116 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4153/2013

Kύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), με τα συναφή Παραρτήματα Α΄ και Β΄ σχετικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα και του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης αυτής.

23 Μαΐου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 116
23 Μαΐου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4153
Kύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), με τα συναφή Παραρτήματα Α΄ και Β΄ σχετικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα και του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης αυτής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο

Κυρώνονται και έχουν την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) με τα συναφή Παραρτήματα Α΄ και Β΄ αυτής σχετικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα και το Πρωτόκολλο Τροποποίησης αυτής, που υπογράφηκαν από την Ελλάδα, στο Παρίσι, στις 21 Φεβρουαρίου 2012, των οποίων τα κείμενα σε πρωτότυπο στην αγγλική και γαλλική γλώσσα, των κυρουμένων Παραρτημάτων Α΄ και Β΄ της Σύμβασης σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση όλων των ανωτέρω στην ελληνική έχουν ως εξής:

Άρθρο δεύτεροΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η αρμόδια αρχή που ενεργεί ως ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του για θέματα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους φόρους επί τους οποίους εφαρμόζεται η Σύμβαση, πλην της ανταλλαγής πληροφοριών που λαμβάνει χώρα σχετικά με τις υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των ασφαλιστικών φορέων, της κατηγορίας του άρθρου 2 παρ. 1.β.ii της Σύμβασης, όπως αυτές προβλέπονται στο Παράρτημα Α΄ αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται η αρμόδια αρχή που ενεργεί ως ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των ασφαλιστικών φορέων, της κατηγορίας του άρθρου 2 παρ. 1.β.ii της Σύμβασης, όπως αυτές προβλέπονται στο Παράρτημα Α΄ αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η αρμόδια αρχή, που ενεργεί ως ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και διαδικασία για την είσπραξη φορολογικών απαιτήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 έως και 17 της παρούσας Σύμβασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η αρμόδια αρχή που ενεργεί ως ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και διαδικασία σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8 της Σύμβασης για τη διενέργεια ταυτόχρονων φορολογικών ελέγχων και των διατάξεων του άρθρου 9 της Σύμβασης για τη συμμετοχή σε φορολογικούς ελέγχους στο εξωτερικό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η αρμόδια αρχή, που ενεργεί ως ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και διαδικασία σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 της Σύμβασης για την επίδοση εγγράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού μπορεί να καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ή διαδικασία για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας Σύμβασης. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 22 Μαΐου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 23 Μαΐου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Σύμβασης, των Παραρτημάτων Α΄ και Β΄ αυτής και του Πρωτοκόλλου Τροποποίησής της που κυρώνονται, από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων των άρθρων 28 παρ. 3 της Σύμβασης
και 9 παρ. 3 του Πρωτοκόλλου.