ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου Δ. ΟΡΓ. Δ 1084692 ΕΞ 2015/2015

Παρέχονται οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 7,12, 13 και 24 των Κεφαλαίων 3 & 4 του Ν.4325/2015 (Α’ 47) «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

22 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Ταχ. Δ/νση :Λεωχάρους 2
Ταχ. Κώδικας :101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες :Ιωάννα Ράνιου
Τηλέφωνο :210-32.22.577
Fax : 210-32.30.829
ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ-ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
ΠΡΟΣ: Τους Αποδέκτες του
Πίνακα Διανομής
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2015
Αρ. Πρωτ: Δ. ΟΡΓ. Δ 1084692 ΕΞ 2015

ΘΕΜΑ: Παρέχονται οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 7,12, 13 και 24 των Κεφαλαίων 3 & 4 του Ν.4325/2015 (Α’ 47) «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».
ΣΧΕΤ: Η αριθ.ΔΙΑΔΙΠΥΔ/ΤΣΠΕΑΔ/Φ.18/οικ.16414/27.05.2015 (ΑΔΑ: 7ΝΚΟ465ΦΘΕ-ΤΧΘ)
εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
1. Στέλνουμε, συνημμένα, για ενημέρωσή σας και εφαρμογή φωτοαντίγραφο της προαναφερθείσας σχετικής εγκυκλίου, που αφορά στο παραπάνω σε περίληψη θέμα και επισημαίνουμε ιδιαίτερα, μεταξύ των άλλων, ότι με τις διατάξεις του Ν.4325/2015 (Α’ 47):
α) Της παρ.2 του άρθρου 7, επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Ν.2690/1999 (Α’ 45), όπως ισχύει, για την τήρηση των προθεσμιών και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού και στην Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ανθρώπινου Δυναμικού, αντίστοιχα, οι οποίες έχουν την υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης των αιτούντων υπαλλήλων για την πρόοδο υποθέσεων σχετικών με θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης, κατά τα οριζόμενα σε αυτό.
β) Της παρ. 1 του άρθρου 12, επεκτείνεται το μέτρο της αυτεπάγγελτης αναζήτησης πιστοποιητικών σε όλα τα δικαιολογητικά, τα οποία απαιτούνται κατά τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, των οποίων η έκδοση δεν προϋποθέτει την σύμπραξη του πολίτη και εφόσον δεν συνυποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία από τον αιτούντα με την αίτησή του.
γ) Της παρ. 1 του παραπάνω άρθρου, η οποία αντικατέστησε την παρ.6 του άρθρου 3 του Ν.2690/1999, στην περίπτωση γ’, της οποίας προβλέπεται η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, για τον καθορισμό των διαδικασιών στις οποίες δεν θα εφαρμόζεται η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών, για τους λόγους που αναφέρονται στην περίπτωση αυτή.
δ) Της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του παραπάνω άρθρου, ορίζεται ότι όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά, μέσω κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων των υπηρεσιών του Δημοσίου ή μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης αυτών με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΜΗΣ-ΚΕΠ», εκδίδονται μέσω των ΚΕΠ και αναζητούνται αυτεπάγγελτα, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις αυτές.
ε) Της περίπτωσης β’ της παρ.2 του παραπάνω άρθρου, στην οποία προβλέπεται η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, με τις οποίες καθορίζεται ο χρόνος ένταξης των προαναφερθέντων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην ρύθμιση της περίπτωσης α’ της ίδιας παραγράφου.
στ) Της παρ. 1 του άρθρου 13, οι φορείς του δημόσιου τομέα οφείλουν να διακινούν με ηλεκτρονικά μέσα και ιδίως με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έγγραφα, πληροφορίες και δεδομένα, που εκδίδουν και διαχειρίζονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Για την διευκρίνιση θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα υποβληθεί σχετικό ερώτημα προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.
ζ) Της περίπτωσης α’ της παρ.2 του ως άνω άρθρου, θεσμοθετείται η ηλεκτρονική θυρίδα χρήστη της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης, για την γνωστοποίηση ή την κοινοποίηση εγγράφων που εκδίδουν όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα του άρθρου 3 του Ν.3979/2011 (Α’ 138), κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση αυτή και προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την οποία θα καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.
η) Του άρθρου 24, με το οποίο προστίθεται νέα περίπτωση ε’ στην παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.4250/2014 (Α’ 74), σύμφωνα με την οποία οι φορείς και υπηρεσίες της περίπτωσης α’ της ίδιας παραγράφου, οφείλουν να αποδέχονται τα απλά ευκρινή φωτοαντίγραφα των Φύλλων Εφημερίδων της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) ή να προβαίνουν στην αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους, κατά την διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις αυτές.
2. Οι Διευθύνσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. και Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) παρακαλούνται για τις δικές τους, κατά τον τομέα αρμοδιότητάς τους ενέργειες, αναφορικά με την διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου Τομέα, που εκδίδουν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά, τα οποία απαιτούνται, ως δικαιολογητικά στις διαδικασίες που οι οργανικές μονάδες της Γ.Γ.Δ.Ε. διεκπεραιώνουν, για την εφαρμογή των οριζομένων στην περίπτωση α’ της παρ.2 του άρθρου 12.
3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως έχουν ενημερώσει τηλεφωνικά την Διεύθυνση Οργάνωσης, θα εκδώσουν περαιτέρω οδηγίες για την διευκρίνιση θεμάτων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 7,12, 13 και 24 του Ν.4325/2015. Συνημμένα: Το αναφερθέν στο κείμενο (μόνο στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία) Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Ακριβές Αντίγραφο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο/Η Προϊστάμενος/η του Αυτοτελούς
Τμήματος Διοίκησης