Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ. 30/003/321/2012

Αποστολή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ και ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων έτους 2012

24 Απριλίου 2012

Σελίδα 1/4 
 
ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔIΚΤYΟ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 24/04/2012
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ. οικ. 30/003/321
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πίνακας Διανομής
Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κωδ. : 115 21
Πληροφορίες : Ι. Γαρδίκης – Δ. Δανιήλ
Τηλ. : 2106479447 - 457
Email : foodiv@gcsl.gr
envilab@gcsl.gr
C:\Users\User\Documents\Τμήμα Β\ΕΦΕΤ\Πρωτόκολλο 2012\Διαβιβαστικό Πρωτοκόλλου 2012.Docx\ιγ
ΑΔΑ: Β4ΩΝΗ-Ν5Ο

ΑΔΑ: Β4ΩΝΗ-Ν5Ο

ΘΕΜΑ: Αποστολή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ και ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων έτους 2012

ΣΧΕΤ.: Το έγγραφο με αριθ. πρωτ. Γ.Χ.Κ. 30/003/312/05-04-2012 (αριθ. πρωτ. ΕΦΕΤ 6169/05-04-2012) με θέμα «Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων για το έτος 2012».
Σας αποστέλλουμε συνημμένα το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί το κεντρικό πρωτόκολλο συνεργασίας έτους 2012 μεταξύ της Γενικής Δ/νσης του ΓΧΚ και του ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο τροφίμων.
Το πρωτόκολλο, πέραν των γενικών κανόνων συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, περιγράφει σε 17 παραρτήματα αναλυτικά τους εξειδικευμένους εργαστηριακούς ελέγχους τους οποίους θα εκτελέσουν τα εργαστήρια του ΓΧΚ, την κατανομή των δειγμάτων μέσα στο 2012, τα υποστρώματα που θα ελεγχθούν, κ.λ.π.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά σε ελέγχους, η ανάγκη εκτέλεσης των οποίων προέκυψε μετά από ανάλυση κινδύνου, στην οποία συμμετείχε το ΓΧΚ. Στο πρωτόκολλο του 2012 έχουν συμπεριληφθεί προγράμματα ελέγχου που αφορούν σε ελέγχους της ασφάλειας των τροφίμων, της ποιότητας και γνησιότητας προϊόντων εθνικού ενδιαφέροντος όπως το ελαιόλαδο, το μέλι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και προγράμματα διερευνητικού χαρακτήρα (νάτριο σε ψωμί, ακρυλαμίδιο, εξασθενές χρώμιο σε εμφιαλωμένα νερά κλπ.).
Όπως αναφέρεται στο γενικό μέρος του πρωτοκόλλου, την υλοποίηση των ελέγχων αναλαμβάνουν αρχικά οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ. Επομένως οι Χημικές Υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργάζονται για την ομαλή εκτέλεση του πρωτοκόλλου με τις Σελίδα 2/4 
αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ. Σε περίπτωση που οι έλεγχοι ανατεθούν από τον ΕΦΕΤ σε άλλες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες θα σας ενημερώσουμε σχετικά.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο οι Χημικές Υπηρεσίες παρεκκλίνουν από τους όρους του πρωτοκόλλου (π.χ. υπέρβαση του προβλεπόμενου χρόνου έκδοσης των αποτελεσμάτων), θα πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα την Αρχή που τους απέστειλε τα δείγματα. Για οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύπτει κατά την εκτέλεση του πρωτοκόλλου και δεν είναι δυνατόν να λυθεί σε τοπικό επίπεδο, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τη Δ/νση Τροφίμων ή τη Δ/νση Περιβάλλοντος κατά περίπτωση.
Στο γενικό μέρος του πρωτοκόλλου προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία σύμφωνα με τη γνωμάτευση προκύπτει μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, η έκθεση εξέτασης του δείγματος θα κοινοποιείται από τα εργαστήρια ελέγχου και στη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ, στη διεύθυνση Κηφισίας και Ιατρίδου 2, 11526 Αθήνα, Fax 2106971650.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις Μη Κανονικών δειγμάτων θα πρέπει να ενημερώνεται και η αντίστοιχη επιτελική Διεύθυνση του ΓΧΚ. Επίσης εφιστάται η προσοχή ώστε, ιδίως σε περιπτώσεις Μη Κανονικών δειγμάτων, να αναγράφονται στην έκθεση εξέτασης όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για το δείγμα όπως: αριθμός παρτίδας, βάρος, πλήρεις ενδείξεις συσκευασίας κλπ. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την παραπομπή των δειγμάτων στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.
Στις περιπτώσεις στις οποίες οι Χημικές Υπηρεσίες διαπιστώνουν την ανάγκη συμπληρωματικών ελέγχων που δεν περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο με τον ΕΦΕΤ ή δέχονται αιτήματα για έλεγχο από άλλες τοπικές αρχές, παρακαλούμε να αποστέλλουν επεξεργασμένες προτάσεις για υπογραφή τοπικών – συμπληρωματικών πρωτοκόλλων συνεργασίας στις Διευθύνσεις Τροφίμων ή Περιβάλλοντος κατά περίπτωση, ώστε να αποφευχθούν οι επικαλύψεις των ελέγχων.
Προκειμένου να ελέγχεται η αποτελεσματική εκτέλεση του πρωτοκόλλου ανά πάσα στιγμή και να είναι δυνατή η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων μέσω του ΟΠΣ από τις κεντρικές Διευθύνσεις χωρίς μεσολάβηση των Χημικών Υπηρεσιών, θα πρέπει να συμπληρώνονται στο ΟΠΣ όλα τα στοιχεία των δειγμάτων που παραλαμβάνονται και εξετάζονται.
Ειδικότερα επισημαίνονται τα εξής:
 Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο χρήσης του ΟΠΣ (έγγραφο 30/002/1896/22-02- 2012 της Δ/νσης Προσωπικού), τα δείγματα πρέπει να καταχωρούνται στο ΟΠΣ ως δείγματα Ελέγχου Εσωτερικής Αγοράς και να συμπληρώνεται η επιλογή ΝΑΙ στο πεδίο «Εμπίπτει σε πρωτόκολλο συνεργασίας». Στο ΟΠΣ έχει προστεθεί νέο πεδίο με τίτλο «Φορέας πρωτοκόλλου συνεργασίας», στο οποίο θα πρέπει να επιλέγεται ο ΕΦΕΤ.
 Θα πρέπει να συμπληρώνεται πάντοτε τόσο ο χαρακτηρισμός κάθε παραμέτρου που εξετάστηκε ως προς την κανονικότητα, όσο και ο χαρακτηρισμός του δείγματος συνολικά. Για το συνολικό χαρακτηρισμό του δείγματος συνιστάται να γίνεται χρήση των τυποποιημένων χαρακτηρισμών του συστήματος από την επιλογή «Αναζήτηση χαρακτηρισμού».
Σελίδα 3/4 
Οι Χημικές Υπηρεσίες παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την τήρηση και εφαρμογή των παραπάνω, με ευθύνη των Προϊσταμένων τους. Παρακαλούμε να λάβει ενυπόγραφα γνώση του παρόντος το προσωπικό των Χημικών Υπηρεσιών, το οποίο συμμετέχει στην εκτέλεση του πρωτοκόλλου.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Συνημμένα: Πρωτόκολλο συνεργασίας:
- Γενικό μέρος (Σελίδες 6)
- Παραρτήματα 1-17