Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/004/ 1571/29.06.2011/2011

Έλεγχος βαρέων μετάλλων σε κρεμμύδια και πατάτες.

29 Ιουνίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521
TELEFAX : 210- 6466917
Πληροφορίες : Δρ Δ. Δανιήλ, Α. Κουφογιαννάκη
Τηλέφωνο : 2106479450 & 2106479457
E-mail : envilab@gcsl.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αθήνα, 29 – 06 – 2011
Αρ. Πρωτ: 30/004/ 1571/29.06.2011

ΠΡΟΣ: Γενικό Χημείο του Κράτους

1. Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων

- Δόμπολη 30

45 332 Ιωάννινα

FAX: 2651085003

2. Β΄ Χημική Υπηρεσία Θεσ/νίκης
Ν. Βότση 1
54 625 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
FAX: 2310-544228

ΘΕΜΑ: Έλεγχος βαρέων μετάλλων σε κρεμμύδια και πατάτες.

Σχετ.:

α) Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ και ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο πατατών και κρεμμυδιών με σκοπό τον προσδιορισμό των επιπέδων των βαρέων μετάλλων.
β) έγγραφο 9903/22.06.2011 του ΕΦΕΤ προς τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΦΕΤ Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης & Αν. Μακεδονίας-Θράκης.
γ) έγγραφο 9904/22.06.2011 του ΕΦΕΤ προς τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, των Περιφερειακών Ενοτήτων Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας.

Σας γνωστοποιούμε ότι σε συνέχεια της επιτυχούς πραγματοποίησης του υπ’ αρ. 30/003/58/10.02.2011 πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ και ΕΦΕΤ για τον έλεγχο των βαρέων μετάλλων σε καρότα και ύστερα από σχετική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ, στις 10.06.2011, με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων, αποφασίστηκε η διενέργεια προγράμματος επισήμου ελέγχου των βαρέων μετάλλων σε κρεμμύδια και πατάτες, Ελληνικής παραγωγής 2011.

Για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος ελέγχου, συντάχθηκε και υπογράφηκε το α΄ σχετικό ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Γ.Χ.Κ. και ΕΦΕΤ, το οποίο επισυνάπτεται.

Με τα β΄ και γ΄ σχετικά έγγραφα του ΕΦΕΤ, προς τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΦΕΤ Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης & Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και προς τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, των Περιφερειακών Ενοτήτων Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, αντίστοιχα, δίνονται κατευθύνσεις από τον ΕΦΕΤ στις εν λόγω Υπηρεσίες, για την υλοποίηση του προγράμματος.

Σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος ελέγχου, επισημαίνουμε τα εξής:

Τα δείγματα που θα εξετασθούν συμπεριλαμβάνονται στα δείγματα επισήμου ελέγχου τροφίμων.

Η δειγματοληψία θα είναι σύμφωνη με τον Καν. (ΕΚ) 333/2007 για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων των βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα και τον Καν. 1882/2006 για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων νιτρικών ιόντων σε ορισμένα τρόφιμα.

Από τα προσκομισθέντα δείγματα, θα γίνεται στα εργαστήρια ελέγχου η προβλεπόμενη από τη σχετική νομοθεσία ομογενοποίηση και η λήψη Α΄ και Β΄ δείγματος και θα συντάσσεται κάθε φορά το σχετικό πρωτόκολλο ομογενοποίησης.

Θα προσδιορισθούν τα μέταλλα: μόλυβδος – κάδμιο – νικέλιο – χρώμιο (ολικό).

Η μέθοδος προσδιορισμού περιλαμβάνει χώνευση των δειγμάτων και στη συνέχεια μέτρηση των μετάλλων με φασματοφωτόμετρο ατομικής απορρόφησης – φούρνο γραφίτη.

Οι εκθέσεις εξέτασης των δειγμάτων θα περιλαμβάνουν σχετική γνωμάτευση για το κάδμιο και τον μόλυβδο, ενώ για το νικέλιο και το χρώμιο θα αναγράφεται σημείωση ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα ανώτατα επιτρεπτά όρια σε Εθνικό ή Κοινοτικό επίπεδο.

Οι αναλύσεις, προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από την παραλαβή των δειγμάτων στα εργαστήρια ελέγχου. Σε περίπτωση καθυστέρησης διεκπεραίωσης των δειγμάτων, για ειδικό λόγο, παρακαλούμε να γίνει έγγραφη ενημέρωση της αποστέλλουσας Αρχής και της Δ/νσης Περιβάλλοντος του ΓΧΚ.

Σε περίπτωση που κατά την εξέταση διαπιστωθεί ότι υπάρχει υπέρβαση από τα αντίστοιχα ανώτατα επιτρεπτά όρια, σε κάδμιο ή /και μόλυβδο σε κάποιο δείγμα, το θέμα θα διεκπεραιώνεται άμεσα και θα ενημερώνεται η δειγματίσασα Αρχή, η Δ/νση Περιβάλλοντος του ΓΧΚ και ο ΕΦΕΤ.

Στις εκθέσεις εξέτασης των δειγμάτων θα αναγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα απαραίτητα στοιχεία επικύρωσης των μεθόδων ανάλυσης (αβεβαιότητα μέτρησης – όριο ανίχνευσης – όριο ποσοτικοποίησης).

Τα αποτελέσματα όλων των λοιπών δειγμάτων (πλην των Μη Κανονικών – Μη Ασφαλών) θα αποσταλούν συγκεντρωτικά, στο τέλος εκτέλεσης όλου του προγράμματος στις αποστέλλουσες Αρχές με κοινοποίηση στη Δ/νση Περιβάλλοντος του Γ.Χ.Κ..

Η Δ/νση Περιβάλλοντος θα αποστείλει συνολικά, τις εκθέσεις εξέτασης όλων των δειγμάτων που εξετάσθηκαν από όλα τα εργαστήρια του ΓΧΚ, στη Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ (Τμήμα Εργαστηριακών ελέγχων), στο τέλος του προγράμματος,

Με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε (αναλυτικά για κάθε δείγμα) και μας αποστείλετε το συννημένο φύλλο excel, που περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες για τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Για κάθε πρόβλημα που πιθανώς προκύψει κατά τη διενέργεια του προγράμματος, παρακαλούμε να μας ενημερώνετε άμεσα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Με ευθύνη των Προϊσταμένων, να λάβει γνώση όλο το τεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας σας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Δρ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΝΙΗΛ 

ΚΟΙΝ.

1. ΕΦΕΤ (συνημμένο μόνο το φύλλο excel)
Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων
Λ. Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2
115 26 Αθήνα
FAX: 210-6971501
E-mail: lpalilis@efet.gr , kbarberis@efet.gr
2. Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών, sp.bolkas@1990.syzefxis.gov.gr
3. Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών, oikepith.thessalonikis@n3.syzefxis.gov.gr
Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο κ. Γενικής Διευθύντριας
2. Δ/νση Τροφίμων
3. Δ/νση Περιβάλλοντος, Τμήμα Α΄