ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/000/3321/2018

Απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ) με αριθ. 135/2018 – Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.).

07 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521
Πληροφορίες : Δ. Στεφανίτση
Τηλέφωνο : 2132117-236
Fax : 210 6467725
E-Mail : alcohol_food@gcsl.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.: 30/003/000/3321
ΠΡΟΣ: Π.Δ.

ΘΕΜΑ: Απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ) με αριθ. 135/2018 – Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.).

Α. 1. Σας γνωστοποιούμε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως [Αριθμός ΦΕΚ: Β’ 3416 (σελ.42702-42703)]η απόφαση 135/2018 του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) «Αντικατάσταση του τίτλου του Κεφαλαίου ΙΧ του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) (ΦΕΚ 788/Β΄/31.12.1987), όπως ισχύει και προσθήκη άρθρου 87α «Βασιλικός πολτός» στο εν λόγω κεφάλαιο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών» [Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ): ΩΞΧΘΗ-ΕΒ6].
Η ισχύς της εν λόγω απόφασης Α.Χ.Σ. αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλ. από την 10/08/2018.
Με την ανωτέρω απόφαση, εισάγεται στον Κ.Τ.Π. το άρθρο 87α «Βασιλικός πολτός» με το οποίο θεσπίζονται ποιοτικές προδιαγραφές για το εν λόγω προϊόν, κατόπιν αιτημάτων των ενδιαφερομένων παραγωγών και σχετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.).
Για το βασιλικό πολτό δεν υπήρχαν έως τώρα ποιοτικά κριτήρια σε εθνικό επίπεδο, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει απουσία διατάξεων για τη ρύθμιση του εν λόγω θέματος σε ενωσιακό επίπεδο. Αυτό είχε (έως τώρα) ως αποτέλεσμα την αδυναμία στον έλεγχο της παραγωγής, αλλά και της διακίνησης του προϊόντος και συνεπώς και στη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή αλλά ενδεχομένως και της δημόσιας υγείας, όσο και των συμφερόντων των παραγωγών.
Όσον αφορά τις καθοριζόμενες με το εν λόγω άρθρο 87α του Κ.Τ.Π. ποιοτικές προδιαγραφές και κριτήρια για το προϊόν (βασιλικός πολτός), λήφθηκαν υπόψη δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως το πρότυπο ISO 12824:2016, στοιχεία από τις μελέτες που έχει εκπονήσει το Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του Α.Π.Θ. για τον ελληνικό βασιλικό πολτό που συνοδεύτηκαν από σχετική πρόταση, στοιχεία από τη Διεθνή Επιτροπή Μελιού (International Honey Commission), εθνικά κριτήρια σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, , καθώς και η γνώμη των οικείων παραγωγικών φορέων ή συνδέσμων (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας), άλλων εμπλεκόμενων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας), ενώ αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης των αρμοδίων αρχών (ΥΠ.Α.Α.Τ., Γ.Χ.Κ.), ως και σε ενωσιακό επίπεδο [διαδικασία TRIS και άρθρα 45 και 39(2) του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011].
Οι εν λόγω προδιαγραφές περιλαμβάνουν τόσο χημικές παραμέτρους, όσο και μικροβιολογικές παραμέτρους. Επιπλέον, εκτός της παραπομπής σε σχετικές ενωσιακές διατάξεις για την υγεινή, τα κατάλοιπα φυτοπροστευτικών ουσιών και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στους καταναλωτές, προβλέπεται και η δυνατότητα αναγραφής επί της συσκευασίας της χώρας συλλογής του εν λόγω προϊόντος.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη αναφέρεται μεν σε προαιρετική και όχι υποχρεωτική αναγραφή της χώρας συλλογής, παρέχει όμως μία σημαντική δυνατότητα, δεδομένου ότι, με βάση επιστημονικά στοιχεία, η χώρα συλλογής συνδέεται άμεσα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Τέλος, στην εν λόγω απόφαση, προβλέπονται μεταβατικά μέτρα για τα προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά ή έχουν επισημανθεί πριν από τη δημοσίευση της απόφασης και δεν είναι σύμφωνα με αυτή, σύμφωνα με τα οποία τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
Β. 1. α. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.
(www.gcsl.gr), στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ → ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 → Άρθρα ΚΤΠ – Ισχύουσες εκδόσεις → Ισχύουσες εκδόσεις των άρθρων του Κ.Τ.Π.). Τα ανηρτημένα αρχεία με τα άρθρα του Κ.Τ.Π. είναι σε μορφή pdf και υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσής τους.
Το εισαχθέν κατά τα ανωτέρω άρθρο 87α του Κ.Τ.Π. όπως ισχύει (ισχύουσα έκδοση αυτού μετά την εν λόγω προσθήκη) έχει αναρτηθεί στο υποσύστημα ΟΠΣ: Νομοθεσία/Κώδικας Τροφίμων.
β. Στις Χημικές Yπηρεσίες του Γ.Χ.Κ., για τη διευκόλυνση της ενημέρωσης του Κ.Τ.Π., αποστέλλεται συνημμένα (σε ηλεκτρονική μορφή) η τελευταία έκδοση (έκδοση 23) του Φύλλου Τροποποιήσεων.
2. α. Σημειώνεται ακόμη ότι η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΧΚ (www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 → Τροποποιήσεις ΚΤΠ μετά την έκδοση 2009).
β. Παρακαλούνται οι κ.κ. Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν ώστε να λάβει γνώση της παρούσας ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
3. Για οποιαδήποτε περαιτέρω σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνσή μας.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

Σταύρος Σάμιος

Συνημμένα: 1. ΦΕΚ Β’ 3416 (ηλεκτρονική μορφή)
2.Φύλλο τροποποιήσεων (έκδοση 23) (Μόνο για τις Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.)

Πίνακας αποδεκτών:
Α. Αποδέκτες για ενέργεια:

1) Γενικό Χημείο του Κράτους
- Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.ΧΚ. μέσω των Δ/νσεών τους
2) ΥΠ.Α.Α.Τ.
α) Γεν.Δ/νση Κτηνιατρικής
Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης thalexandropoulos@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Γεωργίας
Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης ikalkounos@minagric.gr
γ) Γεν. Δ/νση Τροφίμων
Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης chpapadimitriou@minagric.gr
δ) ΕΦΕΤ
Γραφείο Προέδρου gramm1@efet.gr;
3 Υπουργείο Υγείας
Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας
Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης gddy@moh.gov.gr
4) Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, gge@gge.gr
5) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
Β. Κοινοποίηση
1) Υπουργείο Οικονομικών
α. Γραφείο Υπουργού κ. Ε. Τσακαλώτου
β. Γραφείο Υφυπουργού κ. Αικ. Παπανάτσιου
2) Συνήγορος του Καταναλωτή,
grammateia@synigoroskatanaloti.gr
3) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
4) Σ.Ε.Β.Τ., sevt@sevt.gr
5) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
6) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
7) Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος omse@otenet.gr
8) Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων –Βασιλοτρόφων – Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και Λοιπών
Προϊόντων Κυψέλης
info@vasilikospoltos.gr
9) Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ. thrasia@agro.auth.gr
10) Eργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας Γ.Π.Α. melissa@aua.gr
11) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας info@ebbze.gr
Γ. Εσωτερική διανομή
1. Γραφείο Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή
2. Γραφείο Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ΓΧΚ κ. Ν. Βλάχου
3. Διεύθυνση Σχεδιασμού και Υποστήριξης Εργαστηρίων
4. Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο
5. Διεύθυνση Αλκοόλης και Τροφίμων, Τμήμα Α΄ και Τμήμα Β΄
6. Τμήμα Χημικοτεχνικής Δασμολογίου