Ατομική διοικητική λύση ΑΡ πρωτοκόλλου Δ13 ΦΜΑΠ 1156253 ΕΞ 2012/2012

«Διευκρινίσεις για το φόρο ακίνητης περιουσίας»

14 Νοεμβρίου 2012

Απόσπασμα εγγράφου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Ταχ. Δ/νση:
Ταχ. Κώδ.:
Τηλέφωνο:
ΠΡΟΣ:
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2012
Αρ. Πρωτ: Δ13 ΦΜΑΠ 1156253 ΕΞ 2012

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις για το φόρο ακίνητης περιουσίας»

ΣΧΕΤ.: Η από 31 Ιουλίου 2012 επιστολής σας Σε απάντηση επιστολής σας, η οποία διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, με την οποία ερωτάτε αν απαλλάσσονται από το φόρο ακίνητης περιουσίας μετά την παρέλευση τριετίας από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας, τα ακίνητα που αποκτά ο «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) Α.Ε.» με απαλλοτρίωση ή αγορά, με σκοπό να ανεγείρει σχολικά κτίρια και στη συνέχεια να τα μεταβιβάσει στους οικείους Δήμους, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις των άρθρων 27 έως και 50 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58Α΄) επιβλήθηκε φόρος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στη Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Στο άρθρο 29 του αναφερόμενου νόμου ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι απαλλαγές από το φόρο. Συγκεκριμένα, με την περ. θ΄ του ιδίου άρθρου και νόμου ορίζεται ότι απαλλάσσονται του φόρου ακίνητης περιουσίας τα ακίνητα που παραχωρούνται κατά χρήση χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εφόσον προορίζονται για την εξυπηρέτηση αναγκών κάθε αναγνωρισμένης βαθμίδας δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιων ή δημοτικών νοσοκομειακών συγκροτημάτων προς όφελος της δημόσιας υγείας, δημόσιων ή δημοτικών μονάδων κοινωνικής φροντίδας, δημόσιων ή δημοτικών παιδικών σταθμών ή βρεφοκομείων ή ορφανοτροφείων, δημόσιων ή δημοτικών γηροκομείων, Κ.Α.Π.Η., καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων, οι υπηρεσίες των οποίων διατίθενται δωρεάν. Επιπλέον, με την ΠΟΛ 1094/14-6-2010 εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι η απαλλαγή αυτή παρέχεται και σε περιπτώσεις ανέγερσης δημόσιων κτιρίων, σ’ αυτή δε την περίπτωση απαιτούνται αφενός, ο αφορισμός του Καρ. Σερβίας 8
101 84 Αθήνα
FAX: 2103375834
e-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr
d13.e9@yo.syzefxis.gov.gr
…………………..
χώρου για ανέγερση δημόσιου κτιρίου με το σχέδιο πόλεως και αφετέρου η πράξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω, στην περίπτωση ανεγειρόμενων κτισμάτων που ανήκουν κατά κυριότητα στον Ο.Σ.Κ. που προορίζονται για την εξυπηρέτηση αναγκών κάθε αναγνωρισμένης βαθμίδας δημόσιας εκπαίδευσης και εφόσον υπάρχει ο αφορισμός του χώρου για την ανέγερση δημοσίου κτιρίου και η πράξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου, ανεξάρτητα αν έχει παρέλθει τριετία από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας, τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας, στον πίνακα απαλλασσομένων κτισμάτων, απαλλάσσονται όμως του αναλογούντος φόρου, με την προσκόμιση των οικείων δικαιολογητικών.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Μαρία Η. Μενούνου