195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.
ΜΕΡΟΣ Α΄ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.
Άρθρο 23 - Ένταξη καθηγητών σε κατηγορίες
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 23Ένταξη καθηγητών σε κατηγορίεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι καθηγητές εκλέγονται ως πλήρους απασχόλη- σης. Μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής άσκη- σης καθηκόντων στη βαθμίδα του πρώτου διορισμού τους, μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία της μερι- κής απασχόλησης, οπότε και λαμβάνουν το 35% των τα- κτικών αποδοχών τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι καθηγητές πλήρους απασχόλησης υποχρεούνται να διαμένουν και να εγκαθίστανται στο νομό όπου ε- δρεύει η σχολή του Α.Ε.Ι. στο οποίο υπηρετούν και μπο- ρούν: α) Να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα έργα που διαχειρίζεται το Ν.Π.Ι.Δ. οποιουδήποτε Α.Ε.Ι., το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 58, ή οποιοδήποτε ερευνητικό ινστιτούτο ή κέντρο που εποπτεύεται από οποιοδήποτε Υπουργείο. β) Να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτη- σίας. γ) Να ασκούν με ή χωρίς αμοιβή, καθώς και με αποζη- μίωση κατ’ αποκοπήν, κάθε είδους έργο ή δραστηριότη- τα, πλην εκείνων που προσδίδουν την εμπορική ιδιότητα, καθώς και να ασκούν τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του Ν.Π.Ι.Δ. του ιδρύματός τους, που προ- βλέπεται στο άρθρο 58. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες τεχνο- λογικής βάσης - έντασης γνώσης που προβλέπονται από το άρθρο 23 του ν. 2741/1999 (Α΄ 199). δ) Να αμείβονται από εκτέλεση κλινικού έργου και ε- φημερίων σε πανεπιστημιακές κλινικές. ε) Να συμμετέχουν με αμοιβή στις διαδικασίες επιλο- γής προσωπικού του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), καθώς και της Κεντρικής Επιτρο- πής Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκ- παίδευση. στ) Να συμμετέχουν ως έμμισθα μέλη σε δύο κατ’ α- νώτατο όριο επιτροπές και επιστημονικά ή διοικητικά συμβούλια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις οποί- ες προβλέπεται υποχρεωτικώς η συμμετοχή καθηγητών, καθώς και σε Διοικούσες Επιτροπές Α.Ε.Ι. και ως μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, ως μέλη ή επιστημονικοί συνερ- γάτες του Επιστημονικού Συμβουλίου, της Επιστημονι- κής Υπηρεσίας και Επιτροπών της Βουλής, καθώς και ως μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών με εξαίρεση τη θέση του προέδρου τους, πλην του προέδρου της ΑΔΙΠ, ή να κατέχουν τις προβλεπόμενες από τις κείμε- νες διατάξεις θέσεις Ειδικού Συμβούλου ή Ειδικού Συ- νεργάτη του Υπουργού, των Υφυπουργών ή των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Παιδείας, Δια Βίου Μάθη- σης και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή του Ειδικού Συμβούλου του Υπουργού Εξωτερικών. ζ) Να διδάσκουν σε οποιοδήποτε άλλο Α.Ε.Ι., σε δημό- σιες σχολές, σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κα- τάρτισης (I.E.Κ.) και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτι- σης (Κ.Ε.Κ.) ή να παρέχουν διοικητικό έργο στο I.E.Π.. η) Να αμείβονται για τη συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος ή της ΑΔΙΠ ή κάθε άλλου φο- ρέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βί- ου Μάθησης και Θρησκευμάτων. θ) Να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα ύστερα από ενημέ- ρωση του Κοσμήτορα της σχολής στην οποία ανήκουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αμοιβές των καθηγητών πλήρους απασχόλησης υπό τα στοιχεία α΄, β΄, δ΄ και θ΄ της προηγούμενης πα- ραγράφου εισπράττονται υποχρεωτικώς μέσω του Ν.Π.Ι.Δ. του ιδρύματός τους, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 58.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Καθηγητές μερικής απασχόλησης είναι υποχρεωτι- κά όσοι κατέχουν θέση πλήρους απασχόλησης στο δη- μόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι καθηγητές που επιθυμούν να υπηρετήσουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ως μερικής απασχόλησης υποβάλλουν στη σχολή στην οποία υπηρετούν αίτηση, στην οποία δηλώνουν την παράλληλη απασχόληση που επιθυμούν να ασκήσουν. Η αίτηση εγκρίνεται από την κο- σμητεία, αφού διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ότι δεν παρα- κωλύεται η εύρυθμη λειτουργία και ότι καλύπτονται οι α- νάγκες της σχολής. Την έγκριση ακολουθεί η έκδοση πράξης ένταξης στην κατηγορία της μερικής απασχόλη- σης από τον κοσμήτορα, η οποία κοινοποιείται στον πρύ- τανη και το Συμβούλιο του ιδρύματος, καθώς και στο Υ- πουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των. Με τον Οργανισμό μπορεί να καθορίζονται οι ειδι- κές περιπτώσεις κατά τις οποίες η αίτηση μπορεί να υπο- βάλλεται και κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Για την κατοχή δεύτερης έμμισθης θέσης στο δημό- σιο ή ιδιωτικό τομέα από καθηγητές μερικής απασχόλη- σης, απαιτείται σχετική άδεια της κοσμητείας, η οποία ε- γκρίνεται με απόφαση του πρύτανη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζονται οι διδα- κτικές, ερευνητικές και διοικητικές υποχρεώσεις των κα- θηγητών πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.