ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ A’ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ
ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΑΞΙΑΣ
(για την ενημέρωση των τελωνείων
FAX: 2106987477 ΚΟΙΝ. Π.Δ.
Email: fr.taprantzi@2001.syzefxis.gov.gr
ΘΕΜΑ : «Παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τους πρόσθετους κωδικούς Meursing» Με αφορμή την λανθασμένη συμπλήρωση αρκετών διασαφήσεων ως προς τον πρόσθετο κοινοτικό κωδικό Meursing (θέση 33 του ΕΔΕ, β’ ή γ’ υποδιαίρεση), και το αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το γεγονός αυτό στην ορθή είσπραξη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής επιβάλλονται πρόσθετοι δασμοί οι οποίοι υπολογίζονται με βάση την περιεκτικότητά τους σε :
· Λιπαρές ύλες γάλακτος,
· Πρωτεΐνες γάλακτος,
· Άμυλο/Γλυκόζη ,
· Ζαχαρόζη/Ιμβερτοποιημένο Ζάχαρο/Ισογλυκόζη
Για τα εμπορεύματα αυτά είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του πρόσθετου κωδικού σύνθεσης – Meursing Code- στην θέση 33 του ΕΔΕ.
Ο κωδικός Meursing έχει την μορφή 7χχχ και προσδιορίζεται με την βοήθεια του Πίνακα 1 του Παραρτήματος 1 καν. 2658/87 του Συμβουλίου για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο, όπως ισχύει.
Παρατίθεται απόσπασμα από το Παράρτημα 1 (Εκτελεστικός Κανονισμός (EE) αριθ. 1101/2014 της Επιτροπής), από όπου π.χ. προκύπτει ότι ο 7004 αντιστοιχεί στα εξής:
· Λιπαρές ύλες γάλακτος : 0<1,5 · Πρωτεΐνες γάλακτος : 0<2,5
· Άμυλο/Γλυκόζη 0<5
· Ζαχαρόζη/Ιμβερτοποιημένο Ζάχαρο/Ισογλυκόζη : ≥70
INFORMATICS
DEVELOPMEN
T AGENCY
Digitally signed by
INFORMATICS
DEVELOPMENT AGENCY
Date: 2015.01.20 10:51:00
EET
Reason:
Location: Athens
Εναλλακτικά, δίνεται η δυνατότητα ανεύρεσης του κωδικού Meursing μέσω του Υποσυστήματος Διαχείρισης Δασμολογίου ( TARIC) ακολουθώντας την διαδρομή «Taric-Υπολογισμός Δασμών-Μέρσινγκ».
Ο κάθε κωδικός Meursing, ανάλογα και με την χώρα καταγωγής, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, δηλαδή ο κωδικός Meursing καθορίζει το γεωργικό στοιχείο (ΕΑ), τον πρόσθετο δασμό ζαχάρων (AD S/Z) και τον πρόσθετο δασμό αλεύρων (AD F/M). Σημειώνεται ότι , οι πρόσθετοι δασμοί ζαχάρων (AD S/Z) και οι πρόσθετοι δασμοί αλεύρων (AD F/M) εφαρμόζονται μόνο εφόσον προβλέπεται στο δασμολόγιο παραπομπή στο Παράρτημα 1 με τις αντίστοιχες ενδείξεις « AD S/Z» και «AD F/M».
Παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα για καλύτερη κατανόηση:
Κωδικός Τaric : 1704909999, Χώρα Καταγωγής: US, Meursing code: 7109, ο οποίος αναλύεται ως εξής:
ΕΑ : 48,84 EUR/ Εκατόκιλο
AD (S/Z) : 38,99 EUR/ Εκατόκιλο AD (F/M) : 4,16 EUR/ Εκατόκιλο O δασμός για τον συγκεκριμένο Taric είναι: 9,00%+ EA ,με μέγ. 18,70%+ AD S/Z.
Έστω ότι έχουμε 100 κιλά καθ. βάρους και αξίας 1000 ευρώ, τότε το σύνολο του δασμού θα είναι: ( 9% x 1000 + 48,84/εκατόκιλο) = 90+48,84 = 138,84 ευρώ (που είναι μικρότερο από το 225,99 = 18,70% x 1000 + 38,99/εκατόκιλο - και επομένως εφαρμόζεται δασμός 138,94 ευρώ).
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, δεν εφαρμόζεται ο πρόσθετος δασμός αλεύρων (AD F/M), γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη παραπομπή στην στήλη «Συμβατικοί Δασμοί(%)» του Δασμολογίου.
Ένα επιπλέον στοιχείο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι οι περιορισμοί που προκύπτουν από την περιγραφή του ίδιου του εμπορεύματος.
Π.χ. εξυπακούεται ότι τα προϊόντα που υπάγονται στον Taric 1704909999 θα έχουν περιεκτικότητα σε ζαχαρόζη ≥70%
Μετά από εξέταση του Πίνακα 1, συνάγεται ότι μόνο οι 7004, 7024, 7044, 7064, 7084,7104, 7124, 7144, 7164, 7844, 7204, 7264, 7864, 7304, 7364, 7904, 7404, 7464, 7944, 7504, 7564, 7964, 7604, 7984, 7009, 7029, 7049, 7069, 7109, 7129, 7149, 7169, 7849, 7209, 7269, 7869, 7309, 7369, 7909, 7409, 7949, 7509,7969, 7609, 7013, 7033, 7113, 7133, 7853 είναι δυνατόν να δηλωθούν, γιατί όλοι οι υπόλοιποι αντιστοιχούν σε περιεκτικότητα σε ζαχαρόζη μικρότερη από 70%.
Άλλοι κωδικοί Taric, οι οποίοι βάσει της περιγραφής τους έχουν περιεκτικότητα σε ζαχαρόζη ίση ή ανώτερη από 70%, είναι οι εξής:
1704 90 99 91
1806 20 80 90
1806 20 95 90
1806 90 90 19
1806 90 90 99
1901 90 99 36
2101 12 98 92
2101 20 98 85
2106 90 98 26
2106 90 98 33
2106 90 98 34
2106 90 98 38
2106 90 98 53
2106 90 98 55
Συνεπώς, δεν θα μπορούσαν να δηλωθούν π.χ. οι πρόσθετοι κωδικοί Meursing της α’ στήλης γιατί στην στήλη αυτή αντιστοιχεί περιεκτικότητα σε ζαχαρόζη 0<5.
Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να δηλωθεί ούτε π.χ. ο 7053, ο οποίος βρίσκεται στη στήλη όπου η περιεκτικότητα σε ζαχαρόζη είναι ≥ 50 , γιατί σε αυτόν αντιστοιχούν τα εξής:
Λιπαρές ύλες Γάλακτος: 0≤1,5
Πρωτεΐνες Γάλακτος: 6≤18
Άμυλα/Γλυκόζη: 25≤50
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, το 31% της σύστασης θα αφορά τα ανωτέρω συστατικά, και ως εκ τούτου η περιεκτικότητα σε ζαχαρόζη θα είναι οπωσδήποτε μικρότερη από 70%.
Επίσης, ο κωδικός Taric 2106909826 με περιγραφή:
μπορεί να αντιστοιχηθεί μόνο με τον κωδικό Meursing 7984 Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση της θέσης 33, γιατί αναντιστοιχίες ανάμεσα στις περιγραφές των εμπορευμάτων και την επιλογή των κωδικών Meursing, ενδεχομένως οδηγήσουν σε λανθασμένη είσπραξη των επιβαρύνσεων.