Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ. 30/003/658/2011

Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον προσδιορισμό θειωδών ενώσεων σε δείγματα καρκινοειδών

14 Ιουνίου 2011

1/3
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
TMHMA A΄
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21
Πληροφορίες : Χ. Σακελλαρίoυ
Τέλεφαξ : 210 6467725
Τηλέφωνο : 213 2117236
e-mail: : trof@gcsl.gr
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2011
Αριθμ.Πρωτ.:οικ. 30/003/658
Π Ρ Ο Σ :
Ως Π.Δ.
ΚΟΙΝ.:
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων
Κατεψυγμένων Τροφίμων (ΠΑΣΕΚΤ)
ΑΔΑ: 4Α3ΚΗ-ΛΡ

ΑΔΑ: 4Α3ΚΗ-ΛΡ

ΘΕΜΑ : Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον προσδιορισμό θειωδών ενώσεων σε δείγματα καρκινοειδών

ΣΧΕΤ :α) Τα με αρ 3027595/2453/2010, 3026888/2420/2010 και 3024128/1998/2010 έγγραφά μας προς την ΜΕΑ στην Ε.Ε.
β) Το με αρ 3029033/3143/2007 έγγραφό μας προς τον ΠΑΣΕΚΤ Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από καταγγελία του ΠΑΣΕΚΤ κατά των ελληνικών αρχών, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 95/2/ΕΚ (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), όσον αφορά στον προσδιορισμό των θειωδών ενώσεων σε καρκινοειδή. Μετά από σχετική αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα αρμόδια εργαστήρια του ΓΧΚ και τους εμπλεκόμενους φορείς [σχετικά α)και β)], η Διεύθυνση Τροφίμων αποφάσισε να εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τον εργαστηριακό έλεγχο των θειωδών ενώσεων στα καρκινοειδή. Προκειμένου να προβεί σε αυτή την ενέργεια έλαβε υπ’όψη τα κατωτέρω:
α) Ο έλεγχος για την παρουσία θειωδών ενώσεων στα καρκινοειδή γίνεται βάσει της οδηγίας 95/2/ΕΚ για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η οποία προβλέπει τη χρήση των θειωδών ενώσεων (Ε220 έως Ε228) στα καρκινοειδή των οικογενειών Penaeidae, Solenoceridae, Aristaeidae, καθορίζοντας ανώτατα επίπεδα προσθήκης ανάλογα με το μέγεθος του καρκινοειδούς και διευκρινίζοντας ότι 2/3 τα ανώτατα επίπεδα προσθήκης αφορούν στα εδώδιμα μέρη. [Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, άρθρο 33, Παράρτημα ΙΙΙ, Τμήμα Β’].
β) Κατά τον εργαστηριακό έλεγχο για την παρουσία θειωδών στα καρκινοειδή λαμβάνεται υπόψη και το συμφωνημένο συμπέρασμα την Συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων της 16ης Δεκεμβρίου 2005 [Πρακτικά της συνεδρίασης, σημείο 10 στοιχείο δ], στο οποίο διευκρινίζεται ότι ο όρος «εδώδιμα μέρη» αφορά τη σάρκα του καρκινοειδούς και συνεπώς όταν πραγματοποιείται ανάλυση για την επιβολή της νομοθεσίας, τα μη εδώδιμα μέρη πρέπει να αφαιρούνται και να αναλύεται μόνο η σάρκα. Ωστόσο διευκρινίζει ότι στις περιπτώσεις καρκινοειδών τα οποία τρώγονται ολόκληρα, η ανάλυση των θειωδών θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ολόκληρο το καρκινοειδές. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η νομοθεσία αποδέχεται την πιθανότητα κατανάλωσης ολόκληρου του καρκινοειδούς χωρίς αποφλοίωση.
γ) Η νομοθεσία δεν προσδιορίζει συγκεκριμένα μεγέθη καρκινοειδών τα οποία τρώγονται ολόκληρα, αλλά επιπλέον και για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης των δειγμάτων καρκινοειδών από τα εργαστήρια του Γ.Χ.Κ., κρίνεται αναγκαίο να καθορισθεί ελάχιστο μέγεθος καρκινοειδών πάνω από το οποίο η ανάλυση των θειωδών θα πραγματοποιείται σε ολόκληρο το καρκινοειδές.
δ) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να επιτύχει εναρμονισμένη προσέγγιση των Κ-Μ ως προς το μέγεθος πάνω από το οποίο η ανάλυση θα πραγματοποιείται σε ολόκληρο το καρκινοειδές αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία. Παρόλα αυτά αναγνωρίζεται ότι οποιαδήποτε πρακτική εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να είναι γνωστή σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (εμπόρους κ.λπ).
ε) Κατόπιν συλλογής και μελέτης των στοιχείων τα οποία αφορούν σε εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων καρκινοειδών από τα εργαστήρια του Γ.Χ.Κ., και έχοντας υπόψη ότι τα θειώδη περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αλλεργιογόνων (άρθρο 11 Παράρτημα 3Α του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών), έγινε αξιολόγηση σε ποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να καταναλωθεί ολόκληρο το καρκινοειδές χωρίς αποφλοίωση, έστω και από μικρή μερίδα καταναλωτών λαμβάνοντας υπόψη και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι συνηθίζουν να καταναλώνουν γαρίδες μετά από τηγάνισμα, χωρίς να απομακρύνουν το κέλυφος, κεφάλι και ουρά. Διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σημαντική κατανάλωση αλλά και παραγωγή καρκινοειδών μεγέθους άνω των 150 μονάδων ανά χιλιόγραμμο και οι οποίες συνηθίζεται να καταναλώνονται ολόκληρες, μετά από τηγάνισμα, χωρίς να 3/3 απομακρύνονται κέλυφος, κεφάλι και ουρά. Κατά την ανάλυση καρκινοειδών τέτοιου μεγέθους παρατηρήθηκε επιπλέον πρακτική δυσκολία αποφλοίωσης αυτών λόγω του μικρού μεγέθους τους. Συνεπώς κατά τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων καρκινοειδών των οικογενειών Penaeidae, Solenoceridae, Aristaeidae, για την παρουσία θειωδών ενώσεων , μεγέθους άνω των 150 μονάδων ανά χιλιόγραμμο θα πρέπει να αναλύεται ολόκληρο το καρκινοειδές χωρίς να γίνεται απομάκρυνση του κελύφους , της ουράς και του κεφαλιού . Αντίστοιχα στα δείγματα καρκινοειδών μεγέθους κάτω των 150 μονάδων, οι εργαστηριακοί έλεγχοι για την παρουσία θειωδών θα πρέπει να εκτελούνται μετά από αποφλοίωση αυτών.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Α. Ψάλτης