219 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4022/2011

Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 2 - Ποινική δίωξη - Ανάκριση
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6
03 Οκτωβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 219
3 Οκτωβρίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4022
Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο ανακριτής, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, μπορεί να απαγορεύσει την κίνηση κάθε είδους λογαρια- σμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που τη- ρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργα- νισμό, καθώς και το άνοιγμα των θυρίδων θησαυροφυλα- κίου του κατηγορουμένου, έστω και κοινών οποιουδήπο- τε είδους με άλλο πρόσωπο, όταν υπάρχουν βάσιμες υ- πόνοιες ότι οι λογαριασμοί, οι τίτλοι, τα χρηματοπιστωτι- κά προϊόντα ή οι θυρίδες περιέχουν χρήματα ή πράγμα- τα που προέρχονται από την τέλεση του ερευνώμενου ε- γκλήματος. Με την ίδια διάταξη είναι δυνατό να εξαι- ρούνται λογαριασμοί και ποσά τα οποία είναι αναγκαία για την κάλυψη των γενικότερων δαπανών διαβίωσης του κατηγορουμένου και της οικογένειας του, των εξό- δων για τη νομική του υποστήριξη και των βασικών εξό- δων για τη διατήρηση των δεσμευμένων ως άνω στοιχεί- ων. Η διάταξη του ανακριτή επέχει θέση έκθεσης κατά- σχεσης και επιδίδεται στον κατηγορούμενο και στο διευ- θυντικό στέλεχος του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρη- ματοπιστωτικού οργανισμού. Σε περίπτωση κοινών λο- γαριασμών, τίτλων, χρηματοπιστωτικών προϊόντων ή κοι- νής θυρίδας η διάταξη επιδίδεται και στον τρίτο. Η απα- γόρευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της επίδοσης της διάταξης του ανακριτή στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματο- πιστωτικό οργανισμό. Από τότε απαγορεύεται το άνοιγ- μα της θυρίδας και είναι άκυρη έναντι του Δημοσίου ε- κταμίευση χρημάτων από το λογαριασμό ή εκποίηση τίτ- λων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Ο κατηγορούμε- νος και ο τρίτος δικαιούνται να ζητήσουν την άρση της διάταξης του ανακριτή, με αίτηση που απευθύνεται προς το δικαστικό συμβούλιο και κατατίθεται στον ανακριτή ή τον εισαγγελέα, μέσα σε δέκα ημέρες από την επίδοση σε αυτόν της διάταξης. Στη σύνθεση του συμβουλίου, που κρίνει την αίτηση, δεν μετέχει ο ανακριτής. Η υπο- βολή της αίτησης και η προθεσμία της δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της διάταξης. Η διάταξη ανακαλείται αν προκύψουν νέα στοιχεία.