Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/678/17-9-2014/2014

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν.(EK)αριθ.1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων και το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.231/2012 σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών.

17 Σεπτεμβρίου 2014

      ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ   
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   Αθήνα,  17 Σεπτεμβρίου 2014 
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ   
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ   Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/678/17‐9‐2014 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ   
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 
ΤΜΗΜΑ Α’   
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16   
Ταχ. Κώδικας   : 115 21  ΠΡΟΣ: Π.Δ. 
Πληροφορίες   : Κ. Μπεργελέ   
Τηλέφωνο        : 213 2117237   
Fax                   : 210 6467725   
e‐mail               : trof@gcsl.gr   
   
ΑΔΑ: Ω9ΥΛΗ-ΗΘ1

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK)  αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα  τροφίμων  και  το  παράρτημα  του  κανονισμού  (ΕΕ)  αριθ.  231/2012  σχετικά  με  τη  θέσπιση  προδιαγραφών. 
 
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:   
Α)  Ο  κανονισμός  (ΕΕ)  923/2014  της  Επιτροπής,  ο  οποίος  τροποποιεί  το  παράρτημα  ΙΙ  του  κανονισμού  (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον  αφορά  τη  χρήση  λακών  αργιλίου  που  παρασκευάζονται  από  ριβοφλαβίνες  (E  101)  και  κοχενίλη,  καρμινικό  οξύ,  καρμίνες  (Ε  120)  σε  ορισμένες  κατηγορίες  τροφίμων  και  του  παραρτήματος  του  κανονισμού  (ΕΕ)  αριθ.  231/2012  όσον  αφορά  τις  προδιαγραφές  για  τις  ριβοφλαβίνες (E 101) (EΕ L 252/26.08.2014, σελ.11‐17)    
Β)  Ο  κανονισμός  (ΕΕ)  957/2014  της  Επιτροπής,  ο  οποίος  τροποποιεί  το  παράρτημα  ΙΙ  του  κανονισμού (ΕΚ) 1333/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και το  παράρτημα  του  κανονισμού  (ΕΕ)  231/2012  όσον  αφορά  την  αφαίρεση  των  εστέρων  του  μοντανικού οξέος (Ε 912) (EΕ L 270/11.09.2014, σελ.1‐3).   
Γ)  Ο  κανονισμός  (ΕΕ)  966/2014  της  Επιτροπής,  ο  οποίος  τροποποιεί  το  παράρτημα  του  κανονισμού  (ΕΕ)  231/2012  όσον  αφορά  στις  προδιαγραφές  για  το  προπιονικό  ασβέστιο  (L272/13.09.2014, σελ. 1‐2) και 
 
Δ)  Ο  κανονισμός  (ΕΕ)  969/2014  της  Επιτροπής,  ο  οποίος  τροποποιεί  το  παράρτημα  ΙΙ  του  κανονισμού (ΕΚ) 1333/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά  τη συνδυασμένη χρήση ασκορβικού ασβεστίου (Ε 302) και του αλγινικού νατρίου (Ε 401) σε  ορισμένα μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (L272/13.9.2014, σελ.8‐10).    
Ειδικότερα: 
Α) Με τον κανονισμό (ΕΕ) 923/2014, επιτρέπεται η χρήση λακών αργιλίου από ριβοφλαβίνες  (Ε101),  οπότε  η  χρωστική  αυτή  προστίθεται  στον  Πίνακα  3  (χρωστικές  που  μπορούν  να  χρησιμοποιούνται  με  τη  μορφή  λακών)  του  Μέρους  Α  του  Παραρτήματος  ΙΙ  του  Καν.  (ΕΚ)  1333/2008  και  επεκτείνεται  η  χρήση  λακών  αργιλίου  από  κοχενίλη,  καρμινικό  οξύ  και  καρμίνες (Ε120).  
Υπενθυμίζεται  ότι  από  την  1η  Αυγούστου  2014  επιτρέπονται  μόνο  οι  λάκες  αργιλίου  που  παρασκευάζονται  από  τις  χρωστικές  που  απαριθμούνται  στον  πίνακα  3  του  μέρους  Α  του  παραρτήματος  ΙΙ του κανονισμού  (ΕΚ) 1333/2008 και μόνο στις κατηγορίες τροφίμων για τις  οποίες  προβλέπονται  διατάξεις  σχετικά  με  τα  ανώτατα  επιτρεπτά  όρια  αργιλίου  προερχόμενου από λάκες, στο μέρος Ε του εν λόγω παραρτήματος. Οι τροποποιήσεις σχετικά  με τους όρους και τα επίπεδα χρήσης των λακών αργιλίου στηρίχθηκαν σε γνωμοδότηση της  EFSA,  το  2008,  για  μείωση  του  ανεκτού  ορίου  εβδομαδιαίας  πρόσληψης  (ΑΟΕΠ)  για  το  αργίλιο σε 1mg/kg σωματικού βάρους/εβδομάδα, αλλά και στο γεγονός ότι γενικώς γινόταν  υπέρβαση του αναθεωρημένου ΑΟΕΠ ιδίως από παιδιά, σε σημαντικό τμήμα της Ένωσης.     
Οι λάκες αργιλίου από ριβοφλαβίνες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά με τις λάκες  αργιλίου άλλων κίτρινων χρωστικών σε κατηγορίες τροφίμων στις οποίες ήδη επιτρέπεται η  χρήση λακών αργιλίου.  
Τα  επίπεδα  χρήσης  που  ζητήθηκαν  για  τις  λάκες  αργιλίου  από  κοχενίλη,  καρμινικό  οξύ,  καρμίνες  είναι  χαμηλά  και  η  επέκταση  χρήσης  τους  αφορά  είτε  προϊόντα  με  περιορισμένο  αγοραστικό κοινό,  είτε προϊόντα τα οποία δεν καταναλώνονται από παιδιά.   Δεδομένων των ανωτέρω, οι αλλαγές που επιφέρει ο εν λόγω κανονισμός δεν αναμένεται να  έχουν επίδραση στην ανθρώπινη υγεία,  για  το λόγο αυτό δεν  ζητήθηκε η γνωμοδότηση της  EFSA.  
 
Στο  παράρτημα  του  κανονισμού  (ΕΕ)  αριθ. 231/2012  όσον  αφορά  τις  προδιαγραφές  για  τα  πρόσθετα  τροφίμων  πρέπει  να  τροποποιηθούν  οι  προδιαγραφές  του  προσθέτου  Ε  101,  επειδή η  χρήση  χρωστικών υλών υπό μορφή  λακών αργιλίου προβλέπεται  μόνο  όταν αυτό  αναφέρεται ρητά στις προδιαγραφές τους.  
 
Κατά συνέπεια: 
1) Στο  μέρος  Α,  πίνακας  3  του  παραρτήματος  ΙΙ  του  Κανονισμού  (ΕΚ)  αριθ.  1333/2008  παρεμβάλλεται η εγγραφή για το πρόσθετο Ε 101 Ριβοφλαβίνες.  2) Στο μέρος Ε  επεκτείνεται η  χρήση  της  χρωστικής Ε 120  υπό μορφή λακών αργιλίου στις  ακόλουθες  εννέα  (9)  κατηγορίες  και  υποκατηγορίες  τροφίμων  με  τους  κατά  περίπτωση  περιορισμούς ή εξαιρέσεις και θεσπίζονται ανώτατα όρια για το αργίλιο για κάθε μία από  τις  κατηγορίες  αυτές:  ωριμασμένο  τυρί,  παρασκευάσματα  κρέατος  όπως  ορίζονται  στον  καν. (ΕΚ) 853/2004, επεξεργασμένα ψάρια και αλιευτικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων  των  μαλακίων  και  των  καρκινοειδών,  αυγά  ψαριών,  αλκοολούχα  ποτά  όπως  ορίζονται  στον  καν.  (ΕΚ)  110/2008,  αρωματισμένοι  οίνοι,  αρωματισμένα  ποτά  με  βάση  τον  οίνο,  αρωματισμένα  κοκτέιλ  αμπελοοινικών  προϊόντων,  άλλα  ποτά  με  αλκοόλη  συμπεριλαμβανομένων  των  μειγμάτων  ποτών  με  αλκοόλη  με  μη  αλκοολούχα  ποτά  και  των αποσταγμάτων με λιγότερο από 15% αλκοόλη.  3) Στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012, στις προδιαγραφές για το πρόσθετο  Ε  101  (i)  Ριβοφλαβίνη  και  (ii)  5΄‐Φωσφορική  ριβοφλαβίνη  προστίθεται  η  αναφορά  ότι  επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται οι λάκες αργιλίου αυτής της χρωστικής ύλης.     
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 923/2014 ισχύει από 14 Σεπτεμβρίου 2014.   
Β) Με  τον  κανονισμό  (ΕΕ) 957/2014  αφαιρούνται  οι  εστέρες  του μοντανικού οξέος  (Ε 912)  από τον ενωσιακό κατάλογο των εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων και συγκεκριμένα από  το  παράρτημα  ΙΙ  του  Κανονισμού  (ΕΚ)  1333/2008  και  το  παράρτημα  του  κανονισμού  (ΕΕ)  231/2012,  λόγω  της  έλλειψης  επιστημονικών  δεδομένων  για  την  ολοκλήρωσή  της  αξιολόγησής του από την EFSA.  
Οι  εστέρες  του μοντανικού οξέος  (Ε 912)  είναι  κηροί  εγκεκριμένοι ως υλικά γλασαρίσματος  για  επιφανειακή  επεξεργασία  εσπεριδοειδών,  πεπονιών,  παπάγια,  μάνγκο,  αβοκάντο  και  ανανάδων, σύμφωνα με το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.   Σημειώνεται  ότι  οι  εστέρες  του  μοντανικού  οξέος  (Ε  912)  είναι  ανάμεσα  στα  πρόσθετα  τροφίμων με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα αναφορικά με την εκτίμηση της επικινδυνότητάς  τους. 
 
Κατά συνέπεια διαγράφονται οι εγγραφές για το πρόσθετο Ε 912 στα εξής σημεία:  1) Στο παράρτημα ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008,        α) Μέρος Β, τμ. 3 «Πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών»,       β) Μέρος Ε, κατηγορία τροφίμων 4.1.1 «Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά» και  2) Στο παράρτημα του καν. (ΕΕ) 231/2012 (προδιαγραφές προσθέτων τροφίμων).   
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 957/2014 ισχύει από 30 Σεπτεμβρίου 2014.   
Γ) Με τον κανονισμό (ΕΕ) 966/2014 τίθεται ως νέο ανώτατο όριο φθορίου τα 20 mg/kg αντί  των 10 mg/kg  στις  προδιαγραφές  του  παραρτήματος  του  κανονισμού  (ΕΕ) 231/2012  για  το  προπιονικό ασβέστιο (Ε 282).  
Το  νέο  όριο  των  20 mg/kg  είναι  πολύ  κάτω  από  τα  ανώτατα  όριο  φθορίου  που  ισχύουν  σήμερα  για  άλλα  πρόσθετα  τροφίμων.  Δεδομένου  ότι  η  εν  λόγω  επικαιροποίηση  των  προδιαγραφών δεν αναμένεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, δεν είναι αναγκαίο  να ζητηθεί η γνώμη της EFSA.    
Κατά συνέπεια: 
Στο  παράρτημα  του  κανονισμού  (ΕΕ)  231/2012  η  προδιαγραφή  για  την  περιεκτικότητα  σε  φθόριο του προπιονικού ασβεστίου (Ε 282) αλλάζει σε 20 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο.   
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 966/2014 ισχύει από 2 Οκτωβρίου 2014.   
Δ) Με  τον  κανονισμό  (ΕΕ)  969/2014  εγκρίνεται  η  χρήση  του  αλγινικού  νατρίου  (Ε  401)  σε  συνδυασμό  με  το  ασκορβικό  ασβέστιο  (Ε  302),  ως  υλικών  γλασαρίσματος  σε  ορισμένα  προσυσκευασμένα,  διατηρημένα  σε  απλή  ψύξη,  μη  επεξεργασμένα  φρούτα  και  λαχανικά  έτοιμα  για  κατανάλωση,  με  καθορισμένο  ανώτατο  επίπεδο  για  τα  πρόσθετα  αυτά  2.400  mg/kg και 800 mg/kg αντίστοιχα.  
Η  συνδυασμένη  χρήση  των  προσθέτων  αυτών  δημιουργεί  βρώσιμη  πηκτή,  η  οποία  εφαρμόζεται στην επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών και σχηματίζει επίστρωση που  ενεργεί ως φυσικό εμπόδιο στο οξυγόνο και την υγρασία, επιτρέποντας την καλύτερη και για  μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συντήρηση τους.  
Λόγω του ότι δεν έχει καθοριστεί αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για το ασκορβικό ασβέστιο  (Ε 302) και το αλγινικό νάτριο (Ε 401), η έγκριση της χρήσης τους ως υλικών γλασαρίσματος σε  προσυσκευασμένα, διατηρημένα με απλή ψύξη, μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά δεν  αναμένεται  να έχει  επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία,  στα επίπεδα που απαιτούνται  για  την  επίτευξη  του  επιθυμητού  τεχνολογικού  αποτελέσματος.  Για  το  λόγο  αυτό  δεν  ζητήθηκε  η  γνώμη της Eυρωπαϊκής Aρχής για την Aσφάλεια των Tροφίμων (EFSA).   
Κατά συνέπεια:  
Στο μέρος Ε του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 στην κατηγορία τροφίμων  04.1.2 «Αποφλοιωμένα, κομμένα και λεπτοτεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά» προστίθεται η  εγγραφή για το αλγινικό νάτριο  (Ε 401) με ανώτατο όριο 2.400 mg/kg, με την υποσημείωση  ότι χρησιμοποιείται μόνο σε συνδυασμό με το Ε 302 (ανώτατο επίπεδο του Ε 302 στο τελικό  τρόφιμο:  800  mg/kg),  ως  υλικών  γλασαρίσματος  και  μόνο  στα  προσυσκευασμένα,  διατηρημένα σε απλή ψύξη, μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά έτοιμα για κατανάλωση.    
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 969/2014 ισχύει από 2 Οκτωβρίου 2014.   
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:  http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση 
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.  Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί σε  κάθε  περίπτωση  να  αναζητηθούν  στο  διαδικτυακό  τόπο  της  Επίσημης  Εφημερίδας  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur‐lex.europa.eu). 
Παρακαλούμε  οι  Προϊστάμενοι  των  Υπηρεσιών  του  Γ.Χ.Κ.  να  φροντίσουν  να  λάβει  γνώση  ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό. 
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.   
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης 
                                            
      
                Ιωάννης Γαρδίκης  
Συνημμένα (ηλεκτρονική μορφή) :  1. Καν (ΕΕ) 923/2014 (EΕ L 252/26.8.2014, σελ.11‐17)            2.Καν (ΕΕ) 957/2014 (EΕ L 270/11.09.2014, σελ.1‐3)                                                      3.Καν (ΕΕ) 966/2014 (L272/13.09.2014, σελ. 1‐2)                                                      4.Καν (ΕΕ) 969/2014 (L272/13.9.2014, σελ.8‐10).    
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: 
1) Υπουργείο Οικονομικών 
Γενικό Χημείο του Κράτους 
‐ Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ. 
‐ Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους  2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Ο.Φ.

Διεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων, Τμήμα Λοιπών Προϊόντων, lvelissari@eof.gr
3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 
α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου 
Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u140@minagric.gr 
β)  Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής 
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u085@minagric.gr, ve46u065@minagric.gr 
γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u040@minagric.gr, ka6u004@minagric.gr 
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς, maria.katsenou@opekepe.gr 
Ε.Φ.Ε.Τ. 
α) Γραφείο Προέδρου, gramm1@efet.gr 
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr 
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr 
δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, dae@efet.gr 
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr 
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr 
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου, apsaraki@efpolis.gr 
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, 
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr 
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr 
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr 
9) Σ.Ε.Β.Τ. , sevt@sevt.gr  
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr 
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr 
12) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, ims@mills.gr 
13) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδας, info@ebbze.gr 
14) Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων 
Πλατεία Θεάτρου 24, 10552 Αθήνα, syntrof@otenet.gr  
Εσωτερική διανομή 
α) Γραφείο Προϊσταμένου Γεν. Διεύθυνσης 
β) Δ/νση Τροφίμων ‐ Τμ. Α’, Β’ 
γ) Δ/νση Χημικοτεχνική Δασμολογίου 
δ) Δ/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου