Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/272/2011

Αποστολή κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 61/2011 της Επιτροπής που αφορά το ελαιόλαδο.

05 Απριλίου 2011

Σελ. 1 / 3
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα 5 Απριλίου 2011
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Αρ.Πρωτ.: οικ 30/003/272
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16 Προς : Όλες τις Χημικές Υπηρεσίες
Ταχυδρομικός Κώδικας : 115 21
Τηλέφωνο : 2106479448 Κοιν. : Πίνακας προς κοινοποίηση
FAX : 2106425313
Πληροφορίες : Τζαμτζής Β.
ΑΔΑ: 4ΑΓΨΗ-Δ1

ΘΕΜΑ : Αποστολή κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 61/2011 της Επιτροπής που αφορά το ελαιόλαδο.
Σας στέλνουμε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 61/2011 της Επιτροπής ο οποίος τροποποιεί τον καν.
(ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 της Επιτροπής σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων καθώς και με τις μεθόδους προσδιορισμού, ως ισχύει, εισάγοντας όρια και μέθοδο προσδιορισμού των ελεύθερων μεθυλεστέρων (FAME) και αιθυλεστέρων (FAEE) λιπαρών οξέων που μπορεί να περιέχονται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Το παράρτημα Ι του καν (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 αντικαθίσταται με το παράρτημα Ι του καν (ΕΕ) αριθ. 61/2011.
Τα νέα όρια έχουν ως εξής :
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο γενικά δεν πρέπει να περιέχει FAME + FAEE σε ποσό μεγαλύτερο από 75mg/Kg.
Αν περιέχει FAME + FAEE σε ποσό μεγαλύτερο από 75mg/Kg αλλά μικρότερο ή ίσο από 150mg/Kg τότε θα πρέπει και ο λόγος των ποσοτήτων των FAEE προς FAME να είναι ≤1,5.
Σε καμία περίπτωση το ποσό των FAME + FAEE δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150mg/Kg.
Τα ελεύθερα FAME και FAEE είναι δείκτης ήπιας απόσμησης ενός μειονεκτικού παρθένου ελαιολάδου, διαδικασία η οποία δεν το τροποποιεί τόσο ώστε να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά του εξευγενισμένου ελαιολάδου του παραρτήματος Ι με αποτέλεσμα με τα όρια που ίσχυαν πριν τον καν. (ΕΕ) 61/2011 να μη μπορεί να διαπιστωθεί η προσθήκη αποσμημένου σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Τα ελεύθερα FAME και FAEE όμως επίσης μπορεί να προέρχονται και από φυσικές ενζυμικές διεργασίες κατά την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου.
Δηλαδή αν σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει προστεθεί αποσμημένο, τότε τα FAME + FAEE θα είναι εκτός ορίων χωρίς όμως να συμβαίνει το αντίστροφο.
Σελ. 2 / 3
Συνεπώς αν σε δείγμα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου βρεθούν FAME + FAEE εκτός των ορίων του παραρτήματος Ι, στη γνωμάτευση δεν θα γίνεται αναφορά για προσθήκη αποσμημένου ελαίου, αλλά απλώς ότι το έλαιο αυτό δεν ανήκει στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Τα FAME + FAEE προσδιορίζονται με συγκεκριμένη αναλυτική μέθοδο με την οποία προσδιορίζονται ταυτόχρονα και οι κηροί. Η μέθοδος αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ του καν.
(ΕΕ) αριθ. 61/2011 και προστίθεται ως παράρτημα ΧΧ στον καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91.
Η μέθοδος του προσδιορισμού των κηρών του παραρτήματος ΙV του καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 εξακολουθεί να ισχύει και εφαρμόζεται στις άλλες κατηγορίες ελαιολάδου καθότι δεν καταργείται το ως άνω παράρτημα.
Όμως δεν είναι πλέον δόκιμο να χρησιμοποιείται για την εξέταση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου διότι με τη μέθοδο του Παραρτήματος ΧΧ, η οποία είναι του ίδιου βαθμού δυσκολίας, προσδιορίζονται εκτός των κηρών και τα FAME + FAEE ταυτόχρονα.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 61/2011 της Επιτροπής, ο οποίος ισχύει από την 1-04-2011, δεν αφορά ελαιόλαδα τα οποία (όπως αναφέρεται στο άρθρο 2) έχουν παρασκευασθεί και επισημανθεί εντός της Ένωσης και έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία πριν από την 1-04-2011, τα οποία μπορούν να διατίθενται και μετά την 1-04-2011 χωρίς την υποχρέωση της τήρησης των ορίων του νέου κανονισμού μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους.
Συνεπώς σε δείγματα για τα οποία δεν υπάρχει απόδειξη ότι αντιπροσωπεύουν ποσότητες που έχουν παραχθεί, σημανθεί και τεθεί σε κυκλοφορία μετά την 1-04-2011, δεν θα εξετάζεται η παράμετρος των FAME + FAEE.
Με την τελευταία παρατήρηση είναι προφανές ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου κανονισμού για όλα τα δείγματα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, δεν μπορεί να ισχύσει πριν από τον 10ο μήνα του 2012, αν θεωρηθεί δεδομένο ότι συνήθως οι παρασκευαστές θέτουν ως ελάχιστο χρόνο διατηρησιμότητας αυτών των προϊόντων, τους 18 μήνες.

Σας γνωρίζουμε ότι η παρούσα εγκύκλιος, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΧΚ, στη διαδρομή
http://www.gcsl.gr
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Α. Ψάλτης
Συνημμένα :
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 61/2011 (EEL 23/27.01.2011, σελ. 1-14)
Σελ. 3 / 3
Πίνακας προς κοινοποίηση
ΕΦΕΤ
1. Γραφείο Προέδρου
2. Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων
Κηφισίας 124&Ιατρίδου 2
115 26 Αθήνα
ΥΠΠΑΤ
Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου
Αχαρνών 2, 101 76 Αθήνα
ΣΕΒΙΤΕΛ
Ξενοφώντος 15α
105 57 Αθήνα
Fax. 210 32 46 408
Email: sevitel@oliveoil.gr
ΕΣΒΙΤΕ
ΡΙΑΝΚΟΥΡ 64
ΑΘΗΝΑ, 11523
Fax: 2106912935
Email: info@esvite.gr
ΕΔΟΕΕ
Κηφισίας 16
Τ.Κ.: 115 26 Αθήνα
Email: edoeeoli@otenet.gr
Εσωτερική Διανομή : 1. Γραφείο Γενικής Διευθύντριας κ. Α. Παπαθανασίου
2. Δ/ση Χημικοτεχνική Δασμολογίου
3. Δ/ση Τροφίμων Τμήμα Α’ και Β’