Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΔΘΕΚΑ Β 1177228 ΕΞ 2018/2018

«Ανακοίνωση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου 1 της ενδιάμεσης συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας. Σώρευση μεταξύ της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου και άλλων χωρών (2018/C 407/05)».

29 Νοεμβρίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΩΝ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 , Αθήνα
Πληροφορίες : Α. Καρανικόλα
Τηλέφωνο : 210-6987513
Fax : 210-6987506
E-Mail : d 17-
c @2001. syzefxis . gov . gr
Url : www . aade . gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ:6Σ4Φ46ΜΠ3Ζ-ΔΨΜ
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.:ΔΔΘΕΚΑ Β 1177228 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Ανακοίνωση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου 1 της ενδιάμεσης συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας. Σώρευση μεταξύ της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου και άλλων χωρών (2018/C 407/05)».

ΣΧΕΤ. Η με αριθ. πρωτ. Δ17Γ 5041417 ΕΞ2013/11.11.2013 ΔΥΟ (Παροχή οδηγιών επί της ενδιάμεσης συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής).

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την εν θέματι αναφερόμενη ανακοίνωση της Επιτροπής με αριθμό 2018/C 407/05, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τεύχος C 407/12.11.2018.

Με την ανωτέρω σχετική είχαν δοθεί οδηγίες αναφορικά με την ενδιάμεση συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής (ΑΜΑ). Ως κράτη ΑΜΑ νοούνται η Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης, η Δημοκρατία του Μαυρίκιου, η Δημοκρατία των Σεϋχελλών, η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε, η Ένωση των Κομόρων και η Δημοκρατία της Ζάμπια. Ωστόσο, προς το παρόν η συμφωνία δεν εφαρμόζεται για την Ένωση Κομόρων και για τη Δημοκρατία της Ζάμπια. Το πρωτόκολλο 1 της εν λόγω συμφωνίας περιλαμβάνει τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας.

Ειδικότερα, το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου καταγωγής της ενδιάμεσης ΣΟΕΣ ΕΕ-ΑΜΑ προβλέπει τη σώρευση στα κράτη ΑΜΑ. Η σώρευση αυτή επιτρέπει στους εξαγωγείς ενός κράτους ΑΜΑ να ενσωματώνουν στα προϊόντα που εξάγουν στην ΕΕ ύλες καταγωγής άλλων κρατών ΑΜΑ, άλλων κρατών Αφρικής Καραϊβικής και Ειρηνικού (ΑΚΕ) ή Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (ΥΧΕ), σαν να ήταν ύλες καταγωγής του συγκεκριμένου κράτους της ΑΜΑ ή η επεξεργασία/μεταποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στις αναφερόμενες χώρες ή εδάφη να θεωρείται σαν να είχε πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο κράτος ΑΜΑ.

Προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της εν λόγω προβλεπόμενης σώρευσης, τα κράτη ΑΜΑ θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις, ήτοι :
 Να έχουν συνάψει συμφωνία για διοικητική συνεργασία με τις εμπλεκόμενες χώρες ή εδάφη που να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή του άρθρου 4, και

 να γνωστοποιούν στην ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λεπτομέρειες των εν λόγω συμφωνιών για διοικητική συνεργασία.

Επιπρόσθετα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ύλες και τα προϊόντα να έχουν αποκτήσει χαρακτήρα καταγωγής των χωρών που εμπλέκονται στη σώρευση, κατ΄εφαρμογή κανόνων καταγωγής ταυτόσημων με αυτούς του πρωτοκόλλου καταγωγής της ενδιάμεσης ΣΟΕΣ ΕΕ-ΑΜΑ.

Με την κοινοποιούμενη ανακοίνωση (2018/C 407/05) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει ότι η Δημοκρατία του Μαυρίκιου, έχει εκπληρώσει τις προαναφερόμενες διοικητικές απαιτήσεις και άρα μπορεί να εφαρμόζει τη σώρευση του άρθρου 4 του πρωτοκόλλου καταγωγής της ενδιάμεσης ΣΟΕΣ ΕΕ - ΑΜΑ, από την ημερομηνία δημοσίευσης της κοινοποιούμενης ανακοίνωσης, ήτοι από 12.11.2018, με τις ακόλουθες χώρες ή εδάφη: τη Δημοκρατία της Μποτσουάνα, τη Δημοκρατία του Καμερούν, τη Δημοκρατία της Γουϊνέας, τη Δημοκρατία της Κένυας, το Βασίλειο του Λεσόθο, τη Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης, τη Δημοκρατία της Μοζαμβίκης, τη Δημοκρατία της Ναμίμπια, τη Δημοκρατία των Σεϋχελλών, τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, το Βασίλειο του Εσουατίνι, τη Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε, την Αρούμπα, το Κουρασάο, τον Άγιο Μαρτίνο και τα τμήματα της Καραϊβικής που υπάγονται στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Μπονέρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα). Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ύλες και τα προϊόντα να έχουν αποκτήσει χαρακτήρα καταγωγής κατ΄ εφαρμογή κανόνων καταγωγής ταυτόσημων με αυτούς του πρωτοκόλλου καταγωγής της ενδιάμεσης ΣΟΕΣ ΕΕ-ΑΜΑ.

Η κοινοποιούμενη ανακοίνωση (2018/C 407/05) δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 6, στοιχείο γ) του πρωτοκόλλου καταγωγής της ενδιάμεσης ΣΟΕΣ ΕΕ-ΑΜΑ, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την εφαρμογή της σώρευσης.

Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ