ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/000/3337/2018

Κοινοποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/213 της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση της δισφαινόλης Α σε βερνίκια και επιστρώσεις που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 όσον αφορά τη χρήση της εν λόγω ουσίας σε πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

24 Αυγούστου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄

Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521
Πληροφορίες : Θ. Σκούμπα
Τηλέφωνο : 213 2117240
Fax : 210 6467725
E-Mail : foodwater@gcsl.gr
Url : www.aade.gr

ΑΔΑ:ΩΒΥΕ46ΜΠ3Ζ-Λ79

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυρομείο

Αθήνα, 24 Αυγούστου2018
Αριθ. Πρωτ.: 30/003/000/3337

ΠΡΟΣ Πίνακας Αποδεκτών

 

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/213 της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση της δισφαινόλης Α σε βερνίκια και επιστρώσεις που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 όσον αφορά τη χρήση της εν λόγω ουσίας σε πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

 

 

Α. 1. Σας αποστέλλουμε συνημμένα τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/213 της Επιτροπής της 12ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά με τη χρήση της δισφαινόλης Α σε βερνίκια και επιστρώσεις που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 όσον αφορά τη χρήση της εν λόγω ουσίας σε πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ο οποίος έχει δημοσιευτεί στο υπ΄ αριθμ. L41/14.2.2018 φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευραπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.).
 

2. Με τον εν λόγω κανονισμό, εισάγονται περιορισμοί για τη χρήση της ουσίας 2,2-δις(4- υδροξυφαινυλο)προπάνιο [κοινή ονομασία δισφαινόλη Α («BPA»)] στην κατασκευή ορισμένων υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (ΥΑΕΤ).

Για την θέσπιση των εν λόγω περιορισμών ελήφθησαν υπόψη:

α. Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων («Αρχή»), σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την παρουσία της δισφαινόλης Α [Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs - EFSA Journal 2015;13(1):3978], στην οποία καθορίστηκε, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, προσωρινή ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (π-ΑΗΠ) ίση με 4μg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα.

β. Η δήλωση της Αρχής το 2016 [EFSA Journal 2016;14(10):4580], στην οποία αναγνωρίζεται ότι νέα επιστημονικά στοιχεία που κατατέθηκαν ενισχύουν τις ενδείξεις για την αναπτυξιακή ανοσοτοξικότητα της δισφαινόλης Α.

γ. Η αρχή της προφύλαξης [άρθρο 7 του καν. (ΕΚ) 178/2002], η οποία επιτρέπει τη λήψη προσωρινών μέτρων σε καταστάσεις όπου επικρατεί επιστημονική αβεβαιότητα, ακόμη και αν ο κίνδυνος, ιδίως για την ανθρώπινη υγεία, δεν έχει καταδειχθεί πλήρως.

δ. Η έκταση της επιστημονικής αβεβαιότητας και η φύση των δυνητικών δυσμενών επιπτώσεων της δισφαινόλης Α, ιδίως των επιπτώσεων στην ανάπτυξη, που απαιτούν τη λήψη περαιτέρω προληπτικών μέτρων για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και ειδικότερα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να υποστούν μη αναστρέψιμες και διά βίου επιπτώσεις όσον αφορά την ανάπτυξή τους.

3. Ειδικότερα οι διατάξεις που θεσπίζονται με τον καν. (ΕΕ) 2018/213 είναι οι ακόλουθες:

i. Τροποποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις [καν. (ΕΕ) 10/2011, Παράρτημα Ι, Πίνακας 1] για τη χρήση της Δισφαινόλης Α (ουσία FCM 151) στην κατασκευή πλαστικών ΥΑΕΤ, ως εξής:

α. μειώνεται το όριο ειδικής μετανάστευσης από 0,9mg/kg τροφίμου σε 0,05 mg/kg τροφίμου

β. δεν επιτρέπεται η χρήση της Δισφαινόλης Α στην κατασκευή κυπέλλων ή φιαλών από πολυκαρβονικό πλαστικό, τα οποία, όντας σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην επιτρέπουν τη διαρροή ή την υπερχείλιση, προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά (κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 609/2013).

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2011 απαγορεύεται η χρήση της Δισφαινόλης Α στην κατασκευή βρεφικών μπιμπερό από πολυκαρβονικό πλαστικό.

ii. Εισάγονται διατάξεις για τη χρήση της δισφαινόλης Α σε βερνίκια και επιστρώσεις που εφαρμόζονται σε ΥΑΕΤ, ως εξής:
 

1. α. Καθορίζεται όριο ειδικής μετανάστευσης για τη δισφαινόλη Α στα 0,05 mg/kg τροφίμου.

β. Δεν επιτρέπεται η μετανάστευση δισφαινόλης Α από βερνίκια ή επιστρώσεις που εφαρμόζονται σε υλικά και αντικείμενα τα οποία προορίζονται ειδικά να έρθουν σε επαφή με παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά, παιδικές τροφές, τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς που παρασκευάζονται προς κάλυψη διατροφικών απαιτήσεων των βρεφών και μικρών παιδιών ή ροφήματα με βάση το γάλα και συναφή προϊόντα που προορίζονται ειδικά για μικρά παιδιά [κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 609/2013].

Για την επαλήθευση της συμμόρφωσης των βερνικιών και των επιστρώσεων με τους ανωτέρω αναφερόμενους περιορισμούς, εφαρμόζονται οι κανόνες που καθορίζονται για τις δοκιμές μετανάστευσης ως και για την έκφραση των αποτελεσμάτων για τα πλαστικά ΥΑΕΤ στον καν. (ΕΕ) 10/2011.
 

2. α. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εξασφαλίζουν ότι τα βερνικωμένα ή επιστρωμένα υλικά και αντικείμενα συνοδεύονται από γραπτή δήλωση συμμόρφωσης, η οποία περιέχει τις πληροφορίες που προβλέπονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2018/213. Η δήλωση αυτή πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλα τα στάδια της κατασκευής, μεταποίησης και διανομής εκτός από την πώληση στον τελικό καταναλωτή.

β. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων, κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας εθνικής αρχής, καθιστούν διαθέσιμα τα κατάλληλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση με τη γραπτή δήλωση συμμόρφωσης που αναφέρεται ανωτέρω. Τα δικαιολογητικά αυτά παρέχονται χωρίς καθυστέρηση και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο εντός 10 ημερών από την παραλαβή της αίτησης.

Β. Ο κοινοποιούμενος κανονισμός (ΕΕ) 2018/213 εφαρμόζεται από την 6 Σεπτεμβρίου 2018. Σημειώνεται ότι προβλέπονται μεταβατικά μέτρα (άρθρο 6), σύμφωνα με τα οποία βερνικωμένα ή επιστρωμένα υλικά και αντικείμενα, καθώς και πλαστικά υλικά και αντικείμενα τα οποία έχουν διατεθεί νομίμως στην αγορά πριν από την 6 Σεπτεμβρίου 2018 μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα.

Γ. 1. Σημειώνεται ακόμη ότι η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΧΚ (www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ → Εγκύκλιοι → Χημική Ασφάλεια → Υλικά και Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα).
 

2. Παρακαλούνται οι κ.κ. Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν ώστε να λάβει γνώση της παρούσας ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.

Δ. Για οποιαδήποτε περαιτέρω σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση για τα ανωτέρω, μπορείτε να απευθύνεσθε στην Υπηρεσία μας.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Σταύρος Σάμιος

 

Συνημμένα: Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213