Ατομική διοικητική λύση ΑΡ πρωτοκόλλου Δ13 ΦΜΑΠ 1156255.ΕΞ 2012/2012

«Πληροφορίες σχετικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας»

14 Νοεμβρίου 2012

Απόσπασμα εγγράφου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.
………………….
Ταχ. Δ/νση:
Ταχ. Κώδ.:
Τηλέφωνο:
ΠΡΟΣ:
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2012
Αρ. Πρωτ: Δ13 ΦΜΑΠ 1156255.ΕΞ 2012

ΘΕΜΑ: «Πληροφορίες σχετικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας»

ΣΧΕΤ.: Οι από 31 Ιουλίου 2012 επιστολές σας Σε απάντηση σχετικών επιστολών σας, οι οποίες διαβιβάστηκαν στην Υπηρεσία μας από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, σχετικά με το εάν τα μεταλλικά και τα σύμμεικτα προκατασκευασμένα κτίρια υπάγονται ή όχι στο φόρο ακίνητης περιουσίας, διότι όπως αναφέρετε στην επιστολή σας «σύμφωνα με τον τεχνικό πραγματογνώμονα της εταιρείας τα κτίρια αυτά δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένα με το έδαφος», θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις των άρθρων 27 έως και 50 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58Α΄) επιβλήθηκε από το έτος 2010 φόρος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στη Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Για την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας, η έννοια των ακινήτων και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων λαμβάνεται κατά τον Αστικό Κώδικα (Α.Κ.).
Σύμφωνα με το άρθρο 948 του Α.Κ. ακίνητα είναι μόνο το έδαφος και τα συστατικά μέρη αυτού. Συστατικό είναι το μέρος πράγματος που δεν μπορεί να αποχωριστεί από το κύριο πράγμα χωρίς βλάβη δική του ή του κύριου πράγματος (άρθρο 953 Α.Κ.). Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 954 του Α.Κ. συστατικά είναι τα πράγματα που είναι συνδεδεμένα με το έδαφος στερεά, ιδιαίτερα τα οικοδομήματα. Στην ερμηνεία του Α.Κ. αναφέρεται ότι δεν είναι απαραίτητο η σύνδεση να είναι στερεή ή να έχει χρησιμοποιηθεί γι’ αυτή συνδετικό υλικό. Αρκεί και απλός χαλαρός σύνδεσμος, εφόσον τα μέρη του σύνθετου πράγματος έχασαν κατά την αντίληψη των συναλλαγών την σωματική τους αυτοτέλεια κα αποτελούν μαζί με το πράγμα με το οποίο ενώθηκαν, λειτουργικά Καρ. Σερβίας 8
101 84 Αθήνα
FAX: 2103375834
e-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr
ενιαίο πράγμα. Το αν δηλαδή υπάρχει ενιαίο πράγμα ή όχι, κρίνεται κατά την αντίληψη των συναλλαγών με κριτήρια οικονομικά (βλ. Μπαλή, Γεν. Αρχ.& 191). Επιπλέον, στο άρθρο 1001 του Α.Κ. ορίζεται ότι η κυριότητα πάνω σε ακίνητο εκτείνεται, εφόσον ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, στο χώρο πάνω και κάτω από το έδαφος (Γεωργιάδη-Σταθόπουλου – Αστικός Κώδικας – Εμπράγματο Δίκαιο τ. V, Αφοί Σάκουλα, 1985).
Σε κάθε περίπτωση, στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας αναγράφεται η πραγματική κατάσταση αυτής, όπως διαμορφώνεται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους φορολογίας. Το εάν ένα κτίσμα είναι στέρεα συνδεδεμένο με το έδαφος είναι ζήτημα πραγματικό και σε κάθε περίπτωση εξετάζεται κα η άδεια οικοδομής που έχει χορηγηθεί από την αρμόδια πολεοδομική Υπηρεσία για τον χαρακτηρισμό του.
Τέλος, το παρόν μαζί με φωτοαντίγραφα των επιστολών σας διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης – τμήμα Αντικειμενικού προκειμένου να απαντήσει σε θέματα αρμοδιότητάς της, με την παράκληση να κοινοποιήσει την απάντηση και στην Υπηρεσία μας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Μαρία Η. Μενούνου