Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/523/2013

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν τα παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων.

18 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 18 Ιουνίου 2013
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/523
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 ΠΡΟΣ: Π.Δ.
Πληροφορίες : Μ. Αναστασιάδου
Τηλέφωνο : 213 2117237
Fax : 210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: ΒΕΖ2Η-7ΞΡ

ΑΔΑ: ΒΕΖ2Η-7ΞΡ

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν τα παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων.
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακόλουθοι κανονισμοί για τα πρόσθετα τροφίμων:
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 509/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση διαφόρων πρόσθετων υλών σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά» (EΕ L 150/4.6.2013, σελ.13-16).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 510/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση οξειδίων και υδροξειδίων του σιδήρου (Ε 172), υδροξυπροπυλομεθυλο- κυτταρίνης (Ε 464) και πολυσορβικών (Ε 432-436) για την επισήμανση ορισμένων φρούτων» (EΕ L 150/4.6.2013, σελ.17-20).
Ειδικότερα:
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 509/2013 εγκρίνεται και εισάγεται στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 η χρήση προσθέτων και όροι χρήσης αυτών σε ορισμένα ποτά με αλκοόλη Πολωνικής προέλευσης:
α) Όσον αφορά στα Wino owocowe markowe (οίνος ετικέτας από φρούτα), wino owocowe wzmocnione (ενισχυμένος οίνος από φρούτα), wino owocowe aromatyzowane (αρωματισμένος οίνος από φρούτα), wino z soku winogronowego (οίνος από χυμό σταφυλιού) και aromatyzowane wino z soku winogronowego (αρωματισμένος οίνος από χυμό σταφυλιού) τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και οι όροι χρήσης αυτών απαριθμούνται στην κατηγορία 14.2.4 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008: «Οίνος από φρούτα και made wine».
β) Όσον αφορά στα Nalewka na winie owocowym (βάμμα οίνου από φρούτα), aromatyzowana nalewka na winie owocowym (αρωματισμένο βάμμα οίνου από φρούτα), nalewka na winie z soku winogronowego (βάμμα οίνου από σταφύλια), aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego (αρωματισμένο βάμμα οίνου από σταφύλια), napój winny owocowy lub miodowy (ποτά με βάση οίνους από φρούτα ή μέλι), aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy (αρωματισμένα ποτά με βάση οίνους από φρούτα ή μέλι), wino owocowe niskoalkoholowe (οίνος από φρούτα με χαμηλό αλκοολικό τίτλο) και aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe (αρωματισμένος οίνος από φρούτα με χαμηλό αλκοολικό τίτλο) τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και οι όροι χρήσης αυτών περιγράφονται στην κατηγορία 14.2.8 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008: «Άλλα ποτά με αλκοόλη συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων ποτών με αλκοόλη με μη αλκοολούχα ποτά και των αποσταγμάτων με λιγότερο από 15 % αλκοόλη». Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 509/2013 ισχύει από 24 Ιουνίου 2013.  Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 510/2013:
α) Εισάγεται στο Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 μία νέα λειτουργική κατηγορία προσθέτων, «ενισχυτικά αντίθεσης», τα οποία όταν εφαρμόζονται στην εξωτερική επιφάνεια των φρούτων ή των λαχανικών μετά από αποχρωματισμό προκαθορισμένων τμημάτων (π.χ. από επεξεργασία με λέιζερ), βοηθούν στη διάκριση μεταξύ των τμημάτων αυτών από την υπόλοιπη επιφάνεια με χρώμα ύστερα από αλληλεπίδραση με ορισμένα στοιχεία της επιδερμίδας.
β) Εγκρίνεται και εισάγεται στο τμήμα 3 του μέρους Β του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, «Πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών», το πρόσθετο τροφίμων Ε 172 «Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου».
γ) Εγκρίνονται και εισάγονται στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, κατηγορία τροφίμων 04.1.1 «Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά» τα πρόσθετα τροφίμων: Ε 172 «Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου» ως ενισχυτικό αντίθεσης για την εξωτερική επιφάνεια φρούτων ή λαχανικών και Ε 464 «Υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνης» ως υλικό για γλασάρισμα για ανεξίτηλη σήμανση ορισμένων φρούτων.
δ) Εγκρίνεται και εισάγεται στο μέρος 2 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 η ομάδα προσθέτων Ε 432-436 «πολυσορβικά» ως γαλακτομα-
τοποιητές σε παρασκεύασμα ενισχυτικού αντίθεσης.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 510/2013 ισχύει από 24 Ιουνίου 2013.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:
http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
κ.α.α.
Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα:
Καν (ΕΕ) 509/2013 (EΕ L 150/4.6.2013, σελ.13-16) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 510/2013 (EΕ L 150/4.6.2013, σελ.17-20) (ηλεκτρονική μορφή).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους
- Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους
β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης
- Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr
- Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr
2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ε.Ο.Φ.
Διεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων, Τμήμα Λοιπών Προϊόντων, lvelissari@eof.gr
3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου
Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u084@minagric.gr
γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς, maria.katsenou@opekepe.gr
Ε.Φ.Ε.Τ.
α) Γραφείο Προέδρου, info@efet.gr
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, vkrestos@efet.gr
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
9) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
12) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, ims@mills.gr
13) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδας, info@ebbze.gr
Εσωτερική διανομή
α) Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. Διεύθυνσης
β) Δ/νση Τροφίμων - Τμ. Α’, Β’
γ) Δ/νση Χημικοτεχνική Δασμολογίου
δ) Δ/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου