Ατομική διοικητική λύση ΑΡ πρωτοκόλλου ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ/2006

Χορήγηση επικυρωμένων αντιγράφων διοικητικών εγγράφων

20 Ιουνίου 2006

(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ)
ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ OIKOΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Πληροφορίες : Μ. Ντασκαγιάννης
Τηλέφωνο:210-32.22.516
Τμήμα …..
ίδιου Υπουργείου
Αθήνα, 20 Ιουνίου 2006
ΠΡΟΣ: Τη Δ/νση
…………………………………………

ΘΕΜΑ: Χορήγηση επικυρωμένων αντιγράφων διοικητικών εγγράφων

ΣΧΕΤ.: αριθ. ….………… έγγραφό σας
1.- Για το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα:
α) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 5 Ν.2690/1999 (ΦΕΚ 45/Α΄) «Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα, νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις». Στην προκειμένη περίπτωση τα αποσπάσματα Πινάκων, καθώς και τα έγγραφα και τα στοιχεία που έχουν συνταχθεί από τις Επιτροπές των παρ. 2 και 3 του άρθρου 42 Ν. 2238/1994 και είναι σχετικά με το γεωργικό εισόδημα του νομού …………….., αποτελούν διοικητικά έγγραφα. Για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά έγγραφα, σύμφωνα με τη νομολογία, αρκεί η ύπαρξη εύλογου ενδιαφέροντος του αιτούντος (σχετ. αριθ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.19/12241/9.6.1999 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου με το αριθ. 1060743/1019/0001Α/2.7.1999/Φ.72 έγγραφο της Δ/νσης Διοικητικού).
β) Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 5 Ν.2690/1999, το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά και στα ιδιωτικά έγγραφα «…δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά στην ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου ή αν παραβλάπτεται απόρρητο, το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις. Η αρμόδια διοικητική αρχή μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του δικαιώματος τούτου….ή αν ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού είναι δυνατόν να δυσχεράνει ουσιωδώς την έρευνα δικαστικών, αστυνομικών ή στρατιωτικών αρχών σχετικώς με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης».
γ) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 Ν.2690/1999, το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στα έγγραφα, ασκείται και με «…β) χορήγηση αντιγράφου, εκτός αν η αναπαραγωγή τούτου μπορεί να βλάψει το πρωτότυπο…».
δ) Με την αριθ. 551/1999 Γνωμοδότηση του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Πολιτισμού «ο πολίτης πρέπει να ζητήσει κατ’ αρχήν από την υπηρεσία, η οποία έχει εκδώσει το σχετικό διοικητικό έγγραφο και όχι από οποιαδήποτε Υπηρεσία, η οποία έχει νομίμως στην κατοχή της το διοικητικό έγγραφο, δεδομένου ότι μόνο ο εκδότης του εγγράφου αυτού δύναται να εκτιμήσει εάν τούτο υπάγεται στις άνω εξαιρέσεις μη ικανοποιήσεως του σχετικού δικαιώματος και επίσης, μόνο αυτός μπορεί να γνωρίζει εάν το διοικητικό έγγραφο είναι γνήσιο και εξακολουθεί να ισχύει (μη ανάκληση τούτου, μη κήρυξή του ως πλαστού)», Με τον τρόπο αυτό, όμως, περιορίζεται αδικαιολόγητα το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά έγγραφα και όπως μας διευκρίνισε, τηλεφωνικά, η καθ’ ύλην αρμόδια Δ/νση Σχέσεων Κράτους- Πολίτη του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α), στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα και με την αριθ. 3943/1995 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γίνεται δεκτό ότι η Διοίκηση «έχει την υποχρέωση να χορηγεί η ίδια στους αιτούντες τα ζητούμενα στοιχεία, έστω μάλιστα και αν δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα που τηρούνται στην οικεία Υπηρεσία αφού, σε τέτοια περίπτωση, οφείλει να μεριμνήσει ώστε να περιέλθουν σε αυτή τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να εκπληρώσει την παραπάνω υποχρέωσή της».
ε) Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 2690/1999, όπως αυτές συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν.3345/2005 (ΦΕΚ 138/Α΄) «Την επικύρωση αντιγράφου από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής που το εξέδωσε μπορεί να ζητήσει κάθε ενδιαφερόμενος από όλες τις διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π...». 2.- Ενόψει των ανωτέρω, κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας:
α) …. ενδιαφερομεν….. έχει εύλογο ενδιαφέρον να ασκήσει το δικαίωμα πρόσβασης στα αιτούμενα στοιχεία γιατί το αίτημα χορήγησης αντιγράφων διοικητικών εγγράφων για δικαστική χρήση, εμπίπτει στην κατηγορία του ευλόγου ενδιαφέροντος, κατά τα ανωτέρω.
β) Η Διεύθυνσή σας, με την επιφύλαξη των τυχόν εξαιρέσεων της παρ. 3 του άρθρου 5 Ν. 2690/1999, πρέπει να χορηγήσει στ… ενδιαφερομεν…. αντίγραφα των διοικητικών εγγράφων, που αναφέρονται στην αίτηση τ… (παρ. 4 άρθρου 5 Ν.2690/1999). Τα αντίγραφα αυτά πρέπει να είναι επικυρωμένα, εφόσον η Διεύθυνσή σας τηρεί στο αρχείο της τα πρωτότυπα ή τα ακριβή αντίγραφα των διοικητικών αρχών, που εξέδωσαν το πρωτότυπο. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να χορηγηθούν στ… ενδιαφερομεν….. απλά αντίγραφα αυτών, με σχετική μνεία στο απαντητικό σας έγγραφο.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΓΑΚΗ, ΠΕ 3/Α΄