62 Α' 2001

Νόμος 2895/2001

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρα­τίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη συνεργα­σία και αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των Τελωνειακών τους Διοικήσεων.

Άρθρο 3 - Συνδρομή κατόπιν αίτησης
30 Μαρτίου 2001

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 62

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2895
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρα­ τίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη συνεργα­ σία και αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των Τελωνειακών τους Διοικήσεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 3Συνδρομή κατόπιν αίτησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κατόπιν αίτησης, οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Με­ ρών πληροφορούν η μία την άλλη εάν αγαθά που εξάγο­ νται από το έδαφος του ενός Μέρους έχουν νόμιμα εισα­ χθεί στο έδαφος του άλλου Μέρους. Κατόπιν αίτησης, οι πληροφορίες αυτές μνημονεύουν τις τελωνειακές διαδι­ κασίες που εφαρμόσθηκαν για τον τελωνισμό των αγα­ θών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Τελωνειακή Διοίκηση του ενός Μέρους παρέχει, κα­ τόπιν αίτησης της Τελωνειακής Διοίκησης του άλλου Μέ­ ρους και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, πληροφορίες αναφορικά με: α) μέσα μεταφοράς για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υ­ πόνοιες ότι χρησιμοποιήθηκαν, χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν σε τελωνειακές παραβάσεις· β) αγαθά που η αιτούσα Διοίκηση θεωρεί ή έχει υπόνοι­ ες ότι χρησιμοποιούνται σε ενέργειες που παραβιάζουν την τελωνειακή νομοθεσία· γ) πρόσωπα για τα οποία η αιτούσα Διοίκηση γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι έχουν ανάμειξη σε ενέργειες που παρα­ βιάζουν την τελωνειακή νομοθεσία· δ) νέα μέσα και μεθόδους για τα οποία η αιτούσα Διοί­ κηση γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι χρησιμοποιούνται σε ε­ νέργειες που παραβιάζουν την τελωνειακή νομοθεσία· ε) χώρους για τους οποίους η αιτούσα Διοίκηση γνωρί­ ζει ή υποψιάζεται ότι χρησιμοποιούνται σε ενέργειες που παραβιάζουν την τελωνειακή νομοθεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Τελωνειακή Διοίκηση του ενός Μέρους, κατόπιν αί­ τησης της Τελωνειακής Διοίκησης του άλλου Μέρους, παρέχει σε αυτή κάθε διαθέσιμη πληροφορία σχετική με ενέργειες που μπορεί να καταλήξουν σε τελωνειακές πα­ ραβάσεις μέσα στο έδαφος του Κράτους της αιτούσας Διοίκησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Μερών, κατόπιν αίτη­ σης, παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τη με­ ταφορά και αποστολή αγαθών, όπως διοικητικά, φορτω­ τικά ή εμπορικά έγγραφα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κατόπιν αίτησης, η Τελωνειακή Διοίκηση του ενός ή του άλλου Μέρους, στην έκταση της αρμοδιότητας και της δυνατότητάς της, ασκεί ειδική επιτήρηση για καθορι­ σμένη χρονική περίοδο πάνω στις διακινήσεις αγαθών που είναι γνωστό ότι αποτελούν αντικείμενο τελωνειακών παραβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των κινήσεων των αναμεμειγμένων σε αυτά προσώπων και μέσων μετα­ φοράς.

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 28 Μαρτίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ