Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου Δ17Ε 5001790 ΕΞ 2011/2011

Τακτοποίηση προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσαρτώνται σε εκκρεμή τελωνεικά παραστατικά εισαγωγής εμπορευμάτων που τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Κοινότητα με την προϋπόθεση άμεσης αποστολής σε άλλο Κράτος-Μέλος της ΕΕ κατ\' εφαρμογή της Τ. 10440/1993 ΑΥΟ

11 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΡΣΗΣΕΑ ΢ΣΟ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟ
ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΣΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ &
ΣΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΣΩΝ Αθήνα, 11 Ιανοσαρίοσ 2011
ΓΕΝ. Δ/Ν΢Η ΣΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Δ/Ν΢Η 17Η : ΔΑ΢ΜΟΛΟΓΙΚΗ Αριθ. πρωτ. : Δ17Ε 5001790 ΕΞ 2011
ΣΜΗΜΑ Ε΄: ΦΠΑ ΕΙ΢ΑΓΩΓΩΝ - ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Σατ. Δ/νση : Καρ. ΢ερβίας 10 ΠΡΟ΢ : Ως Π.Δ.
101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληρουορίες : Αλη. Πσργηώηες
Σηλέυωνο : 210 6987482
Fax : 210 6987489
E - mail : vat-customs@syzefxis.gov.gr
ΑΔΑ: 4Α9ΥΗ-Η

ΘΕΜΑ : Σαθηοποίεζε προβιεκάηωλ ποσ έτοσλ δεκηοσργεζεί ζτεηηθά κε ηα δηθαηοιογεηηθά ποσ πρέπεη λα προζαρηώληαη ζε εθθρεκή ηειωλεηαθά παραζηαηηθά εηζαγωγής εκπορεσκάηωλ ποσ έτοσλ ηεζεί ζε ειεύζερε θσθιοθορία ζηελ Κοηλόηεηα, κε ηελ προϋπόζεζε άκεζες αποζηοιής ηοσς ζε άιιο θράηος κέιος ηες Ε.Ε., θαη΄ εθαρκογή ηες Σ.10440/1993 Α.Τ.Ο. .
Με αθορκή ερωηήκαηα Σειωλεηαθώλ Αρτώλ, ελδηαθερόκελωλ οηθολοκηθώλ θορέωλ θαη επητεηρήζεωλ, αλαθορηθά κε ηο αληηθείκελο ηοσ ζέκαηος, ζας γλωρίδοσκε ηα αθόιοσζα:
1)Όπως είλαη γλωζηό κατ΄ εξουσιοδότηση, μεταξύ άλλων, των άρθρων 19 και 22α του ν.1642/86 (νυν άρθρα 23 και 28 του ν.2859/2000), εκδόθηκε η Τ.10440/1923/Α0019/24-11-93 Α.Υ.Ο. για τη ρύθμιση κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων αυτών. Σύμφωνα με το άρθρο 2 αυτής, για την απαλλαγή της ενδοκοινοτικής παράδοσης πρέπει:
α. Ο εισαγωγέας (διασαφιστής) να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελλάδα.
β. Ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, να είναι εγκατεστημένος στο άλλο Κράτος Μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ.Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών αποδεικνύεται από τα αναγραφόμενα αντίστοιχα στοιχεία στο τιμολόγιο πώλησης του εισαγωγέα - πωλητή.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η εν λόγω Απόφαση έθετε καταρχήν ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της, ο εισαγωγέας να είναι πρόσωπο εγκατεστημένο στη χώρα μας το οποίο μεταβιβάζει την κυριότητα των εμπορευμάτων σε άλλο πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα από επαχθή αιτία (δηλαδή με αιτία την πώληση), διαφορετικά καθίσταται άνευ αντικειμένου στην Απόφαση η χρήση του όρου «αγοραστής» και η υποχρέωση έκδοσης «τιμολόγιο πώλησης».
2)Σύμφωνα με την παραγρ.1 της περιπτ. ε του άρθρου 3 της Τ10440/1993 Α.Υ.Ο., για την απόδειξη της άμεσης αποστολής των εμπορευμάτων στο άλλο κράτος μέλος, προβλέπεται η προσάρτηση στο παραστατικό εισαγωγής της βεβαίωσης της μεσολαβούσας τράπεζας περί εισαγωγής του αντιτίμου της αξίας των προϊόντων που αναγράφονται στο συγκεκριμένο τιμολόγιο πώλησης. Επίσης, με την παραγρ.2 του ίδιου άρθρου, η διασάφηση θέσης των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σε άλλο κράτος μέλος, τακτοποιείται με την προσκόμιση και προσάρτηση επί της διασάφησης και της εν λόγω βεβαίωσης της μεσολαβούσας τράπεζας. Το εν λόγω άρθρο της Τ10440/1993 ΑΥΟ δεν έχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί με άλλη Απόφαση του Υπουργού και ως εκ τούτου συνεχίζει να ισχύει, είναι δε μείζονος σημασίας καθόσον η Βεβαίωση της μεσολαβούσας Τράπεζας συνδυαστικά με τα λοιπά στοιχεία που προβλέπει αυτή η Απόφαση αποτελεί ικανή απόδειξη ότι πρόκειται για μια πραγματική συναλλαγή με μεταβίβαση της κυριότητας των εμπορευμάτων εξ επαχθούς αιτίας .
3)Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το αριθμ. Α4676/634/Α0019/16-2-98 απαντητικό έγγραφό της Δ/νσης Τελωνειακών Διαδικασιών, με το οποίο λόγω της κατάργησης των συναλλαγματικών διατυπώσεων η Δ/νση αυτή είχε θεωρήσει την προσκόμιση της εν λόγω βεβαίωσης ως καταργηθείσα και τέλος προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εκ της αιτίας αυτής στις Τελωνειακές Αρχές και σε συναλλασσόμενους, αποδεχόμαστε εξαιρετικά για τις εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας εισαγωγικές εταιρείες, που έχουν προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τα άρθρα 2 και 3 της Τ.10440/1923/Α0019/24-11-1993 ΑΥΟ όπως ισχύει στις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές, πλην της βεβαίωσης της μεσολαβούσας Τράπεζας, και για όσες διασαφήσεις έχουν κατατεθεί κατ΄ εφαρμογή της ανωτέρω Απόφασης μέχρι και την έκδοση της Δ17/5027022/25-6-10 ΔΥΟ:
α)για όσες περιπτώσεις υπάρχει χρονική δυνατότητα ενεργοποίησης της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής το Τελωνείο θα ασκεί άμεσα με την παραλαβή της παρούσας αυτή την δυνατότητα και θα αποδέχεται τα αποτελέσματα προβαίνοντας στην συνέχεια στις νόμιμες ενέργειες, δηλαδή αν από την αμοιβαία διοικητική συνδρομή αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί η ενδοκοινοτική συναλλαγή θα εξοφλείται η διασάφηση εισαγωγής, με την προϋπόθεση ότι κατά τα λοιπά έχουν τηρηθεί ορθά οι σχετικές περί εισαγωγής διατάξεις, ενώ σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής είναι αρνητικά όπως είναι προφανές θα προβαίνετε άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες για την είσπραξη του ΦΠΑ εισαγωγής β)για όσες περιπτώσεις συντρέχει λόγος παραγραφής των υποθέσεων ή από άλλη αιτία δεν κρίνεται δυνατή η ενεργοποίηση του μηχανισμού αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με το άλλο κράτος μέλος, το Τελωνείο θα ζητάει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει αναγκαίο, όπως βεβαίωση παραλήπτη για την παραλαβή των εμπορευμάτων μαζί με επιβεβαίωση του τμήματος VIES της 14ης Δ/νης ΦΠΑ ότι η επιχείρηση στο άλλο κράτος μέλος είναι υπαρκτή, αποδείξεις διοδίων, τελών διέλευσης ή άλλων επιβαρύνσεων και δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά την μεταφορά των εμπορευμάτων, καθώς και στοιχεία που προκύπτουν από τις λογιστικές καταχωρήσεις στα τηρούμενα από την εταιρεία «βιβλία» μετά από έλεγχο της Τελωνειακής Αρχής. Εφόσον από την συνδρομή των ανωτέρω στοιχείων δεν καταλείπεται αμφιβολία ότι στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή ότι οι συναλλαγές είναι πραγματικές θα εξοφλείται η διασάφηση εισαγωγής.
Οι αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές να προβούν σύμφωνα με τα ανωτέρω στις αναγκαίες ενέργειες για την τακτοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων που τυχόν έχουν και εφιστάται η προσοχή σας για την πιστή εφαρμογή της Τ.10440/1993 ΑΥΟ όπως ισχύει, σε συνδυασμό και με τις διευκρινήσεις που έχουν δοθεί με την Δ17/5027022/25-6-10 ΔΥΟ.
ΑΚΡΙΒΕ΢ ΑΝΣΙΓΡΑΥΟ
Ο ΣΜΗΜΑΣΑΡΦΗ΢
Ο ΤΥΤΠΟΤΡΓΟ΢ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΣΡΙΟ΢ ΚΟΤ΢ΕΛΑ΢
ΠΙΝΑΚΑ΢ ΔΙΑΝΟΜΗ΢
Ι.ΑΠΟΔΕΚΣΕ΢ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1. Όλες τις Τελωνειακές Αρχές
2. Τελωνειακές Περιφέρειες
3. ΕΛΥΤ Αττικής- Θεσσαλονίκης-Πάτρας
4. Οικονομικές Επιθεωρήσεις ΙΙ. ΑΠΟΔΕΚΣΕ΢ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗ΢Η
1. ΥΠ.Ε.Ε- Κεντρικές και Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες
2. Δ/νση Επιθεώρησης Υπηρεσιών
3. ΔΙ.ΠΑ.Ε. Πειραιά- Θεσσαλονίκης
4. ΔΙ.Ε.Τ.Α.
5. Δ/νση Ο.Π.Σ.Τ.

ΙΙΙ.Ε΢ΩΣΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
1. Γραφείο Υπουργού κ.Γ.Παπακωνσταντίνου
2. Γραφείο Υφυπουργού κ.Δ.Κουσελά
3. Γραφείο Γεν. Γραμματέα κ. Δ.Γεωργακόπουλου
4. Γραφείο Γεν. Δ/ντη Τελωνείων & ΕΦΚ κ.Νικ. Βερναδάκη
5. Δ/νσεις 19η,33η,Δ/νση 17η – Τμήμα Ε΄(σε 5 αντίγραφα)