139 Α' 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 81/2012

Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.
14 Ιουνίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 139
14 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 81
Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 περιπτώσεις ζ και στ του άρθρου 14 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 35).
β) Τις διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την αριθ. «98/2012» Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 32Αποστρατεία Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. λόγω συμπλήρωσης συντάξιμης υπηρεσίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι και του βαθμού του Αρχιπλοιάρχου, που συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο ενεργούνται οι κρίσεις συντάξιμη υπηρεσία, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, κρίνονται υποχρεωτικά κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις είτε ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», είτε ως «αποστρατευτέοι» και εγγράφονται στους αντίστοιχους πίνακες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι κρινόμενοι ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται με το προεδρικό διάταγμα κύρωσης των ετήσιων πινάκων κρίσεων, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων στον επόμενο βαθμό τριάντα ημέρες πριν από τη συμπλήρωση της συντάξιμης υπηρεσίας, κατά τη συμπλήρωση της οποίας αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι κρινόμενοι ως «αποστρατευτέοι», αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με το βαθμό που φέρουν με το προεδρικό διάταγμα κύρωσης των ετήσιων πινάκων κρίσεων. Δεν αποστρατεύονται με το προεδρικό διάταγμα κύρωσης των ετήσιων πινάκων κρίσεων, οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι πριν από την προώθηση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους, έχουν παραπεμφθεί σε Ανακριτικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης, οπότε μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, προωθείται είτε το προεδρικό διάταγμα αποστρατείας τους, με βάση την προηγούμενη κρίση τους, είτε το προεδρικό διάταγμα της απόταξης τους. Επίσης δεν αποστρατεύονται με το προεδρικό διάταγμα κύρωσης των ετήσιων πινάκων κρίσεων, οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που τελούν σε άνω των δύο μηνών νοσηλεία, ή αναρρωτική άδεια, οι οποίοι έχουν κριθεί ως αποστρατευτέοι και έχουν παραπεμφθεί ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής και οι οποίοι τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία με προεδρικό διάταγμα, είτε για τους λόγους που αναφέρονται στη σχετική αμετάκλητη γνωμάτευση, είτε με βάση την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Όσοι συμπληρώνουν συντάξιμη υπηρεσία πριν από τη διενέργεια των τακτικών κρίσεων, κρίνονται εκτάκτως ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση αυτής. Οι Αξιωματικοί που προάγονται στον καταληκτικό βαθμό εξέλιξής τους και συμπληρώνουν στο ίδιο έτος συντάξιμη υπηρεσία κρίνονται εκτάκτως, μετά την προαγωγή τους στον καταληκτικό βαθμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων κρίνει, πριν από την ημερομηνία συμπλήρωσης της συντάξιμης υπηρεσίας, Αξιωματικούς που έχουν καταδικασθεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή ή έχουν παραπεμφθεί σε Ανακριτικό Συμβούλιο, ή τελούν σε διαθεσιμότητα με αίτηση τους, ή σε προσωρινή κράτηση, ή σε αιχμαλωσία, ή σε παράνομη απουσία, ή σε λιποταξία, ή σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, ή σε αργία με πρόσκαιρη παύση, ή σε αργία με προσωρινή απόλυση. Αν το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων δεν προβεί στην κρίση τους, επειδή δεν έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα, ή απαλλακτική απόφαση, ή γνωμάτευση δικαστηρίου ή Ανακριτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, οι ανωτέρω αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης της συντάξιμης υπηρεσίας. Αν οι ανωτέρω Αξιωματικοί δικαιωθούν τελεσίδικα, προάγονται αναδρομικά στο βαθμό που προβλέπει η κρίση τους ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» και αποστρατεύονται στη συνέχεια με την ίδια ημερομηνία της αρχικής τους αποστρατείας. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους Αξιωματικούς που έχουν κριθεί ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», εάν πριν την προαγωγή τους, μεταπέσουν σε μία από τις ανωτέρω καταστάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο υπολογισμός της συντάξιμης υπηρεσίας γίνεται με τα επίσημα στοιχεία που εμπεριέχονται στον ατομικό φάκελο κάθε Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

Άρθρο 33Αποστρατεία Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. λόγω κρίσης ως «παραμενόντων στον ίδιο βαθμό»ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι Ανώτεροι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., που κρίθηκαν ή κρίνονται τρεις φορές ως «παραμένοντες στον ίδιο βαθμό» σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, από τις οποίες δύο φορές στον κατεχόμενο βαθμό και οι Κατώτεροι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., που κρίθηκαν ή κρίνονται ως «παραμένοντες στον ίδιο βαθμό» τρεις φορές στον κατεχόμενο βαθμό, τίθενται υποχρεωτικά σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με μέριμνα της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. απόσπασμα του πρακτικού των Συμβουλίων Κρίσεων, κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους της προηγούμενης παραγράφου, πριν την υποβολή των σχετικών πινάκων προς κύρωση. Οι ανωτέρω εφόσον δεν έχουν καταδικασθεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή ή δεν έχουν παραπεμφθεί σε Ανακριτικό Συμβούλιο, ή δεν τελούν σε διαθεσιμότητα με αίτηση τους, ή σε προσωρινή κράτηση, ή σε αιχμαλωσία, ή παράνομη απουσία, ή λιποταξία, ή σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, ή σε αργία με πρόσκαιρη παύση, ή σε αργία με προσωρινή απόλυση και εφόσον έχουν τουλάχιστον εικοσαετή πραγματική υπηρεσία και δεν έχουν συμπληρώσει συντάξιμη υπηρεσία, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, δύνανται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, να παραμείνουν στην ενέργεια με απόφαση του οικείου Υπουργού, χωρίς να καταλαμβάνουν κενή οργανική θέση, μέχρι και τη συμπλήρωση της προαναφερθείσας υπηρεσίας. Η αίτηση υποβάλλεται εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς του εν λόγω αποσπάσματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, υπό τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου: α) Δε δύνανται να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους, ούτε να προαχθούν παρά μόνο επ’ ανδραγαθία ή για διακεκριμένη πράξη. β) Όταν συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου τους έτους, κατά το οποίο ενεργούνται οι κρίσεις, συντάξιμη υπηρεσία σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, κρίνονται υποχρεωτικά κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις. Το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων λαμβάνει υπόψιν την τελευταία κρίση του, και οι ανωτέρω αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα κρινόμενοι ως «αποστρατευτέοι» κατά τη συμπλήρωση της συντάξιμης υπηρεσίας. Εάν συμπληρώνουν συντάξιμη υπηρεσία πριν τη διενέργεια των τακτικών κρίσεων, κρίνονται έκτακτα ένα μήνα πριν τη συμπλήρωση της συντάξιμης υπηρεσίας. γ) Παραμένουν στην τελευταία θέση της επετηρίδας των ομοιοβάθμων τους. δ) Υπηρετούν σε κενές θέσεις σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Κανονισμούς Οργανικής Σύνθεσης και Κατανομής Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας. ε) Υπόκεινται σε όλες τις πειθαρχικές διατάξεις που διέπουν το προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δε συντάσσονται για αυτά σημειώματα ή εκθέσεις αξιολόγησης.

Άρθρο 34Αποστρατεία Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. λόγω ουσιώδους έλλειψης ουσιαστικών προσόντων

Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ο οποίος έχει μετατεθεί σε νέα Υπηρεσία συνεπεία του χαρακτηρισμού του ως «απαράδεκτος» σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις, εάν χαρακτηρισθεί εκ νέου οποτεδήποτε ως «απαράδεκτος», παραπέμπεται εκτάκτως στο αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω παραμονή του ή μη στο Σώμα και εάν κριθεί ως «αποστρατευτέος», αποστρατεύεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 35Αποστρατεία Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. για τους οποίους η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή αποφαίνεται ότι το τραύμα ή νόσημα από το οποίο πάσχουν θεραπεύθηκε, αλλά η φύση του προκαλεί σωματική ή διανοητική ανικανότητα για τη στρατιωτική υπηρεσία, ή ότι το τραύμα ή το νόσημα από το οποίο πάσχουν είναι ανίατο, τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί υπηρεσίας γραφείου, μόνιμης διαθεσιμότητας και πολεμικής διαθεσιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αποστρατείες των Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. λόγω ανικανότητας εκτελούνται με έκδοση προεδρικού διατάγματος, εντός μηνός από τότε που η γνωμάτευση περί ανικανότητας κατέστη αμετάκλητη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικής Μονιμότητας, οι οποίοι κρίνονται ως πτητικά ακατάλληλοι για λόγους σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας, κατόπιν γνωμάτευσης της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, αν διανύουν τη δοκιμαστική περίοδο. Οι κρινόμενοι ως πτητικά ακατάλληλοι για τους ανωτέρω λόγους, μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, παραπέμπονται εκ νέου στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή και εφόσον κρίνονται κατάλληλοι για υπηρεσία εδάφους, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Κρίσεως Πτητικής Καταλληλότητας και απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία δε δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τίθενται σε υπηρεσία εδάφους στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ή σε άλλες θέσεις ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

Άρθρο 36Αποστρατεία Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. μετά από υποβολή αίτησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι μόνιμοι εν ενεργεία Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης και εφόσον εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις παραμονής τους στο Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, δύνανται να υποβάλουν αίτηση αποστρατείας. Αν εκπλήρωσαν μόνον τις ανειλημμένες υποχρεώσεις παραμονής τους στο Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., δύνανται να υποβάλουν αίτηση παραίτησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αιτήσεις αποστρατείας ή παραίτησης υποβάλλονται ως ατομικές αναφορές, οι οποίες πρέπει να συντάσσονται λακωνικά και να εκφράζουν τη βούληση του αιτούντος να επανέλθει στην ιδιωτική ζωή, χωρίς να παρατίθενται οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης, ούτε να γίνεται μνεία σε τυχόν υπάρχουσα αλληλογραφία. Εφόσον υπάρχουν τέτοιοι λόγοι, προβάλλονται με υποβολή ιδιαίτερης αναφοράς, πριν την υποβολή της αίτησης παραίτησης ή αποστρατείας, ώστε η διερεύνηση και η εξέταση τους να γίνεται με χρονική άνεση και όχι υπό την πίεση της προθεσμίας που ισχύει για την αποδοχή της αιτήσεως αποστρατείας ή παραίτησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η αποδοχή της αιτήσεως αποστρατείας ή της αιτήσεως παραίτησης είναι υποχρεωτική για τον οικείο Υπουργό. Σε περίοδο μερικής ή γενικής επιστράτευσης, απαγορεύεται η υποβολή και αποδοχή αιτήσεων αποστρατείας ή παραίτησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αποστρατείες των Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας ή παραίτησης, ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του οικείου Υπουργού εντός ενός μηνός από τότε που έγινε αποδεκτή η αίτηση αποστρατείας ή παραίτησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι αιτήσεις αποστρατείας ή παραίτησης δύνανται να ανακληθούν εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από την υποβολή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αποδοχή αίτησης αποστρατείας που υποβλήθηκε από Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος παραπέμπεται ενώπιον του Ανακριτικού Συμβουλίου με το ερώτημα της απόταξης, ή της αργίας με προσωρινή απόλυση, ή που τελεί σε υποδικία, δεν είναι υποχρεωτική για τον Υπουργό, ο οποίος δύναται να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η γνωμοδότηση του Ανακριτικού Συμβουλίου, ή τελεσίδικη η απόφαση του δικαστηρίου, αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Υπόδικοι θεωρούνται εκείνοι που κρατούνται στις φυλακές δυνάμει εντάλματος σύλληψης, ή προσωρινής κράτησης, ή τελούν υπό φρούρηση κατ’ οίκον.

Άρθρο 37Ειδικές περιπτώσεις αποστρατείας Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που διανύουν το τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους, έχοντας υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους στον κατεχόμενο βαθμό, κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις, είτε ως «διατηρητέοι», είτε ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», είτε ως «αποστρατευτέοι». Οι κρινόμενοι ως «διατηρητέοι», παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία με το βαθμό που φέρουν. Οι κρινόμενοι ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται με προεδρικό διάταγμα στον αμέσως ανώτερο από τον κατεχόμενο βαθμό, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την προαγωγή τους με άλλο προεδρικό διάταγμα. Οι κρινόμενοι ως «αποστρατευτέοι» αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν, και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα κύρωσης του σχετικού πίνακα, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Υποναύαρχοι προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που κρίνονται ως: α) «διατηρητέοι», παραμένουν σε ενέργεια με το βαθμό που φέρουν. Αν ομοιόβαθμοι, αλλά νεότεροι αυτών επιλεγούν ως Αρχηγός, Υπαρχηγός ή Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» ανεξάρτητα από τη συμπλήρωση των γενικών τυπικών προσόντων και ταυτόχρονα με τους επιλεγέντες προάγονται εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό και τίθενται εκτός οργανικών θέσεων για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα, β) «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό και τίθενται εκτός οργανικών θέσεων για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα, γ) «αποστρατευτέοι», αποστρατεύονται με τον κατεχόμενο βαθμό και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα κύρωσης του σχετικού πίνακα κρίσης τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Υποναύαρχοι προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., αποστρατεύονται με αίτηση τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι μήνες παραμονής στο βαθμό. Εν προκειμένω, και εφόσον από το σύνολο των ουσιαστικών τους προσόντων χαρακτηρίζονται ως «λίαν καλοί» ή «καλοί», θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. εν ενεργεία, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων και μετά από ένα μήνα αποστρατεύονται με το βαθμό αυτό με άλλο προεδρικό διάταγμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Υποναύαρχοι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Οικονομικού και Νομικού που κρίνονται ως: α) «διατηρητέοι», παραμένουν σε ενέργεια με το βαθμό που φέρουν, β) «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό και τίθενται εκτός οργανικών θέσεων για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα, γ) «αποστρατευτέοι», αποστρατεύονται με τον κατεχόμενο βαθμό και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα κύρωσης του σχετικού πίνακα κρίσης τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Υποναύαρχοι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Οικονομικού και Νομικού, αποστρατεύονται με αίτηση τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι μήνες παραμονής στο βαθμό. Οι ανωτέρω, εφόσον από το σύνολο των ουσιαστικών τους προσόντων χαρακτηρίζονται ως «λίαν καλοί» ή «καλοί», θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται εκτός οργανικών θέσεων στον επόμενο βαθμό και αποστρατεύονται μετά την πάροδο τριάντα ημερών με το βαθμό αυτό με άλλο προεδρικό διάταγμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αρχιπλοίαρχοι που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. κρινόμενοι ως: α) «διατηρητέοι», παραμένουν σε ενέργεια με το βαθμό που φέρουν. Αν ομοιόβαθμοι, αλλά νεότεροι αυτών επιλεγούν ως Υποναύαρχοι ή ως Αντιναύαρχοι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» και ταυτόχρονα με τους επιλεγέντες προάγονται εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό και τίθενται εκτός οργανικών θέσεων για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα. β) «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα. γ) «αποστρατευτέοι», αποστρατεύονται με τον κατεχόμενο βαθμό και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα κύρωσης του σχετικού πίνακα κρίσης τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Αρχιπλοίαρχοι και Πλοίαρχοι που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ή είναι ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Ιερέα, Οικονομικού και Νομικού αποστρατεύονται με την υποβολή αίτησης αποστρατείας, εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι μήνες στον κατεχόμενο βαθμό. Οι ανωτέρω, εφόσον από το σύνολο των ουσιαστικών τους προσόντων χαρακτηρίζονται ως «λίαν καλοί» ή «καλοί», θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων στον επόμενο βαθμό και αποστρατεύονται μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την προαγωγή τους με άλλο προεδρικό διάταγμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Πλοίαρχοι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. κρινόμενοι από το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων ως: α) «παραμένοντες στον ίδιο βαθμό» και εφόσον ομοιόβαθμοι αλλά νεότεροί τους προάγονται στον επόμενο βαθμό, θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» και με προεδρικό διάταγμα τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, προαγόμενοι εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό ταυτόχρονα με τους νεότερούς τους για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου, αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα. β) «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με άλλο προεδρικό διάταγμα. γ) «αποστρατευτέοι», αποστρατεύονται με τον κατεχόμενο βαθμό και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα κύρωσης του σχετικού πίνακα κρίσης τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Πλωτάρχες που προέρχονται από τη Σχολή Δόκιμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ή από βαθμοφόρους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. αθλητές στους οποίους απονεμήθηκε ο βαθμός του Σημαιοφόρου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., που έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, εφόσον από το σύνολο των ουσιαστικών τους προσόντων χαρακτηρίζονται ως «λίαν καλοί» ή «καλοί», θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται με προεδρικό διάταγμα στον αμέσως ανώτερο εν ενεργεία βαθμό, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την προαγωγή τους με άλλο προεδρικό διάταγμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Σημαιοφόροι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, εφόσον είναι απόφοιτοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα, ή Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα, ή Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.), ή Α.Ε.Ν. που έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, εφόσον από το σύνολο των ουσιαστικών τους προσόντων χαρακτηρίζονται ως «λίαν καλοί» ή «καλοί», θεωρούνται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», προάγονται με προεδρικό διάταγμα στον επόμενο εν ενεργεία βαθμό, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την προαγωγή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Δεν εξετάζονται οι αιτήσεις αποστρατείας των Αξιωματικών που εμπίπτουν στις διατάξεις των παραγράφων 3, 5, 7, 9 και 10 του παρόντος άρθρου: α) Για τους οποίους έχει ανασταλεί η έκδοση απόφασης του αρμοδίου Συμβουλίου Κρίσεων, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής, όπου έχουν παραπεμφθεί, εφόσον τελούν σε άνω των δύο μηνών νοσηλεία ή αναρρωτική άδεια. β) Για τους οποίους έχει ανασταλεί η έκδοση απόφασης του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή αμετάκλητου δικαστικού βουλεύματος, εφόσον ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη. γ) Οι οποίοι αποκτούν την ιδιότητα του κατηγορουμένου και παράλληλα έχει διαταχθεί σχετική ένορκη διοικητική εξέταση. δ) Για τους οποίους έχει ανασταλεί η προαγωγή, εφόσον έχουν ήδη εγγραφεί σε πίνακα «προακτέων» ή «ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους», επειδή πριν από την προαγωγή τους έχουν μεταπέσει σε κατάσταση διαθεσιμότητας με αίτηση τους, προσωρινής κράτησης, ή αιχμαλωσίας, ή παράνομης απουσίας, ή λιποταξίας, ή αυτεπάγγελτης διαθεσιμότητας, ή αργίας με πρόσκαιρη παύση, ή αργίας με προσωρινή απόλυση, ή έχουν παραπεμφθεί σε Ανακριτικό Συμβούλιο, ή έχουν καταδικασθεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή. ε) Για τους οποίους έχει ανασταλεί η έκδοση απόφασης του αρμοδίου πρωτοβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεων, για το λόγο ότι δεν τέθηκαν υπόψιν τα απαιτούμενα ουσιώδη στοιχεία για τη διαμόρφωση πλήρους και σαφούς γνώμης. στ) Για εκείνους που τελούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας με αίτηση, προσωρινής κράτησης ή αιχμαλωσίας, ή παράνομης απουσίας, ή λιποταξίας, ή αυτεπάγγελτης διαθεσιμότητας, ή αργίας με πρόσκαιρη παύση, ή αργίας με προσωρινή απόλυση, ή έχουν παραπεμφθεί σε Ανακριτικό Συμβούλιο, ή έχουν καταδικασθεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή. ζ) Για εκείνους που υπέβαλαν αίτηση παραίτησης για τη συμμετοχή τους σε εκλογές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Στους Αξιωματικούς που αποβιώνουν ευρισκόμενοι στην ενεργό υπηρεσία δύναται να τους απονεμηθεί από την προηγουμένη του θανάτου τους, ο αμέσως επόμενος από τον κατεχόμενο βαθμός, εφόσον αυτός προβλέπεται εν ενεργεία για την κατηγορία τους κατά τις ισχύουσες διατάξεις, μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου για αυτούς δευτεροβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεων, ανεξάρτητα από τη συμπλήρωση των τυπικών προσόντων ή την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων. Η προαγωγή αυτή, καθώς και η αποστρατεία, ενεργείται με την ίδια διοικητική πράξη. Αν ο εν λόγω Αξιωματικός είχε εγγραφεί προ του θανάτου του σε πίνακα «προακτέων», προάγεται χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης του προαναφερόμενου Συμβουλίου Κρίσεων. Στην περίπτωση μη απονομής του βαθμού, το Συμβούλιο Κρίσεων αιτιολογεί επαρκώς, σαφώς και ειδικώς την απόφασή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικής Μονιμότητας, οι οποίοι κρίνονται ως πτητικά ακατάλληλοι για λόγους πτητικής ανεπάρκειας, μετά από οριστική απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεως Πτητικής Καταλληλότητας, αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του οικείου Υπουργού. Οι αποστρατευόμενοι ως πτητικά ακατάλληλοι για λόγους πτητικής ανεπάρκειας, πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής τους στο Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., στερούνται της διάθεσης ικανότητας στο συγκεκριμένο τύπο αεροπλάνου ή ελικοπτέρου.

Άρθρο 38Ημερομηνία κένωσης οργανικής θέσης και διαγραφής των εν ενεργεία Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η κένωση των οργανικών θέσεων των προαγομένων Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντελείται από την ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος προαγωγής τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διαγραφή από τα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. όσων αποστρατεύονται, θεωρείται ότι επέρχεται τη δέκατη πέμπτη ημέρα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι κατά βαθμό οργανικές θέσεις αυτών που κρίνονται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» κενώνονται από την υπογραφή της διοικητικής πράξης προαγωγής τους, ενώ εκείνων που κρίνονται ως «αποστρατευτέοι» από την υπογραφή της διοικητικής πράξης αποστρατείας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι αποτάσσονται ή αποστρατεύονται λόγω ανικανότητας ή συμπλήρωσης συντάξιμης υπηρεσίας σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, θεωρούνται ως διαγραφέντες από τα εν ενεργεία στελέχη από την ημερομηνία της δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος απόταξης ή αποστρατείας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υποβάλλουν υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους σε εκλογές, θεωρούνται αυτοδικαίως διαγραφέντες από τα εν ενεργεία στελέχη από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας στο αρμόδιο δικαστήριο, οπότε κενώνονται οι αντίστοιχες θέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι θέσεις αυτών που αποβιώνουν ή αυτών που κηρύσσονται σε αφάνεια θεωρούνται κενές από την επομένη του θανάτου τους, ή της κήρυξής τους σε αφάνεια και αυτών που για οποιονδήποτε άλλον λόγο εξέρχονται του Σώματος, ή τίθενται σε υπηρεσία γραφείου, ή σε μόνιμη διαθεσιμότητα, ή εκτός οργανικών θέσεων σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 47 του παρόντος, από την υπογραφή της σχετικής διοικητικής πράξης. Η διαγραφή των Αξιωματικών που αποβιώνουν καθώς και εκείνων που κηρύσσονται σε αφάνεια, επέρχεται από την επομένη της ημερομηνίας του θανάτου τους, ή της κήρυξής τους σε αφάνεια αντίστοιχα.

Άρθρο 39Τιμητικές διακρίσεις αποστρατευομένων Ανωτάτων Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αντιναύαρχοι και Υποναύαρχοι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., που υπηρέτησαν σε οργανικές θέσεις του βαθμού τους τουλάχιστον για τρεις μήνες, διατηρούν επί τιμή τον τίτλο της θέσης τους και μετά την αποστρατεία τους, κατόπιν απόφασης του αρμοδίου για την αποστρατεία τους Συμβουλίου Κρίσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διατήρηση του επί τιμή τίτλου της θέσης μνημονεύεται στο προεδρικό διάταγμα αποστρατείας των ανωτέρω Αξιωματικών και οι διατηρούντες τον τίτλο του επιτίμου απολαμβάνουν τα αντίστοιχα προνόμια που προβλέπονται για τους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που διατηρούν επί τιμή τον τίτλο της θέσης τους, χάνουν τον τίτλο και τα προνόμια της τιμητικής αυτής διάκρισης, κατόπιν σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., που λειτουργεί με ευρύτερη σύνθεση, εφόσον έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου για πράξεις που αντιβαίνουν στην αξιοπρέπεια, τιμή και υπόληψη του Αξιωματικού ή ασκούν εμπορικό βιοποριστικό επάγγελμα κατά τρόπο που αντίκειται στην αξιοπρέπεια του Αξιωματικού, μειώνοντας το κύρος του τίτλου τους. Η στέρηση του τίτλου ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του οικείου Υπουργού, ενώ σχετική ανακοίνωση κοινοποιείται το ταχύτερο δυνατό στον στερηθέντα τον τίτλο Αξιωματικό μέσω της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ