195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΣΠΟΥΔΕΣ
ΜΕΡΟΣ Α΄ - Σ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ Α΄Σ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Άρθρο 31Διδακτικό έργο

Το διδακτικό έργο κατανέμεται σε εξαμηνιαία μαθήμα- τα. Ως διδακτικό έργο θεωρείται: α) η αυτοτελής διδα- σκαλία ενός μαθήματος, β) η αυτοτελής διδασκαλία μα- θημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, γ) οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και η εν γένει πρα- κτική εξάσκηση των φοιτητών, δ) η επίβλεψη εργασιών ή διπλωματικών εργασιών και ε) η οργάνωση σεμιναρίων ή άλλων ανάλογων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εμπέδωση των γνώσεων των φοιτητών.

Άρθρο 32Πρόγραμμα σπουδώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Το πρόγραμμα σπουδών περιέχει τους τίτλους των υποχρεωτικών, των κατ’ επιλογή υποχρεωτικών και των προαιρετικών μαθημάτων, το περιεχόμενό τους, τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας τους, στις οποίες περι- λαμβάνεται το κάθε μορφής επιτελούμενο διδακτικό έρ- γο, και τη χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση των μα- θημάτων. Περιέχει, επίσης, τα προσόντα και τις ειδικότη- τες του εκπαιδευτικού προσωπικού που απαιτούνται για την εφαρμογή του και την επίτευξη των μαθησιακών στόχων του. β) Σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων της Α- νώτατης Εκπαίδευσης, κάθε πρόγραμμα σπουδών περιέ- χει επίσης τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται από το σύνολο του προγράμματος σπουδών, καθώς και από κάθε επί μέρους μάθημα ή εκ- παιδευτική δραστηριότητα ή πρακτική άσκηση που περι- λαμβάνεται σε αυτό, τις πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Φ.5/89656/Β3/13.8.2007 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 1466), καθώς και το επίπεδο των προσόντων σε αντι- στοίχησή του με εκείνα του Εθνικού Πλαισίου Προσό- ντων, του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αρμόδια όργανα για την απόδοση πιστωτικών μονάδων σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών είναι η κο- σμητεία της οικείας σχολής, ύστερα από εισήγηση της συνέλευσης του οικείου τμήματος σε περίπτωση προ- γράμματος προπτυχιακών σπουδών, και η κοσμητεία της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών, ύστερα από εισήγηση της οικείας ομάδας διδασκόντων σε περίπτωση προ- γράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το κατά την παράγραφο 1 περιεχόμενο του προ- γράμματος σπουδών καταρτίζεται από ειδική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τουλάχιστον πέντε καθηγητές της σχολής του οικείου γνωστικού πεδίου και συγκροτεί- ται από τον κοσμήτορα και, εφόσον δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα σπουδών, το διευθυντή του τμήματος ή, σε περίπτωση συνεργασίας σχολών του ίδιου Α.Ε.Ι., από τους οικείους κοσμήτορες. Το περιεχόμενο του προ- γράμματος σπουδών εγκρίνεται από τον πρύτανη, ύστε- ρα από εισήγηση της ή των κοσμητειών και σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη συγκρότηση της επιτροπής, καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της κατ’ έτος αναθεώρησης επί μέρους πτυχών του πε- ριεχομένου του προγράμματος σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου ενός ι- δρύματος μπορούν να περιλαμβάνονται, με την αναγνώ- ριση των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων, και μαθήμα- τα που παρέχονται από σχολές άλλων ιδρυμάτων της η- μεδαπής, όπως ορίζεται στους Οργανισμούς των ιδρυμά- των αυτών, ή της αλλοδαπής. Μεταξύ των δύο ιδρυμά- των καταρτίζεται ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου περιλαμ- βάνουν υποχρεωτικά μαθήματα για την εκμάθηση τουλά- χιστον μίας ξένης γλώσσας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Μετά την πιστοποίηση ενός προγράμματος σπου- δών σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72, ο κοσμήτορας αναθέτει την υλοποίησή του στο τμήμα.

Άρθρο 33Χρονική διάρθρωση σπουδών - ΕξετάσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδα- κτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμη- τεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγ- γραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτο- δικαίως από τη σχολή. Για τη διαγραφή εκδίδεται διαπι- στωτική πράξη του κοσμήτορα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλά- χιστον 20 ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής. Ο Οργα- νισμός ορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδι- κασία για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, κα- θώς και τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία διευκόλυνσης της φοίτησης των φοιτητών με αναπηρία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτησή τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτη- σή τους. Με τον Οργανισμό του ιδρύματος καθορίζεται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση και ο μέγι- στος χρόνος της διακοπής, καθώς και η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης του χρόνου αυτού. Η φοιτητική ιδιότητα διακόπτεται προσωρινά κατά το χρόνο διακο- πής της φοίτησης, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε απο- δεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο αριθμός των εβδομά- δων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον Ορ- γανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συ- μπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομά- δων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ε- βδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομά- δων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθη- μα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεω- ρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε ε- ξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοι- χα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερι- νού εξαμήνου. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προ- φορική εξέταση φοιτητών με αποδεδειγμένη πριν από την εισαγωγή τους στο ίδρυμα δυσλεξία, σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η βαθμολογία σε κάθε μάθημα καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος μπορεί να οργανώσει κατά την κρί- ση του γραπτές ή και προφορικές εξετάσεις ή και να στηριχθεί σε εργασίες ή εργαστηριακές ασκήσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα, με απόφαση του κοσμήτορα εξε- τάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή καθηγητών της σχολής, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συνα- φές γνωστικό αντικείμενο και ορίζονται από τον κοσμή- τορα. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέ- τασης διδάσκων. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής συνεχίζει ή όχι τη φοίτησή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Οργανισμό του ιδρύματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέ- γιστος αριθμός επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μά- θημα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

α) Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτη- σης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφω- να με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπο- ρούν να εγγραφούν στα εξάμηνα, μόνον εφόσον πλη- ρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζο- νται στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος. β) Για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, η περίπτωση α΄ έχει εφαρμογή μετά το πέρας περιόδου που ισούται με το διπλάσιο χρόνο του ελάχιστου αριθμού των ανα- γκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής. γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Ερ- γασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται το ύψος της οικονομικής συμμετοχής για τη φοίτηση στα κανονικά ε- ξάμηνα σπουδών των αλλοδαπών φοιτητών που προέρ- χονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έ- χουν εισαχθεί με το εκάστοτε ισχύον σύστημα εισαγωγι- κών εξετάσεων για τους Έλληνες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Ο φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του και του απονέμεται τίτλος σπουδών όταν εξεταστεί επιτυχώς στα μαθήματα που προβλέπονται από το πρόγραμμα σπουδών και συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό πι- στωτικών μονάδων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Για την απονομή του τίτλου σπουδών πρώτου κύ- κλου απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση μαθημάτων μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας ή η αποδεδειγμένη γνώση της. Οι ξένες γλώσσες που απαιτούνται, ο αριθμός των μαθημάτων, το επίπεδο εκμάθησής τους και ο τρόπος α- πόδειξης της γνώσης της ξένης γλώσσας ή των γλωσ- σών ορίζονται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού του τίτλου σπουδών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύ- εται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 34Κανονιστικές πράξεις για τις σπουδές πρώτου κύκλουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ιδιαίτερο κεφάλαιο του Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος αποτελεί ο κανονισμός προπτυχιακών σπου- δών, ο οποίος καταρτίζεται ύστερα από εισήγηση των κοσμητειών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο κανονισμός προπτυχιακών σπουδών περιλαμβά- νει, μεταξύ άλλων, τις προϋποθέσεις για την απονομή τίτλου σπουδών, την πρόβλεψη υποχρεωτικής παρακο- λούθησης συγκεκριμένων μαθημάτων, τον ανώτατο α- ριθμό πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν στα μαθή- ματα στα οποία μπορεί να εγγραφεί κάθε φοιτητής ανά εξάμηνο, τον χαρακτηρισμό των μαθημάτων και τα τυ- χόν προαπαιτούμενα μαθήματα, τη δυνατότητα παρακο- λούθησης μαθημάτων από άλλες σχολές ή ιδρύματα, τις κατευθύνσεις, την έκταση και το περιεχόμενο των προ- πτυχιακών μαθημάτων, τη σειρά των μαθημάτων στα ο- ποία μπορούν να εγγραφούν οι φοιτητές, τις διαδικασίες αξιολόγησης των μαθημάτων και των διδασκόντων από τους φοιτητές, τους τρόπους διασφάλισης του αδιάβλη- του των εξετάσεων, την προθεσμία μέσα στην οποία χο- ρηγείται ο τίτλος σπουδών και τα αρμόδια προς τούτο όργανα, το τελετουργικό αποφοίτησης, τον τύπο των τίτλων σπουδών, τη διαδικασία για τη χορήγηση υποτρο- φιών, ανταποδοτικών ή μη, τους όρους υπό τους οποίους ο φοιτητής θεωρείται ότι δεν δικαιούται τις πάσης φύσε- ως φοιτητικές παροχές, καθώς και τη διαδικασία με την οποία βεβαιώνεται η απώλεια του δικαιώματος αυτού, καθώς και ζητήματα τεχνολογικής και οικονομικής υπο- στήριξης των προγραμμάτων σπουδών και ειδικής γραμ- ματειακής κάλυψης των αναγκών τους.

Άρθρο 35Σύμβουλοι σπουδών

Ο σύμβουλος σπουδών καθοδηγεί και υποστηρίζει τους φοιτητές στα προγράμματα σπουδών τους. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η εκ πε- ριτροπής ανάθεση καθηκόντων συμβούλου σπουδών σε καθηγητές και ρυθμίζονται τα ειδικότερα σχετικά θέμα- τα.

Άρθρο 36Φοιτητικά θέματαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Τα ιδρύματα λαμβάνουν ειδικά μέτρα για τη διευ- κόλυνση των σπουδών των εργαζόμενων φοιτητών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθη- σης και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Α- σφάλισης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυ- βερνήσεως, ρυθμίζεται η υποχρεωτική χορήγηση αδειών στους εργαζόμενους φοιτητές κατά την περίοδο των ε- ξετάσεων για την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους σε αυτές. β) Οι φοιτητές πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα της ημεδαπής ή της αλλο- δαπής, εφόσον αυτή περιλαμβάνεται στο οικείο πρό- γραμμα σπουδών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της πρα- κτικής άσκησης ρυθμίζονται στον Οργανισμό του ιδρύ- ματος, συμπεριλαμβανομένης και ειδικής μέριμνας για τη διευκόλυνση φοιτητών με αναπηρία προκειμένου να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση κατά ισότιμο τρόπο με κάθε άλλο φοιτητή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Φοιτητές οι οποίοι προέρχονται από άλλα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας εγγράφονται ως φιλοξενούμενοι φοιτητές στα Α.Ε.Ι. υποδοχής. β) Οι φιλοξενούμενοι φοιτητές έχουν τα ίδια δικαιώμα- τα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι φοιτητές του ιδρύ- ματος υποδοχής για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο Α.Ε.Ι. υποδοχής, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρό- γραμμα συνεργασίας που προβλέπεται στα άρθρα 40 και 41. γ) Οι φιλοξενούμενοι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα κα- τάταξης ή απόκτησης τίτλου σπουδών στο Α.Ε.Ι. υποδο- χής, εκτός αν το πρόγραμμα συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου διακινούνται, προβλέπει τη δυνατότητα χο- ρήγησης κοινού τίτλου σπουδών από τα συνεργαζόμενα Α.Ε.Ι.. δ) Προκειμένου περί φοιτητών εγγεγραμμένων στα ελληνικά Α.Ε.Ι., οι πιστωτικές μονάδες, ο χρόνος φοίτη- σης, η επιτυχής παρακολούθηση των μαθημάτων και η βαθμολογία τους στο Α.Ε.Ι. υποδοχής λαμβάνονται υπό- ψη, μεταφέρονται και θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκαν στο Α.Ε.Ι. προέλευσης, εφόσον τα μαθήματα αυτά περι- λαμβάνονται σε εγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργασίας. ε) Με τους Οργανισμούς των Α.Ε.Ι. μπορεί να προβλέ- πεται η δυνατότητα προσωρινής μετακίνησης ενός φοι- τητή από ένα Α.Ε.Ι. σε άλλο της ημεδαπής, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα ακαδημαϊκό έτος, η διαδικασία αναγνώρισης πιστωτικών μονάδων και ρυθμί- ζονται τα λοιπά σχετικά θέματα. στ) Με τους Οργανισμούς των Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι ό- ροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης πιστωτικών μονά- δων από το Α.Ε.Ι. υποδοχής, καθώς και η διατήρηση ό- σων φοιτητικών παροχών μπορούν να μεταφερθούν σε ί- δρυμα υποδοχής της αλλοδαπής.

Άρθρο 37ΣυγγράμματαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται κάθε έντυπο ή ηλε- κτρονικό βιβλίο, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων ελεύθερης πρόσβασης, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις, ύστερα από την κατ’ έτος έγκρισή τους από τις συνελεύσεις των τμημά- των σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 10, το οποίο ανταποκρίνεται κατά τρόπο ο- λοκληρωμένο στο γνωστικό αντικείμενο ενός μαθήμα- τος και καλύπτει ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και του περιεχομένου του, όπως αυτά καθορίζονται στον κανονισμό προπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών της οικείας σχολής. Ο κατάλογος των διδακτικών συγγραμμάτων περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα προτεινόμενο διδακτικό σύγγραμμα α- νά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα, το οποίο προέρ- χεται από τα δηλωθέντα συγγράμματα στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα (Κ.Π.Σ.) ΕΥΔΟΞΟΣ και συντάσ- σεται ύστερα από εισηγήσεις των οικείων διδασκόντων ή υπευθύνων για καθένα από αυτά, καθώς και των λοι- πών καθηγητών που κατέχουν θέση του ιδίου ή συνα- φούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμε- νο του μαθήματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δη- μοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζο- νται τα θέματα που αφορούν τη δωρεάν διάθεση στους φοιτητές των διδακτικών συγγραμμάτων, καθώς και την καταβολή αμοιβής στους συγγραφείς τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ενισχύονται οι βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων με τον α- παραίτητο αριθμό έντυπων ή ηλεκτρονικών συγγραμμά- των ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ιδρυμάτων. Για κάθε διδακτικό σύγγραμμα παραχωρείται από το Δημόσιο στη βιβλιοθήκη του οικείου ιδρύματος α- νάλογος αριθμός αντιτύπων. Οι βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. υ- ποχρεούνται σε μακροχρόνιο δανεισμό έντυπων ή ηλε- κτρονικών συγγραμμάτων για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύ- εται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία υπολογίζεται ο αριθμός και η διαδικασία παραχώρησης των ανωτέρω αντιτύπων, η δια- δικασία δανεισμού συγγραμμάτων στους φοιτητές και κάθε σχετικό θέμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η κοστολόγηση των διδακτικών συγγραμμάτων της παραγράφου 1 γίνεται από επιτροπή και η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου από ειδικό όργανο, σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παι- δείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημο- σιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης ισχύουν οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι παραδόσεις - σημειώσεις των μαθημάτων που δι- δάσκουν οι καθηγητές όλων των βαθμίδων αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κάθε διδάσκων οφείλει να διανέμει σε όλους τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο μάθημα, κατά την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων και με δαπάνες του ι- δρύματος στο οποίο ανήκει, αναλυτικό διάγραμμα μελέ- της το οποίο περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης του μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.