194 Α' 2010

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 113/2010

Ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες.

Άρθρο 6
22 Νοεμβρίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 194
22 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 113
Ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των παρ 1 και 2, του άρθρου 22 Α του ν. 2362/1995 «περί Δημόσιου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (Α΄ 247), όπως προστέθηκε με το άρθρο 23 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα, ο οποίος
κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (Α΄ 98).
3. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος π.δ. δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
4. Την 222/2010 Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, αποφασίζουμε:

Άρθρο 6

Έλεγχος πορείας πιστώσεων α. Οι οικονομικές υπηρεσίες του οικείου φορέα παρακολουθούν συστηματικά τη διάθεση των πιστώσεων και δεν καταρτίζουν σχέδια αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων, σε περίπτωση υπέρβασης του ποσοστού διάθεσης. β. Οι ανωτέρω υπηρεσίες παρακολουθούν, επίσης, τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και ενημερώνουν, σε μηνιαία βάση, την οικεία Υ.Δ.Ε. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. γ. Οι ΥΔΕ ελέγχουν και παρακολουθούν την εξέλιξη των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο διατάκτης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του και παρέχουν, όταν ζητηθεί από τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες, κάθε σχετική πληροφορία για την πορεία και τα υπόλοιπα των πιστώσεων, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση των καταχωρημένων υποχρεώσεων, καθώς και τα στοιχεία του άρθρου 19 του ν. 2362/1995. Οι ίδιες Υπηρεσίες καταγράφουν και παρακολουθούν ιδιαιτέρως στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής τις αναλήψεις υποχρεώσεων του οικείου φορέα που δεν έχουν εκτελεστεί και ενημερώνουν, μηνιαίως, τη Δ/νση Προϋπολογισμού, τη Δ/νση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Κρατικών Διαθεσίμων και τη Δ/νση Δημοσιονομικής Διαχείρισης του Γ.Λ. Κράτους. Περαιτέρω, αποστέλλουν στις ίδιες Δ/νσεις, επίσης σε μηνιαία βάση, στοιχεία που αναφέρονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προηγούμενης περίπτωσης. Τέλος, οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες ελέγχουν την τήρηση της διαδικασίας του παρόντος π.δ. και υποχρεούνται να μην προβαίνουν σε εκκαθάριση και ενταλματοποίηση δαπανών, εφόσον δεν πληρούνται οι οριζόμενες προϋποθέσεις.

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ