Ατομική διοικητική λύση D14A_1000042_EKs_2013/2013

Πώληση ειδών της UNICEF από την επιχείρησή σας

11 Ιουλίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Θ. Πετρούλα, Α. Στάθη
Τηλέφωνο : 210- 3645378, -848
Fax : 210- 3645413
e-mail : dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr
Αθήνα, 24.12.2012
Αρ. Πρωτ: Δ14Α 1000042 ΕΞ 2013
ΠΡΟΣ:

ΘΕΜΑ: Πώληση ειδών της UNICEF από την επιχείρησή σας

Σχετ: Το από 9.11.12 έγγραφό σας Όπως προκύπτει από το έγγραφό σας, ο εκδοτικός σας οίκος, συμβάλλοντας στο κοινωνικό έργο της UNICEF, διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό είδη που εμπορεύεται η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF σε τιμές που καθορίζονται από αυτήν και χωρίς κέρδος για την επιχείρησή σας. Η παράδοση των ειδών από την Επιτροπή στον εκδοτικό οίκο γίνεται με δελτίο αποστολής με τη μορφή παρακαταθήκης και τα χρήματα από την πώληση επιστρέφονται σε αυτήν με την έκδοση στοιχείου από την Επιτροπή. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι Εκδόσεις θα επιβαρύνουν με ΦΠΑ την αξία των ειδών της UNICEF κατά την πώλησή τους στους πελάτες και για το θέμα αυτό σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22, παρ. 1, περ. θ΄ του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) απαλλάσσεται από το φόρο η παροχή υπηρεσιών και η παράδοση αγαθών που συνδέονται στενά με την προστασία των παιδιών και των νέων, που πραγματοποιούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή άλλους οργανισμούς ή ιδρύματα αναγνωρισμένα από το κράτος.
2. Όπως διευκρινίσθηκε με την εγκύκλιο 1051009/2119/669/0014/ΠΟΛ 1156/9.5.97 απαραίτητες προϋποθέσεις για την απαλλαγή είναι τα νομικά πρόσωπα να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να αναγνωρίζονται από τον αρμόδιο φορέα ότι επιτελούν τέτοιο σκοπό και οι διενεργούμενες από αυτά πράξεις να είναι τέτοιας μορφής και ΕΙΣ:1154392/12 έκτασης ώστε με την απαλλαγή τους να μην επέρχεται στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού.
3. Η υφιστάμενη «Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF» στη χώρα μας αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση η οποία τελεί υπό την εποπτεία των Υπουργών Εξωτερικών και Υγείας, με κύριο στόχο την προώθηση της ευημερίας των παιδιών παγκοσμίως. Προς επίτευξη του σκοπού της η Επιτροπή έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, δραστηριότητα εξεύρεσης οικονομικών πόρων μέσα από την πώληση, διανομή και τοποθέτηση στην αγορά ευχετήριων καρτών και προϊόντων τα οποία προέρχονται από τη UNICEF.
4. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 3209/2003 «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας» (ΦΕΚ 304 Α/24.12.03), οι κάθε είδους φορολογικές και δασμολογικές απαλλαγές που προβλέπονται από το άρθρο 7 του ν. 687/1977 υπέρ της καταργούμενης Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη UNICEF, ισχύουν εφεξής υπέρ του σωματείου «Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF». Κατά τα προβλεπόμενα στο εν λόγω άρθρο, οι φορολογικές απαλλαγές είναι ίδιες με εκείνες που παρέχονται κατά την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία στα Φιλανθρωπικά και Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας, πλην των αναφερομένων στο φόρο κύκλου εργασιών επί των εγχωρίων προϊόντων.
5. Αναφορικά με τις πωλήσεις των προϊόντων της UNICEF, στη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της UNICEF και της Εθνικής Επιτροπής της UNICEF ορίζεται ότι προϊόντα τα οποία έχουν αναπτυχθεί, πηγάζουν και/ή έχουν άδεια τοπικά επιτρέπονται μόνο με την προηγούμενη γραπτή εξουσιοδότηση της UNICEF, η οποία κατέχει όλα τα προϊόντα UNICEF έως ότου πωληθούν.
6. Κατόπιν των ανωτέρω, η παράδοση αγαθών της UNICEF, από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή στο εσωτερικό της χώρας στα πλαίσια της αποστολής της απαλλάσσεται από το φόρο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 22.1.θ΄ του Κώδικα ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού.
7. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 5 του Κώδικα ΦΠΑ (2859/00), όπως ισχύει, κατά την πώληση ή αγορά αγαθών από παραγγελιοδόχο που ενεργεί στο όνομά του, θεωρείται ότι συντελείται παράδοση αγαθών μεταξύ αυτού και του παραγγελέα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής έχουν δοθεί οδηγίες για την εγκύκλιο Π.4336/3162/Εγκ.10/1987, σύμφωνα με την οποία επί παραγγελιοδοχικής εργασίας αγοράς θεωρείται ότι γίνονται δύο παραδόσεις των ίδιων αγαθών, η πρώτη ως πλασματική, από τον παραγγελέα προς τον παραγγελιοδόχο, ο οποίος εκδίδει εκκαθάριση η οποία επέχει θέση τιμολογίου και η δεύτερη που είναι πραγματική από τον παραγγελιοδόχο προς τον καταναλωτή.
8. Σύμφωνα με την Ε12509/83/ΠΟΛ.268/1987 της Δ/νσης Κ.Β.Σ. για τη διάθεση ειδών της UNICEF είτε απευθείας σε ιδιώτες, είτε μέσω τραπεζών, οργανισμών, σχολείων και λοιπών καταστημάτων δεν απαιτείται η έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων, αλλά εκδίδονται τα παραστατικά στοιχεία που προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας του σωματείου.
9. Συνεπώς, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η έκδοση εκκαθάρισης από την επιχείρηση προς την Επιτροπή για την πώληση των αγαθών σε καταναλωτές, τα οποία της διαθέτει η ίδια δωρεάν και δεδομένου ότι η επιχείρηση δεν κομίζει κανένα κέρδος από την απευθείας πώλησή τους καθώς απλώς μεσολαβεί ενεργώντας για λογαριασμό και κατ’ εντολή της Επιτροπής, γίνεται δεκτό ότι η πώληση των αγαθών στον τελικό καταναλωτή διενεργείται στην ουσία από την ίδια την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF και συνεπώς οι παραδόσεις αυτές απαλλάσσονται από ΦΠΑ.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
α/α
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΥΔΑ
Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο Αναπλ. Γεν.Δ/ντή Φορολογίας
2. 14η Δ/νση Φ.Π.Α: - Γραφείο Προϊσταμένης της Δ/νσης
- Τμήμα Α΄ (8), Β΄(5), Γ΄(1)
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ