297 Α' 2005

ΝΟΜΟΣ 3419/2005

Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Άρθρο 24
06 Δεκεμβρίου 2005

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 297
6 Δεκεμβρίου 2005

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3419
Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 24ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν. 2081/1992 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων» (Κ.Ε.Ε.) με έδρα την Αθήνα. Η Κ.Ε.Ε. τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης και έχει ως μέλη της όλα τα Επιμελητήρια της χώρας. Σκοπός της Κ.Ε.Ε. είναι η εκπροσώπηση των Ελληνικών Επιμελητηρίων στο εξωτερικό, η μελέτη θεμάτων ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και η παροχή προς τις δημόσιες αρχές γνωμοδοτήσεων για κάθε θέμα που είναι σχετικό με τους σκοπούς των Επιμελητηρίων. Μέλη της Κ.Ε.Ε., χωρίς δικαίωμα ψήφου, μπορεί να είναι, με απόφαση αυτής, και τα Ελληνόφωνα Επιμελητήρια της χώρας, ύστερα από σχετική αίτησή τους. Οι αρμοδιότητες που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 2 ασκούνται κατ’ αναλογία και από την Κ.Ε.Ε. σε πανελλήνιο επίπεδο.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του ν. 2081/1992 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Η γενική συνέλευση της Κ.Ε.Ε. αποτελείται από τον πρόεδρο κάθε Επιμελητηρίου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και από ένα μέλος του διοικητικού του συμβουλίου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, που υποδεικνύεται από αυτό. Η γενική συνέλευση συνεδριάζει νόμιμα, εφόσον είναι παρόντα τα μισά πλέον ενός του συνόλου των μελών της, ή σε επαναληπτική συνεδρίαση, εφόσον είναι παρόν το ένα τρίτο των μελών. Η γενική συνέλευση συνεδριάζει στην έδρα της ή σε άλλον τόπο και συνέρχεται το πρώτο και τελευταίο τετράμηνο κάθε έτους και εκτάκτως, όταν συγκαλείται με απόφαση της διοικητικής επιτροπής κατά την κρίση αυτής και του προέδρου της Κ.Ε.Ε.. Η γενική συνέλευση εγκρίνει τον απολογισμό, τα πεπραγμένα και τον προϋπολογισμό της Κ.Ε.Ε..»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παράγραφος 4 του άρθρου 5 του ν. 2081/1992 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η διοικητική επιτροπή: Η διοικητική επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο και οκτώ μέλη, τα οποία πρέπει να είναι εν ενεργεία πρόεδροι Επιμελητηρίων και εκλέγονται από τη γενική συνέλευση που συνέρχεται το πρώτο τρίμηνο κάθε τέταρτου έτους. Τα μέλη της διοικητικής επιτροπής εκλέγουν, μεταξύ των μελών της, τους Α ,΄ Β ,΄ Γ ,΄ Δ΄ και Ε΄ αντιπροέδρους, που προέρχονται ανά ένας, αντίστοιχα, από τα αμιγή βιοτεχνικά, επαγγελματικά, από τα εμποροβιομηχανικά, από τα μεικτά Επιμελητήρια και περιφερειακά Επιμελητήρια, τον οικονομικό επόπτη, τον γενικό γραμματέα και ένα μέλος της που προέρχεται από Επιμελητήριο της περιφέρειας. Εάν δεν υπάρχει εκλόγιμος υποψήφιος προερχόμενος από οποιοδήποτε από τα ανωτέρω Επιμελητήρια, ως αντιπρόεδρος εκλέγεται μέλος προερχόμενο από τα υπόλοιπα Επιμελητήρια. Τα μέλη της διοικητικής επιτροπής έχουν θητεία ίση με τη θητεία των οργάνων του Επιμελητηρίου. Η διοικητική επιτροπή συνεδριάζει νόμιμα με την παρουσία πέντε μελών της, συνέρχεται μία φορά κάθε μήνα ή και νωρίτερα, κατά την κρίση του προέδρου της, και αποφασίζει για κάθε θέμα για το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί από τη γενική συνέλευση ή όταν υπάρχει ανάγκη λήψης άμεσης απόφασης, μέσα στα πλαίσια των σκοπών της Κ.Ε.Ε.. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Κ.Ε.Ε., ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκλογής των μελών της διοικητικής επιτροπής της Κ.Ε.Ε., το εκλογικό σύστημα, την υποβολή υποψηφιοτήτων, την υποβολή ενστάσεων και την επίλυσή τους, την εκλογή των αντιπροέδρων, του οικονομικού επόπτη και του αναπληρωτή του, του γενικού γραμματέα και του αναπληρωτή αυτού, τη συγκρότηση της εκλογικής επιτροπής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η παράγραφος 6 του άρθρου 5 του ν. 2081/1992 αντικαθίσταται ως εξής: «6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης, καθορίζονται τα θέματα της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης της Κ.Ε.Ε.. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Ε., καθορίζεται το ποσοστό επί των συνδρομών των Επιμελητηρίων, το οποίο περιέρχεται στην Κ.Ε.Ε.. Από τον πόρο αυτόν η Κ.Ε.Ε. μπορεί να επιχορηγεί τα αναγνωρισμένα Ελληνικά Επιμελητήρια στην αλλοδαπή. Το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Εφόσον στις διατάξεις του άρθρου αυτού δεν ορίζεται διαφορετικά, οι διατάξεις του παρόντος νόμου για τα Επιμελητήρια εφαρμόζονται αναλογικά και για την Κ.Ε.Ε.. Οι προϋπολογισμοί των Επιμελητηρίων, εκτός από το τμήμα αυτών που αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, δεν εγκρίνονται, αν αυτά δεν προσκομίσουν απόδειξη από τράπεζα, με την οποία να αποδεικνύεται η κατάθεση του ποσού που αντιστοιχεί στο ανωτέρω ποσοστό για την προηγούμενη κλεισμένη οικονομική χρήση.»

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κρά
τους.