύτανη. Με την προκή- ρυξη μπορεί να οριστούν πρόσθετα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Π.Ε.Κ. Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται από πενταμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και συγκροτείται με απόφαση της Συ- γκλήτου. Ο ορισμός αυτών που επιλέχθηκαν από την επιτροπή γίνεται με πράξη του Πρύτανη, η οποία δη- μοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες, στις ανωτέρω θέσεις τοποθε- τούνται μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος, που επιλέγονται από τη Σύγκλητο και ορίζονται με πράξη του Πρύτανη, και γίνεται εκ νέου προκήρυξη μέσα σε ένα (1) έτος. Η θητεία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, των Διευθυ- ντών των Ινστιτούτων και των μελών της συντονιστικής επιτροπής είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης. Η κατοχή των ανωτέρω θέσεων δεν είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή θέσης μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης στο Α.Ε.Ι.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Στο Π.Ε.Κ. τοποθετείται προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Στο Π.Ε.Κ. απασχολείται και προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου ή με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων/έργων που αυτό διαχειρίζεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Για ζητήματα που αφορούν την οικονομική δια- χείριση των ερευνητικών προγραμμάτων, τις προμή- θειες, τον τρόπο απασχόλησης και τις μετακινήσεις του προσωπικού του Π.Ε.Κ., καθώς και των ερευνητικών προγραμμάτων/έργων που αυτό διαχειρίζεται, εφαρ- μόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 60 έως 67 του ν. 4485/2017. Η οικονομική διαχείριση των έργων/ προγραμμάτων των Ινστιτούτων του Π.Ε.Κ. ασκείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου. Οι προβλεπόμενες κρατήσεις του Ε.Λ.Κ.Ε. από τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και έργων των Ινστιτούτων του Π.Ε.Κ. διατίθενται υπέρ της λειτουργίας και των σκοπών του Κέντρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται μέσα σε εννέα (9) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου. Με τον εσωτερικό κανονισμό λει- τουργίας καθορίζονται ιδίως τα εξής θέματα: α) οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου και ο τρόπος λειτουργίας του, β) οι αρμοδιότητες των Διευθυντών και των τριμελών επιτροπών διοίκησης των ερευνητικών Ινστιτούτων και ο τρόπος λειτουργίας τους, γ) η εξειδίκευση των προσόντων που πρέπει να δι- αθέτουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, οι Διευθυντές των Ινστιτούτων και τα μέλη των τριμελών επιτροπών, δ) η διαδικασία παύσης μελών του Διοικητικού Συμ- βουλίου, ε) η εσωτερική οργανωτική διάρθρωση και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του ερευ- νητικού κέντρου, στ) οι λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική διαχεί- ριση του ερευνητικού κέντρου, ζ) οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των επιστημο- νικών υπευθύνων και λοιπού προσωπικού, η) οι διαδικασίες και κάθε ειδικό ζήτημα σχετικά με την απασχόληση, τις αμοιβές και τις μετακινήσεις των απασχολουμένων στα έργα του ερευνητικού κέντρου, θ) οι τρόποι διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελε- σμάτων των ερευνών και των άλλων δραστηριοτήτων του, ι) η διαχείριση και προστασία των δικαιωμάτων δια- νοητικής (πνευματικής και βιομηχανικής) ιδιοκτησίας, ια) θέματα ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας, ιβ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση του ερευ- νητικού κέντρου, την εύρυθμη λειτουργία του και την εκπλήρωση του σκοπού του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της παραγρά- φου 7 και της Συντονιστικής Επιτροπής της παραγράφου 8 δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερή- σια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Δ.9 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και ιδιαίτερα με την επιφύλαξη της παραγράφου 7 του άρθρου 6 του ιδίου νόμου.

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2018
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών Εσωτερικών Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ Αναπληρωτής Υπουργός Υφυπουργός
Παιδείας, Έρευνας Παιδείας, Έρευνας Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Θρησκευμάτων και Θρησκευμάτων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ Αναπληρώτρια Υπουργός Υφυπουργός
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Αναπληρωτής Υπουργός
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών Οικονομικών
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ Υφυπουργός
Οικονομικών Υγείας Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Υφυπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ Αναπληρωτής Υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υποδομών και Μεταφορών ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.