Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου Δ19Α 5009395 ΕΞ 2011/2011

Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΚ) 1013/2006 σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων.

28 Φεβρουαρίου 2011


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ

ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.

Δ/ΝΣΗ 19η ΤΕΛ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
101 84 Αθήνα

Πληροφορίες : Α. Κατρινάκη
Δ. Μπουρίκος

Τηλέφωνο : 210 6987455, 457
Fax : 210 6987450
Email : d19diadi@otenet.gr

K.A. 510.12

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Αρ. Πρωτ.:Δ19Α 5009395 ΕΞ 2011
ΠΡOΣ: Όπως Πίνακας Αποδεκτών

 

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΚ) 1013/2006 σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων.

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 (συνημμένο 1, ενοποιημένη έκδοση 16-5-2010) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις μεταφορές αποβλήτων, όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του με Καν. 1379/2007, 669/2008, 31/2009, 219/2009, 308/2009, 438/2010 και 413/2010 . Ο κοινοποιούμενος Κανονισμός καταργεί τον Καν. (ΕΟΚ) αριθ. 259/93 σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μεταφορών αποβλήτων στο εσωτερικό της Κοινότητας, καθώς και κατά την είσοδο και έξοδό τους (εισαγωγή και εξαγωγή αποβλήτων).
Ι. Πεδίο εφαρμογής και εξαιρέσεις.
Με τον Καν.1013/2006, ο οποίος εφαρμόζεται από τις 12 Ιουλίου 2008, θεσπίζονται διαδικασίες και καθεστώτα ελέγχου για τις μεταφορές αποβλήτων, ανάλογα με την προέλευση, τον προορισμό και το δρομολόγιο της μεταφοράς, τον τύπο των μεταφερόμενων αποβλήτων και τον τύπο επεξεργασίας στον οποίο πρόκειται να υποβληθούν τα απόβλητα στον προορισμό τους.
1. Πεδίο εφαρμογής Ο εν λόγω Καν. καλύπτει τις ακόλουθες μεταφορές αποβλήτων (άρθρο 1 παρ.2 Καν.):
α) μεταξύ κρατών μελών, εντός της Κοινότητας ή με διαμετακόμιση μέσω τρίτων χωρών,
β) τα οποία εισάγονται στην Κοινότητα από τρίτες χώρες,
γ) τα οποία εξάγονται από την Κοινότητα σε τρίτες χώρες, και 
δ) τα οποία διαμετακομίζονται μέσω της Κοινότητας, καθ’ οδόν από και προς τρίτες
χώρες.
Χρήσιμοι ορισμοί είναι οι εξής:
· «Απόβλητα» ορίζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 1 παρ.1 στοιχείο α) της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ, δηλ. κάθε ουσία ή αντικείμενο που εμπίπτει στις κατηγορίες του παραρτήματος I και το οποίο ο κάτοχός του απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει (βλ. Παράρτημα Ι παρούσας).
· «Επικίνδυνα απόβλητα ορίζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 1 παρ.4 της Οδηγίας 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα.
· Διάθεση, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ.1 στοιχείο ε) της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ (βλ. Παράρτημα ΙΙ της παρούσας).
· Αξιοποίηση, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ.1 στοιχείο στ) της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ (βλ. Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας).
2. Εξαιρέσεις
Από το πεδίο εφαρμογής του Καν. εξαιρούνται οι ακόλουθες περιπτώσεις μεταφοράς αποβλήτων (άρθρο 1 παρ.3 Καν.):
α) οι εκφορτώσεις στη ξηρά αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων, των πλοίων και των εξεδρών ανοικτής θαλάσσης υπό την προϋπόθεση τήρησης απαιτήσεων της διεθνούς σύμβασης για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία.
β) τα απόβλητα που δημιουργούνται επί οχημάτων, τραίνων, αεροσκαφών και πλοίων, μέχρις ότου τα εν λόγω απόβλητα εκφορτωθούν για διάθεση ή αξιοποίηση.
γ) οι μεταφορές των ραδιενεργών αποβλήτων (Οδηγία 92/3/Ευρατόμ του Συμβουλίου).
δ) οι μεταφορές οι οποίες υπόκεινται στις απαιτήσεις έγκρισης του Καν. 1774/2002.
ε) οι μεταφορές αποβλήτων, σύμφωνα με την Οδηγία 2006/12/ΕΚ, εφόσον καλύπτονται ήδη από άλλη κοινοτική νομοθεσία.
στ) οι μεταφορές αποβλήτων από την Ανταρκτική στην Κοινότητα υπό όρους.

ζ) οι εισαγωγές στην Κοινότητα αποβλήτων που παράγονται από ένοπλες δυνάμεις ή ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
ΙΙΙ. Εισαγωγή αποβλήτων στην Κοινότητα.
Σύμφωνα με τον κοινοποιούμενο Κανονισμό, με τον όρο «εισαγωγή» νοείται «η είσοδος των αποβλήτων στην Κοινότητα, εξαιρουμένης της διαμετακόμισης δια μέσου της Κοινότητας» (άρθρο 2 σημείο 30 Καν.).
1. Εισαγωγή αποβλήτων προς διάθεση.
Απαγορεύεται η εισαγωγή αποβλήτων για διάθεση, εξαιρουμένων των προ- ερχόμενων από χώρες που είναι μέρη της Σύμβασης της Βασιλείας (βλ.
Παράρτημα IV της παρούσας), χώρες που συμμετέχουν σε σχετικές πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες, περιοχές υπό ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις (άρθρο 41 Καν.).
Στην περίπτωση εισαγωγής αποβλήτων από τις χώρες που εξαιρούνται από την απαγόρευση, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης της εισαγωγής από τις εμπλεκόμενες εθνικές αρχές και η αποστολή συνοδεύεται από το έγγραφο μεταφοράς για διασυνοριακές διακινήσεις/μεταφορές αποβλήτων (Παράρτημα ΙΑ Καν.)., αντίγραφο του οποίου παραδίδεται από τον μεταφορέα στο τελωνείο εισόδου και εισαγωγής.
2. Εισαγωγή αποβλήτων προς αξιοποίηση.
Απαγορεύεται η εισαγωγή αποβλήτων για αξιοποίηση, εξαιρουμένων των προ- ερχόμενων από χώρες που είναι μέρη της Σύμβασης της Βασιλείας, χώρες που συμμετέχουν σε σχετικές πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες, χώρες όπου έχει εφαρμογή η απόφαση C(2001)107/FINAL του ΟΟΣΑ (βλ. Παράρτημα V της παρούσας) και περιοχές υπό ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις (άρθρο 43 Καν.).
Στην περίπτωση εισαγωγής αποβλήτων από τις χώρες που εξαιρούνται από την απαγόρευση, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης της εισαγωγής από τις εμπλεκόμενες εθνικές αρχές και η αποστολή συνοδεύεται από το έγγραφο μεταφοράς για διασυνοριακές διακινήσεις/μεταφορές αποβλήτων (Παράρτημα ΙΑ Καν.)., αντίγραφο του οποίου παραδίδεται από τον μεταφορέα στο τελωνείο εισόδου και εισαγωγής.

ΙΙΙ. Εξαγωγή.
1. Εξαγωγή αποβλήτων προς διάθεση.
Απαγορεύεται η εξαγωγή αποβλήτων από την Κοινότητα προς κάθε άλλη τρίτη χώρα, εξαιρουμένων των χωρών της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενα μέρη και στη Σύμβαση της Βασιλείας (Ισλανδία, Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) με την επιφύλαξη υπέρ ενδεχόμενης απαγόρευσης εισαγωγής από τις εν λόγω χώρες (άρθρο 34 παρ.3α Καν.) ή επιφύλαξης της χώρας αποστολής (άρθρο 34 παρ.3β Καν.).
Στην περίπτωση εξαγωγής αποβλήτων προς τρίτες χώρες που εξαιρούνται από την απαγόρευση, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης της εξαγωγής από τις εμπλεκόμενες εθνικές αρχές και η αποστολή συνοδεύεται από το έγγραφο μεταφοράς για διασυνοριακές διακινήσεις/μεταφορές αποβλήτων (Παράρτημα ΙΑ Καν.)., αντίγραφο του οποίου παραδίδεται από τον μεταφορέα στο τελωνείο εξαγωγής και στο τελωνείο εξόδου.
2. Εξαγωγή αποβλήτων προς αξιοποίηση.
2.1. Με προορισμό χώρες εκτός πεδίου εφαρμογής απόφασης ΟΟΣΑ.
Απαγορεύεται η εξαγωγή των αποβλήτων από την Κοινότητα προς κάθε άλλη τρίτη χώρα, εξαιρουμένων των χωρών όπου έχει εφαρμογή η απόφαση του ΟΟΣΑ, των αποβλήτων που απαριθμούνται στο άρθρο 36 παρ.1 του Καν. (επικίνδυνα παραρτ.Ι, απόβλητα παραρτ. V \μέρος 3, επικίνδυνα μη ταξινομημένα, μείγματα, απαγόρευση εισαγωγής σε τρίτη χώρα κ.ά.).
Στην περίπτωση εξαγωγής αποβλήτων προς τρίτες χώρες που εξαιρούνται από την απαγόρευση, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης της εξαγωγής από τις εμπλεκόμενες εθνικές αρχές και η αποστολή συνοδεύεται από το έγγραφο μεταφοράς για διασυνοριακές διακινήσεις/μεταφορές αποβλήτων (Παράρτημα ΙΑ Καν.)., αντίγραφο του οποίου παραδίδεται από τον μεταφορέα στο τελωνείο εξαγωγής και στο τελωνείο εξόδου.
2.2. Με προορισμό χώρες εντός πεδίου εφαρμογής απόφασης ΟΟΣΑ.
Η εξαγωγή αποβλήτων που απαριθμούνται στα παραρτήματα ΙΙΙ, ΙΙΙΑ, ΙΙΙΒ, IV και IVA του Καν., καθώς και τα μη ταξινομημένα απόβλητα ή μείγματα αποβλήτων, υπόκειται στις διαδικασίες συμφωνίας μεταξύ των εθνικών αρχών αποστολής και προορισμού.

Ειδικότερα, όταν η εξαγωγή αφορά τα απόβλητα που απαριθμούνται στα παραρτήματα IV και IVA του Καν., τυγχάνουν εφαρμογής και τα ακόλουθα:
· οι αρμόδιες αρχές αποστολής στην Κοινότητα, αποστέλλουν θεωρημένο αντίγραφο των αποφάσεών τους ότι συγκατατίθενται στη μεταφορά στο τελωνείο εξαγωγής και στο τελωνείο εξόδου,
· ο μεταφορέας παραδίδει αντίγραφο μεταφοράς στο τελωνείο εξαγωγής και στο τελωνείο εξόδου από την Κοινότητα, και · το τελωνείο εξόδου, αμέσως μετά την έξοδο των αποβλήτων από την Κοινότητα, αποστέλλει θεωρημένο αντίγραφο του εγγράφου μεταφοράς στην αρμόδια αρχή αποστολής στην Κοινότητα, αναφέροντας ότι τα απόβλητα εξήχθησαν.
ΙV. Αρμόδια εθνική αρχή για εποπτεία της εφαρμογής Καν. 1013/2006 & ενέργειες τελωνειακών αρχών.
Αρμόδια αρχή για τις εγκρίσεις εισαγωγών και εξαγωγών αποβλήτων, τον έλεγχο των απαγορεύσεων, την επαλήθευση των συνοδευτικών εγγράφων και την παροχή έγκρισης της μεταφοράς σε περίπτωση αμφιβολιών είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υπ. Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής & Ενέργειας (Πατησίων 147, 112 51 Αθήνα, τηλ.: 210 8653294, 8663722, fax.: 210 8663693, gmantava@dpers.minenv.gr, m.banti@dpers.minenv.gr, ch.zervou@dpers.minenv.gr ).
Σε κάθε περίπτωση εισαγωγής ή εξαγωγής αποβλήτων, οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς και μεταφορείς οφείλουν να συνεργαστούν με την αρμόδια εθνική αρχή (Υπ.
Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικών Αλλαγών) και να κοινοποιούν στα τελωνεία εισαγωγής- εξαγωγής, εισόδου-εξόδου και διέλευσης όλα τα αναγκαία στοιχεία που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των τελωνειακών διαδικασιών.
Τα τελωνεία εισόδου και εξόδου της χώρας σε περίπτωση διασυνοριακής μεταφοράς αποβλήτων ελέγχουν την ύπαρξη συνοδευτικού εγγράφου μεταφοράς. Σε περίπτωση σοβαρής υπόνοιας περί παράνομης μεταφοράς ή ανάγκης επαλήθευσης του εγγράφου μεταφοράς ως προς την αυθεντικότητα και την ισχύ του (βλ. Παράρτημα VI), τα εμπλεκόμενα τελωνεία ενημερώνουν άμεσα την εθνική αρμόδια αρχή και δεσμεύουν το φορτίο μέχρι να ληφθεί σχετική έγγραφη έγκριση για την τύχη της αποστολής από την εν λόγω αρχή.

V. Πηγές πληροφόρησης.
Περαιτέρω γενικές και ειδικές πληροφορίες σχετικά με το πλέγμα ρυθμίσεων και διαδικασιών στο πεδίο μεταφοράς αποβλήτων μπορούν να αντληθούν από τις ακόλουθες διαδικτυακές πηγές:
1) Υπ. Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής & Ενέργειας Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος/ Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ στο
http://www.ypeka.gr/Default.aspx-tabid=238&language=el-GR
2) Ευρωπαϊκή Επιτροπής/ ΓΔ Περιβάλλοντος:
http://ec.europa.eu/environment/waste/shipments/index.htm.
3) Σύμβαση της Βασιλείας για τη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων:
http://www.basel.int .

4) ΟΟΣΑ για το σύστημα ελέγχου της διασυνοριακής μεταφοράς αποβλήτων προοριζόμενων για αξιοποίηση:
http://www.oecd.org/document/52/0,3746,en_2649_34395_2674996_1_1_1_1,00.html 
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Ο Τμηματάρχης
Π. ΦΡΑΓΚΟΣ