Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΔΘΕΚΑ Β 1172922 ΕΞ 2018/2018

«Κοινοποίηση Απόφασης 760/2018 του Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 2018 για τη σύναψη συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη χορήγηση συμπληρωματικών εμπορικών προτιμήσεων για γεωργικά προϊόντα»

21 Νοεμβρίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β’

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο : 210 6987541
Fax : 210 6987 506
E-Mail : d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url : www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ:Ω7ΞΤ46ΜΠ3Ζ-ΖΤ6
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.:ΔΔΘΕΚΑ Β 1172922 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Κοινοποίηση Απόφασης 760/2018 του Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 2018 για τη σύναψη συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη χορήγηση συμπληρωματικών εμπορικών προτιμήσεων για γεωργικά προϊόντα»

Σχετ.:1) Η αριθ. 5003388/229/0017/23-01-2009 ΔΥΟΟ [Κοινοποίηση της Συμφωνίας ΕΟΧ (L1/03-01-1994)] 2) Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 1058447ΕΞ2016/12.04.2016 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Απόφασης αριθ. 1/2016 της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-Νορβηγίας της 8/2/2016 για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου 3 της συμφωνίας μεταξύ ΕΟΚ και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και για τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας).

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή, την εν θέματι Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L129/25.05.2018) σχετικά με την σύναψη συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη χορήγηση συμπληρωματικών εμπορικών προτιμήσεων για γεωργικά προϊόντα.
Το άρθρο 19 της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ανωτέρω 1 σχετική), προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη προοδευτικής ελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών στον τομέα των γεωργικών προϊόντων.

Στις 18 Νοεμβρίου 2014 το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία, για την επίτευξη μεγαλύτερης ελευθέρωσης των διμερών εμπορικών συναλλαγών στον τομέα των γεωργικών προϊόντων, δυνάμει του άρθρου 19 της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ανωτέρω 1 σχετική). Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στις 5 Απριλίου 2017, οπότε και μονογραφήθηκε συμφωνία υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη χορήγηση συμπληρωματικών εμπορικών προτιμήσεων για γεωργικά προϊόντα με την επιφύλαξη της σύναψής της. Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές στον τομέα της γεωργίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της νορβηγικής κυβέρνησης ξεκίνησε [βάσει του άρθρου 19 της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («συμφωνία ΕΟΧ»)], με σκοπό την προώθηση προοδευτικής ελευθέρωσης των γεωργικών συναλλαγών μεταξύ των μερών, σε προτιμησιακή, αμοιβαία βάση. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν αφού ελήφθη υπόψη η εξέλιξη των γεωργικών πολιτικών και περιστάσεων εκάστου των συμβαλλομένων μερών, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης των διμερών συναλλαγών και των εμπορικών συνθηκών με άλλους εμπορικούς εταίρους και κατέληξαν στην κοινοποιούμενη συμφωνία, το κείμενο της οποίας επισυνάπτεται στην εν θέματι Απόφαση.

Επί της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη χορήγηση συμπληρωματικών εμπορικών προτιμήσεων για γεωργικά προϊόντα επισημαίνονται τα κάτωθι:
Η Νορβηγία δεσμεύεται να χορηγήσει πρόσβαση άνευ δασμών στα προϊόντα καταγωγής Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα I της κοινοποιούμενης συμφωνίας.
Η Νορβηγία δεσμεύεται να καθορίσει δασμολογικές ποσοστώσεις για τα προϊόντα καταγωγής Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα II της κοινοποιούμενης συμφωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να χορηγήσει πρόσβαση άνευ δασμών στα προϊόντα καταγωγής Νορβηγίας τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα IΙΙ της κοινοποιούμενης συμφωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να καθορίσει δασμολογικές ποσοστώσεις για τα προϊόντα καταγωγής Νορβηγίας τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα IV της κοινοποιούμενης συμφωνίας.
 Οι κωδικοί δασμολογίου που παρατίθενται στα παρατήματα I έως ΙV της κοινοποιούμενης συμφωνίας αναφέρονται σε εκείνους που εφαρμόζονται στα συμβαλλόμενα μέρη από την 1η Ιανουαρίου 2017.
 Η εφαρμογή μιας ενδεχόμενης μελλοντικής συμφωνίας του ΠΟΕ για τη γεωργία δεν θα θίξει τις υφιστάμενες δασμολογικές ποσοστώσεις εισαγωγών στη Νορβηγία 600 τόνων χοιρείου κρέατος, 800 τόνων κρέατος πουλερικών και 900 τόνων βοείου κρέατος, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ της κοινοποιούμενης συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου της Νορβηγίας, που υπεγράφη στις 15 Απριλίου 2011 («συμφωνία του 2011»). Ως εκ τούτου, το σημείο 7 της συμφωνίας του 2011 απαλείφεται.
 Όσον αφορά την πρόσθετη δασμολογική ποσόστωση για τις εισαγωγές 1 200 τόνων τυριού και πηγμένου γάλακτος για τυρί στη Νορβηγία, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι 700 τόνοι θα αποτελέσουν αντικείμενο διαχείρισης μέσω δημοπρασίας και 500 τόνοι θα υπαχθούν στο σύστημα χορήγησης πιστοποιητικών.
 Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την παγίωση όλων των διμερών παραχωρήσεων (των ήδη ισχυουσών και των προβλεπόμενων στην κοινοποιούμενη συμφωνία), σε νέα ανταλλαγή επιστολών, η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες διμερείς γεωργικές συμφωνίες.
 Οι κανόνες καταγωγής για τον σκοπό της εφαρμογής των παραχωρήσεων που αναφέρονται στα παραρτήματα I έως ΙV της κοινοποιούμενης συμφωνίας καθορίζονται στο παράρτημα IV της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών της 2ας Μαΐου 1992 («συμφωνία του 1992»).
Ωστόσο, εφαρμόζεται το παράρτημα II του πρωτοκόλλου 4 της συμφωνίας για τον ΕΟΧ αντί του προσαρτήματος του παραρτήματος IV της συμφωνίας του 1992.
 Τα συμβαλλόμενα μέρη διασφαλίζουν ότι δεν θίγονται οι παραχωρήσεις που χορηγούν αμοιβαία.
 Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να διασφαλίζουν ότι η διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων θα γίνεται κατά τρόπο που εγγυάται ότι οι εισαγωγές πραγματοποιούνται τακτικά και ότι οι ποσότητες που έχουν συμφωνηθεί για εισαγωγή μπορούν πράγματι να εισαχθούν.
 Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες για τα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίου, τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων, τις τιμές και οιεσδήποτε άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αντίστοιχες εγχώριες αγορές και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων αυτών.
 Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν σχετικού αιτήματος οιουδήποτε των συμβαλλομένων μερών για κάθε θέμα που σχετίζεται με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων αυτών. Σε περίπτωση δυσκολίας στην εφαρμογή, οι διαβουλεύσεις αυτές θα πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό, με σκοπό τη λήψη των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων.
 Τα συμβαλλόμενα μέρη επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 19 της συμφωνίας για τον ΕΟΧ, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη προοδευτικής ελευθέρωσης των γεωργικών συναλλαγών. Για τον σκοπό αυτόν, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να προβούν, σε μια διετία, σε νέα επανεξέταση των όρων που διέπουν το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, με σκοπό να διερευνήσουν πιθανές παραχωρήσεις.
 Σε περίπτωση νέας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συμβαλλόμενα μέρη θα προβούν σε εκτίμηση των επιπτώσεων στις διμερείς συναλλαγές, προκειμένου να προσαρμόσουν τις διμερείς προτιμήσεις κατά τρόπο ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι προϋπάρχουσες προτιμησιακές εμπορικές ροές μεταξύ της Νορβηγίας και των χωρών που προσχωρούν.
-Η παρούσα συμφωνία αρχίζει να ισχύει την πρώτη ημέρα του τρίτου μήνα που ακολουθεί την ημερομηνία κατάθεσης της τελευταίας πράξης έγκρισης ήτοι την 01-10-2018.
-Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α
ΝΙΚΗ ΔΕΛΟΠΟΥΛΟΥ