Ατομική διοικητική λύση D14A_1004918_EKs_2013/2013

Απαλλαγή ή μη από ΦΠΑ σε έργα της Αμερικανικής Βάσης που εκτελούνται από υπεργολάβους

10 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄, Γ΄
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Θ. Πετρούλα, Αικ. Σταυροπούλου
Τηλέφωνο : 210- 3645378
Fax : 210- 3645413
e-mail : dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr
Αθήνα, 10.1.2013
Αρ. Πρωτ: Δ14Α 1004918 ΕΞ 2013
ΠΡΟΣ:

ΘΕΜΑ: Απαλλαγή ή μη από ΦΠΑ σε έργα της Αμερικανικής Βάσης που εκτελούνται από υπεργολάβους

Σχετ: Το από 7.3.2012 έγγραφό σας Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Με το ανωτέρω έγγραφό σας μας γνωρίζετε ότι η εταιρία σας εκτελεί τεχνικές μελέτες που αφορούν σε τεχνικά έργα τα οποία υλοποιούνται στην Αμερικανική Βάση στο Ακρωτήρι Χανίων. Τις μελέτες αυτές τις παρέχετε ως υπεργολάβοι αμερικανικών και ιταλικών εταιριών, στις οποίες η Αμερικανική Βάση έχει αναθέσει απευθείας την εκτέλεση των έργων. Κατά συνέπεια η εταιρία σας τιμολογεί τις εταιρίες αυτές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ερωτάτε εάν ως υπεργολάβοι μελετών τεχνικών έργων που αφορούν την Αμερικανική Βάση μπορείτε να εκδίδετε τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ προς τις αμερικανικές και ιταλικές εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται ως εργολάβοι.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/00), όπως ισχύει, η παροχή υπηρεσιών συναφών με ακίνητα και υπηρεσιών για την προετοιμασία και συντονισμό κατασκευαστικών εργασιών (όπως π.χ. υπηρεσίες αρχιτεκτόνων ή επιχειρήσεων επίβλεψης) φορολογούνται στο εσωτερικό της χώρας με τον κανονικό συντελεστή (23%), ανεξάρτητα από την ιδιότητα και τον τόπο εγκατάστασης του λήπτη των υπηρεσιών, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.
ΕΙΣ:1038897/12
3. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 παρ.1.στ΄γγ) του ίδιου Κώδικα, σε συνδυασμό με την ΑΥΟ Π.3530/1450/ΠΟΛ.164/1988, απαλλάσσεται από ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που γίνεται προς τις εγκατεστημένες στην Ελλάδα αμερικανικές δυνάμεις και προορίζονται, μεταξύ άλλων, για την ικανοποίηση των αναγκών τους καθώς και την κατασκευή, επισκευή, ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων και έργων αυτών. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της ΑΥΟ ο φόρος που επιβάρυνε τις πάσης φύσεως εισροές του προμηθευτή ή του εργολάβου των εγκατεστημένων στην Ελλάδα δυνάμεων των ΗΠΑ επιστρέφεται σ’ αυτόν κατά το μέρος που τα αγαθά αποδεδειγμένα παραδόθηκαν, ενσωματώθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν σε έργα των δυνάμεων ή οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν σε αυτές και ο φόρος αυτός δεν μπορεί να συμψηφιστεί με φόρο εκροών της ίδιας φορολογικής περιόδου.
4. Επιπροσθέτως, στο άρθρο 11 του ν.3108/2003 περί Κύρωσης της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας (C.T.A.) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Η.Π.Α. ορίζεται ότι «1. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών δύνανται να εισάγουν ή να αποκτούν, στην Ελληνική Επικράτεια, με την προβλεπόμενη για τις Ένοπλες δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ φορολογική απαλλαγή, εξοπλισμό, προμήθειες, εφόδια και άλλα αγαθά προοριζόμενα για χρήση από τη δύναμη, τα μέλη της και το πολιτικό προσωπικό ή για τον εφοδιασμό των καταστημάτων τροφοδοσίας, λεσχών και πρατηρίων τους, με απαλλαγή από κάθε τελωνειακό δασμό και από τον ελληνικό φόρο προστιθέμενης αξίας, τέλη ή άλλους φόρους. 2. Ομοίως η παροχή υπηρεσιών στην Ελληνική Επικράτεια προς τις δυνάμεις, τα μέλη τους και το πολιτικό προσωπικό απαλλάσσεται από τον ελληνικό φόρο προστιθέμενης αξίας ή από τους φόρους που τον αντικαθιστούν.»
5. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τα ανωτέρω, απαλλάσσονται οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών που παρέχονται απευθείας στις αμερικανικές δυνάμεις. Αντίθετα, οι εργολάβοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει την εκτέλεση τεχνικού έργου για την Αμερικάνικη Βάση, δεν απαλλάσσονται από το φόρο για τις εισροές που πραγματοποιούν. Κατά συνέπεια, δεν παρέχεται δυνατότητα απαλλαγής από ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι υπεργολάβοι σε εργολάβους που έχουν αναλάβει έργο για λογαριασμό της αμερικάνικης Βάσης.
6. Παρότι οι μη εγκατεστημένοι στην Ελλάδα εργολάβοι πραγματοποιούν πράξεις φορολογητέες στην Ελλάδα (εργασίες σε ακίνητο που βρίσκεται στην Ελλάδα), για τις οποίες θα έπρεπε να λάβουν ΑΦΜ/ΦΠΑ στη χώρα μας και να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανωτέρω πράξεις απαλλάσσονται από το φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 27.1.στ΄.γγ΄) και δεδομένου ότι με τις υποβαλλόμενες δηλώσεις θα είχαν δικαίωμα επιστροφής του φόρου εισροών τους, γίνεται δεκτή η επιστροφή αυτή να πραγματοποιείται με βάση τις οδηγίες 2008/9/ΕΚ (για εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος) και 86/560/ΕΟΚ (για εγκατεστημένους σε τρίτες χώρες). Σημειώνεται ότι η επιστροφή με την οδηγία 86/560/ΕΟΚ πραγματοποιείται με τον όρο της αμοιβαιότητας, δηλαδή εφόσον η χώρα εγκατάστασης του εργολάβου επιστρέφει αντίστοιχα τους φόρους κατανάλωσης σε ελληνικές επιχειρήσεις.
7. Σημειώνεται τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση για την πραγματοποίηση της επιστροφής, για την οποία απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης στην Υπηρεσία μας, θα πρέπει να πιστοποιείται ότι οι εισροές του μη εγκατεστημένου στην Ελλάδα εργολάβου χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση πράξεων που απαλλάσσονται με τις ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΤΣΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΤΣΗ
Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο Αναπλ. Γεν.Δ/ντή Φορολογίας
2. 14η Δ/νση Φ.Π.Α: - Γραφείο Προϊσταμένης της Δ/νσης
- Τμήμα Α΄ (8), Β΄(5), Γ΄(5)
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ