ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Πληροφορίες : Ιωάννα Ράνιου
Τηλέφωνο : 210-32.22.577
ΕΠΕΙΓΟΝ-ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ)
ΠΡΟΣ: 1.Τ… ………………………………..
2. Τις Δ/νσεις της ίδιας Γεν. Γραμματείας:
α) ………………………………..
β) .......................................... και
γ) ………………………………..
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΜΑ: «Παρέχονται διευκρινήσεις».

1.- Σχετικά με το από ……………… έγγραφο ερώτημά σας προς την Διεύθυνση ………………….της Γενικής Διεύθυνσης ………………………………………………………………..
της Γενικής Γραμματείας …………………. του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μας διαβιβάσθηκε με το αριθ. ………………./……………… έγγραφό της και το οποίο παραλάβαμε την ………………., κατά τον τομέα αρμοδιότητάς μας, σας στέλνουμε, συνημμένα, φωτοαντίγραφα:
α) του αριθ.ΔΙΣΚΠΟ/Φ.15/32882/18.12.2007 εγγράφου της Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους-Πολίτη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε ύστερα από σχετικό έγγραφο ερώτημά μας και σύμφωνα με το οποίο «τρίτα πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να παραλαμβάνουν τελικές πράξεις, αντί των άμεσα ενδιαφερομένων, μόνο όταν φέρουν τη νόμιμη, για το σκοπό αυτό, εξουσιοδότηση, στην οποία έχει βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής του άμεσα ενδιαφερομένου από οποιαδήποτε Διοικητική Αρχή, κατά τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας»,
β) αποσπάσματος του Κανονισμού Επικοινωνίας Δημοσίων Υπηρεσιών (σελ.80-81), στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία τα οποία πρέπει να φέρει η σχετική επισημειωματική πράξη, που τίθεται στο σώμα του κειμένου του εγγράφου, από τον αρμόδιο υπάλληλο, κατά την διαδικασία της θεώρησης του γνησίου της υπογραφής και
γ) αποσπάσματος του αριθ.ΔΙΣΚΠΟ/Φ22/5583/22.3.2005 εγγράφου (περίπτωση Γ.1) της Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους-Πολίτη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, που έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου με το αριθ.1083343/1076/0006Δ/2.9.2005 έγγραφό μας και σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούν να επικυρωθούν από Διοικητική Αρχή αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων (όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η εξουσιοδότηση), ανεξάρτητα αν τα ιδιωτικά αυτά έγγραφα έχουν, μεταγενέστερα της έκδοσής τους, σφραγιστεί, θεωρηθεί ή υποστεί οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία από τη Διοίκηση. Η επικύρωση αντιγράφων ιδιωτικών εγγράφων, από το πρωτότυπο, γίνεται από δικηγόρο, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 11 του Ν.2690/1999 (Α’45), όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ.5 του άρθρου 16 του Ν.3345/2005 (Α’138). Αντίγραφο του ήδη επικυρωμένου, από δικηγόρο ακριβούς αντιγράφου, επικυρώνει οποιαδήποτε Διοικητική Αρχή ή Κ.Ε.Π. όσες φορές απαιτείται. 2.- Αναφορικά με την διάρκεια ισχύος της εξουσιοδότησης, επισημαίνουμε ότι, όπως μας διευκρίνισαν τηλεφωνικά οι αρμόδιες Δ/νσεις Σχέσεων Κράτους-Πολίτη και Απλούστευσης Διαδικασιών & Παραγωγικότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εφόσον δεν υφίστανται ειδικότερες σχετικές διατάξεις για την υπηρεσία που εκδίδει την τελική διοικητική πράξη, ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 211 έως 235 του Αστικού Κώδικα. 3.- Για την διενέργεια της εργασίας που αναφέρεται στην περίπτωση ……….. της εξουσιοδότησής σας και αφορά στην υπογραφή, γενικά, των υπεύθυνων δηλώσεων του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 ισχύει η αριθ. 563/2005 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), σύμφωνα με την οποία, πρόσωπα εφοδιασμένα με πληρεξούσιο ειδικό και όχι γενικό για την διεκπεραίωση μιας υποθέσεως και στα πλαίσια αυτής, μπορούν να συμπληρώνουν και να υπογράφουν για λογαριασμό τρίτων, τις ως άνω υπεύθυνες δηλώσεις. Τέτοιες δηλώσεις, επίσης, πολύ περισσότερο, μπορούν να υπογράφουν και πρόσωπα που χωρίς να συνδέονται ή να έχουν σχέση με το χειρισμό οποιασδήποτε υποθέσεως, εξουσιοδοτούνται ειδικά για τον σκοπό αυτό και στο σχετικό (ειδικό) πληρεξούσιο αναγράφεται επακριβώς το περιεχόμενο των δηλώσεων που πρόκειται να υπογράψουν. Σχετικό για το θέμα αυτό είναι το αριθ. 1026065/271/0006Δ/13.3.2006 έγγραφο του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου. 4.- Για την ισχύ ή μη ειδικότερων διατάξεων, ως προς την διενέργεια των εργασιών που αναφέρονται στην επισυναπτόμενη εξουσιοδότησή σας, διαβιβάζουμε την αλληλογραφία στις Διευθύνσεις ………………………………………………………………………………………………του Υπουργείου, προκειμένου να σας απαντήσουν σχετικά, καθώς και για κάθε άλλο θέμα της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΓΑΚΗ, ΠΕ/Β΄