Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/077/2888/2011

Έλεγχος προϊόντος απόσταξης (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών.

14 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2011
Αριθ. πρωτ. : 30/077/2888
Σχετ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ, ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΟΙΝΟΥ & ΖΥΘΟΥ
Τμήμα Α’
ΠΡΟΣ: Οπως ΠΔ
Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας: 11521-Αθήνα
Τηλεομοιοτυπία: 2106468272
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 2106479000
e-mail: alkοοli@gcsl.gr
Στ. Σάμιος, Σ. Χατζηγεωργίου

ΘΕΜΑ : Έλεγχος προϊόντος απόσταξης (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών.

Σχετ: Το υπ΄αριθ 30/077/489/2011 έγγραφό μας «Σχέδιο επισήμου ελέγχου στους τομεις αρμοδιότητας της Δ/νσης ΑΑΠΟΖ για το έτος 2011».
Σε συνέχεια προς το παραπάνω σχετικό και σε ότι αφορά τον έλεγχο δειγμάτων προϊόντος απόσταξης (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών (σημείο IV του κεφ I αυτού), σας γνωρίζουμε ότι:
1. Εκ παραδρομής ανεγράφη ως συνιστώμενη ημερήσια δόση, καθορισθείσα από την Επιστημονική Επιτροπή της Ε.Ε. για τη Διατροφή του Ανθρώπου, για το χαλκό, η τιμή των 0,5 mg/kg βάρους σώματος, αντί του ορθού 0,15 mg/kg βάρους σώματος. Η τιμή αυτή, ως και η αναφερόμενη στο παραπάνω σχετικό τιμή των 3,6μg/kg βάρους σώματος για τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τον μόλυβδο, [με την παραδοχή γενικά της τιμής των 60kg ως βάρος σώματος ενηλίκου και ημερήσιας κατανάλωσης 1 lt αλκοολούχου προϊόντος], αντιστοιχούν σε τιμές ορίων περιεκτικότητας, για μεν τον χαλκό 10mg/lt, για δέ τον μόλυβδο 0,2mg/lt. Συνεπώς, δείγματα του εν λόγω προϊόντος που ευρίσκονται να έχουν περιεκτικότητα σε χαλκό ή/και μόλυβδο υπερβαίνουσα τις προαναφερθείσες τιμές θα κρίνονται, από τις Υπηρεσίες σας, ως ΜΗ κανονικά και ως ΜΗ ασφαλή και θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές Εγκυκλίους Διαταγές της Υπηρεσίας. Περαιτέρω θα πρέπει, στις περιπτώσεις αυτές, να ενημερώνεται και η Χημική Υπηρεσία, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο παραγωγός [(διήμερος) μικρός αποσταγματοποιός] του συγκεκριμένου προϊόντος, για τις ενέργειές της σύμφωνα με τις σχετικές Ε.Δ.Υ.Ο. (επιθεώρηση-έλεγχος του χρησιμοποιούμενου άμβυκα, έλεγχος του προϊόντος κ.λ.π.).
2. Τυχόν περιπτώσεις δειγμάτων που έχουν ήδη διεκπεραιωθεί και για την κρίση των οποίων χρησιμοποιήθηκε η προαναφερθείσα λανθασμένη τιμή (0,5 mg/kg βάρους σώματος) συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για το χαλκό, θα πρέπει να αναφερθούν άμεσα στην Υπηρεσία μας για την παροχή σχετικών οδηγιών.
Τέλος, για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση ή πληροφορία, μπορείτε να απευθύνεσθε στην
Υπηρεσία μας.

Ο Προϊστάμενος της Δνσης