ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΡ πρωτοκόλλου Δ. ΟΡΓ. Δ 1166240 ΕΞ 2015/2015

«Περί της επίθεσης επισημείωσης (σφραγίδα apostille) σε έγγραφο φορολογικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο φέρει βεβαίωση από δικηγόρο – συμβολαιογράφο (solicitor) ότι προσκομίστηκε ενώπιόν του ως πρωτότυπο».

24 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Ταχ. Δ/νση : Λεωχάρους 2
Ταχ. Κώδικας :101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Ιωάννα Ράνιου
Τηλέφωνο :
210-32.22.577
Fax : 210-32.30.829
ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ-ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
ΠΡΟΣ: Την Δ.Ο.Υ. ……………..
Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2015
Αρ. Πρωτ: Δ. ΟΡΓ. Δ 1166240 ΕΞ 2015

ΘΕΜΑ: «Περί της επίθεσης επισημείωσης (σφραγίδα apostille) σε έγγραφο φορολογικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο φέρει βεβαίωση από δικηγόρο – συμβολαιογράφο (solicitor) ότι προσκομίστηκε ενώπιόν του ως πρωτότυπο».

ΣΧΕΤ: Το αριθ. ……/………./…………. έγγραφό σας και τα επισυναπτόμενα σε αυτό έγγραφα, που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου: ……………/………… από το Αυτοτελές Τμήμα Διοίκησης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ανθρώπινου Δυναμικού της Γ.Γ.Δ.Ε. και παραλάβαμε στις ……………….
1.- Σχετικά με το προαναφερθέν έγγραφό σας, που αφορά στο παραπάνω σε περίληψη θέμα και σε συνέχεια της σχετικής τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, με την επιφύλαξη των τυχόν ειδικότερων διατάξεων, που ρυθμίζουν την συγκεκριμένη περίπτωση και δεδομένου ότι η Διεύθυνση Οργάνωσης δεν είναι αρμόδια να κρίνει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, επισημαίνουμε ότι:
α) Σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α’ και γ’ του άρθρου 1 του Ν. 1497/1984 (Α’ 188) «Κύρωση Σύμβασης που καταργεί την υποχρέωση επικύρωσης των αλλοδαπών δημόσιων εγγράφων», ως δημόσια έγγραφα κατά την έννοια της ως άνω Σύμβασης θεωρούνται, μεταξύ των άλλων, «τα έγγραφα που προέρχονται από αρχή ή δημόσιο υπάλληλο δικαιοδοτικού οργάνου του Κράτους…» και «τα συμβολαιογραφικά έγγραφα», αντίστοιχα.
β) Με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ίδιου Νόμου «η μόνη διατύπωση που είναι δυνατό να απαιτηθεί για να βεβαιωθεί η γνησιότητα της υπογραφής, η ιδιότητα με την οποία ενήργησε ο υπογράφων το έγγραφο και, ενδεχομένως η ταυτότητα της σφραγίδας ή του επισήματος που φέρει το έγγραφο είναι η επίθεση της επισημειώσεως…».
γ) Η επισημείωση, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ως άνω Νόμου, «δεόντως συμπληρωμένη, πιστοποιεί τη γνησιότητα της υπογραφής, την ιδιότητα με την οποία ενήργησε ο υπογράφων το έγγραφο και, ενδεχομένως, την ταυτότητα της σφραγίδας ή του επισήματος που φέρει το έγγραφο…».
δ) Κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 6 του Νόμου αυτού τα συμβαλλόμενα Κράτη ορίζουν «τις αρχές στις οποίες παρέχεται η αρμοδιότητα να χορηγούν την επισημείωση που προβλέπεται στο άρθρο 3, παράγραφος 1….».
2.- Σύμφωνα με το αριθ. 19887/4.5.2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και επομένως και στην υπηρεσία σας, με το αριθ. 1047385/542/0006Δ/25.5.2006 έγγραφό μας, «εφόσον τα δημόσια έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 1 του Ν. 1497/1984 φέρουν την επισημείωση (Apostille) γίνονται δεκτά μεταξύ του Κράτους που τα έχει συντάξει και των κρατών-μελών της Σύμβασης (συνεπώς και από την Ελλάδα), που δεν έχουν προβάλλει αντίρρηση κατά της προσχωρήσεως του Κράτους αυτού στη Σύμβαση (άρθρο 12)». Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει προβάλλει αντίρρηση κατά της προσχωρήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου στην Σύμβαση της Χάγης.
3.- Από την παράθεση των σχετικών διατάξεων του Ν. 1497/1984 και των οδηγιών που σας δόθηκαν με το προαναφερθέν έγγραφο, προκύπτει ότι τα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα, που αναφέρονται στο άρθρο 1 αυτού και φέρουν την σφραγίδα apostille γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από τις διοικητικές Αρχές, δεδομένου ότι η αρμόδια Αρχή του κάθε συμβαλλόμενου κράτους την επιθέτει σε πράξεις που έχουν γίνει επί αυτών (όπως π.χ. υπογραφή εκδούσας αρχής, θεώρηση, επικύρωση, βεβαίωση γνησίου υπογραφής) από υπηρεσίες, πρόσωπα και φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να προβούν στην συγκεκριμένη πράξη, σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει στο κάθε κράτος.
Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση η υπηρεσία σας πρέπει να κάνει αποδεκτό το πιστοποιητικό που σας προσκομίζει η ενδιαφερόμενη, κατά τα προαναφερθέντα.
4.-………………………………………………………………………………………………………………..
Συνημμένα: Τα αναφερθέντα στο κείμενο
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

Ακριβές Αντίγραφο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΓΑΚΗ, ΠΕ /Β’
Ο/Η Προϊστάμενος/η του Αυτοτελούς
Τμήματος Διοίκησης