Ατομική διοικητική λύση ΑΡ πρωτοκόλλου Δ13 ΦΜΑΠ 1084899 ΕΞ 2012/2012

Πληροφορίες σχετικά με τον Ειδικό Φόρο επί των ακινήτων

31 Μαΐου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.
Απόσπασμα εγγράφου
Ταχ. Δ/νση:
Τ.Κ.:
Τηλέφωνο:
FAX
Καρ. Σερβίας 8
10184 Αθήνα
ΠΡΟΣ:
………………
E-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr
Αθήνα, 31 Μαΐου 2012
Αρ. Πρωτ: Δ13 ΦΜΑΠ 1084899 ΕΞ 2012

ΘΕΜΑ: Πληροφορίες σχετικά με τον Ειδικό Φόρο επί των ακινήτων

ΣΧΕΤ: Η υπ’ αριθμ.7428/28-3-2012 αναφορά σας Σε απάντηση της σχετικής αναφοράς σας, σας γνωστοποιούμε τα εξής:
Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 (Φ.Ε.Κ.
330Α΄/24-12-2002), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 57 του ν. 3842/2010 (Φ.Ε.Κ.
58Α΄/23-04-2010), επιβάλλεται ειδικός ετήσιος φόρος 15% επί της αξίας ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα και ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της παρ. 3 του άρθρου 51Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, ενώ με τις παρ. 2, 3 και 4 του ιδίου άρθρου θεσπίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση της παρ. 1.
Σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 3 του ιδίου άρθρου, από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων απαλλάσσονται, ανώνυμες εταιρείες οι οποίες έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ονομαστικές μετοχές μέχρι φυσικού προσώπου ή, εφόσον συμμετέχουν σ’ αυτές νομικά πρόσωπα, δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές, τα μερίδια ή τις μερίδες τους και με την προϋπόθεση ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα.
Επιπλέον, από το έτος 2010, αν το σύνολο ή μέρος των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων των εταιριών των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 3 ανήκει σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που έχει την έδρα του σύμφωνα με το καταστατικό του σε άλλη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρα, για να χορηγηθεί η απαλλαγή απαιτείται, να συντρέχουν για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου, δηλαδή θα πρέπει να συντρέχουν και σε αυτά οι αναφερόμενες στην παρ. 3 υπό στοιχεία α΄,β΄ και γ΄ προϋποθέσεις, εφόσον όμως υπάρχει σύμβαση διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής με τη χώρα της έδρας τους.
Με την ΠΟΛ 1093/14-6-2010, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ 1114/17-5-2011 Υπουργική Απόφαση, ορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξαίρεση των νομικών προσώπων από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων. Συγκεκριμένα, προκειμένου να χορηγηθεί απαλλαγή, εάν πρόκειται για ημεδαπή εταιρεία, απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο του μετοχολογίου ή του καταστατικού ή του συστατικού εγγράφου της εταιρείας, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες δημοσιότητας που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, με τις τυχόν τροποποιήσεις του, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής περί των τροποποιήσεων αυτών καθώς και των σχετικών φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου προβλέπεται.
Εάν πρόκειται για αλλοδαπή εταιρία εγκατεστημένη σύμφωνα με το καταστατικό της σε χώρα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο του μετοχολογίου ή του καταστατικού ή του συστατικού εγγράφου της εταιρίας, κατά περίπτωση, και σύμφωνα με τους κανόνες δημοσιότητας που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, με τις τροποποιήσεις του, καθώς και βεβαίωση της εκάστοτε αρμόδιας αρχής του Κράτους Μέλους έδρας της εταιρίας, από την οποία να προκύπτουν τα στοιχεία των πραγματικών μετόχων (δικαιούχων) της εταιρίας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά πρέπει να προκύπτει ότι οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών είναι ονομαστικές και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή σε περίπτωση κατοχής μέρους ή του συνόλου των μετοχών των ανώνυμων εταιρειών από νομικό πρόσωπο να προκύπτουν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στις ανώνυμες εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση για την απόδειξη των φυσικών προσώπων, τα στοιχεία αυτών πρέπει να προκύπτουν από βεβαίωση της αρμόδιας αρχής και όχι από ιδιωτικό έγγραφο, εκδιδόμενο από όργανα του νομικού προσώπου. Είναι αυτονόητο ότι, προκειμένου να χορηγηθεί η απαλλαγή, απαιτείται η προσκόμιση του συνόλου των προβλεπομένων στην Α.Υ.Ο. δικαιολογητικών, τα οποία πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους.
Τέλος, για την εξαίρεση της εταιρείας από την καταβολή του ειδικού φόρου επί των ακινήτων, απαιτείται τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές της, όπως αυτά προκύπτουν από τη βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, να έχουν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα.
Κατόπιν των ανωτέρω, σαφώς συνάγεται ότι, προκειμένου να ισχύει η εν λόγω απαλλαγή της περ. α΄ της παρ. 57 του ν. 3091/2002, θα πρέπει οι μετοχές να είναι ονομαστικές.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Μαρία Η. Μενούνου