Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΔΘΕΚΑ Β 1120712 ΕΞ 2018/2018

«Κοινοποίηση Απόφασης αριθ. 2/2018 της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας στη σύνθεση της για τα εμπορικά θέματα της 14ης Μαΐου 2018, σχετικά με τον εκ νέου υπολογισμό των πινάκων κατάργησης εξαγωγικών δασμών και των μέτρων διασφάλισης για τους εξαγωγικούς δασμούς που περιλαμβάνονται στον τίτλο IV κεφάλαιο 1 παραρτήματα I-Γ και Ι-Δ της συμφωνίας σύνδεσης»

07 Αυγούστου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β’

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο : 210 6987541
Fax : 210 6987 506
E-Mail : d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url : www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ:6Α4Γ46ΜΠ3Ζ-620
Αθήνα, 7 Αυγούστου 2018
Αριθ. Πρωτ.:ΔΔΘΕΚΑ Β 1120712 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

 

Θέμα: «Κοινοποίηση Απόφασης αριθ. 2/2018 της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας στη σύνθεση της για τα εμπορικά θέματα της 14ης Μαΐου 2018, σχετικά με τον εκ νέου υπολογισμό των πινάκων κατάργησης εξαγωγικών δασμών και των μέτρων διασφάλισης για τους εξαγωγικούς δασμούς που περιλαμβάνονται στον τίτλο IV κεφάλαιο 1 παραρτήματα I-Γ και Ι-Δ της συμφωνίας σύνδεσης»

ΣΧΕΤ. :
1)Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 5026589ΕΞ2015/23-12-2015 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Ανακοίνωσης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου).
2) Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 1045905 ΕΞ2016/18-03-2016 ΔΥΟ (Παροχή οδηγιών επί της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου).
3)Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ 1119794ΕΞ2017/9-8-2017 (Πληροφορίες σχετικά με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου).

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την αναφερόμενη στο θέμα Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L188/25-07- 2018) και αφορά στον εκ νέου υπολογισμό των πινάκων κατάργησης εξαγωγικών δασμών και των μέτρων διασφάλισης για τους εξαγωγικούς δασμούς που περιλαμβάνονται στον τίτλο IV κεφάλαιο 1 παραρτήματα I-Γ και Ι-Δ της συμφωνίας σύνδεσης.

Επί της Συμφωνίας Σύνδεσης1 μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ουκρανίας αφετέρου, (ανωτέρω σχετικές), ορίζεται ότι στο άρθρο 31 «ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ», τα συμβαλλόμενα μέρη δε θεσπίζουν ούτε διατηρούν τελωνειακούς δασμούς, φόρους ή κάθε άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος που επιβάλλεται στις εξαγωγές ή συνδέεται με τις εξαγωγές εμπορευμάτων προς το έδαφος του άλλου μέρους.
Ειδικότερα, οι υπάρχοντες τελωνειακοί δασμοί ή τα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος που εφαρμόζει η Ουκρανία, όπως απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι-Γ της εν λόγω συμφωνίας καταργούνται σταδιακά εντός μεταβατικής περιόδου σύμφωνα με τον Πίνακα Υποχρεώσεών της που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι-Γ. Επιπρόσθετα, η Ουκρανία δύναται να θεσπίσει μέτρα διασφάλισης για τους εξαγωγικούς δασμούς, όπως ορίζεται στο Παράρτημα Ι-Δ της εν λόγω συμφωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κοινοποιούμενη Απόφαση, ο τίτλος IV κεφάλαιο 1 παράρτημα I-Γ της συμφωνίας, που περιλαμβάνει τους πίνακες κατάργησης εξαγωγικών δασμών της Ουκρανίας, προβλέπει ότι απαιτείται εκ νέου υπολογισμός του πίνακα για να διατηρηθεί η σχετική προτίμηση. Ομοίως, ο τίτλος IV κεφάλαιο 1 παράρτημα I-Δ της συμφωνίας, που περιλαμβάνει μέτρα διασφάλισης υπό μορφή προσαύξησης των εξαγωγικών δασμών για συγκεκριμένα εμπορεύματα, προβλέπει επίσης ότι απαιτείται εκ νέου υπολογισμός του πίνακα για να διατηρηθεί η σχετική προτίμηση.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας εξουσιοδότησε την «Επιτροπή εμπορίου, με την απόφαση αριθ.
3/2014, να επικαιροποιεί ή να τροποποιεί ορισμένα συναφή με το εμπόριο παραρτήματα, μεταξύ των οποίων ο τίτλος IV κεφάλαιο 1 παραρτήματα I-Γ και Ι-Δ της συμφωνίας.

Οι τροποποιήσεις επί των παραρτημάτων I-Γ και Ι-Δ του τίτλου IV κεφάλαιο 1 της συμφωνίας, περιγράφονται στα άρθρα 1 και 2 της κοινοποιούμενης Απόφασης.

Πιο συγκεκριμένα:
 Σύμφωνα με το άρθρο 1, ο τίτλος IV κεφάλαιο 1 παράρτημα I-Γ της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου, αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος I της παρούσας απόφασης.

 Σύμφωνα με το άρθρο 2, ο τίτλος IV κεφάλαιο 1 παράρτημα I-Δ της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου, αντικαθίσταται από το παράρτημα του προσαρτήματος 2 της παρούσας απόφασης.

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

Οι επαγγελματικοί η συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

1 Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας είναι δημοσιευμένο στης Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στο τεύχος L 161/29.5.2014 στην ιστοσελίδα: https :// eur - lex . europa . eu

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Π. ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ