281 Α' 2001

Νόμος 2969/2001

Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.

Άρθρο 4 - Μηχανήματα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων
18 Δεκεμβρίου 2001

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 281

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2969
Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 4Μηχανήματα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4, όποιος προτί­ θεται να αγοράσει, να εισαγάγει από τρίτες χώρες, να πα­ ραλάβει από άλλο Κράτος ­ Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένω­ σης, να κατασκευάσει, να επισκευάσει ή να μεταφέρει άμ­ βικα ή μηχανήματα κατάλληλα για παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων ή κύριο μέρος αυ­ τών των μηχανημάτων, οφείλει να λάβει προηγουμένως έγγραφη άδεια από το αρμόδιο Τελωνείο. Την ίδια υπο­ χρέωση έχουν και οι επαγγελματίες κατασκευαστές τέ­ τοιων μηχανημάτων οι οποίοι κατασκευάζουν αυτά χωρίς προηγούμενη παραγγελία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όποιος αποκτήσει άμβικα ή αποστακτικά μηχανήμα­ τα κατάλληλα για παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και αλ­ κοολούχων προϊόντων γενικά ή μέρη τέτοιων μηχανημά­ των, οποιαδήποτε και αν είναι η χρήση για την οποία προ­ ορίζονται τα μηχανήματα ή τα μέρη τους, οφείλει εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κατοχή τους να δη­ λώσει εγγράφως στο αρμόδιο Τελωνείο το είδος, τη χω­ ρητικότητα και τη χρήση για την οποία προορίζονται, κα­ θώς και τη θέση στην οποία τοποθετήθηκαν και να λάβει άδεια κατοχής. Παράλληλα οφείλει να ζητήσει τη σφρά­ γισή τους. Το Τελωνείο κοινοποιεί στην αρμόδια Χημική Υ­ πηρεσία αντίγραφο της ανωτέρω δήλωσης κατοχής μη­ χανημάτων, η οποία, ύστερα από έλεγχο, εκδίδει βεβαίω­ ση περί καταλληλότητας αυτών για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται και περί της χωρητικότητάς τους. Τη βεβαίωση αυτή η Χημική Υπηρεσία κοινοποιεί στο Τελω­ νείο. Η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνεί­ ων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καταχωρεί τα στοι­ χεία του μηχανήματος στο Γενικό Μητρώο Κατοχής Απο­ στακτικών Μηχανημάτων και χορηγεί τον Αριθμό Γενικού Μητρώου του Μηχανήματος, ο οποίος αναγράφεται υπο­ χρεωτικά σε όλες τις άδειες κατοχής που θα εκδοθούν στο μέλλον για το μηχάνημα αυτό. Ο κάτοχος του μηχα­ νήματος είναι υποχρεωμένος να χαράξει τον Αριθμό Γενι­ κού Μητρώου σε εμφανές σημείο στο λέβητα και στο κά­ λυμμα αυτού. Αντίγραφο της άδειας κατοχής του μηχα­ νήματος κοινοποιείται στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κάθε μεταβίβαση, μεταβολή χωρητικότητας ή άλλη μετασκευή, καταστροφή και μεταφορά άμβικα ή αποστα­ κτικού μηχανήματος γνωστοποιείται από το Τελωνείο που έχει εκδόσει την άδεια κατοχής στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γε­ νικού Χημείου του Κράτους. Αν πραγματοποιηθεί οποια­ δήποτε επισκευή, μετασκευή ή μεταβίβαση άμβικα, απαι­ τείται έκδοση βεβαίωσης καταλληλότητας από την αρμό­ δια Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Απαγορεύεται η κατασκευή, η εισαγωγή από τρίτες χώρες ή η παραλαβή από Κράτος ­ Μέλος της Ευρωπαϊ­ κής Ένωσης αμβίκων χωρητικότητας κάτω των 130 λί­ τρων, με εξαίρεση τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Εφόσον ο άμβικας προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε επιστημονικά εργαστήρια ή από τους επαγγελματίες που δικαιούνται να χρησιμοποιούν τέτοιους άμβικες σύμφωνα με το άρθρο 5, με εξαίρεση τους μικρούς αποσταγματο­ ποιούς (διήμερους). β) Εφόσον ο άμβικας προορίζεται για αντικατάσταση άλλου άμβικα κατεστραμμένου που ανήκει σε μικρό απο­ σταγματοποιό (διήμερο), υπό τον όρο ότι η καταστροφή βεβαιώνεται από την αρμόδια Τελωνειακή ή Χημική Αρχή. γ) Εφόσον ο άμβικας προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες ή αποστολή σε Κράτος ­ Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον όρο ότι θα εξαχθεί ή θα αποσταλεί σε τακτή προθεσμία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδί­ δεται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, μπορεί να χορηγηθεί στους αγροτικούς συνεταιρισμούς δυσπρόσιτων ορεινών ή νησιωτικών δη­ μοτικών διαμερισμάτων ή κοινοτήτων της χώρας άδεια κατασκευής και κατοχής ενός (1) άμβικα χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρων, εφόσον στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει οργανωμένο οινοποιείο και οι αμπελοκτήμονες του δημο­ τικού διαμερίσματος ή της κοινότητας δεν μπορούν να ε­ ξυπηρετηθούν από τους άμβικες που λειτουργούν μέσα στα όρια αυτών. Ο άμβικας αυτός θα χρησιμοποιείται μό­ νο για την απόσταξη των στεμφύλων των αμπελοκτημό­ νων του δημοτικού διαμερίσματος ή της κοινότητας όπου εδρεύει ο αγροτικός συνεταιρισμός. Μεταβίβαση του πα­ ραπάνω άμβικα απαγορεύεται, εκτός αν διαλυθεί ο συνε­ ταιρισμός, οπότε η μεταβίβαση επιτρέπεται σε άλλο συ­ νεταιρισμό που πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις. Σε διαφο­ ρετική περίπτωση ο άμβικας καταστρέφεται υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται: α) ο τύπος των σφραγίδων των αποστακτικών μηχανημάτων γενικά και η διαδικασία για τη σφράγισή τους, β) το είδος των τοποθε­ τούμενων μηχανικών μετρητών ή άλλων μέσων μετρήσε­ ως για τον έλεγχο των παραγόμενων αλκοολούχων προϊ­ όντων, καθώς και οι όροι της τοποθετήσεως, λειτουργίας και ελέγχου αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζο­ νται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ