Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΤΔ Γ 1111251 ΕΞ 2018/2018

Εισαγωγή δομικών υλικών - τσιμέντου

19 Ιουλίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ΄


Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184
Πληροφορίες : Μ. Πίκλα
Τηλέφωνο : 2106987443
Fax : 2106987459
E-Mail : dtd@2001.syzefxis.gov.gr
Url : www.aade.gr

ΑΔΑ: Ω2Κ3Η-ΙΡΛ
Αθήνα, 19 Ιουλίου 2018
Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1111251 ΕΞ 2018
 ΠΡΟΣ:
Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: Εισαγωγή δομικών υλικών - τσιμέντου

Σχετ.: ) Το με αρ. πρωτ. Δ19Γ 5008099 ΕΞ 2013/01-03-2013 έγγραφό μας «Εισαγωγή δομικών υλικών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Π.Δ. 334/94-Εισαγωγή Τσιμέντων»
(β) Το αρ. πρωτ. Οικ.12044/2ηΔΚΒΠ662/Φ.24/31-10-2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας «Εισαγωγή δομικών προϊόντων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Καν.
(ΕΕ)305/2011 – Εισαγωγή Τσιμέντου»
(γ)Το με αρ. πρωτ. Δ 19 Α 5009396 ΕΞ 2011/25-02-2011 έγγραφό μας «Έλεγχοι πιστότητας των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες προς τους κανόνες που ισχύουν για την ασφάλεια των προϊόντων: Κανονισμός 765/2008»

Οι τελωνειακές Αρχές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα και στα πλαίσια της επιτήρησης που ασκούν, είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την εποπτεία του διεθνούς εμπορίου της Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζουν μέτρα που αποσκοπούν μεταξύ άλλων στην προστασία των δημοσιονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της και στη διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας της Ένωσης και των κατοίκων της.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των προδιαγραφών του εισαγόμενου στην ελληνική αγορά τσιμέντου, που εγγυώνται την προστασία δημόσιων συμφερόντων, όπως η υγεία και η δημόσια ασφάλεια, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα, αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου που πρέπει να ακολουθούνται κατά την εισαγωγή δομικών προϊόντων και τσιμέντου, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο ανωτέρω (β) σχετικό έγγραφο:
1. Εισαγωγή δομικών προϊόντων
Τα δομικά προϊόντα για να κυκλοφορήσουν στην Ε.Ε., θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τη χρήση που προορίζονται. Για το λόγο αυτό, κατά τη θέση των δομικών προϊόντων σε ελεύθερη κυκλοφορία, οι τελωνειακές Αρχές πρέπει να ελέγχουν:
α) την ύπαρξη της σήμανσης CE επί του δομικού προϊόντος ή επί της συσκευασίας ή επί των παραστατικών διακίνησης κατά τρόπο εμφανή και ευανάγνωστο, σύμφωνα με τον Καν. 765/2008 και
β) την ύπαρξη Δήλωσης Επιδόσεων του Κατασκευαστή στα Ελληνικά, σύμφωνα με το Παράρτημα III του Καν.305/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Σε περίπτωση που κατά τον τελωνειακό έλεγχο διαπιστωθεί οποιαδήποτε απόκλιση από τα ανωτέρω ή το δομικό προϊόν εμφανίζει χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούν σε υπόνοιες για την κατάστασή του, αναστέλλεται προσωρινά η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία του και ειδοποιείται η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (Δ/νση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας), ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των συγκεκριμένων προϊόντων που παράγονται, εισάγονται και εν γένει διατίθενται στην αγορά για διανομή ή χρήση, προκειμένου να προβεί στον ενδεδειγμένο έλεγχο του προϊόντος.
Περαιτέρω πληροφόρηση για τα δομικά προϊόντα μπορεί να αντληθεί από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας www . ggb . gr , όπου μπορεί να αναζητηθεί και το Εγχειρίδιο Εφαρμογής για Προϊόντα Δομικών Κατασκευών.
2. Εισαγωγή ενσακισμένου τσιμέντου
Κατά την εισαγωγή ενσακισμένου τσιμέντου, οι αρμόδιες τελωνειακές Αρχές θα ελέγχουν τα ακόλουθα:
α) Το προϊόν πρέπει να φέρει τη σήμανση CE στη συσκευασία ή στα παραστατικά διακίνησης και
β) να συνοδεύεται από τη Δήλωσης Επιδόσεων του κατασκευαστή στα ελληνικά. Επισημαίνεται ότι επιπλέον, για την εισαγωγή του ενσακισμένου τσιμέντου απαιτείται να αναγράφονται όλα τα προβλεπόμενα από τα ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία στην ελληνική γλώσσα επί της συσκευασίας (π.χ. Κανονισμός REACH, Κανονισμός 1272/2008 κ.α.) καθώς και να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό σταθερότητας της επίδοσης από κοινοποιημένο στην ΕΕ οργανισμό στα ελληνικά. Δεδομένου, όμως, του ότι ο έλεγχος των απαιτούμενων στοιχείων και των πιστοποιητικών εγγράφων συμμόρφωσης απαιτεί ειδικότερες τεχνικές γνώσεις, οι αρμόδιες τελωνειακές Αρχές ελέγχουν μόνο τα ανωτέρω α και β.
Επίσης, δεδομένου ότι το τσιμέντο εμπίπτει στις διατάξεις του Καν. 1907/2006 (Reach) διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την περιεκτικότητα σε χρώμιο VI . Αρμόδια υπηρεσία για τη δειγματοληψία είναι η Τελωνειακή σε συνεργασία με την κατά τόπους αρμόδια Χημική Υπηρεσία, όπου αυτό είναι εφικτό.
Τέλος, σε περίπτωση που κατά τον τελωνειακό έλεγχο διαπιστωθεί απόκλιση από τις ανωτέρω προϋποθέσεις (π.χ. έλλειψη κάποιου πιστοποιητικού) ειδοποιείται η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (Δ/νση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας), για τις δικές της κατά λόγω αρμοδιότητας ενέργειες και τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου, έχοντας άμεση πρόσβαση στους τελωνειακούς χώρους.
3. Εισαγωγή σφραγισμένων από τον παραγωγό μεγασάκων τσιμέντου (big bags) οι οποίοι δεν αποσυσκευάζονται ή επανασυσκευάζονται σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης, μέχρι την άφιξη στον τελικό χρήστη
Για την εισαγωγή μεγασάκων τσιμέντου (big bags) οι οποίοι δεν αποσυσκευάζονται ή επανασυσκευάζονται σε οποιονδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης, μέχρι την άφιξη στον τελικό χρήστη, πρέπει να συντρέχουν τα ακόλουθα: Το προϊόν πρέπει να φέρει τη σήμανση CE και να συνοδεύεται από τη Δήλωσης Επιδόσεων του Κατασκευαστή στα ελληνικά. Επιπλέον, για την εισαγωγή του απαιτείται να αναγράφονται όλα τα προβλεπόμενα από τα ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία στην ελληνική γλώσσα επί της συσκευασίας (π.χ. Κανονισμός REACH, Κανονισμός 1272/2008 κ.α.) καθώς και να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό σταθερότητας της επίδοσης από κοινοποιημένοι στην ΕΕ οργανισμό στα ελληνικά.
Επιπροσθέτως, ο μεγασάκος πρέπει α) να φέρει την ακόλουθη επισήμανση «Δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης μέχρι τον τελικό χρήστη η αποσυσκευασία ή επανασυσκευασία του παρόντος» και β) να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του εισαγωγέα που να δηλώνει το είδος και την ποσότητα του προς εισαγωγή τσιμέντου, όπως καθορίζεται στο τιμολόγιο αγοράς/ προτιμολόγιο, το εργοστάσιο παραγωγής καθώς και ότι οι μεγασάκοι είναι σφραγισμένοι από τον παραγωγό και δεν αποσυσκευάζονται/ επανασυσκευάζονται από οποιονδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης μέχρι τον τελικό χρήστη.
Προκειμένου να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις κατά τον τελωνισμό των εν λόγω προϊόντων, δεδομένου ότι ο έλεγχός τους απαιτεί χρόνο και εξειδικευμένες γνώσεις, ο εισαγωγέας δύναται να αιτηθεί τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου (διαδικασία προελέγχου) από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετά τον σχετικό έλεγχο των στοιχείων συμμόρφωσης του προϊόντος δίνεται εγγράφως από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας η έγκριση ή μη της εισαγωγής προς την αρμόδια τελωνειακή Αρχή, συνοδευόμενη από όλα τα ελεγχθέντα πιστοποιητικά και την ελεγχθείσα φωτογραφία ή μακέτα του μεγασάκου.
Η αρμόδια τελωνειακή Αρχή από τη μεριά της ελέγχει:
α) την ύπαρξη της σήμανσης CE επί της συσκευασίας ή επί των συνοδευτικών εγγράφων,
β) την επισήμανση «Δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης μέχρι τον τελικό χρήστη η αποσυσκευασία ή επανασυσκευασία του παρόντος» και
γ) την ύπαρξη της δήλωσης επιδόσεων του κατασκευαστή στα ελληνικά
και αντιπαραβάλλει τα στοιχεία/ επισημάνσεις με εκείνα στα οποία έγινε προέλεγχος από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Επίσης, δεδομένου ότι το τσιμέντο εμπίπτει στις διατάξεις του Καν. 1907/2006 (Reach) διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την περιεκτικότητα σε χρώμιο VI . Αρμόδια υπηρεσία για τη δειγματοληψία είναι η Τελωνειακή σε συνεργασία με την κατά τόπους αρμόδια Χημική Υπηρεσία, όπου αυτό είναι εφικτό.
Τέλος, σε περίπτωση που κατά τον τελωνειακό έλεγχο διαπιστωθεί απόκλιση από τις ανωτέρω προϋποθέσεις (π.χ. έλλειψη κάποιου πιστοποιητικού) ειδοποιείται η αρμόδια υπηρεσία τη Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (Δ/νση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας), για τις δικές της κατά λόγω αρμοδιότητας ενέργειες και τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου, έχοντας άμεση πρόσβαση στους τελωνειακούς χώρους.
4. Εισαγωγή χύδην τσιμέντου, ή τσιμέντου σε μεγασάκους (big bags) οι οποίοι μπορούν να αποσυσκευαστούν ή επανασυσκευαστούν σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης μέχρι τον τελικό χρήστη
Κατά την εισαγωγή χύδην τσιμέντου, ή τσιμέντου σε μεγασάκους οι οποίοι μπορούν να αποσυσκευαστούν ή επανασυσκευαστούν σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης, η διακίνησή τους πραγματοποιείται μέσω των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων που είναι εγκατεστημένα και αδειοδοτημένα στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, για την εισαγωγή του απαιτείται η σήμανση CE επί της συσκευασίας ή επί των συνοδευτικών εγγράφων, η αναφορά στα ελληνικά σε όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία (π.χ. Κανονισμός REACH, Κανονισμός 1272/2008 κ.α.), η συνοδεία από τη δήλωση επιδόσεων του κατασκευαστή και η διαθεσιμότητα των κατά περίπτωση απαιτούμενων πιστοποιητικών (πιστοποιητικό σταθερότητας της επίδοσης από κοινοποιημένο στην ΕΕ οργανισμό).
Ο εισαγωγέας δύναται και σε αυτήν την περίπτωση να αιτηθεί προληπτικό έλεγχο (διαδικασία προελέγχου) πριν την εισαγωγή του προϊόντος, αποστέλλοντας αίτημα στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Μετά τον έλεγχο, η αρμόδια υπηρεσία παρέχει εγγράφως προς την τελωνειακή Αρχή την έγκριση ή μη της εισαγωγής, συνοδευόμενη από όλα τα ελεγχθέντα πιστοποιητικά. Η αρμόδια τελωνειακή Αρχή από την πλευρά της ελέγχει και ενδεχομένως αντιπαραβάλλει (εφόσον έγινε προέλεγχος):
α) την ύπαρξη της σήμανσης CE επί της συσκευασίας ή επί των συνοδευτικών εγγράφων
β) τη δήλωση επιδόσεων του κατασκευαστή στα ελληνικά και
γ) την ύπαρξη σε ισχύ άδειας λειτουργίας του Κέντρου Διανομής Τσιμέντων
Επίσης, δεδομένου ότι το τσιμέντο εμπίπτει στις διατάξεις του Καν. 1907/2006 (Reach) διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την περιεκτικότητα σε χρώμιο VI . Αρμόδια υπηρεσία για τη δειγματοληψία είναι η Τελωνειακή σε συνεργασία με την κατά τόπους αρμόδια Χημική Υπηρεσία, όπου αυτό είναι εφικτό.
Τέλος, σε περίπτωση που κατά τον τελωνειακό έλεγχο διαπιστωθεί απόκλιση από τις ανωτέρω προϋποθέσεις (π.χ. έλλειψη κάποιου πιστοποιητικού) ειδοποιείται άμεσα η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (Δ/νση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας), για τις δικές της κατά λόγω αρμοδιότητας ενέργειες και τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου, έχοντας άμεση πρόσβαση στους τελωνειακούς χώρους.
Επισημαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις που γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες τελωνειακές Αρχές της σήμανσης CE, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Καν. 765/2008, και των ενδείξεων που προβλέπονται από την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, οι τελωνειακές αρχές ελέγχουν απλώς την ύπαρξη ή μη των ενδείξεων και όχι την ορθότητά τους.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια των ελέγχων πιστότητας διαπιστωθεί οποιαδήποτε απόκλιση από τα οριζόμενα (π.χ. έλλειψη των απαιτούμενων σημάνσεων) και ειδοποιηθεί η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (Δ/νση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας), τότε εάν εντός τριών εργάσιμων ημερών δεν κοινοποιηθεί στις Τελωνειακές Αρχές οποιαδήποτε ενέργεια από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, το προϊόν αποδεσμεύεται.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α.
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Συνημμένα:
Το αρ. πρωτ. Οικ.12044/2ηΔΚΒΠ662/Φ.24/31-10-2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του
Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας