201 Α' 2018

ΝΟΜΟΣ 4579/2018

Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
03 Δεκεμβρίου 2018

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 201
3 Δεκεμβρίου 2018

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4579
Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 18Κοινά πρωτόκολλα και υποστηριζόμενοι μορφότυποι δεδομένων [Άρθρο 16 της Οδηγίας και άρθρο 1 και Παράρτημα της αριθμ. 2017/759 Εκτελεστικής Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE L 113 της 29-04-2017)]ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Όλες οι διαβιβάσεις δεδομένων PNR από αερομετα- φορείς στη ΜΣΕ για τους σκοπούς του παρόντος νόμου γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να παρέχονται επαρκείς εγ- γυήσεις όσον αφορά τα μέτρα τεχνικής ασφάλειας και οργάνωσης της επεξεργασίας που πρέπει να διενεργηθεί. Σε περίπτωση τεχνικής βλάβης, τα δεδομένα PNR μπορεί να διαβιβασθούν με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον διατηρείται το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και υπάρ- χει πλήρης συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όταν οι αερομεταφορείς διαβιβάζουν στη ΜΣΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, δεδο- μένα PNR χρησιμοποιούν έναν από τους μορφότυπους δεδομένων και τα πρωτόκολλα διαβίβασης που απα- ριθμούνται στα σημεία 1 και 2 του Παραρτήματος της παραγράφου 5. Αντίθετα, αν διαβιβάζουν στη ΜΣΕ, χωρι- στά από τα δεδομένα PNR για την ίδια πτήση, δεδομένα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 10, χρησιμοποιούν το μορφότυπο του σημείου 3 του Παραρτήματος της παραγράφου 5.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατά παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα στην παρά- γραφο 2, οι αερομεταφορείς, που δεν εκτελούν πτήσεις εντός και εκτός ΕΕ, σύμφωνα με συγκεκριμένο και δημο- σιευμένο πρόγραμμα, και δεν διαθέτουν την αναγκαία υποδομή για να υποστηρίξουν τους μορφότυπους δε- δομένων και τα πρωτόκολλα διαβίβασης του παραρτή- ματος της παραγράφου 5 διαβιβάζουν τα δεδομένα PNR με ηλεκτρονικά μέσα που παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις, όσον αφορά στα μέτρα τεχνικής ασφάλειας και τα οποία καθορίζονται με διμερή συμφωνία του αερομεταφορέα και της ΜΣΕ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα πρωτόκολλα της παραγράφου 2 είναι κοινά για όλες τις διαβιβάσεις, ώστε να κατοχυρώνεται η ασφάλεια των δεδομένων PNR κατά τη διαβίβαση. Τα δεδομένα PNR διαβιβάζονται με υποστηριζόμενο μορφότυπο δε- δομένων, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα ανάγνω- σης των δεδομένων από όλους τους ενδιαφερομένους. Όλοι οι αερομεταφορείς είναι υποχρεωμένοι να επιλέ- γουν και να γνωστοποιούν στη ΜΣΕ το κοινό πρωτό- κολλο και τον μορφότυπο δεδομένων που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν για τις διαβιβάσεις τους από τους προβλεπόμενους στα σημεία 1 και 2 του Παραρτήματος της παραγράφου 5. Η ΜΣΕ λαμβάνει τα απαραίτητα τε- χνικά μέτρα για να την υποστήριξη των ανωτέρω κοινών πρωτοκόλλων και μορφοτύπων δεδομένων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος νόμου το Παράρτημα που ακολουθεί: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Μορφότυποι δεδομένων για τη διαβίβαση δεδο- μένων PNR - EDIFACT PNRGOV, όπως περιγράφεται στον οδηγό εφαρμογής EDIFACT δεδομένα PNR που προωθούνται σε κράτη ή άλλες αρχές. μήνυμα PNRGOV έκδοση 11.1 ή μεταγενέστερη - XML PNRGOV, όπως περιγράφεται στον οδηγό εφαρ- μογής XML· δεδομένα PNR που προωθούνται σε κράτη μέλη ή άλλες αρχές. - μήνυμα PNRGOV έκδοση 13.1 ή μεταγενέστερη. 2. Πρωτόκολλα διαβίβασης για τη διαβίβαση δεδο- μένων PNR - IBM MQ - IATAType Β - Προφίλ AS4 του ebMS 3.0 έκδοση 1.0, πρότυπο OASIS, δημοσιευμένο στις 23 Ιανουαρίου 2013.Εφαρ- μογή του AS4 σύμφωνα με το προφίλ e-SENS AS4 που έχει αναπτυχθεί από το πιλοτικό έργο μεγάλης κλίμακας e-SENS, τρέχον αναγνωριστικό και έκδοση: «PR - AS4- 1.10». 3. Μορφότυποι δεδομένων για τη διαβίβαση των δε- δομένων API όταν διαβιβάζονται χωριστά από το μή- νυμα PNR - EDIFACT PAXLST, όπως περιγράφεται στον οδηγό εφαρμογής των WCO/IATA/ICAΟ για τα μηνύματα κα- τάστασης επιβατών (PAXLST), έκδοση 2003 ή μεταγε- νέστερη.

Άρθρο 19

Στο άρθρο 83 του ν. 4249/2014 (Α΄ 73) προστίθενται παράγραφοι 3, 4 και 5 ως εξής: «3. Η Υγειονομική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώ- ματος στεγάζεται στις δομές του 251 Γενικού Νοσοκο- μείου Αεροπορίας και παρέχει τις υπηρεσίες της στους δικαιούχους του Νοσοκομείου (πλην των ιπτάμενων). Οι υπηρετούντες στην Υγειονομική Υπηρεσία του Πυρο- σβεστικού Σώματος μπορεί να μετακινούνται με διαταγή του Αρχηγού Π.Σ. στις ανά την επικράτεια υγειονομικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. 4. Εφεξής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μπο- ρεί να υπηρετεί το πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Κα- θηκόντων ειδικότητας Υγειονομικού, ανάλογων ειδικοτή- των κατά βαθμό και θέση. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία τοποθέτησης του ανωτέρω προσωπικού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. 5. Το πυροσβεστικό προσωπικό, το οποίο μετατάσ- σεται στην κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων ειδικότητας Υγειονομικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 1339/1983 (Α΄ 35) και τοποθετείται στην Υγειονο- μική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, εφόσον δεν έχει αποκτήσει τίτλο ιατρικής ειδικότητας, ασκείται για την απόκτηση τίτλου σε ιατρική ειδικότητα, η οποία καθορίζεται από τον Αρχηγό Π.Σ., μετά από αιτιολογημέ- νη πρόταση του Διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ.».

Άρθρο 20Τροποποίηση του άρθρου 11Α του ν. 3649/2008 (Α΄ 39)

Στο άρθρο 11Α του ν. 3649/2008 προστίθεται παρά- γραφος 3 ως εξής: «3. Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας διο- ρισμού ή πρόσληψης του πολιτικού προσωπικού της Ε.Υ.Π., ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει παράβολο ύψους τριών (3) ευρώ με την υποβολή της αίτησης συμμετο- χής και παράβολο ύψους είκοσι (20) ευρώ με την υπο- βολή ένστασης κατά των αποτελεσμάτων του οικείου διαγωνισμού. Αν η ένσταση γίνει δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται σ’ αυτόν που το κατέβαλε. Τα ποσά των παραβόλων αποτελούν έσοδο του Κρατικού Προϋπο- λογισμού και μπορεί να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.»

Άρθρο 21Τροποποίηση του π.δ. 1/2017 (Α΄ 2)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2017 η φράση «, Αυτοτελή Γραφεία και Γραμμα- τείες,» αντικαθίσταται ως εξής «και Αυτοτελή Γραφεία,».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το άρθρο 2 του π.δ. 1/2017 τροποποιείται ως εξής: α) Στην παράγραφο 1 οι λέξεις «και των Γραφείων του Νομικού Συμβούλου και του Εισαγγελέα» αντικαθίστα- νται ως εξής «του Τμήματος Ελεγκτικού και του Γραφείου Εισαγγελέα». β) Στην παράγραφο 2 μετά τις λέξεις «Ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών» προστίθενται τα εξής «, καθώς και για τη γραμματειακή υποστήριξη του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου». γ) Η παράγραφος 5 αντικαθίσταται ως εξής: «5. Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών. Είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών από και με ηλεκτρονικά μέσα, την αξιολόγηση και πιστοποίη- ση διαβαθμισμένων συσκευών (κρυπτοσυσκευών) και αλγορίθμων, καθώς και την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα σε θέματα κρυπτασφάλειας.». δ) Η παράγραφος 6 αντικαθίσταται ως εξής: «6. Διεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων. Είναι αρμόδια για την ανάπτυξη, υποστήριξη και δια- χείριση των συστημάτων πληροφορικής και των δικτύων επικοινωνιών της Κεντρικής Υπηρεσίας, των Περιφερει- ακών Μονάδων και άλλων συνεργαζόμενών φορέων.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το άρθρο 4 του π.δ. 1/2017 τροποποιείται ως εξής: α) Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 1 καταργείται. β) Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής: «β) Οι Προϊστάμενοι των Κλιμακίων των Περιφερεια- κών Μονάδων εξομοιώνονται με Προϊσταμένους Αυτο- τελών Γραφείων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στην παρ. 1 του άρθρου 8 του π.δ. 1/2017 μετά τη φράση «Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέ- ρωσης» προστίθεται η φράση «Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό ή Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το άρθρο 44 του π.δ. 1/2017 τροποποιείται ως εξής: α) Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Τριμελή Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού, η οποία αποτελείται από τον Υποδιοικητή που είναι αρμόδιος για θέματα προσωπικού, με αναπληρωτή τον έτερο Υποδιοικητή, ένα (1) μέλος του Α.Σ.Ε.Π. με αναπληρωτή μέλος του Α.Σ.Ε.Π., προτεινόμενα από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητι- κής Υποστήριξης και Ανθρωπίνων Πόρων της Ε.Υ.Π., με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονο- μικής Διαχείρισης και Υποδομών της Ε.Υ.Π.». β) Η περίπτωση ζ΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής: «ζ) Καταρτίζει το πρόγραμμα ψυχοτεχνικών δοκιμα- σιών και καλεί να συμμετέχουν σε αυτές από τις πρώτες κατά σειρά θέσεις των Πινάκων Κατάταξης της περί- πτωσης η΄ αριθμός υποψηφίων ίσος με τον αριθμό των προκηρυσσόμενων θέσεων για κάθε Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα. Υποψήφιοι που κρίνονται ακατάλληλοι κατά την ψυχοτεχνική δοκιμασία ή δεν παρουσιάζονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα εξέτασης, αποκλείονται από το διαγωνισμό και καλούνται οι αμέσως επόμενοι στον πίνακα κατάταξης μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των διοριστέων.». γ) Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 2 διαγράφονται οι λέξεις: «που κρίθη- καν κατάλληλοι από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή». δ) Η περίπτωση θ΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής: «θ) Καταρτίζει τους πίνακες διοριστέων και επιλαχό- ντων ανά Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα, βάσει των Πινάκων Κατάταξης και της κρίσης περί καταλληλότητας των υποψηφίων από τις προβλεπόμενες Επιτροπές της παραγράφου 3. Οι πίνακες υπογράφονται από τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής Προσωπικού και υποβάλλονται με μέριμνα του Προέδρου της μαζί με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων στη Διεύθυνση Διοικη- τικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνων Πόρων της Ε.Υ.Π.». ε) Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Μία ή περισσότερες Τριμελείς Ειδικές Επιστημο- νικές Επιτροπές προς διαπίστωση των διανοητικών και ψυχικών προσόντων των υποψηφίων, οι οποίες αποτε- λούνται από αξιωματικούς Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) ή των Σωμάτων Ασφαλείας ειδικότητας ψυχιάτρου ή ψυχολόγου, με ισάριθμους αναπληρωτές, κατόπιν πρότασης του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγει- ονομικού του ΓΕΕΘΑ ή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ., αντιστοίχως. Πρό- εδρος ορίζεται ο αρχαιότερος αξιωματικός.».

Άρθρο 22ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων του τετάρτου εδα- φίου της παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 3938/2011 (Α΄ 61) και του πίνακα επιτυχόντων-επιλαχόντων Δοκίμων Πυ- ροσβεστών Γενικών Καθηκόντων που κυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 76746 οικ. Φ300.2/11.12.2015 απόφαση Αρ- χηγού Π.Σ. (Γ΄ 1308) παρατείνεται από τη λήξη τους και μέχρι τις 31.12.2019.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Προ- στασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες και επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες, μπορούν να προσλαμβάνονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, υποψήφιοι από τους πίνακες επιτυχόντων της παραγράφου 1 κατά τη σειρά επιτυχίας τους και εφόσον έχουν, κατά το χρό- νο πρόσληψής τους, τα προσόντα που προβλέπονται από την οικεία προκήρυξη, εκτός της ηλικίας, την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν κατά το χρόνο πρόσληψης στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν υφίστανται κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας με τις αρχικώς προκηρυχθείσες θέσεις, οι ως άνω επιτυχόντες διορίζονται σε ισάριθμες προσωποπα- γείς θέσεις της ίδιας κατηγορίας που συνιστώνται με την απόφαση της παραγράφου 2.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολί- τη καθορίζονται τα θέματα εκπαίδευσης και κατάταξης των προσώπων που προσλαμβάνονται με τη διαδικασία του παρόντος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και σχετικό θέμα.

Άρθρο 23Τροποποίηση του άρθρου 58 του

Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Η παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) αντι- καθίσταται ως εξής: «1.α) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότη- τα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, εξαιρου- μένων των πιστωτικών ιδρυμάτων της περίπτωσης β΄ της παρούσας παραγράφου, καθώς και οι υπόχρεοι των περιπτώσεων β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ και ζ΄ του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία, φορολογούνται με συντε- λεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018, ο οποίος μειώνεται σταδι- ακά σε είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, σε είκοσι επτά τοις εκατό (27%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020, σε είκοσι έξι τοις εκατό (26%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 και επομένων. β) Τα πιστωτικά ιδρύματα της περίπτωσης 1 της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4261/2014 φορολογούνται με συ- ντελεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%).».

Άρθρο 24Ρυθμίσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας ΑκινήτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013 (Α΄287) αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικά για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 στη συ- νολική αξία του πρώτου εδαφίου δεν συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μετά την παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 προστίθεται νέα παράγραφος 2Α, ως εξής: «2Α. Ειδικά για το έτος 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου, η οποία υπόκειται σε φόρο κατά το άρθρο 4, όπως αυτή προσ- διορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5, ανέρχεται μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., που προκύπτει από την εφαρ- μογή των άρθρων 4 και 5 και της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, μειώνεται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό αυτής, το ποσό της μείωσης κατά τριάντα τοις εκατό (30%) μειώνεται κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα εκατό (100) ευρώ.».

Άρθρο 25Ειδικές ρυθμίσεις τρόπου δόμησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου Για την ανάπλαση των περιοχών των Δήμων Μαραθώ- νος και Ραφήνας - Πικερμίου της Περιφέρειας Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και έχουν οριοθετηθεί με την υπ’ αριθμ. ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/8706/Α325 (Β΄ 3255) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οι- κονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, την αντιμε- τώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής και τη διαμόρφωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και για την εναρμόνιση της άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων με τις αρχές κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής, καθορίζονται οι ακόλουθοι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί δόμησης και απο- κατάστασης:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση εργασιών δόμησης, εκτός από τις εργασίες κατεδάφισης, με δυνατότητα παράτασης της αναστολής έως την έκδοση του προεδρικού διατάγ- ματος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής, κατά περίπτωση, ως εξής: α) Για ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρό- ντος, σε κτήρια ή κατασκευές που βρίσκονται εντός από- στασης από τον υφιστάμενο άξονα των οδών ως εξής: αα) Για τις οδούς: Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Πο- σειδώνος, Δημοκρατίας, Μικράς Ασίας, σε απόσταση οκτώμιση (8,5) μέτρων από τον υφιστάμενο άξονα της οδού. ββ) Για τις οδούς: Κυανής Ακτής, Αχιλλέως, ανώνυμη οδός νοητής επέκτασης του δυτικού τμήματος της οδού Αχιλλέως έως την οδό Ποσειδώνος, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Περικλέους, Αργυράς Ακτής, σε απόσταση οκτώ (8) μέ- τρων από τον υφιστάμενο άξονα της οδού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, που εκδίδεται εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση του παρό- ντος, προσδιορίζονται οι άξονες των ανωτέρω οδών σε σύστημα γεωγραφικών συντεταγμένων ΕΓΣΑ ΄87. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών δύναται να τροποποιούνται οι ανωτέρω αποστάσεις, να προ- στίθενται τμήματα οδών, να αίρεται η αναστολή ή να παρατείνεται η διάρκειά της, σύμφωνα με τα δεδομένα της κυκλοφοριακής μελέτης, όπως θα προκύψει κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, συνολικά για όλες τις οδούς ή κατά περίπτωση. β) Για ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρό- ντος, σε ακίνητα εκτός σχεδίου, ως εξής: αα) Για κάθε αδόμητο γήπεδο. ββ) Για κάθε προσθήκη επιφάνειας, πέραν της υφι- σταμένης την 23η Ιουλίου 2018, που προσμετράται στο συντελεστή δόμησης. Ως «υφιστάμενη», ορίζεται η επιφάνεια που είτε έχει καταγραφεί στα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτηρίου, όταν πρόκειται για κατεδαφι- στέα ακίνητα, είτε αποτυπώνεται στο Εθνικό Κτηματο- λόγιο ή σε διοικητικές πράξεις που αφορούν το ακίνητο, όπως οικοδομικές άδειες ή στα σχέδια υπαγωγής του κτηρίου σε νομοθεσία αυθαιρέτων ή σε πρόσφατες αε- ροφωτογραφίες που το περιλαμβάνουν. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών δύναται να παρατείνεται ή να αίρεται η διάρκεια της αναστολής, συνολικά ή κατά περίπτωση. γ) Για ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρό- ντος, αναστέλλεται κάθε εργασία ανακατασκευής κτη- ρίου και κάθε εργασία επισκευής ή ανακατασκευής μάν- δρας, φράκτη ή περίφραξης που βρίσκεται στην περιοχή που ορίζεται ανατολικά της οδού Ποσειδώνος από τη συμβολή της με την οδό Μικράς Ασίας έως τη συμβολή της με την οδό Δημοκρατίας και, στη συνέχεια, ανατο- λικά της οδού Δημοκρατίας από τη συμβολή της με την οδό Ποσειδώνος έως τη διασταύρωσή της με την οδό Παύλου Μελά και προς την κατεύθυνση του αιγιαλού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών δύναται να παρατείνεται ή να αίρεται η διάρκεια της αναστολής, συνολικά ή κατά περίπτωση. δ) Έως την υλοποίηση των προβλεπομένων από τη μελέτη οριοθέτησης, αναστέλλεται η έκδοση οικοδο- μικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση εργασιών δόμησης στα ακίνητα που βρίσκονται εντός ζώνης εί- κοσι (20) μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος Παππά. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών που εκδίδεται εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση του πα- ρόντος, εγκρίνεται ο καθορισμός της βαθιάς γραμμής του ρέματος Παππά, κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, δύναται να αίρεται κατά περίπτωση η ανωτέρω αναστολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της οριστικής μελέτης οριοθέτησης. Από την αναστολή της παρούσας παραγράφου εξαιρείται η έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής πληγέντων κτηρίων με βλάβες τοπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. οικ./5364/Δ/Β11/4.12.2015 (Β΄ 2774) απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μετα- φορών και Δικτύων, σύμφωνα με τους όρους και περι- ορισμούς του από 8.2.1979 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 130).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τα πληγέντα κτήρια που βρίσκονται, κατά σύ- νολο ή τμήμα τους, σε χώρο ακινήτου που εμπίπτει στην περιοχή αναστολής της περίπτωσης α΄ της πα- ραγράφου 1 και για τα οποία έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτηρίου ή έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, εφόσον κατεδαφιστούν στο σύ- νολό τους πριν από τον καθορισμό της οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής, χορηγείται στεγαστική συν- δρομή για όλη την επιφάνεια του κτηρίου, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου Μόνου της κ.υ.α. ΔΑΕΦΚ- ΚΕ/8706/Α325/2018 (Β΄ 3255). Μετά τον καθορισμό της οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής και προκειμένου για την εφαρμογή τους, χορηγείται η στεγαστική συνδρομή επισκευής για το μη ρυμοτο- μούμενο τμήμα του κτηρίου, ενώ το εμβαδόν της έκτα- σης του ακινήτου που ρυμοτομείται αφαιρείται από τη συνολική οφειλόμενη εισφορά του ακινήτου σε γη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καταβάλλεται το ποσό της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Αποκατά- στασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος, που συντάσσεται για κάθε ακίνητο, ύστερα από μελέτη ιδιώτη μηχανικού, με την οποία αποδεικνύ- εται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για τα πληγέντα κτήρια, για τα οποία έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτη- ρίου είτε έχουν κριθεί ως μη κατοικήσιμα και κωλύουν την εφαρμογή των προβλεπομένων της οριστικής ορι- οθέτησης του ρέματος Παππά ή βρίσκονται σε εκτάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, χορηγείται έκτακτο κοινωνικό επίδομα στέγασης μετά την κατεδάφισή τους, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, εφόσον αποτελούν κύρια και μοναδική κατοικία των ιδιοκτητών και έχουν κατασκευ- αστεί προ της 28.7.2011. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μετα- φορών καθορίζεται το ποσό του έκτακτου κοινωνικού επιδόματος στέγασης και η διαδικασία χορήγησής του, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Αποκατά- στασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος, που συντάσσεται για κάθε ακίνητο, ύστερα από μελέτη ιδιώτη μηχανικού, με την οποία αποδει- κνύεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, συνοδευ- όμενης από έκθεση δικηγόρου για τον έλεγχο τίτλου ιδιοκτησίας και βεβαίωσης μεταγραφής του στο οικείο υποθηκοφυλάκειο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η στεγαστική συνδρομή των προηγούμενων παρα- γράφων χορηγείται για την υφιστάμενη επιφάνεια, όπως αυτή ορίζεται στην υποπερίπτωση ββ΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για την εκτέλεση έργων διαμόρφωσης του οδικού δικτύου και τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων της περιοχής της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1, όπως θα καθοριστούν με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, εφαρμό- ζονται τα εξής: α) Για την κήρυξη των απαιτούμενων απαλλοτριώ- σεων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001, Α΄17). Τυχόν καταβαλλόμενα ποσά των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου συνυπολογί- ζονται στην αναλογούσα αποζημίωση του κτηρίου λόγω απαλλοτρίωσης. β) Για τη διαδικασία εκτίμησης των στρατηγικών επι- πτώσεων του Σχεδίου και την περιβαλλοντική του έγκρι- ση, καθώς και κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλο- ντικών όρων έργων ή δραστηριοτήτων, οι προθεσμίες που είναι άνω των πέντε (5) ημερών και έως είκοσι (20) ημέρες μειώνονται κατά πέντε (5) ημέρες και οι προθε- σμίες που είναι άνω των είκοσι (20) ημερών μειώνονται κατά δέκα (10) ημέρες. γ) Για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσι- ας σύμβασης έργου της παρούσας παραγράφου, αρκεί η κήρυξη των αναγκαίων απαλλοτριώσεων και η υπαγωγή τους στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκα- στικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. δ) Διοικητικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης ενώ- πιον του Συμβουλίου της Επικράτειας εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών. Η αίτηση συζητείται εντός αποκλειστι- κής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την άσκησή της και η απόφαση εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη συζήτηση. Αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης χορηγείται μόνον εφόσον αποδεικνύεται ότι, από τη χορήγησή της δεν θίγεται το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον της θωράκισης της περι- οχής από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων. Η παρούσα παράγραφος, καθώς και η παράγραφος 3 εφαρμόζονται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με την κ.υ.α. ΔΑΕΦΚ- ΚΕ/8706/ Α325/2018 (Β΄ 3255).

Άρθρο 26Διανομή Κοινωνικού ΜερίσματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κατά το έτος 2018 καταβάλλεται ποσό επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακα- τάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκ- κλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψη- φίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδη- ματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλλη- λεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά το χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, δι- αμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερί- σματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτη- ρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Άρθρο 27Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2018
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Aντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
και Υπουργός Αναπληρωτής Υπουργός
Οικονομίας και Ανάπτυξης Εσωτερικών Εθνικής Άμυνας ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Προστασίας του Πολίτη και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός Υφυπουργός
Οικονομικών Οικονομικών Οικονομικών
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός
Διοικητικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Ναυτιλίας
Υποδομών και Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΦΩΤΙΟΣ-ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.