Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ. 30/003/128/2011

Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 της Επιτροπής για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα

03 Μαρτίου 2011

Σελίδα 1 από 4
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Μαρτίου 2011
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: οικ. 30/003/128
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ: Π.Δ.
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21
Πληροφορίες : Θ. Σκούμπα
Τηλέφωνο :213 2117240
Fax :210 6467725
e-mail :trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: 4Α1ΨΗ-ΛΧ

ΑΔΑ: 4Α1ΨΗ-ΛΧ

ΘΕΜΑ: Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 της Επιτροπής για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα Σας ενημερώνουμε ότι έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 της Επιτροπής της 14ης Ιανουαρίου 2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (EΕ L 12/15.01.2011, σελ.1-89).
Ο καν. (ΕΕ) 10/2011 αποτελεί ειδικό μέτρο κατά την έννοια του άρθρου 5 του καν. (ΕΚ) 1935/2004 σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και με την κατάργηση των οδηγιών 80/590/ΕΟΚ και 89/109/ΕΟΚ και καταργεί την οδηγία 2002/72/ΕΚ σχετικά με τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.
Επίσης καταργεί τις οδηγίες 80/766/ΕΟΚ και 81/432/ΕΟΚ που αφορούν στην κοινοτική μέθοδο ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο της περιεκτικότητας σε μονομερές βινυλοχλωριδίο των υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, ενώ τροποποιεί την οδηγία 85/572/ΕΟΚ για τον καθορισμό των προσομοιωτών που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της μετανάστευσης των συστατικών των υλικών και αντικειμένων από πλαστική ύλη που προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου με τις οποίες έγινε η εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας ως προς τις οδηγίες 2002/72/ΕΚ και 85/572/ΕΟΚ και τις τροποποιήσεις τους, περιλαμβάνονται στο άρθρο 26 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.). Θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του εν λόγω άρθρου σύμφωνα με το περιεχόμενο του παρόντος κανονισμού.
Η έκδοση νέου κανονισμού για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, έγινε προκειμένου να κωδικοποιηθεί, για λόγους σαφήνειας, το κείμενο της οδηγίας 2002/72/ΕΚ, καθώς είχε ήδη τροποποιηθεί 6 φορές, αλλά και να επικαιροποιηθεί, όπου κρίθηκε αναγκαίο.
Σελίδα 2 από 4
Οι σημαντικότερες αλλαγές που εισάγονται με τον καν. (ΕΕ) 10/2011 είναι οι εξής:
1. Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής, σε σύγκριση με την οδηγία 2002/72/ΕΚ, καθώς συμπεριλαμβάνονται επιπλέον τα στρώματα πλαστικής ύλης σε πολυστρωματικά υλικά και αντικείμενα πολλαπλών υλών, καθώς και τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα τα οποία εκτυπώνονται ή/και επιστρώνονται με επίχρισμα (Άρθρο 2 και 14).
2. Δίνονται ορισμοί για έννοιες οι οποίες χρησιμοποιούνται στο κείμενο και καλύπτονται από τις προϋποθέσεις της παρούσας νομοθεσίας, όπως για τα «πλαστικά υλικά και αντικείμενα», την «πλαστική ύλη», το «πολυστρωματικό υλικό πολλαπλών υλών», το «μονομερές ή άλλη αρχική ουσία», το «πρόσθετο», το «βοηθητικό μέσο παραγωγής πολυμερών», το «βοηθητικό μέσο πολυμερισμού» και άλλοι (Άρθρο 3).
3. Επισημαίνονται οι απαιτήσεις συμμόρφωσης με τις διατάξεις περί επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας του καν. (ΕΚ) 1935/2004, καθώς και με τις διατάξεις περί ορθής πρακτικής παραγωγής του καν.(ΕΚ) 2023/2006 (Άρθρο 4).
4. Εισάγεται η έννοια του ενωσιακού καταλόγου εγκεκριμένων ουσιών, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις ουσίες που έχουν εγκριθεί για χρήση στην κατασκευή στρωμάτων πλαστικής ύλης σε πλαστικά υλικά και αντικείμενα, δηλαδή μονομερή ή άλλες αρχικές ουσίες, πρόσθετα (εξαιρουμένων των χρωστικών), βοηθητικά μέσα παραγωγής πολυμερών (εξαιρουμένων των διαλυτών) και μακρομόρια που λαμβάνονται με μικροβιακή ζύμωση. Επισημαίνεται ότι δεν γίνεται πλέον διαχωρισμός των μονομερών ή άλλων αρχικών ουσιών από τα πρόσθετα, σε χωριστούς καταλόγους και ότι στην περίπτωση ουσιών που χρησιμοποιούνται τόσο ως μονομερή ή άλλες αρχικές ουσίες όσο και ως πρόσθετα υπάρχει ένδειξη της εγκεκριμένης λειτουργίας (Άρθρο 5). Οι εγκεκριμένες ουσίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους περιορισμούς και τις προδιαγραφές των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ και των άρθρων 8 έως 12. Παρεκκλίσεις για ουσίες που δεν περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο προβλέπονται στο άρθρο 6.
5. Καθορίζονται στους γενικούς περιορισμούς για πλαστικά υλικά και αντικείμενα, όρια ειδικής μετανάστευσης για ορισμένα βαρέα μέταλλα (Άρθρο 11, Παράρτημα ΙΙ).
6. Επεκτείνεται η υποχρέωση της δήλωσης συμμόρφωσης και της συνοδευτικής τεκμηρίωσης στα προϊόντα από τα ενδιάμεσα στάδια της κατασκευής πλαστικών υλικών και αντικειμένων και καθορίζονται οι κανόνες για την πειραματική απόδειξη της συμμόρφωσης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην τεκμηρίωση που υποστηρίζει τη δήλωση συμμόρφωσης (Άρθρο 15, 16 και Κεφάλαιο V).
7. Επικαιροποιούνται οι κανόνες για τους προσομοιωτές τροφίμων και τις δοκιμές για την εκτίμηση της συμμόρφωσης με τα όρια μετανάστευσης (Άρθρο 18, Παραρτήματα ΙΙΙ & V). Επισημαίνονται τα εξής:  Ορίζονται νέοι προσομοιωτές τροφίμων (Παράρτημα ΙΙΙ). Σελίδα 3 από 4  Για υλικά και αντικείμενα που δεν έχουν έρθει ακόμη σε επαφή με τρόφιμα, η συμμόρφωση με τα όρια ειδικής μετανάστευσης και τα όρια συνολικής μετανάστευσης μπορεί να ελέγχεται με την εφαρμογή προσεγγίσεων διαλογής, σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται στο Παράρτημα V.
8. Προβλέπεται υποχρέωση αξιολόγησης από τους αντίστοιχους υπευθύνους επιχειρήσεων της συμμόρφωσης με το άρθρο 3 του καν. (ΕΚ) 1935/2004, των ουσιών που δεν περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές αρχές για την αξιολόγηση κινδύνου (Άρθρο 19). Η πρόβλεψη αφορά στις ουσίες: βοηθητικά μέσα παραγωγής πολυμερών, χρωστικές και διαλύτες, ακούσια προστιθέμενες ουσίες, βοηθητικά μέσα πολυμερισμού, πρόσθετα που περιλαμβάνονται στον προσωρινό κατάλογο (άρθρο 6) και ουσίες σε στρώμα πλαστικής ύλης πίσω από λειτουργικό φραγμό (άρθρο 14, παράγραφοι 2). Προβλέπονται κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις οι οποίες αφορούν στη συνοδευτική τεκμηρίωση της δήλωσης συμμόρφωσης, τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην επιφανειακή επεξεργασία υαλονήματος για πλαστικά ενισχυμένα με υαλόνημα και στα υλικά και αντικείμενα που έχουν διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού. Ο νέος κανονισμός έχει άμεση εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη, ισχύει από τις 4 Φεβρουαρίου 2011 και εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου 2011, εκτός συγκεκριμένων διατάξεων των άρθρων 5, 18 και 20 για τις οποίες ορίζονται διαφορετικές ημερομηνίες εφαρμογής (Άρθρο 23). Συνεπώς από την 1η Μαΐου 2011 δεν είναι σε ισχύ πλέον το άρθρο 26 του Κ.Τ.Π. έως την επαικαιροποίησή του και εφαρμόζεται ο ανωτέρω κανονισμός. Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.: http://www.gcsl.gr Ο αναφερόμενος κανονισμός αποστέλλεται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί σε κάθε περίπτωση να αναζητηθεί στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu). Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση. Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης κ.α.α.

Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα:
Καν (ΕΚ) 10/2011 (EΕ L 12/15.010.2011, σελ.1-89) (ηλεκτρονική μορφή)
Σελίδα 4 από 4