40 Α' 2009

ΝΟΜΟΣ 3752/2009

Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ - ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
04 Μαρτίου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 40
4 Μαρτίου 2009

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3752
Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 6

Στο άρθρο 34 του ν. 3577/2007 (ΦΕΚ 130 Α΄) προστίθεται παράγραφος 4, ως εξής: «4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και για το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη», το οποίο επιχορηγείται από το έτος 2009 και εφεξής.»

Άρθρο 7

Οι διατάξεις των εδαφίων δ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν.δ. 400/1970, όπως ισχύει, εφαρμόζονται και στις απαιτήσεις από σχέση έμμισθης εντολής επί του αδιανέμητου προϊόντος της εκκαθάρισης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Άρθρο 8ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 3548/2007 (ΦΕΚ 68 Α΄) και πριν από το στοιχείο α΄ αυτής προστίθεται εδάφιο τρίτο ως ακολούθως: «Στην περίπτωση δε εταιρειών που εκδίδουν εφημερίδες ως έδρα νοείται ο τόπος στον οποίο λειτουργεί η διεύθυνση της εφημερίδας με την απαραίτητη εγκατάσταση οργανωμένου γραφείου και δίνονται οι κατευθύνσεις, καθώς επίσης και οι οδηγίες σχετικά με την εμφάνιση, την ύλη και την εκτύπωσή της.» β. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 3548/2007 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: «Σε αυτή την περίπτωση ως έδρα της επιχειρήσεως νοείται η έδρα την οποία δηλώνει η εφημερίδα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του παρόντος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 μετά τη φράση «...εφόσον εκδίδονται με τον ίδιο τίτλο επί δύο έτη οι ημερήσιες και τρία έτη οι εβδομαδιαίες,...» προστίθεται η φράση «...με την επισήμανση ότι ο έλεγχος για τις εφημερίδες που περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. 18130/2007 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας (ΦΕΚ 1226 Β΄) και στην υπ’ αριθμ. 19734/2007 απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ανάπτυξης (ΦΕΚ 1447 Β΄), αφορά το προηγούμενο έτος από αυτό της εκδόσεως της εκάστοτε υπουργικής αποφάσεως,...». β. Στο τέλος του στοιχείου ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: «Ο έλεγχος διαπίστωσης της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων είναι δειγματοληπτικός και διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, η οποία και εισηγείται σχετικώς.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α. Στο τέλος του στοιχείου στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: «Ο έλεγχος διαπίστωσης της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων είναι δειγματοληπτικός και διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, η οποία και εισηγείται σχετικώς, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του παρόντος.» β. Στο τέλος του στοιχείου ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: «Η δημοσιογραφική ιδιότητα του ιδιοκτήτη μπορεί να αποδειχθεί με την προσκόμιση ή της δημοσιογραφικής ταυτότητάς του ή ενυπόγραφων άρθρων του στην εφημερίδα ή υπεύθυνης δήλωσής του, όπου βεβαιώνεται ότι είναι συντάκτης συγκεκριμένων δημοσιευμένων άρθρων. Σε περίπτωση απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης ενός δημοσιογράφου, δεν δημιουργείται κώλυμα κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφόσον προσληφθεί άλλος δημοσιογράφος εντός χρονικού διαστήματος είκοσι ημερών από την ημερομηνία παραίτησης ή της επέλευσης της απολύσεως του προηγουμένου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στο τέλος του στοιχείου γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: «Θεωρείται δικαιολογημένη η διακοπή της έκδοσης των ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων μόνο κατά τις επίσημες αργίες, κατά τις τοπικές αργίες ή για λόγους ανωτέρας βίας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το στοιχείο α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 τροποποιείται ως εξής: «ένα αντίτυπο κάθε φύλλου τους την επόμενη ημέρα της κάθε έκδοσής τους».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το στοιχείο β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 τροποποιείται ως εξής: «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, σχετικά με τους δημοσιογράφους που απασχολεί και τα χρονικά διαστήματα απασχόλησής τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση ασφάλισης από τα οικεία ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων που νομίμως απασχολεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά ασφαλιστικές διατάξεις. Επιπλέον πρέπει να προσκομίζεται πίνακας προσωπικού θεωρημένος από την Επιθεώρηση Εργασίας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το στοιχείο γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 αντικαθίσταται ως εξής: «γ. Φωτοαντίγραφο της περιοδικής ή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση (άρθρο 8 του ν. 1599/1986), στην οποία αναφέρεται ότι στις δηλώσεις αυτές έχουν συμπεριληφθεί τα έσοδα από την πώληση των αντιτύπων και των συνδρομών, βεβαίωση του Ταμείου Ε.ΤΑ.Π. Μ.Μ.Ε. σχετικά με τον αριθμό των πωλουμένων κατ’ έκδοση αντιτύπων κάθε εφημερίδας, τα νόμιμα παραστατικά παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών ή άλλων υπηρεσιών συναφούς σκοπού ή και το θεωρημένο τιμολόγιο του πρακτορείου διανομής τύπου που αφορούν τις εκάστοτε εκδόσεις της. Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή από ιδιωτικές ταχυδρομικές επιχειρήσεις είτε αυτές είναι εγγραμμένες στο μητρώο της Ε.Ε.Τ.Τ. είτε όχι, καθώς και από άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες τυχόν εξυπηρετείται ο σκοπός αυτός. Σε περίπτωση διακίνησης της εφημερίδας με ίδια μέσα, πρέπει να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμως απασχολούμενου διανομέα σχετικά με τον αριθμό των κατ’ έκδοση διακινούμενων φύλλων. Στην περίπτωση που ο διανομέας είναι ασφαλισμένος στον Ο.Α.Ε.Ε., πέραν της προαναφερθείσας υπεύθυνης δήλωσης, πρέπει να προσκομίζεται σύμβαση θεωρημένη από την επιθεώρηση εργασίας και φωτοαντίγραφα των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ., του ν. 1809/1988 και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παρεχόμενη υπηρεσία του διανομέα. Στην περίπτωση απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης του διανομέα δεν δημιουργείται κώλυμα κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφόσον προσληφθεί έτερος διανομέας εντός χρονικού διαστήματος τριάντα ημερών από την ημερομηνία παραίτησης ή της απόλυσης του προηγούμενου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το στοιχείο δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 τροποποιείται ως εξής: «αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσεως για τα πρόσωπα του εδαφίου θ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στο τέλος του στοιχείου β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 Β του ν. 3548/2007 προστίθεται η φράση, «εφόσον υπάρχουν». Η προθεσμία της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 παρατείνεται, για το 2009, από τη λήξη της ως τις 20.2.2009.

Άρθρο 9ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) τελεί εφεξής υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπου στην κείμενη νομοθεσία για αρμοδιότητες που ανήκουν ή αφορούν τον Ε.Φ.Ε.Τ. αναφέρεται ο Υπουργός Ανάπτυξης, στο εξής νοείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπου στη νομοθεσία για αρμοδιότητες σχετικές με τον Ε.Φ.Ε.Τ. που μεταφέρονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο εξής νοείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μεταφέρονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν με το άρθρο 3 του π.δ. 79/2007 (ΦΕΚ 95 Α΄) σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Το προηγούμενο εδάφιο τίθεται σε εφαρμογή έξι μήνες ύστερα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται πριν την πάροδο των προαναφερθέντων έξι μηνών και τίθεται σε ισχύ ταυτόχρονα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής, ρυθμίζονται λεπτομερειακά και τεχνικά θέματα που αφορούν τη μεταφορά και την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, αρμοδιότητες σχετιζόμενες με τα τρόφιμα μεταφέρονται στον Ε.Φ.Ε.Τ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να τροποποιούνται διατάξεις του ν. 2741/1999 και άλλων νόμων με σκοπό την εναρμόνισή τους με τη διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγονται αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σχετικές με προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και σε καθεστώτα δασμοφορολογικού χαρακτήρα, που εξακολουθούν να ρυθμίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις της ειδικής κατά περίπτωση νομοθεσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι υπάλληλοι του Ε.Φ.Ε.Τ. εξακολουθούν να λαμβάνουν τις αποδοχές που τους καταβάλλονται και τη μηνιαία ειδική πρόσθετη αμοιβή που προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. 2/29964/0022/23.7.2002 (ΦΕΚ 1021 Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι ανωτέρω δεν δικαιούνται οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης αποζημίωσης που προβλέπεται για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Άρθρο 10Τροποποίηση του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας»ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παράγραφος 2 του άρθρου 81 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης καθορίζεται σε χίλια τριακόσια οκτώ (1.308 ) ευρώ, ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 81 αντικαθίστανται ως εξής: «3. Εφαρμόζεται μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης, έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την αιθυλική αλκοόλη που προορίζεται για την παρασκευή ούζου ή που περιέχεται στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε εξακόσια πενήντα τέσσερα (654) ευρώ, ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παράγραφος 2 του άρθρου 87 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο φόρος αυτός ορίζεται σε ένα ευρώ και τριάντα έξι λεπτά (1,36 ) ανά βαθμό ΡLΑΤΟ κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 87, όπως αυτή προστέθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν. 3156/2003 (ΦΕΚ 157 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε εξήντα οκτώ λεπτά (0,68) ευρώ ανά βαθμό ΡLATΟ κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το άρθρο 89 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 89Συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) που επιβάλλεται στα προϊόντα του προηγούμενου άρθρου ορίζεται σε πενήντα τέσσερα (54) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος, με εξαίρεση τα προϊόντα που ορίζονται στα σημεία 5, 6 και 7 του μέρους ΙΒ΄ του Παραρτήματος VI του Κανονισμού ΕΚ του Συμβουλίου 1493/1999 ( ΕΕL 179/14.7.1999), για τα οποία ο συντελεστής ορίζεται σε είκοσι επτά (27) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.» 6. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 97 αντικαθίσταται ως εξής: «Στα τσιγάρα που πωλούνται σε τιμή μικρότερη από την τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμών, το συνολικό ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που υπολογίζεται σύμφωνα με τις ανωτέρω περιπτώσεις α) και β) δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμών.» 7. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει από την κατάθεσή του στη Βουλή.

Άρθρο 11

Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του Β μέρους του ν. 3569/2007 (ΦΕΚ 122 Α΄) προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια: «Όσοι συμμετείχαν ενεργά στην επιχείρηση διάσωσης των κινδυνευόντων ατόμων του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα» την 26η Σεπτεμβρίου 2000 και δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, εισάγονται χωρίς εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες, στο ανωτέρω ποσοστό και όπως κατά τα λοιπά ορίζεται στα προηγούμενα εδάφια. Οι σχετικές αιτήσεις τους δύνανται να υποβληθούν εντός προθεσμίας ενός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Άρθρο 12Έναρξη ισχύος

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ισχύουν από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2009
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2009
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ν.Γ. ΔΕΝΔΙΑΣ