Ατομική διοικητική λύση 5/2013

«Παρέχονται διευκρινίσεις σε θέματα επικύρωσης αντιγράφων εγγράφων».

28 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Πληροφορίες : Αικατερίνη Μπάκα
Τηλέφωνο : 210- 32.22.516
ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ)
ΠΡΟΣ: Την Δ/νση…………………….
Τμήμα ……….
του ιδίου Υπουργείου
Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΜΑ: «Παρέχονται διευκρινίσεις σε θέματα επικύρωσης αντιγράφων εγγράφων».

ΣΧΕΤ: Το αριθ. …………………./………………….. έγγραφό σας 1.- Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου σας και της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, κατά την οποία μας ζητήσατε περαιτέρω διευκρινίσεις για την δυνατότητα επικύρωσης αντιγράφων των εγγράφων που αναφέρονται στο αριθ. ……………………./……………. όμοιο, κατά τον τομέα αρμοδιότητάς μας, επισημαίνουμε τα εξής:
α) Σύμφωνα με το αριθ.ΔΙΣΚΠΟ/Φ15_7381/25-4-2006 έγγραφο της Δ/νσης Σχέσεων Κράτους- Πολίτη της Γενικής Δ/νσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Δημ. Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α), το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου με το αριθ. 1042725/497/0006Δ/16.5.2006 έγγραφό μας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «τα έγγραφα που εκδίδονται από δικαστικές… αρχές συνιστούν δημόσια, μεν, αλλά όχι διοικητικά έγγραφα καθώς τα Δικαστήρια …δεν είναι Διοικητικές Αρχές, υπαγόμενες στις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας». Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται, επίσης, ότι αντίγραφα των εγγράφων αυτών επικυρώνονται από συμβολαιογράφους ή δικηγόρους, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τα λειτουργήματα αυτά. Η Διοίκηση (επομένως και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου), δεν νομιμοποιείται να επικυρώνει αντίγραφα δικαστικών εγγράφων, ούτε από το πρωτότυπο, ούτε όμως και από το ακριβές αντίγραφο που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο, γιατί, οι προαναφερόμενες διατάξεις (παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν.2690/1999, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του Ν. 3345/2005) αφορούν μόνο στην επικύρωση ιδιωτικών εγγράφων ή εγγράφων εκδοθέντων από αλλοδαπές αρχές, τα οποία είναι ήδη επικυρωμένα από δικηγόρο ή δημόσια αρχή. Συνεπώς, για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας που αναφέρετε στο σχετικό έγγραφό σας, η δικαστική απόφαση πρέπει να είναι επικυρωμένη είτε από το δικαστήριο που την εξέδωσε, είτε από δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, κατά τα ανωτέρω.
β) Η επικύρωση αντιγράφου, από τη Δ.Ο.Υ., των τίτλων έκπτωσης με τους οποίους έχουν επιστραφεί τα ποσά των φόρων ή των λοιπών εσόδων που προέκυψαν από τις νέες εκκαθαρίσεις με βάση την σχετική δικαστική απόφαση, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 11 του Ν.2690/1999(Α’ 45), όπως ισχύει, καθόσον όπως μας διευκρινίσατε τηλεφωνικά, οι τίτλοι αυτοί συνιστούν διοικητικά έγγραφα. 2.- Ενόψει των ανωτέρω, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, στέλνουμε συνημμένα, φωτοαντίγραφα των αναφερομένων στο παρόν εγγράφων και διατάξεων.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΓΑΚΗ, ΠΕ/Β’