Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΠΕΙΣ Α 1168740 ΕΞ 2011/2011

Οδηγίες σχετικά με την διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου (αρθρ. 28 ν. 3943/2011 ΦΕΚ 66 Α)

12 Δεκεμβρίου 2011

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2011
Αρ. Πρωτ. : ΔΠΕΙΣ Α 1168740 ΕΞ 2011
ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.
 

ΘEMA: Οδηγίες σχετικά με την διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου (αρθρ. 28 ν. 3943/2011 ΦΕΚ 66 Α)

ΣΧΕΤ : ΑΥΟ 1124/2011 ΠΟΛ
Κατόπιν ερωτημάτων που προέκυψαν σχετικά με την διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου επισημαίνονται τα κάτωθι :
Όταν χορηγείται βεβαίωση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :
α) από το προϊόν του τιμήματος εξοφλούνται πλήρως οι βεβαιωμένες κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε. οφειλές
β) δε συντρέχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας, παρά μόνο οι ανωτέρω βεβαιωμένες οφειλές. Ειδικότερα, όταν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας, παρά μόνο οι ανωτέρω βεβαιωμένες οφειλές τότε: Α) Όταν ο οφειλέτης έχει βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο σε ΔΟΥ (μία ή περισσότερες) τότε εκδίδεται μία βεβαίωση οφειλής για το σύνολο των βεβαιωμένων του οφειλών. Β) Όταν ο οφειλέτης έχει βεβαιωμένες οφειλές (ληξιπρόθεσμες ή μη) σε ΔΟΥ και, ταυτόχρονα, υφίσταται δέσμευση αποδεικτικού ενημερότητάς του από ένα ή περισσότερα Τελωνεία (λόγω βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών σ’ αυτά), τότε η ΔΟΥ γνωστοποιεί αυθημερόν το αίτημα χορήγησης (ενιαίας) βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου στο αρμόδιο Τελωνείο, το οποίο την αποστέλλει χωρίς καθυστέρηση με ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 1) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ TMHMA: A’ Τηλ.: 210 3635963-3635480 2) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ. Δ/ΝΣΗ 19η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ: Δ Τηλ.: 210 6987439 - 458 ΕΠΕΙΓΟΝ  επισημείωση ότι «Η παρούσα επισυνάπτεται σε βεβαίωση οφειλής της Δ.Ο.Υ. και ισχύει μόνο ως προσάρτημα αυτής.». Η εν λόγω βεβαίωση του Τελωνείου επισυνάπτεται στην βεβαίωση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου που χορηγεί με ίδια ημερομηνία η ΔΟΥ και στην οποία έχει προστεθεί η ακόλουθη σημείωση: «η παρούσα ισχύει σε συνδυασμό με την αρ................... συνημμένη βεβαίωση οφειλής του Τελωνείου .......................... εφόσον από το προϊόν του τιμήματος καλύπτεται το σύνολο των αναγραφομένων οφειλών και στις δύο (2) βεβαιώσεις.». Γ) Όταν ο οφειλέτης δεν έχει βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ, αλλά υφίσταται δέσμευση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από ένα ή περισσότερα Τελωνεία, λόγω βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτά, τότε η ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του φορολογούμενου, στην οποία υποβάλλεται το αίτημα χορήγησης βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου (κατατίθεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ.), αποστέλλει αυθημερόν το αίτημα χορήγησης (ενιαίας) βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου στο αρμόδιο Τελωνείο. Το Τελωνείο εν συνεχεία αποστέλλει την βεβαίωσή του χωρίς καθυστέρηση. Η βεβαίωση οφειλής του Τελωνείου δίδεται από την ΔΟΥ στον αιτούντα, αφού προηγουμένως βεβαιώσει επί του σώματος αυτής με ίδια ημερομηνία ότι «δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας». Οι ανωτέρω βεβαιώσεις οφειλής επισυνάπτονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης αντί του αποδεικτικού ενημερότητας. Ο συμβολαιογράφος, που συντάσσει τη σχετική πράξη μεταβίβασης οφείλει να αποδώσει τα αναγραφόμενα στις βεβαιώσεις ποσά οφειλής, επιμεριστικά στις εκδούσες την βεβαίωση υπηρεσίες, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την σύνταξη του συμβολαίου. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στην ΑΥΟ 1124 ΠΟΛ 27.05.2011,ΦΕΚ 1066 τΒ.

Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο Γεν. Γραμματέας Φορολ. & Τελων. Θεμάτων
Ιωάννης Καπελέρης