Ατομική διοικητική λύση ΑΡ πρωτοκόλλου ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ/2005

Περί της δυνατότητας θεώρησης του γνησίου της υπογραφής πολιτών από Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

18 Μαρτίου 2005

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Πληροφορίες : Μ. Ντασκαγιάννης
Τηλέφωνο : 210 - 32.22.516
ΠΡΟΣ :
(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ)
Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005
Την … Δ.Ο.Υ. …………………
Τμήμα …………..

ΘΕΜΑ: Περί της δυνατότητας θεώρησης του γνησίου της υπογραφής πολιτών από Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Απαντώντας στο αριθ. ……………... έγγραφό σας, που διαβιβάσθηκε στην Υπηρεσία μας με το αριθ. ……..….…..…. έγγραφο της Δ/νσης ……………………………του Υπουργείου και αφορά στο παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι:
1.- Οδηγίες για τον τρόπο θεώρησης του γνησίου της υπογραφής (και επικύρωσης αντιγράφων και φωτοαντιγράφων) των πολιτών και οργάνωσης των Υπηρεσιών του Υπουργείου για το σκοπό αυτό, περιέχονται στην αριθ. 1003515/22/0006Δ/11.1.2000 εγκύκλιό μας (*), καθώς και στον Κανονισμό Επικοινωνίας Δημοσίων Υπηρεσιών (σελ.79- 82 αυτού), ο οποίος έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, με το αριθ. 1066791/880/0006Δ/17.7.2003 έγγραφό μας.
2.- Η υποχρέωση κάθε διοικητικής αρχής (δημόσιας Υπηρεσίας, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού), να θεωρεί το γνήσιο της υπογραφής των πολιτών (όταν ζητείται απ’ αυτούς), προκύπτει από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ίδιου νόμου.
3.- Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις και εγκυκλίους:
α) Η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής των πολιτών (και η επικύρωση αντιγράφων ή φωτοαντιγράφων) πρέπει να γίνεται από συγκεκριμένο υπάλληλο, ο
οποίος ορίζεται από τον Προϊστάμενο κάθε Υπηρεσίας, μαζί με τον αναπληρωτή του.
Για τον ορισμό υπεύθυνων υπαλλήλων, για τη διενέργεια των παραπάνω θεωρήσεων και επικυρώσεων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας κάθε Υπηρεσίας, καθώς και οι σχετικές ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
(β) Η υποχρέωση για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής καλύπτει κάθε περίπτωση και δεν απαιτείται να είναι σχετική ή συναφής με το έργο της Υπηρεσίας, από την οποία ζητά τη θεώρηση ο πολίτης.
(γ) Για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, ο πολίτης πρέπει να υπογράφει ενώπιον του αρμόδιου υπαλλήλου της Υπηρεσίας που ενεργεί τη θεώρηση.
(δ) Για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής των ενδιαφερομένων, γίνεται σχετική επισημειωματική πράξη στο σώμα του κειμένου του εγγράφου, του οποίου ζητείται η παραπάνω θεώρηση από τον αρμόδιο υπάλληλο της διοικητικής Αρχής, ο οποίος αναγράφει, χειρόγραφα ή με ανάλογη ορθογώνια σφραγίδα:
(i) Τον τίτλο του φορέα και την Υπηρεσία αυτού, που ενεργεί τη θεώρηση (π.χ. Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών- Τελωνείο Αθηνών).
(ii) Τη φράση «Θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής του …» (iii) Το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του ενδιαφερόμενου, που αφορά η θεώρηση γνησιότητας της υπογραφής του.
(iv) Τον αριθμό του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου έγγραφου στοιχείου (άρθρου 3 του Ν. 2690/1999) του ενδιαφερόμενου προσώπου, του οποίου βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.
(v) Τον τόπο και την ημερομηνία θεώρησης.
(vi) Την υπογραφή του υπαλλήλου θεώρησης.
(vii) Την επίσημη (στρογγυλή) σφραγίδα της Υπηρεσίας που ενεργεί τη θεώρηση.
(viii) Το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου που ενεργεί τη θεώρηση.
4.- Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε φωτοαντίγραφα των προαναφερομένων διατάξεων και εγκυκλίων.
5.- Τέλος, τα ειδικότερα θέματα που αφορούν την εξόφληση τίτλων πληρωμής από τις Δ.Ο.Υ. ρυθμίζονται από διατάξεις, που προβλέπουν και τις σχετικές διαδικασίες.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΓΑΚΗ, ΠΕ 3/Α
(*) Σημείωση: Η αριθ. 1003515/22/0006Δ/11.1.2000 εγκύκλιός μας είναι καταχωρημένη στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ: www.gsis.gr, στη διαδρομή:
Φορολογικός Οδηγός / Νομοθετικές διατάξεις/ έτος 2000, κατηγορία: Νομοθετικές
διατάξεις-Γενικές διατάξεις.