Ατομική διοικητική λύση 2/2009

«Χορήγηση αντιγράφων διοικητικών εγγράφων».

17 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Πληροφορίες : Μ. Ντασκαγιάννης
Τηλέφωνο : 210- 32.22.516
(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ)
ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
ΠΡΟΣ: Την Κτηματική Υπηρεσία Ν…………..
…………………………………………..
Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2009

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση αντιγράφων διοικητικών εγγράφων».

1.- Σχετικά με το αριθ. …………………..έγγραφό σας, το οποίο παραλάβαμε την …….. και με το οποίο μας διαβιβάσατε την με αριθ. πρωτ. …………….. αίτηση τ… κ… ………………………… προς την Υπηρεσία σας και σε συνέχεια σχετικής τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας γνωρίζουμε τα εξής, ως προς τα θέματα που άπτονται του τομέα αρμοδιότητάς μας:
α) Τα Πρωτόκολλα Καθορισμού Αποζημίωσης πληρούν τον ορισμό του διοικητικού εγγράφου, δεδομένου ότι έχουν συνταχθεί από διοικητική αρχή, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 5 Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α΄), όπως ισχύει.
β) Σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη, κάθε ενδιαφερόμενος, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του νόμου αυτού, έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων, επικαλούμενος, κατά τη νομολογία, την ύπαρξη εύλογου ενδιαφέροντος (σχετ. το αριθ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.19/12241/9.6.1999 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου με το αριθ. 1060743/1019/0001Α/2.7.1999/Φ.72 έγγραφο της Δ/νσης Διοικητικού αυτού). Ως εύλογο ενδιαφέρον, σύμφωνα με την αριθ. 1214/2000 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, νοείται εκείνο το οποίο προκύπτει, κατά τρόπο αντικειμενικό, από την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης εννόμου σχέσεως, συνδεομένης με το περιεχόμενο των διοικητικών στοιχείων στα οποία ζητείται η πρόσβαση και όχι το ενδιαφέρον κάθε πολίτη για την εύρυθμη άσκηση των γενικών καθηκόντων της Διοίκησης και την τήρηση των νόμων. 2.- Κατά την άποψή μας:
α) για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών, είναι ευνόητο, ότι το εύλογο ενδιαφέρον των αιτούντων πρέπει να προκύπτει σαφώς στην αίτησή τους, ώστε οι διοικητικές αρχές να προβαίνουν, σύμφωνα με το νόμο, στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους και
β) η Υπηρεσία σας, ενόψει της ικανοποίησης ή μη του υποβαλλόμενου αιτήματος, πρέπει να διαπιστώσει, αν υφίσταται ή όχι συγκεκριμένη έννομη σχέση τ… αιτού….., που να συνδέεται με το περιεχόμενο των διοικητικών εγγράφων, των οποίων αιτείται αντίγραφο. 3.- Οι Διευθύνσεις …………………………………………………………………….., στις οποίες κοινοποιείται το παρόν και η σχετική αλληλογραφία, παρακαλούνται για τη διατύπωση των απόψεών τους, κατά τον τομέα αρμοδιότητάς τους, για το παραπάνω θέμα.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΓΑΚΗ, ΠΕ 3/Α΄