96 Α' 2000

Νόμος 2830/2000

Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Άρθρο 40 - Δικαιώματα συμβολαιογράφων.
16 Μαρτίου 2000

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 40Δικαιώματα συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος για κάθε πράξη που καταρτίζει και για κάθε παροχή υπηρεσίας που προσφέρει, αν σχετί­ ζεται με την αρμοδιότητά του ή επιβάλλεται από το νόμο, όπως και για την έκδοση αντιγράφων και περιλήψεων, δι­ καιούται πάγια αμοιβή. Επιπλέον της αμοιβής αυτής και προκειμένου για πράξεις που το αντικείμενό τους είναι αποτιμητό σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και αναλογική αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση τη συνολική δηλού­ μενη αξία στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή προσωρινά ή οριστι­ κά. Τέλη και δικαιώματα που εισπράχθηκαν από το συμ­ βολαιογράφο νόμιμα κατά τη σύνταξη του συμβολαίου ουδέποτε επιστρέφονται. Οι αμοιβές αυτές καθορίζονται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλ­ λόγων Ελλάδας. Με όμοιες αποφάσεις ορίζεται ο τρόπος είσπραξης των αμοιβών των συμβολαιογράφων για τη διαφορά που τυ­ χόν προκύπτει ανάμεσα στην αξία που δηλώθηκε για το αντικείμενο της δικαιοπραξίας και στη μεγαλύτερη αξία που οριστικά καθορίσθηκε από την αρμόδια αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ειδικοί νόμοι ή διατάγματα ή αποφάσεις που καθο­ ρίζουν μειωμένα δικαιώματα συμβολαιογράφων διατη­ ρούνται σε ισχύ μετά τη δημοσίευση του Κώδικα, μπο­ ρούν όμως και εντός έτους από τη δημοσίευση να αναθε­ ωρηθούν ή να καταργηθούν, μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Ειδικοί νόμοι, προεδρικά διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις που μειώνουν τα δικαιώματα του συμβο­ λαιογράφου δεν ισχύουν αν δεν έχουν υπογραφεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο συμβολαιογράφος δικαιούται να πάρει το μισό της νόμιμης αμοιβής για το συμβόλαιο ή την πράξη που συνέ­ ταξε ύστερα από εντολή των δικαιοπρακτούντων, το οποίο όμως δεν υπογράφηκε από υπαιτιότητα οποιου­ δήποτε από αυτούς. Υπόχρεος για την πληρωμή είναι αυ­ τός που έδωσε την εντολή για τη σύνταξή τους. Τα δικαι­ ώματα αυτά δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε οποια­ δήποτε περίπτωση τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) δραχμές. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξομειώνεται με από­ φαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο συμβολαιογράφος έχει το δικαίωμα, μέχρι την ολοσχερή αποπληρωμή των ισχυόντων τελών και δικαιω­ μάτων που οφείλονται, να επισχέσει τα έγγραφα των δι­ καιοπρακτούντων που βρίσκονται στα χέρια του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου που έχει συνταχθεί σε αλλοδαπό συμβολαιογράφο ή Έλληνα πρόξενο δεν μεταγράφεται αν δεν επισυναφθεί στο αντίγραφο προς μεταγραφή γραμμάτιο του Συμβολαιογραφικού Συλ­ λόγου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, από το οποίο να προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί τα συμ­ βολαιογραφικά δικαιώματα από το προς μεταγραφή συμ­ βόλαιο στο σύλλογο αυτού. Τα δικαιώματα αυτά διανέ­ μονται μεταξύ των συμβολαιογράφων του ειρηνοδικείου στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ