Απόφαση ΑΡ πρωτοκόλλου Δ19Α 5041987 ΕΞ2011/2011

«Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για τη διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης και της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο απ΄τον εισαγωγέα τόπο.»

05 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κ.Α. :201.4
Αθήνα 5 Οκτωβρίου 2011

Αρ. Πρωτ: Δ19Α 5041987 ΕΞ2011
ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

A. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

1. Δ/ΝΣΗ 19Η ΤΕΛ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ :A΄,Β΄,Γ΄,Δ΄

2. Δ/ΝΣΗ 18Η ΤΕΛ/ΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ :Β΄,Γ΄

3. Δ/ΝΣΗ 17Η ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑΤΑ :Α΄,Γ΄,Ε΄

4. Δ/ΝΣΗ ΕΦΚ ΤΜΗΜΑΤΑ :Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄

B. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΠΥΟ

1. Δ/ΝΣΗ 30Η ΗΛΕΚΤΡ.ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ΄

2. Δ/ΝΣΗ 31Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛ.ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10,  101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΘΕΜΑ : «Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για τη διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης και της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο απ΄τον εισαγωγέα τόπο.»

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη :
1- Τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθμ. 2913/92 του Συμβουλίου «περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα» όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 648/2005 του Συμβουλίου και ιδιαίτερα το άρθρο 76 περί απλουστευμένων διαδικασιών.
2- Τις διατάξεις εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα Κανονισμός (ΕΟΚ) 2454/93 της Επιτροπής «για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα», όπως τροποποιήθηκε με τους Κανονισμούς (ΕΚ) αριθμ.
1192/2008, και (ΕΚ) αριθμ. 430/2010 και ιδιαίτερα τα άρθρα 253, 253α, 253β, 253γ, 253δ, 253ε, 253στ, 253ζ, 260, 261, 262, 263, 264, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 276, 277, 277α, 278.
3- Τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (νόμος 2690/1999 ΦΕΚ 45/Α/9-3-1999), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
4- Τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 3, 33, 34, και 179 παράγραφος 2 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα ν.2960/2001 (ΦΕΚ 265/Α/22-11-2001) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
5- Την ανάγκη καθορισμού των εθνικών διαδικασιών για την έκδοση άδειας χρήσης απλουστευμένης διασάφησης και άδειας χρήσης διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο.
6- Την αριθμ. Υ350/08-07-2011 (ΦΕΚ1603/Β/11-07-2011) Απόφαση του Πρωθυπουργού περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου.
7- Το γεγονός ότι από την έκδοση της Απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής
Με την παρούσα Απόφαση ρυθμίζονται οι επί μέρους διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις που αφορούν στην έκδοση άδειας για τη διαδικασία της απλουστευμένης διασάφησης και άδειας για τη διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, κατά το μέρος που αυτά, είτε δεν καθορίζονται ρητά από τις κοινοτικές διατάξεις, είτε εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα καθορίζονται :
1. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας για την υποβολή και αποδοχή αίτησης για την έκδοση άδειας χρήσης της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης ή άδειας χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, καθώς και για την αναστολή, τροποποίηση και ανάκλησή τους.
2. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας για τον έλεγχο και επανέλεγχο της τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων και κριτηρίων έκδοσης των παραπάνω αδειών απλουστευμένων διαδικασιών.
3. Η ανάθεση μέρους των ελέγχων που απαιτούνται κατά τη διαδικασία έκδοσης ή επαναξιολόγησης των αδειών απλουστευμένων διαδικασιών σε άλλες τελωνειακές αρχές διαφορετικές από την αρμόδια αρχή έκδοσης.
4. Τα έγγραφα και πιστοποιητικά που πρέπει να επισυνάπτονται στην αίτηση για την έκδοση άδειας απλουστευμένης διασάφησης και άδειας διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο.
5. Ειδικότερες προϋποθέσεις που απαιτούνται για ορισμένα εμπορεύματα που υπόκεινται σε απαγορεύσεις και περιορισμούς κατά την εισαγωγή, προκειμένου να ενταχθούν στις απλουστευμένες διαδικασίες, καθώς και εξαιρέσεις εμπορευμάτων από την εφαρμογή απλουστευμένων διαδικασιών.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για την εφαρμογή της παρούσας Απόφασης νοούνται ως :
1. «Διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης» : Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την υπαγωγή εμπορευμάτων που προσκομίζονται στο τελωνείο σε συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς, με την κατάθεση απλουστευμένης διασάφησης και τη μεταγενέστερη προσκόμιση συμπληρωματικής διασάφησης, η οποία μπορεί να έχει ενδεχομένως συνολικό, περιοδικό ή ανακεφαλαιωτικό χαρακτήρα.
2. «Διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο» : Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την υπαγωγή εμπορευμάτων σε συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς για τα εμπορεύματα που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερόμενου ή σε άλλο τόπο που ορίζεται ή εγκρίνεται από τις Τελωνειακές Αρχές.
3. «Αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας» : Η Τελωνειακή Αρχή στην οποία ανατίθεται η αρμοδιότητα παραλαβής της αίτησης για έκδοση άδειας απλουστευμένης διασάφησης ή διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο και η οποία μεριμνά για την εξέταση των προϋποθέσεων και των κριτηρίων έκδοσής της και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, και ανάλογα με την περίπτωση εκδίδει, απορρίπτει, αναστέλλει ή ανακαλεί την άδεια σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις και με τη διαδικασία που καθορίζεται στην πaρούσα απόφαση.
4. «Αρχές ελέγχου κριτηρίων» : Οι οριζόμενες προς το σκοπό αυτό τελωνειακές αρχές οι οποίες συνδράμουν άμεσα ή έμμεσα την αρμόδια αρχή έκδοσης των αδειών στον έλεγχο της τήρησης μέρους των προϋποθέσεων και κριτηρίων όπως αυτά προσδιορίζονται στα άρθρα 14η εκτός του στοιχείου γ) της παραγράφου 1, 14θ και 14ι των ΔΕΚΤΚ, υποβάλλοντας στην αρμόδια αρχή έκδοσης των αδειών σχετική έκθεση με τα αποτελέσματα ελέγχου και αιτιολογημένη γνώμη για την τήρηση ή μη των προϋποθέσεων και κριτηρίων για τα οποία διενήργησαν έλεγχο.
5. «ΚΤΚ»: Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας-Κανονισμός (ΕΟΚ) 2913/92 του Συμβουλίου «Περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα».
6. «ΔΕΚΤΚ»: Διατάξεις Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα-Κανονισμός (ΕΟΚ) 2454/93 της Επιτροπής «για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα».
7. «ΕΤΚ»: Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας-Νόμος 2960/2001 (ΦΕΚ/265/Α/22-11- 2001).
8. «ΕΛΥΤ»: Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων.
9. «ΑΕΟ»: Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας.

Άρθρο 3

Ορισμός αρμόδιων Τελωνειακών Αρχών Αρμόδια αρχή έκδοσης άδειας χρήσης απλουστευμένης διασάφησης και άδειας χρήσης διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο ορίζεται :
α) η Τελωνειακή Περιφέρεια στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης ή
β) η Τελωνειακή Περιφέρεια στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας τηρούνται οι βασικές
λογιστικές καταχωρήσεις του αιτούντος.
Κατά το στάδιο έκδοσης και επανεξέτασης των αδειών αυτών οι Τελωνειακές Περιφέρειες συνεπικουρούνται άμεσα ή έμμεσα ως προς τη διαδικασία ελέγχου τήρησης των κριτηρίων των άρθρων 14η, 14θ και 14ι των ΔΕΚΤΚ από την αρμόδια ΕΛΥΤ του τόπου εγκατάστασης του εισαγωγέα και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όπου αυτό απαιτείται.

Άρθρο 4
Διαδικασία υποβολής της αίτησης
1. Για τη χορήγηση άδειας απλουστευμένης διασάφησης ή διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, υποβάλλεται στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια αίτηση με τη χρήση του εντύπου που παρατίθεται στο Παράρτημα 67 των ΔΕΚΤΚ ή στην αντίστοιχη ηλεκτρονική μορφή του, δεόντως συμπληρωμένη σύμφωνα με τις επεξηγηματικές σημειώσεις του Παραρτήματος αυτού.
2. Στην αίτηση επισυνάπτονται τα ακόλουθα πιστοποιητικά και έγγραφα :
α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας των φυσικών προσώπων με σκοπό την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του ποινικού μητρώου από την αρμόδια αρχή καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου για τα ακόλουθα πρόσωπα : - τον αιτούντα, - το πρόσωπο που διοικεί ή ασκεί τον έλεγχο της εταιρείας, εφόσον είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον αιτούντα, - τον υπεύθυνο της αιτούσας εταιρείας για τελωνειακά θέματα.
β) Τελευταίο κωδικοποιημένο καταστατικό της εταιρείας ή αρχικό καταστατικό με όλες τις τροποποιήσεις και τα ΦΕΚ δημοσίευσης αυτών.
γ) Πιστοποιητικό από το Πρωτοδικείο περί μη πτωχεύσεως και περί μη κατάθεσης αίτησης πτωχεύσεως της εταιρείας.
δ) Φορολογική ενημερότητα
ε) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος περί έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενες μεταβολές στις δραστηριότητες, στην οργάνωση και στις διαδικασίες που εφαρμόζει η εταιρεία.
στ) Ερωτηματολόγιο αυτo-αξιολόγησης, που συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο για χορήγηση άδειας απλουστευμένων διαδικασιών, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πληρεί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που απαιτούνται για τη χορήγηση αδειών απλουστευμένων διαδικασιών.

Άρθρο 5

Διαδικασία αποδοχής/απόρριψης της αίτησης

Η αρμόδια αρχή έκδοσης σε εφαρμογή του άρθρου 253 β των ΔΕΚΤΚ διενεργεί τον απαιτούμενο έλεγχο και αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών. Ειδικότερα :
1. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, η αρμόδια αρχή έκδοσης προβαίνει στις κατωτέρω ενέργειες:
α) γνωστοποιεί στον αιτούντα την αποδοχή της αίτησης και
β) κοινοποιεί αντίγραφο της αίτησης και του υπό στοιχείο στ) της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου 4 της παρούσας επισυναπτόμενου δικαιολογητικού, στην αρμόδια ΕΛΥΤ του τόπου εγκατάστασης του εισαγωγέα, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο και αξιολόγηση των κριτηρίων που προσδιορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης και να συντάξει σχετική έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου.
2. Στην περίπτωση απόρριψης της αίτησης η αρμόδια αρχή έκδοσης προβαίνει στις κατωτέρω ενέργειες :
α) κοινοποιεί εγγράφως στον αιτούντα τους λόγους επί των οποίων προτίθεται να βασίσει την απόρριψη αυτή και του παρέχει τη δυνατότητα να ασκήσει το Δικαίωμα Προηγούμενης Ακρόασης, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών και το αργότερο την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την εκπνοή αυτής, από την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ή θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε, η παραλαβή της έγγραφης κοινοποίησης από τον αποδέκτη της.
β) σε περίπτωση που και μετά την έκθεση των απόψεων του αιτούντα κατά τα ανωτέρω, εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι απόρριψης, η αρμόδια αρχή έκδοσης κοινοποιεί με αιτιολογημένη απόφασή της στον αιτούντα, τους λόγους απόρριψης της αίτησης για χορήγηση άδειας.

Άρθρο 6
Διαδικασία αξιολόγησης των κριτηρίων
1. Για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 14η, 14θ και 14ι των ΔΕΚΤΚ και με την προϋπόθεση ότι η αίτηση γίνεται αποδεκτή, ελέγχονται και αξιολογούνται τα απαιτούμενα, για την έκδοση της άδειας χρήσης της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης και διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο κριτήρια, τα οποία προβλέπονται από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις.
2. Με μέριμνα και εποπτεία της αρμόδιας αρχής έκδοσης, κάθε οριζόμενη με την παρούσα Απόφαση αρχή, προβαίνει στον έλεγχο και την αξιολόγηση του μέρους των κριτηρίων που την αφορά και ειδικότερα :
α) Η αρμόδια αρχή έκδοσης των αδειών ελέγχει το ιστορικό συμμόρφωσης προς τις τελωνειακές απαιτήσεις των προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 περίπτωση α) της παρούσας απόφασης σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Τελωνεία και σύμφωνα με τους όρους που διατυπώνονται στο άρθρο 14η των ΔΕΚΤΚ.
β) Oι αρμόδιες ΕΛΥΤ ελέγχουν και αξιολογούν τη χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα και την ύπαρξη ικανοποιητικού συστήματος διαχείρισης εμπορικών, λογιστικών και κατά περίπτωση, μεταφορικών καταχωρήσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια που προσδιορίζονται στα άρθρα 14θ σημεία δ), ε) και ζ) και 14ι, όταν η αίτηση αφορά χορήγηση άδειας χρήσης απλουστευμένης διασάφησης και 14θ, 14ι όταν η αίτηση αφορά χορήγηση άδειας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, συντάσσουν και υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή έκδοσης, Έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου με αιτιολογημένη γνώμη που να επιτρέπει στην εν λόγω αρχή τη λήψη απόφασης για τη χορήγηση ή μη της αιτούμενης άδειας απλουστευμένων διαδικασιών, εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του αντιγράφου της αίτησης.
3. Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά χορήγηση άδειας χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, η αρμόδια ΕΛΥΤ ζητά τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριaκών Συστημάτων, όσον αφορά στην αξιολόγηση των μέτρων ασφάλειας του αυτοματοποιημένου λογιστικού πληροφοριακού συστήματος του αιτούντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14θ των ΔΕΚΤΚ. Για το σκοπό αυτό, με την παραλαβή του αντιγράφου της αίτησης και των επισυναπτομένων δικαιολογητικών αποστέλλει αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα, αντίγραφο της αίτησης και του ερωτηματολογίου αυτο-αξιολόγησης στη Γενική Γραμματεία
Πληροφοριaκών Συστημάτων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριaκών Συστημάτων συντάσσει και υποβάλλει στην αρμόδια ΕΛΥΤ «Έκθεση αξιολόγησης αυτοματοποιημένων πληροφορικών συστημάτων» με αιτιολογημένη γνώμη που να επιτρέπει στην αρμόδια αρχή έκδοσης, τη λήψη απόφασης για τη χορήγηση ή μη της αιτούμενης άδειας απλουστευμένης διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του αντιγράφου της αίτησης.

Άρθρο 7
Έκδοση και Επανεξέταση των αδειών
1. Η άδεια χρήσης απλουστευμένης διασάφησης ή διαδικασίας εκτελωνισμού στον προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο χορηγείται εντός προθεσμίας 60 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης.
2. Η κατά τα οριζόμενα στo άρθρo 3 της παρούσας αρμόδια αρχή, χορηγεί την άδεια χρήσης απλουστευμένης διασάφησης ή την άδεια διαδικασίας εκτελωνισμού στον προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, εφόσον :
α) από τον έλεγχο που διενήργησε η ίδια διαπιστώνεται ότι πληρούνται τα κριτήρια που προβλέπονται από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις και
β) τα συμπεράσματα της «Έκθεσης αποτελεσμάτων ελέγχου» της αρμόδιας ΕΛΥΤ επιβεβαιώνουν ότι πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης της κατά περίπτωση αιτούμενης άδειας. Για την έκδοση άδειας χρήσης διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο που αφορά εμπορεύματα για τα οποία η υπαγωγή σε καθεστώς έχει ως προϋπόθεση και τον έλεγχο άλλης αρχής, απαιτείται επιπλέον να έχει διασφαλιστεί ο τρόπος ενημέρωσης και διενέργειας του απαιτούμενου ελέγχου από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή κατ΄εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 58 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα. Η αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας οίκοθεν συντονίζει τις απαιτούμενες ενέργειες μεταξύ του αιτούντος και της άλλης αρμόδιας αρχής με τη συνδρομή της 19ης Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ.
3. Η άδεια χρήσης απλουστευμένης διασάφησης ή διαδικασίας εκτελωνισμού στον προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 67 των ΔΕΚΤΚ, σε δύο αντίτυπα. Το ένα αντίτυπο κοινοποιείται στον αιτούντα εισαγωγέα ο οποίος και δηλώνει εγγράφως την αποδοχή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή, ενώ το άλλο καταχωρείται στο ειδικό βιβλίο που καθιερώνεται στο άρθρο 10 της παρούσας απόφασης, και αντίγραφό της κοινοποιείται στα εμπλεκόμενα αρμόδια Τελωνεία. Η άδεια χρήσης απλουστευμένης διασάφησης ή διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο τίθεται σε ισχύ την 10η εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσής της και η διάρκεια ισχύος αυτής είναι απεριόριστη.
4. Η αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας επανεξετάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 253 παράγραφος 8 των ΔΕΚΤΚ. Με γραπτό δε αίτημά της, ζητά τη συνδρομή της αρμόδιας ΕΛΥΤ για τον επανέλεγχο των κριτηρίων σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 8
Απόρριψη Αίτησης για έκδοση άδειας απλουστευμένων διαδικασιών
1. Η αρμόδια αρχή δεν προβαίνει στην έκδοση άδειας για τη χρήση της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης ή διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο όταν :
α) από τους ελέγχους που η ίδια διενήργησε διαπιστώνεται ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας ή
β) από τα συμπεράσματα της Έκθεσης αποτελεσμάτων ελέγχου της αρμόδιας ΕΛΥΤ προκύπτει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας ή
γ) δεν καθίσταται δυνατή η διασφάλιση της τήρησης των απαγορεύσεων και περιορισμών που ισχύουν κατά την εισαγωγή.
2. Η αρμόδια αρχή, στην περίπτωση που συντρέχουν λόγοι απόρριψης της προηγούμενης παραγράφου, προβαίνει στις ενέργειες της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 9
Αναστολή της ισχύος της άδειας - ανάκληση της άδειας
1. Η άδεια αναστέλλεται από την αρμόδια αρχή έκδοσής της σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 253δ, 253 ε και 253στ των ΔΕΚΤΚ εφόσον:
α) η αρμόδια αρχή έκδοσης διαπιστώσει μη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που απαιτούνται για τη χορήγησή της ή ενημερωθεί μέσω της διαδικασίας των εκ των υστέρων ελέγχων ή
β) ο κάτοχος της άδειας υποπέσει σε παράβαση της τελωνειακής νομοθεσίας η οποία υπόκειται σε ποινική δίωξη.
γ) το ζητήσει ο κάτοχος της άδειας, με σχετική έγγραφη αίτησή του, λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης ορισμένων εκ των προϋποθέσεων και κριτηρίων που ορίζονται για τη χορήγηση αυτής ή
δ) ο κάτοχος της άδειας αδυνατεί να παράσχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 12 της παρούσας εγγύηση, μέχρι να καταστεί εκ νέου δυνατή η παροχή της εγγύησης αυτής. Εφόσον η παροχή της εγγύησης καταστεί τελικά αδύνατη, η άδεια ανακαλείται.
2. Η άδεια ανακαλείται από την αρμόδια αρχή έκδοσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 253ζ των ΔΕΚΤΚ. Η άδεια ανακαλείται επίσης όταν δεν έχει χρησιμοποιηθεί επί ένα (1) έτος.
3. Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, τα Τελωνεία όταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους διαπιστώνουν παραβάσεις ή άλλα ποινικά αδικήματα που διαπράχτηκαν από τα αναφερόμενα στο άρθρο 4 παράγραφος 2 περίπτωση α) της παρούσας απόφασης πρόσωπα, ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας αποστέλλοντας τη μηνυτήρια αναφορά ή αντίγραφο της έκθεσης των αποτελεσμάτων ελέγχου. Η αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας αξιολογώντας τη σοβαρότητα της παράβασης αποφασίζει για την ανάκληση της άδειας. Στην περίπτωση κατά την οποία τα πρόσωπα του άρθρου 4 παράγραφος 2 περίπτωση α) της παρούσας, καταδικαστούν αμετάκλητα για τέλεση λαθρεμπορικής ή άλλης συναφούς με την οικονομική δραστηριότητα πράξης ή τέλεση σοβαρών ή επαναλαμβανόμενων παραβάσεων της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, τα αρμόδια Τελωνεία για την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των απλουστευμένων διαδικασιών ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας.
4. Σε περίπτωση που συντρέχουν λόγοι αναστολής ή ανάκλησης της άδειας, η αρμόδια αρχή έκδοσης προβαίνει στις ενέργειες της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης και ενημερώνει άμεσα τα εμπλεκόμενα Τελωνεία, τις ΕΛΥΤ και τις Προϊστάμενες Υπηρεσίες. Η αναστολή ή ανάκληση της άδειας ισχύει από την ημερομηνία κοινοποίησης της σχετικής απόφασης στον κάτοχό της.

Άρθρο 10
Τήρηση Ειδικού Βιβλίου Αδειών από την αρμόδια αρχή έκδοσης
1. Μέχρι τη θέση σε πλήρη παραγωγική λειτουργία του Αναθεωρημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICIS-net), για τις ανάγκες παρακολούθησης των αιτήσεων και διαχείρισης των αδειών χρήσης διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης και διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, τηρείται Ειδικό Βιβλίο σε κάθε αρμόδια αρχή έκδοσης.
2. Στο Βιβλίο αυτό καταγράφονται χρονολογικά και κατά αύξοντα αριθμό οι αιτήσεις που παραλαμβάνονται, οι γνωστοποιήσεις αποδοχής ή απόρριψης των αιτήσεων, οι αποφάσεις μη έκδοσης αδειών μετά από την αξιολόγηση των κριτηρίων και οι άδειες που εκδίδονται,
αναστέλλονται ή ανακαλούνται.

Άρθρο 11
Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς (ΑΕΟ)
Όταν ο αιτών είναι κάτοχος πιστοποιητικού ΑΕΟ τελωνειακών απλουστεύσεων ή πιστοποιητικού ΑΕΟ τελωνειακών απλουστεύσεων-ασφάλειας και προστασίας, θεωρείται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που απαιτούνται για την έκδοση άδειας απλουστευμένων διαδικασιών και δεν εφαρμόζεται η διαδικασία αξιολόγησης των κριτηρίων του άρθρου 6, της παρούσας απόφασης, ούτε απαιτείται η επισύναψη στην αίτηση των πιστοποιητικών και εγγράφων της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, πλην της περίπτωσης στ.

Άρθρο 12
Εγγυήσεις
Γενικά
1. Η χρήση ισχύουσας άδειας για τη διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης, ή τη διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, προϋποθέτει την από μέρους του κατόχου της άδειας παροχή εγγύησης, για τους εισαγωγικούς δασμούς και τις άλλες επιβαρύνσεις, στην Τελωνειακή Περιφέρεια που είναι αρμόδια για την έκδοση της άδειας, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσης.
2. Το ποσό της συνολικής εγγύησης καθορίζεται σε επίπεδο που να επιτρέπει να καλύπτεται ανά πάσα στιγμή το ποσό του συνόλου των τελωνειακών οφειλών που γεννώνται ή ενδέχεται να γεννηθούν σύμφωνα με την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία, το οποίο και ποικίλλει διαχρονικά.
3. Για τους σκοπούς της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της παρεχόμενης εγγύησης, ο κάτοχος της άδειας παρέχει διαφορετική/διακριτή συνολική εγγύηση για πράξεις/διαδικασίες τελωνισμού που συνεπάγονται τη γένεση τελωνειακής οφειλής κατά την εισαγωγή (υπαγωγή εμπορευμάτων στο τελωνειακό καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης) σε σχέση με τις πράξεις/διαδικασίες τελωνισμού που ενδέχεται να συνεπάγονται τη γένεση τελωνειακής οφειλής κατά την εισαγωγή (υπαγωγή εμπορευμάτων σε ανασταλτικά τελωνειακά καθεστώτα και τελωνειακούς προορισμούς), όπως οι τελευταίες δύνανται να τελούνται με βάση την άδεια. Επιπλέον, για τους ίδιους σκοπούς, η παρεχόμενη συνολική εγγύηση ορίζεται ως ‘’γενική’’ εγγύηση.
4. Η μορφή που λαμβάνει η εν λόγω εγγύηση είναι γενική, καλύπτει περισσότερες της μίας πράξεις τελωνισμού που συνεπάγονται ή ενδέχεται να συνεπάγονται τη γένεση τελωνειακής οφειλής και μπορεί να συσταθεί με τους ακόλουθους τύπους, για τους οποίους ο δικαιούχος της άδειας έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής : - είτε με την κατάθεση χρηματικού ποσού σε Ευρώ (χρηματική παρακαταθήκη) - είτε με προσκόμιση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής από πιστωτικό ίδρυμα - είτε με σύσταση συμβατικής παθητικής αλληλεγγύης από τρίτο πρόσωπο, που είναι εξουσιοδοτημένο από τις τελωνειακές αρχές και ειδικότερα ασφαλιστική σύμβαση (ασφαλιστήριο συμβόλαιο) - είτε με σύσταση υποθήκης επί ακινήτων του δικαιούχου της άδειας, για ποσό εγγύησης άνω των 500.000 Ευρώ. Η Τελωνειακή Περιφέρεια δύναται να αρνηθεί τον προτεινόμενο τύπο γενικής εγγύησης, καθώς και την προτεινόμενη γενική εγγύηση, όταν κρίνει ότι αυτός δεν συμβιβάζεται με την ορθή λειτουργία της σχετικής απλουστευμένης τελωνειακής διαδικασίας που καλύπτει. Η Τελωνειακή Περιφέρεια δύναται επιπλέον να ορίσει ότι το ποσό της γενικής εγγύησης θα μπορεί να καλύπτεται με έναν ή περισσότερους τύπους εγγύησης, από τους ανωτέρω αναφερόμενους, καθώς και το ύψος εκάστου αυτών.
5. Η γενική εγγύηση χρησιμοποιείται εντός των ορίων ενός ποσού αναφοράς. Το ποσό αναφοράς αντιστοιχεί στο ποσό της τελωνειακής οφειλής που ενδέχεται να γεννηθεί για εμπορεύματα για τα οποία γίνεται χρήση απλουστευμένης διασάφησης θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία ή ανασταλτικά καθεστώτα, για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα. Ο καθορισμός του ποσού αναφοράς πραγματοποιείται κατ΄ εφαρμογή των άρθρων 379 και επόμενα των ΔΕΚΤΚ.
6. Όταν η Τελωνειακή Περιφέρεια αποδέχεται την προτεινόμενη από τον κάτοχο της άδειας εγγύηση, εκδίδει «Πιστοποιητικό Γενικής Εγγύησης» σύμφωνα με το Υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της παρούσας Απόφασης. Η διάρκεια ισχύος του «Πιστοποιητικού Γενικής Εγγύησης» περιορίζεται σε δύο έτη. Εντούτοις, η Τελωνειακή Περιφέρεια, ως τελωνείο εγγύησης, δύναται να παρατείνει το διάστημα αυτό άπαξ κατά δύο το πολύ έτη.
7. Ο κάτοχος της άδειας ενημερώνει άμεσα την Τελωνειακή Περιφέρεια όταν ενδέχεται να παύσει να υφίσταται η κάλυψη, ανά πάσα στιγμή, του ποσού του συνόλου των τελωνειακών οφειλών που γεννώνται ή ενδέχεται να γεννηθούν σύμφωνα με την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία και ειδικότερα όταν το διαθέσιμο ποσό της παρεχόμενης γενικής εγγύησης προσεγγίζει σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της συσταθείσας γενικής εγγύησης, προκειμένου η τελευταία να αποφασίσει εάν θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί το ποσό αυτής και να ζητήσει την παροχή συμπληρωματικής εγγύησης της ήδη υφιστάμενης γενικής εγγύησης, ή την αντικατάστασή της με νέα μεγαλύτερου ποσού. Το γεγονός της μη παροχής συμπληρωματικής εγγύησης της ήδη υφιστάμενης γενικής εγγύησης, ή της αντικατάστασής της με νέα μεγαλύτερου ποσού, από τον κάτοχο της άδειας, θα συνιστά λόγο αναστολής της χρήσης της από τον δικαιούχο αυτής.
8. Η ανάκληση εκδοθέντος «Πιστοποιητικού Γενικής Εγγύησης» πραγματοποιείται/επέρχεται :
α) είτε με απόφαση ανάκλησης της απόφασης αποδοχής της εγγύησης, η οποία αποστέλλεται με επίδοση στο υπόχρεο πρόσωπο, στα αρμόδια τελωνεία εισαγωγής και κατά περίπτωση στο τελωνείο ελέγχου που αναφέρονται στην άδεια.
β) είτε με δήλωση ανάκλησης της δήλωσης εγγύησης, από το πρόσωπο που προέβη αρχικώς σ’ αυτήν (τριτεγγυητής) η οποία αποστέλλεται άμεσα με επίδοση στην Τελωνειακή Περιφέρεια, στα τελωνεία εισαγωγής και, κατά περίπτωση, στο τελωνείο ελέγχου που αναφέρονται στην άδεια, καθώς και ενδεχομένως, στον κάτοχο της άδειας.

Η ανάκληση ή η δήλωση ανάκλησης ισχύουν μετά παρέλευση προθεσμίας δεκαέξι ημερών από την ημερομηνία παραλαβής με επίδοση των ανωτέρω αναφερομένων κατά περίπτωση πράξεων.

Στην περίπτωση που ο κάτοχος της άδειας ζητήσει την ανανέωση του «Πιστοποιητικού Γενικής Εγγύησης» μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας των δεκαέξι ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της επίδοσης της πράξης/απόφασης ανάκλησης αυτού, η προθεσμία αυτή αναστέλλεται για χρονικό διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών για τη διευθέτηση της κατάστασης, διάστημα κατά το οποίο δεν είναι δυνατή η χρήση της εγγύησης.

Η ανάκληση της ισχύος εκδοθέντος «Πιστοποιητικού Γενικής Εγγύησης» επιφέρει την ανάκληση της χρήσης της άδειας και γνωστοποιείται άμεσα στα τελωνεία εισαγωγής και κατά περίπτωση, στα τελωνεία ελέγχου που αναφέρονται στην άδεια.

Τα τελωνεία εισαγωγής, που αναφέρονται στην άδεια απλουστευμένων διαδικασιών τελωνισμού, επιβεβαιώνουν κατά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων την ύπαρξη και την ισχύ της συσταθείσας γενικής εγγύησης επί τη βάσει του «αριθμού αναφοράς εγγύησης» που δίνεται από την Τελωνειακή Περιφέρεια, η οποία και δηλώνεται από τον κάτοχο της άδειας απλουστευμένων διαδικασιών τελωνισμού, ή τους εκπροσώπους του, όπως οι τελευταίοι αναφέρονται στο σχετικό πιστοποιητικό γενικής εγγύησης, με την εκ μέρους τους ταυτόχρονη δήλωση του κωδικού πρόσβασης τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΗΣ

Άρθρο 13

Διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση

Η άδεια χρήσης της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης χορηγείται σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που πραγματοποιεί συχνά εισαγωγές εμπορευμάτων υπό καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης, όταν τα εμπορεύματα προσκομίζονται στο τελωνείο, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που προσδιορίζονται στα άρθρα 253, 253α, 253β και 253γ και σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στα άρθρα 4 έως 9 της παρούσας απόφασης, καθώς και με τους όρους και τον τρόπο που αναφέρονται στα άρθρα 261 και 262 των ΔΕΚΤΚ.
1. Η αρμόδια αρχή έκδοσης, καθορίζει στην άδεια χρήσης διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης για τη θέση εμπορευμάτων που προσκομίζονται στο Τελωνείο στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης, τα ακόλουθα στοιχεία :
a) το ή τα αρμόδια τελωνεία για την αποδοχή των απλουστευμένων διασαφήσεων
β) τους κωδικούς εμπορευμάτων που αυτή αφορά,
γ) το είδος και το ποσό της εγγύησης που παρέχει ο ενδιαφερόμενος για τη διασφάλιση τυχόν τελωνειακής οφειλής που μπορεί να γεννηθεί,
δ) τον τρόπο υποβολής της απλουστευμένης και της συμπληρωματικής διασάφησης (γραπτώς ή με ηλεκτρονικά μέσα).
2. Η απλουστευμένη διασάφηση συμπληρώνεται κατά τα προβλεπόμενα από τον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα και τις διατάξεις εφαρμογής του, και περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που παρατίθενται στο Παράρτημα 30Α των ΔΕΚΤΚ για την απλουστευμένη διασάφηση εισαγωγής και καθιερώνεται η υποχρεωτική συμπλήρωση των θέσεων 34α «Κωδικός χώρας καταγωγής» και 44 «Ειδικές μνείες/προσκομιζόμενα έγγραφα/πιστοποιητικά και άδειες» του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου. Στην απλουστευμένη διασάφηση επισυνάπτονται όλα τα έγγραφα, πιστοποιητικά και άδειες από τα οποία εξαρτάται, ενδεχομένως, η θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση.
3. Ο κάτοχος της άδειας χρήσης απλουστευμένης διασάφησης υποβάλλει στο αρμόδιο Τελωνείο το πρώτο πενθήμερο του επόμενου μήνα συμπληρωματική διασάφηση για όλες τις απλουστευμένες διασαφήσεις που κατατέθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Η καταβολή του συνόλου των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων του μηνός που αναλογούν στα εμπορεύματα τα οποία έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση κατά το χρονικό αυτό διάστημα, πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 16η ημέρα του επόμενου μήνα.

Άρθρο 14
Διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο απ΄ τον εισαγωγέα τόπο Καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης
1. Η άδεια χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού σε προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, χορηγείται σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο πραγματοποιεί συχνά εισαγωγές υπό καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που προσδιορίζονται στα άρθρα 253, 253α, 253β και 253γ και σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στα άρθρα 4 έως 9 της παρούσας απόφασης, καθώς και με τους όρους και τον τρόπο που αναφέρονται στα άρθρα 263, 264, 266 και 267 των ΔΕΚΤΚ. Η άδεια χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού σε προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, επιτρέπει στον δικαιούχο αυτής την τήρηση των διατυπώσεων για τον τελωνισμό εμπορευμάτων στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης στις εγκαταστάσεις του, χωρίς προηγούμενη κατάθεση στο αρμόδιο τελωνείο της τελωνειακής διασάφησης και την προσκόμιση σ΄αυτό των εμπορευμάτων. Η άδεια αφορά εμπορεύματα τα οποία:
α) υπόκεινται στο καθεστώς διαμετακόμισης και για τα οποία έχει χορηγηθεί στον εγκεκριμένο εισαγωγέα άδεια εγκεκριμένου παραλήπτη σύμφωνα με τις διατάξεις του καθεστώτος αυτού.
β) μετά την προσκόμισή τους στο τελωνείο έχουν μεταφερθεί στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του εγκεκριμένου εισαγωγέα με έγκριση της τελωνειακής αρχής για την προσωρινή εναπόθεση των εμπορευμάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται κατ΄ εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων.
γ) έχουν προηγουμένως υπαχθεί σε οικονομικό τελωνειακό καθεστώς, όπου αυτό επιτρέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
2. Η αρμόδια αρχή έκδοσης καθορίζει στην άδεια χρήσης διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο για το καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης, τα ακόλουθα στοιχεία : - το ή τα αρμόδια τελωνεία για την υποβολή της γνωστοποίησης άφιξης των εμπορευμάτων καθώς και για την υποβολή των λογιστικών εγγραφών και της Ανακεφαλαιωτικής διασάφησης (τελωνεία ελέγχου) - τους κωδικούς εμπορευμάτων που αυτή αφορά - το είδος και το ποσό της εγγύησης που παρέχει ο ενδιαφερόμενος για τη διασφάλιση τυχόν τελωνειακής οφειλής που μπορεί να γεννηθεί - τον τρόπο υποβολής των στοιχείων των λογιστικών εγγραφών - τον τρόπο υποβολής της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης (γραπτώς ή με ηλεκτρονικά μέσα) - τον τρόπο μεταφοράς των εμπορευμάτων - τους χώρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων του εισαγωγέα - την άδεια λειτουργίας αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων, αν έχει προηγηθεί της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία προσωρινή εναπόθεση στους αποθηκευτικούς χώρους του δικαιούχου της άδειας - το χρόνο αποστολής του ειδοποιητηρίου για τη γνωστοποίηση της επικείμενης άφιξης των εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις του εισαγωγέα - χρονικά περιθώρια για τον φυσικό έλεγχο των εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις του εισαγωγέα και την απελευθέρωση αυτών. Για τον καθορισμό των χρονικών αυτών ορίων λαμβάνεται υπόψη η απόσταση του Τελωνείου από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όπως και ο βαθμός ευπάθειας του εμπορεύματος. Με αίτηση δε του εγκεκριμένου εισαγωγέα ο τελωνισμός των εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις του μπορεί να πραγματοποιηθεί και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας του Τελωνείου, και μέχρι την ώρα 9μ.μ. - τις εγκρίσεις που τυχόν απαιτούνται από άλλες αρμόδιες αρχές για τους αποθηκευτικούς χώρους του δικαιούχου της άδειας, - τον τρόπο διασφάλισης των ελέγχων καθώς και των αδειών εισαγωγής ή πιστοποιητικών που συνδέονται με απαγορεύσεις και περιορισμούς και απαιτούνται για τη θέση των εμπορευμάτων στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης, με την προϋπόθεση της έγκρισης των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών. Ο κάτοχος της άδειας χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο υποβάλλει στο αρμόδιο Τελωνείο το πρώτο πενθήμερο του επόμενου μήνα Ανακεφαλαιωτική διασάφηση για όλες τις λογιστικές εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί τον προηγούμενο μήνα. Η καταβολή του συνόλου των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων του μηνός που αναλογούν στα εμπορεύματα τα οποία έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση κατά το χρονικό αυτό διάστημα, πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 16η ημέρα του επόμενου μήνα. Όλα τα έγγραφα, πιστοποιητικά και άδειες που διέπουν το καθεστώς της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση επισυνάπτονται στη γραπτή ή ηλεκτρονική Ανακεφαλαιωτική διασάφηση.
3. Ο δικαιούχος της άδειας υποχρεούται να τηρεί τα ισχύοντα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία μέτρα εμπορικής πολιτικής και να διαθέτει κατά τη στιγμή της καταχώρησης των εμπορευμάτων στο Ειδικό Λογιστικό Βιβλίο όλες τις άδειες, εγκρίσεις ή πιστοποιητικά που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το καθεστώς της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση.

Άρθρο 15

Τήρηση Ειδικού Λογιστικού Βιβλίου

Ο κάτοχος άδειας χρήσης διαδικασίας εκτελωνισμού στις εγκαταστάσεις του ή σε άλλο τόπο που έχει εγκριθεί από τις τελωνειακές αρχές, υποχρεούται να τηρεί Ειδικό Λογιστικό Βιβλίο σε χειρόγραφη ή ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο καταχωρεί τα εμπορεύματα τα οποία θέτει στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης, ενημερώνοντας άμεσα το αρμόδιο τελωνείο με την αποστολή των στοιχείων της λογιστικής εγγραφής. Η καταχώρηση στις λογιστικές εγγραφές αναφέρει την ημερομηνία που έγινε και περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία που παρατίθενται στον Πίνακα 7 του Παραρτήματος 30Α των ΔΕΚΤΚ για τη διαδικασία εκτελωνισμού στον προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο και επέχει θέση διασάφησης για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει αύξουσα αρίθμηση για κάθε λογιστική εγγραφή που επέχει θέση διασάφησης για τη θέση των εμπορευμάτων στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης. Για την ορθή οργάνωση της τήρησης των Ειδικών Λογιστικών Βιβλίων και της καταχώρησης σε αυτά των στοιχείων των λογιστικών εγγραφών εκδίδονται σχετικά Υποδείγματα από τις αρμόδιες Διευθύνεις της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ. Το Ειδικό Λογιστικό Βιβλίο, καθώς και όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα, πιστοποιητικά, άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται από την εν ισχύ εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης, φυλάσσονται στην έδρα του εγκεκριμένου εισαγωγέα και διατηρούνται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Άρθρο 16

Εμπορεύματα που εξαιρούνται από την εφαρμογή απλουστευμένων διαδικασιών

Εξαιρούνται από την εφαρμογή απλουστευμένης διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο και διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης τα ακόλουθα εμπορεύματα:
α) αυτοκίνητα οχήματα του τετάρτου μέρους του Ν.2960/01 περί «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».
β) εμπορεύματα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ (πετρελαιοειδή, καπνικά, αλκοολούχα) για τη θέση σε καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας και ανάλωσης. Επιτρέπεται ωστόσο, η χρήση της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης για υπαγωγή εμπορευμάτων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας με ταυτόχρονη θέση σε φορολογική αποθήκη.
γ) όπλα και πυρομαχικά που απαριθμούνται στο νόμο 2168/1993 και στον Κοινό Κατάλογο Στρατιωτικού Εξοπλισμού της Ε.Ε.
δ) ναρκωτικά, φάρμακα και πρόδρομες ουσίες.
ε) πολιτιστικά αγαθά στ)εμπορεύματα για την εισαγωγή των οποίων οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς αιτούνται απαλλαγής από ΦΠΑ βάσει των διατάξεων του ν.2859/2000 «Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ» και του ν.1684/87 περί απαλλαγής από ΦΠΑ της οριστικής εισαγωγής αγαθών.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Άρθρο 17

Η άδεια χρήσης διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης ή εκτελωνισμού στον οριζόμενο απ΄ τον εισαγωγέα τόπο στα καθεστώτα της τελωνειακής αποταμίευσης, τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο, τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, προσωρινής εισαγωγής και ειδικού προορισμού χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 1 και κατά αναλογία του Κεφαλαίου 2 της παρούσας απόφασης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΕΛΕΓΧΟΙ

Άρθρο 18

Διενέργεια εκ των υστέρων ελέγχων

Για τη διασφάλιση της ορθής τήρησης των όρων και προϋποθέσεων των προβλεπόμενων από την παρούσα απόφαση, αδειών απλουστευμένων διαδικασιών, διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι, ως ακολούθως :
α) Τα αρμόδια τελωνεία (ελέγχου) διενεργούν τακτικούς ετήσιους, καθώς και έκτακτους, εκ των υστέρων ελέγχους τήρησης των υποχρεώσεων των κατόχων αδειών απλουστευμένων διαδικασιών. Οι αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες, επιβλέπουν τους ελέγχους αυτούς και ενημερώνονται για τα αποτελέσματά τους. Επιπλέον, μπορούν να ζητήσουν από τα αρμόδια τελωνεία ελέγχου, τη διενέργεια επιπλέον έκτακτων ελέγχων.
β) Για την ορθή διεξαγωγή των ανωτέρω ελέγχων, οι Τελωνειακές Περιφέρειες μπορούν να ζητήσουν εφόσον κριθεί απαραίτητο, την συνδρομή της αρμόδιας ΕΛΥΤ του τόπου εγκατάστασης του εισαγωγέα και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εφόσον προκύψει θέμα αρμοδιότητάς της ή αναγκαιότητα εμπειρογνωμοσύνης της.
γ) Οι ΕΛΥΤ εντάσσουν στο ετήσιο πρόγραμμά τους, ελέγχους τόσο των κατόχων αδειών απλουστευμένων διαδικασιών, όσο και των αντίστοιχων αρμόδιων Τελωνείων, για την αξιολόγηση της τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις άδειες αυτές, καθώς και της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών διαδικασιών και ελέγχων και εν γένει της τελωνειακής νομοθεσίας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 19

Με εγκυκλίους Διαταγές και οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας Απόφασης όπως και κάθε άλλη ρύθμιση ή επεξήγηση που απαιτείται για τη διευκόλυνση τόσο της εφαρμογής της όσο και των οικονομικών φορέων.

Άρθρο 20

Καταργηθείσες διατάξεις

Η αριθμ. Τ.2812/143/Α0019/25-5-2000 ΑΥΟ καταργείται.

Άρθρο 21

Μεταβατικά Μέτρα Για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας απόφασης ισχύουν τα ακόλουθα μεταβατικά μέτρα:
1. Μέχρι τη θέση σε πλήρη παραγωγική λειτουργία του αναθεωρημένου Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων - ICISnet, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των τελωνειακών παραστατικών:
α) η απλουστευμένη διασάφηση και η συμπληρωματική διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 13 της παρούσας απόφασης, θα κατατίθενται μόνο γραπτώς.
β) η υποβολή των στοιχείων των λογιστικών εγγραφών και η Ανακεφαλαιωτική διασάφηση που αναφέρονται στο άρθρο 14 της παρούσας απόφασης θα κατατίθενται μόνο γραπτώς.
γ) η τελωνειακή διασάφηση του άρθρου 76 παράγραφος 1 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (απλουστευμένη διασάφηση καθώς και η εγγραφή στα λογιστικά βιβλία) δεν θα χρησιμοποιείται ως συνοπτική διασάφηση εισόδου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 36γ του ΚΤΚ καθώς και στο Παράρτημα 30Α των ΔΕΚΤΚ.
2. Με την έναρξη εφαρμογής του ICISnet, η διαδικασία έκδοσης και διαχείρισης των αδειών χρήσης απλουστευμένης διασάφησης και διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, τηρείται ηλεκτρονικά όσον αφορά τα ακόλουθα:
α) Υποβολή αίτησης από τον εισαγωγέα που αναφέρεται στο άρθρο 4 της παρούσας απόφασης
β) ενημέρωση για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης, που αναφέρεται στο άρθρο 5 της παρούσας απόφασης
γ) έκδοση άδειας χρήσης απλουστευμένης διασάφησης ή διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο, που αναφέρεται στο άρθρο 7 της παρούσας απόφασης
δ) απόρριψη έκδοσης άδειας μετά από την εξέταση των κριτηρίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 της παρούσας απόφασης
ε) αναστολή της ισχύος της άδειας ή ανάκληση της άδειας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της παρούσας απόφασης
στ) τήρηση του ειδικού βιβλίου αδειών απλουστευμένων διαδικασιών που προβλέπεται στο άρθρο 10 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 22
Έναρξη ισχύος
1. Η παρούσα Απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Η παρούσα Απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Ο Τμηματάρχης

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ στην Ελλάδα βάσει της αριθ. ………………………… άδειας χρήσης απλουστευμένων διαδικασιών τελωνισμού (*) (πρόσθια όψη πιστοποιητικού)
1. Τελευταία μέρα ισχύος: Ημέρα Μήνα ς Έτο ς
2. Αριθμός πιστοποιητικού
3. Κύριος υπόχρεος/Δικαιούχος της άδειας χρήσης απλουστευμένων διαδικασιών:
(ονοματεπώνυμο ή εταιρική επωνυμία, πλήρης διεύθυνση)
4. Τύπος εγγύησης: a) Χρηματική παρακαταθήκη b) Εγγυητική επιστολή πιστωτικού ιδρύματος (και επιπλέον: εταιρική επωνυμία πιστωτικού ιδρύματος και πλήρη διεύθυνση) c) Ασφαλιστήριο συμβόλαιο (και επιπλέον: εταιρική επωνυμία ασφαλιστικής εταιρίας και πλήρη διεύθυνση) d) Εγγραφή Υποθήκης επί ακινήτου του κύριου υπόχρεου (στοιχεία εγγραφής και ακινήτου)
5. Τελωνείο εγγύησης: (ονομασία, πλήρης διεύθυνση)
6. Ποσό αναφοράς: Κωδικός νομίσματος Αριθμητικώς: Ολογράφως:
7. Το τελωνείο εγγύησης πιστοποιεί ότι ο ανωτέρω κύριος υπόχρεος συνέστησε γενική εγγύηση που ισχύει για:…………………………………………………
………………………………………………………………………………………….
βάσει της αριθ. ………………………………………………… άδειας χρήσης απλουστευμένων διαδικασιών,
που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και αφορά τα Τελωνεία:
………………………….
………………………….
……………………………… ……………………………….
(τόπος) (ημερομηνία)
………………………………………………………….
(ονοματεπώνυμο & υπογραφή υπαλλήλου,
και σφραγίδα τελωνείου εγγύησης)
8. Επιμέρους μνείες:
9. Παράταση της διάρκειας ισχύος έως τις: ………………………… ……………………………….
(τόπος) (ημερομηνία)
……………………………………………………………………
(ονοματεπώνυμο & υπογραφή υπαλλήλου,
και σφραγίδα τελωνείου εγγύησης)
Ημέρα
Μήνας Έτος
(οπίσθια όψη πιστοποιητικού)
(*) Εκδίδεται στα εξής αντίγραφα
1. Για το τελωνείο εγγύησης (Τελωνειακή Περιφέρεια του άρθρου 3 της αριθ. …………. Α.Υ.Ο.)
2. Για τον δικαιούχο της άδειας απλουστευμένων διαδικασιών τελωνισμού
3. Για το/τα τελωνείο/α εισαγωγής που αναφέρεται στα σημεία 10 ή/και 11 της άδειας. (εκδίδονται τόσα αντίγραφα όσα και τα τελωνεία, τα οποία και αποστέλλονται από το τελωνείο εγγύησης προς τα τελωνεία εισαγωγής)
10. Πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να υπογράφουν τις διασαφήσεις/πράξεις εισαγωγής για τον κύριο υπόχρεο/δικαιούχο της άδειας χρήσης απλουστευμένων διαδικασιών 10α Ονοματεπώνυμο και δείγμα υπογραφής του εξουσιοδοτημένου προσώπου 10β Υπογραφή του κύριου υπόχρεου (1) 10α Ονοματεπώνυμο και δείγμα υπογραφής του εξουσιοδοτημένου προσώπου 10β Υπογραφή του κύριου υπόχρεου (1) (1) Εάν ο κύριος υπόχρεος/δικαιούχος της άδειας χρήσης απλουστευμένων διαδικασιών είναι νομικό πρόσωπο, ο
υπογράφων στη θέση 10β πρέπει να αναφέρει το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα του.