Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου ∆.Ε.∆. Β1 1093475 ΕΞ 2015/2015

«∆ιευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά µε την άσκηση και το χειρισµό των ένδικων µέσων που ασκούνται κατά αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων επί προσφυγών κατά ρητών ή σιωπηρών αποφάσεων της ∆ιεύθυνσης Επίλυσης ∆ιαφορών»

03 Ιουλίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ∆ΩΝ
∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ∆ΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ: Ως Π.∆.
ΤΜΗΜΑ Β1
Τηλέφωνα: 2131604525, 2131604570
Πληρ: Α. Τσούτσουρα
Ταχ. ∆/νση: Αριστογείτονος 19, Καλλιθέα
Ταχ. Κωδ. : 17671 – Αθήνα
e-mail: yee.ny@mofadm.gr

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2015

Αρ. Πρωτ. ∆.Ε.∆. Β1 1093475 ΕΞ 2015
ΑΔΑ: 7ΡΝ9Η-1ΟΙ

ΘΕΜΑ: «∆ιευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά µε την άσκηση και το χειρισµό των ένδικων µέσων που ασκούνται κατά αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων επί προσφυγών κατά ρητών ή σιωπηρών αποφάσεων της ∆ιεύθυνσης Επίλυσης ∆ιαφορών»

Με την αρ. πρωτ. ∆.Ε.∆. Β1 1018278 ΕΞ 2015/05-02-2015 Εγκύκλιο δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά µε τις επιδόσεις και τον χειρισµό δικαστικών προσφυγών κατά αποφάσεων της ∆ιεύθυνσης Επίλυσης ∆ιαφορών (∆.Ε.∆.).
Λόγω της έκδοσης των πρώτων οριστικών δικαστικών αποφάσεων επί προσφυγών φορολογούµενων κατά αποφάσεων της ∆.Ε.∆. και της ανάδειξης εξ αυτού του λόγου προβληµατισµών σε σχέση µε τις διαδικασίες και την αρµοδιότητα άσκησης και χειρισµού εφέσεων και αναιρέσεων επ΄ αυτών, δεδοµένων και των σχετικών προθεσµιών που πρέπει να τηρηθούν, παρέχουµε τις ακόλουθες οδηγίες και παρακαλούµε για την ορθή και οµοιόµορφη εφαρµογή τους:
Α. Έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε α΄ βαθµό και υποχρεώσεις ενηµέρωσης
1. Οι ∆.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα, στα οποία εκ παραδροµής ή παράλληλα και ως εκ περισσού επιδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις επί προσφυγών κατά αποφάσεων της ∆.Ε.∆. πρέπει να επικοινωνούν άµεσα τηλεφωνικά µε τη ∆.Ε.∆., προκειµένου κατ΄ αρχήν να διευκρινιστεί αν έχει γίνει σχετική επίδοση και στην τελευταία ως διάδικο υπηρεσία, ώστε ακολούθως να παρακολουθείται η πορεία του συνόλου των υποθέσεων και να είναι δυνατή η τήρηση των προθεσµιών για την άσκηση τυχόν ενδίκων µέσων, για εφέσιµες ή αναιρετέες αποφάσεις αρµοδιότητας της ∆.Ε.∆. ∆ιευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία µε τη ∆.Ε.∆. και για τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται επί προσφυγών κατά σιωπηρών απορριπτικών αποφάσεων της ∆.Ε.∆., οι οποίες οµοίως εκ παραδροµής πιθανώς έχουν επιδοθεί µόνο στις ∆.Ο.Υ., παρόλο που ο χειρισµός αυτών είχε γίνει, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην ΠΟΛ. 1069/2014 Εγκύκλιο, από τις φορολογικές αρχές.
2. Υπενθυµίζεται επίσης, ότι, παράλληλα µε την καταγραφή και την παρακολούθηση των υποθέσεων από τη ∆.Ε.∆., τα Τµήµατα ∆ικαστικού και Νοµικής Υποστήριξης των ∆.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων έχουν την υποχρέωση καταχώρησης στο πληροφοριακό σύστηµα (TAXIS) των εν λόγω οριστικών δικαστικών αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν ρητές, είτε σιωπηρές απορριπτικές αποφάσεις της ∆.Ε.∆., καθώς και κάθε περαιτέρω άσκησης ενδίκου µέσου και απόφασης επ΄ αυτών.
Β. Αρµοδιότητα άσκησης και χειρισµού Εφέσεων
1. Κατά των οριστικών πρωτόδικων αποφάσεων των ∆ιοικητικών ∆ικαστηρίων ο υπόχρεος ή η ∆ιοίκηση δύνανται, να ασκήσουν έφεση ενώπιον των αρµόδιων διοικητικών δικαστηρίων, µε τις προϋποθέσεις και εντός των προθεσµιών που ορίζονται στον Κώδικα ∆ιοικητικής ∆ικονοµίας (Κ.∆.∆.- ν.2717/1999).
2. Σε συνέχεια της ΠΟΛ. 1069/2014 Εγκυκλίου, µε την οποία προβλέφθηκε η αρµοδιότητα για την αποστολή στο αρµόδιο δικαστήριο της αναλυτικής έκθεσης των απόψεων και του διοικητικού φακέλου, στις περιπτώσεις άσκησης προσφυγής κατά σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής ή απόρριψής της ρητώς ως απαράδεκτης λόγω χρονικής αναρµοδιότητας της ∆.Ε.∆. ή λόγω εκπροθέσµου, διευκρινίζεται ότι, η αρµοδιότητα άσκησης και χειρισµού των εφέσεων επί οριστικών δικαστικών αποφάσεων - οι οποίες εκδόθηκαν επί δικαστικών προσφυγών των οποίων ο χειρισµός είχε γίνει από την αρµόδια φορολογική αρχή σύµφωνα µε τα ανωτέρω (∆.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο)- ανήκει στην τελευταία, µε την υποχρέωση να ενηµερώνει, σε κάθε περίπτωση, την ∆.Ε.∆., για την άσκηση ή µη της έφεσης (µε την αποστολή του δικογράφου σε περίπτωση άσκησης) και ακολούθως για τις τυχόν επιδοθείσες στη φορολογική αρχή κλήσεις προσδιορισµού δικασίµου.
3. Ενόψει των ανωτέρω, η ∆.Ε.∆. διατηρεί την αρµοδιότητα άσκησης και χειρισµού των εφέσεων επί οριστικών δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες εκδόθηκαν κατά των λοιπών ρητών αποφάσεών της (τις οποίες άλλωστε είχε χειριστεί και στο προγενέστερο στάδιο της δικαστικής προσφυγής), ενηµερώνοντας στη συνέχεια σχετικά την αρµόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες, ενώ παρακολουθεί το σύνολο των ασκηθεισών δικαστικών προσφυγών και ενδίκων µέσων, σύµφωνα και µε τις ενηµερώσεις των ∆.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων.
4. α. Ο Προϊστάµενος της ∆.Ε.∆., της ∆.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου, κατά το λόγο της αρµοδιότητάς τους, αµέσως µετά την επίδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, αποφασίζει για την άσκηση ή µη έφεσης, ερευνώντας πρωτίστως το παραδεκτό αυτής κατά τις διατάξεις του Κ.∆.∆. και ακολούθως συνεκτιµώντας τις
πιθανότητες ευδοκίµησης, από την άποψη νοµικών ή πραγµατικών σφαλµάτων.
β. Στη συνέχεια, εάν ληφθεί απόφαση για άσκηση έφεσης, το σχετικό δικόγραφο κατατίθεται στην έδρα του δικαστηρίου που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα και εντός των προθεσµιών του Κ.∆.∆.
Στις περιπτώσεις άσκησης έφεσης από τη ∆.Ε.∆., µεριµνά η ίδια για την κατάθεση αυτής, εάν αρµόδια είναι τα ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια Αθηνών και Πειραιώς, ενώ για κατάθεση στα διοικητικά δικαστήρια της Περιφέρειας, το σχετικό δικόγραφο θα αποστέλλεται από τη ∆.Ε.∆. στην αρµόδια φορολογική αρχή που βρίσκεται στην έδρα του δικαστηρίου, προκειµένου εκείνη να µεριµνήσει για την κατάθεσή της, αµελλητί µε την παραλαβή αυτού, επιδεικνύοντας τη δέουσα επιµέλεια προκειµένου να τηρούνται οι σχετικές προθεσµίες και στη συνέχεια να αποστείλει στη ∆.Ε.∆. ένα αντίγραφο του δικογράφου µε την πράξη κατάθεσης.
γ. Για τον χειρισµό των εφέσεων σε περίπτωση άσκησής τους από τον φορολογούµενο ισχύουν οµοίως τα ως άνω οριζόµενα στην παράγραφο 2 της παρούσας. Και στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει η υποχρέωση των ∆.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων να ενηµερώνουν τη ∆.Ε.∆. σε κάθε περίπτωση επίδοσης των κλήσεων προσδιορισµού δικασίµου των εφέσεων ή στη συνέχεια των δικαστικών αποφάσεων επ’ αυτών.
Γ. Αρµοδιότητα χειρισµού αναιρέσεων
1. Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 53 παρ. 1 του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση νόµων για το ΣτΕ», αίτηση αναίρεσης ασκείται κατά αποφάσεων που εκδίδονται είτε σε πρώτο και τελευταίο βαθµό, είτε τελεσιδίκως κατ΄ έφεση. Ακολούθως, η παράγραφος 4 του ιδίου άρθρου ορίζει ότι στις φορολογικές διαφορές δεν είναι επιτρεπτή η άσκηση αίτησης αναίρεσης όταν το ποσό διαφοράς που άγεται ενώπιον του ΣτΕ είναι κατώτερο από σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, πλην της εξαίρεσης που εισήχθη µε το άρθρο 2 του ν.3900/2010, σύµφωνα µε το οποίο ασκείται παραδεκτά αίτηση αναίρεσης σε υποθέσεις µε αντικείµενο κατώτερο αυτού, µόνο όταν µε απόφαση διοικητικού δικαστηρίου κρίνεται διάταξη τυπικού νόµου αντισυνταγµατική ή αντίθετη σε άλλη υπερνοµοθετική διάταξη, χωρίς το ζήτηµα αυτό να έχει κριθεί µε προηγούµενη απόφαση του ΣτΕ.
2. Εποµένως, κατ΄ εφαρµογή των ανωτέρω, αποφάσεις που εκδίδονται σε πρώτο και τελευταίο βαθµό από τα ∆ιοικητικά Εφετεία, καθώς και τελεσίδικες κατ΄ έφεση σε βάρος του ∆ηµοσίου αποφάσεις µε φορολογική διαφορά από 40.000 έως 150.000€, πρέπει άµεσα να διαβιβάζονται, από τη ∆.Ε.∆., τις ∆.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα (αναλόγως µε την αρµοδιότητα χειρισµού αυτών πρωτοδίκως) προς τα αρµόδια Γραφεία Νοµικών Συµβούλων και ∆ικαστικά Γραφεία της Περιφέρειας του Ν.Σ.Κ. ή το Ειδικό γραφείο Νοµικού Συµβούλου Φορολογίας για τις περιοχές Αθηνών και Πειραιώς, προκειµένου να εξετάζεται το ενδεχόµενο άσκησης αναίρεσης από το ∆ηµόσιο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να αποστέλλεται και σηµείωµα µε το ποσό της διαφοράς. Συνεπώς δεν πρέπει να διαβιβάζονται στο Ν.Σ.Κ. για την άσκηση ή µη αναίρεσης, δικαστικές αποφάσεις µε αντικείµενο κατώτερο των 40.000€, εκτός αν αυτές περιέχουν ρητή και απερίφραστη κρίση περί αντίθεσης τυπικού νόµου σε διατάξεις υπέρτερης ισχύος (σχετικές οδηγίες είχαν δοθεί και µε την µε αρ. πρωτ. ∆ΝΥ ∆ 1104472 ΕΞ 2013/26-06-2013 Εγκύκλιο). Αν δηµιουργούνται σοβαρές αµφιβολίες για την ύπαρξη ή µη τέτοιας κρίσης στην απόφαση, πρέπει να αποστέλλεται στο Ν.Σ.Κ., χωρίς κατάχρηση της δυνατότητας αυτής, υπό το πρόσχηµα των αµφιβολιών. Σε κάθε περίπτωση άσκησης αναίρεσης από το ∆ηµόσιο θα πρέπει να διαβιβάζεται το αναιρετήριο στη ∆.Ε.∆.
3. Αντιστοίχως, σε περίπτωση άσκησης αναίρεσης από τον φορολογούµενο, η ∆.Ε.∆. ή η αρµόδια φορολογική αρχή κατά περίπτωση –σύµφωνα µε τα ανωτέρω- µεριµνά για την άµεση ενηµέρωση σχετικά του αρµόδιου Γραφείου του Ν.Σ.Κ., αποστέλλοντας και τον φάκελο της υπόθεσης, εφόσον αυτός δεν είχε διαβιβαστεί στο αρµόδιο γραφείο Ν.Σ.Κ. σε προγενέστερο στάδιο.
4. Η υποβολή του σηµειώµατος για το ποσό του αντικειµένου της διαφοράς που άγεται ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας, όπως προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 53 του π.δ.18/1989, γίνεται είτε από τη ∆.Ε.∆., είτε από την ∆.Ο.Υ. ή το Ελεγκτικό Κέντρο που χειρίζεται κατά τα ανωτέρω την αναίρεση. Στις περιπτώσεις που η ∆.Ε.∆. χρειαστεί την συνδροµή της αρµόδιας φορολογικής αρχής για την πρόχειρη εκκαθάριση και τον υπολογισµό του σηµειώµατος, η τελευταία υποχρεούται σε άµεση ενέργεια.
5. Σε κάθε περίπτωση επίδοσης κλήσης προσδιορισµού δικασίµου ή αποφάσεως του ΣτΕ επί αίτησης αναίρεσης στη ∆.Ο.Υ. ή το Ελεγκτικό Κέντρο, παρακαλούµε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά µε τη ∆.Ε.∆. προκειµένου να βεβαιώνεται αν έχει γίνει η ορθή επίδοση αυτών και στην διάδικο υπηρεσία.
6. Τέλος, για την εύρυθµη λειτουργία των υπηρεσιών και την αποφυγή άσκοπων ενεργειών ή παραλείψεων, σας παραπέµπουµε στις οδηγίες που είχαν δοθεί, εκτός των προαναφερθεισών ∆ΝΥ ∆ 1104472 ΕΞ 2013/26-06-2013 και ΠΟΛ.1069/2014, µε τις α) ∆ΝΥ 1098866 ΕΞ 2012/03-07-2012 και β) ∆ΝΥ ∆ 1179598 ΕΞ 2012/27-12-2012 Εγκυκλίους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Γενική Γραµµατέας ∆ηµοσίων Εσόδων

Αικατερίνη Σαββαΐδου

Η Προϊσταµένη του Αυτοτελούς
Τµήµατος ∆ιοίκησης
 

Π Ι Ν Α Κ Α Σ Α Π Ο ∆ Ε Κ Τ Ω Ν Ι. ΑΠΟ∆ΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1. Ειδικό Γραφείο Νοµικού Συµβούλου Φορολογίας
2. ∆.Ο.Υ.: α. ∆.Ο.Υ. στις οποίες λειτουργούν Τµήµατα Ελέγχου και ∆ικαστικού β. ∆.Ο.Υ. στις οποίες δεν λειτουργούν Τµήµατα Ελέγχου και ∆ικαστικού
3. Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης
4. Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π)
5. Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ)
6. ∆ιεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (e - υπηρεσίες) (Με την παράκληση να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.∆.Ε.) ΙΙ. ΑΠΟ∆ΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Αποδέκτες Πίνακα Α’ (πλην περ. 4)
2. Αποδέκτες Πίνακα ΣΤ’ (µόνο περ. 1,2 και 3))
3. Αποδέκτες Πίνακα Η’ (πλην περ. 4, 10 και 11)
4. Γενική Γραµµατεία Υπουργείου ∆ικαιοσύνης
5. Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών ∆ιοικητικών ∆ικαστηρίων- Λ. Ριανκούρ 85, Τ.Κ.115 24, Αθήνα
6. Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.)- Ακαδηµίας 68 & Χ. Τρικούπη, Τ.Κ. 10678 Αθήνα
7. Αποδέκτες Πίνακα IA΄, - µόνο περ. ΙΙ ∆ικηγορικοί Σύλλογοι
8. Οµοσπονδία ∆ικαστικών Επιµελητών Ελλάδας
9. Π.Ο.Ε. - ∆.Ο.Υ. - Λεωχάρους 2, Τ.Κ.105 62 Αθήνα
10. Περιοδικό «Φορολογική Επιθεώρηση» - Λεωχάρους 2, Τ.Κ.105 62 Αθήνα ΙΙΙ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ∆ΙΑΝΟΜΗ
1. Γραφείο Υπουργού
2. Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού
3. Γραφείο Γενικής Γραµµατέως ∆ηµοσίων Εσόδων
4. Προϊσταµένους Γενικών ∆ιευθύνσεων Γ.Γ.∆.Ε.

5. Γραφείο Πληροφόρησης Πολιτών
6. ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών
Τµήµατα Β΄1 και Β΄2 (από 2 αντίγραφα) και Τµήµα ∆ιοικητικής Υποστήριξης