Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/1425/2011

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν τον καν. (EK) αριθ.

01 Δεκεμβρίου 2011

1/10
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
TMHMA A΄
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21
Πληροφορίες : Χ. Σακελλαρίoυ
Τέλεφαξ : 210 6467725
Τηλέφωνο : 213 2117237
e-mail: : trof@gcsl.gr
Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2011
Αριθμ.Πρωτ.:οικ 30/003/1425
Π Ρ Ο Σ : Π.Δ.
ΑΔΑ: 456ΥΗ-86Μ

ΑΔΑ: 456ΥΗ-86Μ

ΘΕΜΑ : Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν τον καν. (EK) αριθ.

1333/2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακόλουθοι κανονισμοί για τα πρόσθετα τροφίμων:
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ.1129/2011 της Επιτροπής της 11ης Νοεμβρίου 2011 για τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/ 2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφ ίμων, με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου για τα πρόσθετα τροφίμων (EEL 295/12-11-2011 σελ. 177).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ.1130/2011 της Επιτροπής της 11ης Νοεμβρίου 2011 για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/ 2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου για τα πρόσθετα τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση σε πρόσθετα τροφίμων, ένζυμα τροφ ίμων, αρωματικές ύλες τροφίμων και θρεπτικές ουσίες (EEL 295/12-11-2011 σελ. 27).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ.1131/2011 της Επιτροπής της 11ης Νοεμβρίου 2011 για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/ 2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους γλυκοζίτες της στεβιόλης (EEL 295/12-11-2011 σελ. 7).
Οι ανωτέρω κανονισμοί ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2011.
Για την εφαρμογή τους προβλέπονται κατά περίπτωση διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με τις μεταβατικές διατάξεις.
2/10
Ειδικότερα:
Με τον καν.(ΕΕ) αριθ. 1129/2011 εισάγεται στο Παράρτημα ΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ.
1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων, ο ενωσιακός κατάλογος ο οποίος περιλαμβάνει τα πρόσθετα τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση στα τρόφιμα, καθώς και οι όροι χρήσης τους, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 30 του καν.(ΕΚ) 1333/2008.
Συνεπώς μεταφέρονται στο παράρτημα ΙΙ τα πρόσθετα τροφίμων που επιτρέπεται σήμερα να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα σύμφωνα με: την οδηγία 94/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 1994, για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα, την οδηγία 94/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 1994, για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και την οδηγία 95/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Φεβρουαρίου 1995, για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών, έπειτα από επανεξέταση της συμμόρφωσής τους με τα άρθρα 6, 7 και 8 του καν.(ΕΚ) 1333/2008.
Η επανεξέταση δεν περιλαμβάνει νέα εκτίμηση επικινδυνότητας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ πρόσθετα τροφίμων και χρήσεις που δεν χρειάζονται πλέον.
Ο ενωσιακός κατάλογος περιλαμβάνει κατηγοριοποίηση των τροφίμων με σαφή καταγραφή των προσθέτων που επιτρέπονται σε κάθε κατηγορία τροφίμων, με στόχο την καλύτερη διευκρίνιση των κατηγοριών αυτών και τον ευκολότερο εντοπισμό των εγκεκριμένων προσθέτων για κάθε τρόφιμο από τους καταναλωτές, επιχειρήσεις τροφίμων, ελεγκτικές αρχές.
Αφετηρία του νέου αυτού συστήματος κατηγοριοποίησης αποτέλεσε το σύστημα κατηγοριοποίησης του Codex Alimentarius (GSFA, Codex STAN 192-1995) για τα πρόσθετα τροφίμων.
Δομή του ενωσιακού καταλόγου

: Ο ενωσιακός κατάλογος αποτελείται από πέντε μέρη τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:
Μέρος Α’ αποτελείται από τις Γενικές Διατάξεις σχετικά με τα πρόσθετα και τους όρους χρήσης τους και από δύο πίνακες στους οποίους αναφέρονται τα τρόφιμα στα οποία η παρουσία προσθέτου ή χρωστικής αντίστοιχα δεν επιτρέπεται ως συνέπεια της αρχής της μεταφοράς (άρθρο 18 καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008). Συγκεκριμένα στον Πίνακα 1 έχουν μεταφερθεί τα τρόφιμα όπως αναφέρονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 33 του Κ.Τ.Π. (οδ.
95/2/ΕΚ), με την επιπλέον προσθήκη όλων των εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών. Στον Πίνακα 2 έχουν μεταφερθεί τα τρόφιμα τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του άρθρου 35 του Κ.Τ.Π. (οδ. 94/36/ΕΚ).
3/10
→ Μέρος Β’

περιλαμβάνει κατάλογο όλων των προσθέτων κατανεμημένα σε: 1. Χρωστικές ουσίες, 2. Γλυκαντικά και 3. Πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών.
Μέρος Γ’
- Ομάδα Ι: τα πρόσθετα με χρήση κυρίως βάσει της αρχής quantum satis. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα περιλαμβάνει και πρόσθετα τα οποία έχουν γενική χρήση αλλά με ποσοτικό περιορισμό, όπως το γλουταμινικό οξύ και τα άλατά του.
καθορίζονται συγκεκριμένες ομάδες προσθέτων με βάση τους όρους χρήσης τους.
Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ομάδα ΙΙ: τις χρωστικές βάσει της αρχής quantum satis - Ομάδα ΙΙΙ: τις χρωστικές με συνδυασμένο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο - Ομάδα IV: τις πολυόλες
- Λοιπά πρόσθετα που μπορούν να ρυθμιστούν συνδυασμένα: (π.χ. Ε200-203 Σορβικό οξύ και σορβικά άλατα, Ε251-252 Νιτρικά).
Η παραπάνω ομαδοποίηση των προσθέτων έγινε ώστε να είναι πιο λειτουργική και εύχρηστη η επαναλαμβανόμενη αναφορά τους στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες επιτρέπεται η χρήση τους.
→ Μέρος Δ’

αναφέρονται οι κατηγορίες τροφίμων. Συνολικά αναφέρονται 19 κατηγορίες τροφίμων και η αντίστοιχη αρίθμησή τους.
Μέρος Ε’
Αποτελείται από τους πίνακες με τα εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων και τους όρους χρήσης τους στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Στους πίνακες αυτούς αναγράφονται οι κατηγορίες τροφίμων, τα επιτρεπόμενα σε αυτές πρόσθετα με τον αριθμό Ε και την ονομασία τους, τα ανώτατα επίπεδα χρήσης και τυχόν περιορισμοί ή εξαιρέσεις στη χρήση τους. Επιπλέον όπου κρίνεται απαραίτητο έχουν καταχωρηθεί και υποσημειώσεις για τον τρόπο υπολογισμού και έκφρασης των αποτελεσμάτων.
Επισημαίνεται ότι για συγκεκριμένα πρόσθετα έχουν τροποποιηθεί οι χρήσεις ή/και τα ανώτατα επίπεδα χρήσης ως εξής:
α) περιορίζεται η χρήση του λυκοπενίου (Ε160δ) κατόπιν αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) η οποία καθόρισε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ) από όλες τις πηγές, σε 0,5mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα και διαπίστωσε το ενδεχόμενο υπέρβασης αυτής με τις μέχρι τώρα προβλεπόμενες χρήσεις της χρωστικής αυτής.
β) δεν περιλαμβάνεται στον ενωσιακό κατάλογο η χρωστική αιθυλεστέρας του β-από-8’ – καροτενικού οξέος C30 (Ε160στ) καθώς δεν προσφέρεται πλέον από τον παρασκευαστή και δεν υποστηρίζεται πλέον η επαναξιολόγησή της από τους επιχειρηματίες,
γ) η χρωστική ερυθρό 2G (Ε128) δεν περιλαμβάνεται στον ενωσιακό κατάλογο καθώς έχει ανασταλεί η χρήση της σύμφωνα με τον καν. (ΕΚ) αριθ. 884/2007, 4/10
δ) διαπιστώθηκε ότι η χρωστική καστανό FK (Ε154) δε χρησιμοποιείται πλέον και η επαναξιολόγησή της από την ΕΑΑΤ δεν κατέληξε σε συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλειά της, ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται στον ενωσιακό κατάλογο,
ε) αυξάνεται το ανώτατο όριο χρήσης του διοξειδίου του πυριτίου (Ε551) σε υποκατάστατα αλατιού λόγω τεχνολογικής ανάγκης,
στ) επιτρέπεται η χρήση του βασικού μεθακρυλικού συμπολυμερούς ως υλικού γλασαρίσματος / υλικού επικάλυψης με υμένιο, σε στερεά συμπληρώματα διατροφής ως νέο πρόσθετο με αριθμό Ε το Ε1205.
ζ) ρυθμίζεται η χρήση των προσθέτων στα επιτραπέζια γλυκαντικά,
η) μειώνεται ο αριθμός των εγκεκριμένων χρωστικών τροφίμων στις ακόλουθες κατηγορίες τροφίμων: αρωματισμένο ανακατεργασμένο τυρί, διατηρημένα προϊόντα κόκκινων φρούτων, ιχθυόπαστα και πάστα καρκινοειδών, προμαγειρεμένα καρκινοειδή και καπνιστά ψάρια, καθώς δεν προέκυψε ανάγκη χρήσης όλων των χρωστικών που αναγράφονται στο παράρτημα V του
άρθρου 35 του Κ.Τ.Π. (οδ. 94/36/ΕΚ).
Η καταχώριση των προσθέτων και των χρήσεών τους, στο νέο σύστημα κατηγοριοποίησης αποτέλεσε και την ευκαιρία να γίνουν διευκρινίσεις και διορθώσεις σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ως προς το ποια προϊόντα περιλαμβάνουν και πώς αυτά πρέπει να περιγράφονται.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Ο όρος «λουκάνικα» ο οποίος στην τρέχουσα νομοθεσία αποτελούσε την ελληνική απόδοση του αγγλικού όρου «sausages» αποδίδεται ως «ενθηκευμένα αλλαντικά από σύγκοπτο κρέας με ή χωρίς τεμάχια κρέατος» ώστε να καταστεί σαφές ποια προϊόντα αλλαντοποιίας περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή.
- Στην κατηγορία 1.7.2 του μέρους Ε΄του Παραρτήματος του καν. (ΕΕ) αριθ. 1129/2011, διευκρινίζεται ότι η χρήση του σορβικού οξέος και των αλάτων του επιτρέπεται σε προσυσκευασμένο, σε φέτες τυρί καθώς επίσης και σε κομμένο, χρήση η οποία δεν προέκυπτε από την ισχύουσα νομοθεσία (Κ.Τ.Π. άρθρο 33 – οδ. 95/2/ΕΚ).
- Τα Ασιατικά ζυμαρικά (Noodles) και τα πρόσθετα τα οποία επιτρέπονται σε αυτά, έχουν καταχωριστεί σε ξεχωριστή κατηγορία, συγκεκριμένα στην κατηγορία 06.5 του μέρους Ε΄του Παραρτήματος του καν. (ΕΕ) αριθ. 1129/2011.
Ο κανονισμός ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου του 2011. Εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου 2013 με συγκεκριμένες μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 2). Συγκεκριμένα:
Μεταβατικές διατάξεις
Οι τρέχουσες χρήσεις των προσθέτων δεν επηρεάζονται από τη μεταφορά τους στον ενωσιακό κατάλογο. Ωστόσο προβλέπεται μεταβατική περίοδος για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Έτσι ο κανονισμός θα αρχίσει να 5/10
εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου 2013. Έως τότε εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι εξής διατάξεις:
Οδηγία Άρθρο
Κ.Τ.Π.
95/2/ΕΚ Άρθρο 2 και 4 και τα παραρτήματα αυτής I έως VI
33 Παράγραφοι 5α, 5β, 5γ, 5δ, 6, 7, 8α και 8β,
Παραρτήματα I έως VI
94/36/ΕΚ Άρθρο 2 παράγραφοι 1 έως 6, 8, 9 και 10 και τα παραρτήματα αυτής I έως V∙
35 Παράγραφοι 3α, 3β, 3γ, 3δ, 3ε, 4α, 4β, 5, 6, 7
Παραρτήματα I έως V
94/35
/ΕΚ Άρθρο 2 παρ. 1,2 και 4 και το παράρτημα αυτής
68 Παράγραφοι 2α, 3α και 3γ και το Παράρτημα
Κατά παρέκκλιση, οι καταχωρίσεις για το βασικό μεθακρυλικό συμπολυμερές (Ε1205) και για το διοξείδιο του πυριτίου (Ε551) εφαρμόζονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού δηλαδή από την 1η Δεκεμβρίου του 2011.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων η οποία βασίστηκε στον ενωσιακό κατάλογο και έχει στόχο τη διευκόλυνση της πληροφόρησης όλων των ενδιαφερομένων μερών για τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και τις χρήσεις τους.
Η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο:
https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/-sector=FAD
Με τον καν.(ΕΕ) αριθ. 1130/2011 εισάγεται στο Παράρτημα ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ.
1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων, ο ενωσιακός κατάλογος ο οποίος περιλαμβάνει τα πρόσθετα τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση σε: πρόσθετα τροφίμων, ένζυμα τροφίμων, αρωματικές ύλες και θρεπτικές ουσίες
.
Η ισχύουσα νομοθεσία (Κ.Τ.Π. άρθρο 33 – οδ. 95/2/ΕΚ Παράρτημα V) προέβλεπε για ποια πρόσθετα επιτρέπεται η χρήση τους μόνο ως φορείς και διαλύτες-φορείς σε πρόσθετα.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός εισάγει τον ενωσιακό κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει τα πρόσθετα που επιτρέπεται να προστίθενται σε άλλα πρόσθετα (συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης τους ως φορείς), αλλά επιπλέον και σε ένζυμα, αρωματικές ύλες και θρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.λπ), καθώς και τους όρους χρήσης τους με σκοπό να εξασφαλίσει την περιορισμένη έκθεση στα πρόσθετα μέσω των συστατικών αυτών.
6/10

Δομή του ενωσιακού καταλόγου
→ Μέρος 1: Φορείς σε πρόσθετα τροφίμων. Αποτελείται από τα πρόσθετα τροφίμων τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα V της οδηγίας 95/2/ΕΚ (Κ.Τ.Π. άρθρο 33, Παράρτημα V) «Επιτρεπόμενοι φορείς και διαλύτες – φορείς» και τους όρους χρήσης τους.
Ο ενωσιακός κατάλογος αποτελείται από έξι μέρη τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:
→ Μέρος 2: Πρόσθετα τροφίμων, εκτός των φορέων, σε πρόσθετα τροφίμων (εκτός από τα ένζυμα που είναι εγκεκριμένα ως πρόσθετα τροφίμων). Περιλαμβάνονται τα πρόσθετα που έχουν καταχωρηθεί ως επιτρεπόμενοι φορείς και διαλύτες-φορείς στην οδηγία 95/2/ΕΚ και τα οποία έχουν λειτουργία διαφορετική από φορείς. Επίσης έχουν συμπεριληφθεί και άλλα πρόσθετα τροφίμων που έχουν λειτουργία διαφορετική από φορείς. Υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση προσθέτων τροφίμων για τη λειτουργία τους ως χρωστικών, γλυκαντικών ή ενισχυτικών γεύσης.
→ Μέρος 3: Πρόσθετα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φορέων, σε ένζυμα τροφίμων.
Υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση προσθέτων τροφίμων για τη λειτουργία τους ως χρωστικών, γλυκαντικών ή ενισχυτικών γεύσης.
→ Μέρος 4: Πρόσθετα τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των φορέων σε αρωματικές ύλες τροφίμων. Περιλαμβάνονται τα πρόσθετα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φορέων, που έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση σε αρωματικές ύλες στην οδηγία 95/2/ΕΚ (Κ.Τ.Π. άρθρο 33 Παραρτήματα ΙΙΙ, ΙV, V).
→ Μέρος 5: Πρόσθετα τροφίμων σε θρεπτικές ουσίες. Και εδώ δεν επιτρέπεται η χρήση προσθέτων τροφίμων για τη λειτουργία τους ως χρωστικών, γλυκαντικών ή ενισχυτικών γεύσης. Το Μέρος 5 αποτελείται από δύο τμήματα:
Τμήμα Α’: Πρόσθετα τροφίμων σε θρεπτικές ουσίες εκτός από θρεπτικές ουσίες που προορίζονται για χρήση στα τρόφιμα για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας τα οποία απαριθμούνται στο σημείο 13.1 του μέρους Ε του παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ.
1333/2008 και
Τμήμα Β’
→ Μέρος 6: Ορισμοί ομάδων προσθέτων τροφίμων για τους σκοπούς των μερών 1 έως 5.
: Πρόσθετα τροφίμων σε θρεπτικές ουσίες που προορίζονται για χρήση στα τρόφιμα για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας τα οποία απαριθμούνται στο σημείο 13.1 του μέρους Ε του παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.
Καθορίζονται συγκεκριμένες ομάδες προσθέτων με βάση τους όρους χρήσης τους.
Ο κανονισμός αρχίζει να ισχύει την 1η Δεκεμβρίου 2011. Εφαρμόζεται από τις 2 Δεκεμβρίου
2011. Όμως, καθώς ορισμένα από τα παρασκευάσματα προσθέτων χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, προβλέπεται:
Μεταβατικές διατάξεις
7/10
α) μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις που καθορίζονται στα Μέρη 2,3 και στο Τμήμα Α’ του Μέρους 5 του παραρτήματος ΙΙΙ και
β) μεταβατική περίοδος 18 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις που καθορίζονται στα Μέρη 1 και 4 του παραρτήματος ΙΙΙ καθώς αφορούν σε πρόσθετα και χρήσεις ήδη προβλεπόμενες από την οδηγία 95/2/ΕΚ. Το Τμήμα Β’ του Μέρους 5 εφαρμόζεται από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού (2/12/2011) χωρίς να προβλέπονται μεταβατικά μέτρα. Με τον καν.(ΕΕ) αριθ. 1131/2011 τροποποιείται το Παράρτημα ΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων, ώστε να συμπεριληφθούν οι γλυκοζίτες της στεβιόλης στα επιτρεπόμενα γλυκαντικά, στους οποίους δόθηκε ο αριθμός Ε960 και να καθορισθούν οι όροι χρήσης τους. Για την έγκριση χρήσης των γλυκοζιτών της στεβιόλης ελήφθησαν υπόψη οι δύο επιστημονικές γνωμοδοτήσεις τις οποίες διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων [The EFSA Journal (2010)8(4):1537 και (2011)9(01):1972], στις οποίες καθορίστηκε ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ) τα 4mg/kg σωματικού βάρους εκφραζόμενα σε ισοδύναμα στεβιόλης. Η χρήση των γλυκοζιτών της στεβιόλης εγκρίνεται σε 31 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων μεταξύ των οποίων σε ελεύθερα αλκοόλης ποτά, επιδόρπια, είδη ζαχαροπλαστικής και σε επιτραπέζια γλυκαντικά. Τα ανώτατα επίπεδα γλυκοζιτών στεβιόλης εκφράζονται ως το σύνολο όλων των γλυκοζιτών στεβιόλης που αναφέρονται στα κριτήρια καθαρότητας, αφού μετατραπούν σε ισοδύναμα στεβιόλης, χρησιμοποιώντας τους συντελεστές μετατροπής που αναφέρονται στα κριτήρια καθαρότητας. Επισημαίνεται ότι τα κριτήρια καθαρότητας δεν έχουν εκδοθεί ακόμα και θα συμπεριληφθούν σε κανονισμό ο οποίος αναμένεται να εκδοθεί το 2012 και θα περιλαμβάνει τα κριτήρια καθαρότητας όλων των προσθέτων τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των χρωστικών και των γλυκαντικών. Ο κανονισμός αρχίζει να ισχύει την 1η Δεκεμβρίου 2011. Κατά παρέκκλιση όμως από τα όσα ισχύουν για το παράρτημα ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/6/2013 σύμφωνα με τον καν. (ΕΕ) 1129/2011, οι καταχωρίσεις στο παράρτημα ΙΙ οι οποίες αφορούν στους γλυκοζίτες της στεβιόλης (Ε960) ισχύουν από την Μεταβατική διάταξη 8/10 ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή την 1η Δεκεμβρίου 2011. Η παρούσα εγκύκλιος έχει χαρακτήρα ενημερωτικό σχετικά με τις τροποποιήσεις που εισάγονται στη νομοθεσία για τα πρόσθετα, με τους τρεις ανωτέρω κανονισμούς. Μέχρι τις ημερομηνίες εφαρμογής τους θα αποστέλλεται κατά περίπτωση λεπτομερέστερη ενημέρωση. Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.: http://www.gcsl.gr . Συγκεκριμένα ακολουθώντας τη διαδρομή : <Διευθύνσεις>/ <Διεύθυνση Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική ασφάλεια>/<Πρόσθετα-Αρωμα- τικές Ύλες-Ένζυμα>. Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή και σε κάθε περίπτωση μπορούν να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: http://eur-lex.europa.eu Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περαιτέρω πληροφορίες. Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης κ.α.α.

Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα
1. Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1129/2011, ΕΕ L 295/12-11-2011 [σελίδες 177]
(σε ηλεκτρονική μορφή):
2. Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1130/2011, EE L 295/12-11-2011 [σελίδες 27]
3. Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1131/2011, ΕΕ L 295/12-11-2011 [σελίδες 7]